Vysporiadanie majetku - dedičstva, keď sestra nekomunikuje

bubulacka
24. jún 2014

Dobry den, je tu nejaká mamička - právnička, ktorá by mi vedela pomôcť? Resp. sa jedna o mojho otca, ale nevieme si rady, napíšem v skratke.
Existuje chata, dvojpodlazna, celkovo 6 "bytových jednotiek", samostatne vchody. My vlastníme 2 zo 6, spodný byt a vrchný. Po smrti mojej babky, zdedila 1/2 moja teta, druhu 1/2 moj dedko. Dcéra s ním ale prestala komunikovať, dokonca ho napadla, nestarala sa o neho a nekomunikovala s ním 15 rokov. Este počas života daroval svoju polovicu nehnutelnosti môjmu otcovi. Teraz su na LV 2 vlastníci, teta a moj otec, každý 1/2. Je nepísané pravidlo, ale tak to bolo este za života babky, ze teta využívala vrchnú cast, teda s otcom maju podelene ze ona ma kľúče z hornej časti a otec spodok. Chata uz 10 rokov chátra, lebo teta sa s mojim otcom nerozpráva, my by sme chceli svoju polovicu predať, ale nevieme ako. Ona je totiž 1/2 vlastnícka celej nehnutelnosti a nikde nie je napísané, ci vrchnej alebo spodnej časti. Uz to vyzeralo, ze bude so mnou komunikovať, ked sa zasa odmlcala a nezdviha telefón, nedá sa s ňou spojiť. Ako mame postupovať? Niekde som sa docitala, ze by sme jej mali poslat oficiálny list s ponukou na odkúpenie, na 100% list neprevezme, a ak aj ano tak sa nevyjadrí. Vieme nejakým spôsobom prísť k tomu, aby sa spravila 1/1 - spodok vlastník moj otec a 1/1 vrch teta? Este by som uviedla ze spodok ma uzáver vody aj elektriky, tým ze chatu nevyužívame je vsetko vypnute, tým pádom ani ona nemôže chatu využívať, lebo nema ani vodu ani elektriku, ale natruc bude mlčať, len aby sme my nemali nejaku výhodu. 🙄

bubulacka
autor
24. jún 2014

@odbornicka dobry den. Nie ste nahodou prosim právnička? Vedeli by ste pomôcť? Dakujem!

havana_frost
24. jún 2014

@bubulacka ak sa spoluvlastnici nevedia dohodnut o nakladani/predaji nehnutelnosti, moze na navrh niektoreho spoluvlastnika rozhodnut sud. nevidim realne ze by ste sa s tetou vedeli dohodnut aj inak, "po dobrotky".

bubulacka
autor
26. jún 2014

Vedel by este niekto poradit?

dvoraki
11. aug 2014

Ahoj Bubulacka, som pravnicka, advokatka. Pokial s vami teta nekomunikuje, treba jej oficialne napisat list, idealne pod hlavickou advokatskej kancelarie s navrhom na riesenie a s upozornenim, ze pokial nedojde k dohode, obratite sa na sud s navrhom o vysporiadenie podieloveho spoluvlastnictva. Budete k tomu potrebovat pravnika.

zabka88
12. aug 2014

@bubulacka ahoj, oficiálny list tete určite pošli s návrhom na odkúpenie jej 1/2. Následne to rieš podaním návrhu na súd na zrušenie a vysporiadanie podielového spoluvlastníctva. Právnika nutne nepotrebuješ, vzory máš v pohode na nete , pozri napr. tu: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/vzory-zalob..., priprav sa na súdne poplatky ktoré nie sú nízke.

@dvoraki naháňame si kšefty???? ☹

dvoraki
12. aug 2014

ano zabka nahanam, som momentalne na materskej a nevykonavam advokaciu, ak si niekto pyta pravnu pomoc, tak chce zrejme nazor pravnika.

zabka88
13. aug 2014

@dvoraki to je zjavné 🙂 si tu samozrejme vítaná, keď chceš radiť fundovane a zadarmo, tak ako radíme všetci ostatní :-P

onlyso
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bubulacka
autor
13. aug 2014

Dakujem všetkým za odpovede. Pred mesiacom mi zavolala, stretla sa a povedala, ze ma záujem za dohodnúť. Odvtedy nic, ale netlačím na ňu, nech sama príde s nejakým návrhom. Dakujem za rady a typy, ak sa to ďalej nebude nijako vyvíjať, určite sa obratim na odbornú pomoc 🙂