icon

Zálohovateľné fľaše: Kto je ich právnym vlastníkom?

babkaland
8. jún 2024

Ak niekto nezoberie zálohovateľnú fľašu/ plechovku do zálohomatu, ale odhodí ju, tak koho majetkom sa to stáva? Raz v správach bola reportáž o luďoch čo magnetom lovia z rieky veci čo tam popadali. Vraj z právneho hladiska tie veci patria obce kde sa rieka nachádza alebo územiu kde sa rieka nachádza. Napríklad ak ludia hádžu mince pre šťastie do fontán, kde nieje uvedené že tam tú mincu majú hodiť, tak patrí majiteľovi fontány. A keď sa zbierajú zálohované flašky po meste, na stanici, v jarku pri ceste, v prírode, hocikde a speňažia sa, porušuje sa s tým niečo? Dá sa z toho zarobiť aj 10€ denne čo je 3650€ ročne, a vraj z toho by sa mali odvádzať dane. Ale na druhej strane ak ste zdvihli zo zeme odhodenú fľašu, to nieje obchodná transakcia že ste niekomu niečo vyfakturovali, tak z čoho by ste robili účtovníctvo? Celý rok by ste odkladali lístočky z flaškomatu? A za ďalšie ten nápoj už niekto kúpil, teda zaplatil aj fľašu spolu s DPH takže zdanené to už bolo. Skôr je to také ako keď v bazárovo predáte niekomu svoje staré veci. Alebo ak je v obci nejaká kultúrna udalosť (jarmok, majáles, deň detí atď) ktorá je zadarmo verejne prístupná, a tam keď niekto chce zbierať fľaše a speňažiť ich, porušuje niečo? Na uzatvorenom podujatí kde je vstupné to je majetkom usporiadateľa?

zanka777
9. jún 2024

@babkaland no to snáď ani nemôže niekto riešiť.... Ok ja keby som zdvihla plechovku a dala ju zálohovať a nebola by moja tak by som zarobila 0,15€ ak by mal niekto námietky pýtala by som si "za to že som im upratala obec alebo priestranstvo od bordelu"...

babkaland
autor
9. jún 2024

@zanka777 predstav si, stále sú ludia čo sa do toho navážajú. Nejde o 15 centov ale dobrí zberači si zarobia aj 10€ denne. A zvykol som vidieť že šomrú bud ludia (asi zo závisti) ale aj SBS že prečo to vynášam z areálu podujatia atď. Niekto zabŕda do toho že je to zárobková činnosť čo by sa teda mala uvádzať, inák sú to peniaze na čierno ktore nikde niesu vedené.

zanka777
10. jún 2024

@babkaland podľa mňa je to skôr čistenie priestoru od neporiadku..... To že to tam nechali ľudia ktorí za to zaplatili je ich hanba mali to odpratať oni.... Ale to je mentalita polovice národa ešte stále.... Narobiť bordel nechať tak veď druhí upracú

babkaland
autor
5. júl 2024

@zanka777 len na stanici alebo v ZOO ľudia nejak divne pozerali keď som to zbieral po zemi a vyťahoval z košov. Pri cyklotúre zbieram z jarku čo z áut vyhadzujú. Je to také rýchle privyrobenie si lebo plechovky a PEt fľaše nájdem skoro vždy a všade. Ľahšie ako napr, zbierať kovošrot. Vyzbieram za 2 igelitky a sú to peniaze hneď. Keď sa do mňa navážali tak ma strašili kadejakými právnymi vecami okolo toho. Tak som chcel vedieť či je to naozaj tak. Odhodená zálohovatelná PET fľaša v akomkoľvek areáli (firma, koncert, podujatie, zoo, hrad) nieje ničí majetok a môžem si ho teda privlastniť za účelom speňaženia.