Započítava sa podpora v nezamestnanosti do daní?
Dobrý večer prosím Vás nezamestnanecka podpora sa ráta alebo neráta do daní Ďakujem za odpovede
Dávka nie je považovaná za príjem ako taký.
@ivusinecka026 a pise sa dane,bez makcena
Aj keď by si ma chcel dat muž do daní
@ivusinecka026 Zjavne nemáte správne položenú otázku. Daňový bonus a daň nie je jedno a to isté.
@fkata DB sa pobera na deti nie na manželku.
@ivusinecka026 Z NCZD na manzela/ku sa odpočítava príjem za podporu, PN,MD,OCR.
@fkata prosim ta, ak nerozmies, netrep blbosti. Na danovom nikto nepozna danovy bonus na manzelku. Je nezdanitelna cast a je danovy bonus. Obe maju uplne inu formu uplatnenia a jedno znizuje zaklad dane a druhe znizuje samotnu dan. Jedno do minusu ist nemoze, druhe moze ist do "minusu" resp. vznika z neho preplatok a narok na vyplatenie.
@fkata Daňový bonus je daňový bonus. Nezdanitelna cast základu dane na manželku je to ako pisem. Nikde na FS ci DU nemas uvedené DB na manzela/ku. Ani v zákone.
Suhlas s @katarinaba
https://www.mojedane.sk/ako-uplatnit-danovy-bon...
Budete poniektoré oči otvárať, ale riešim rovnaký problém a pracovníčka na daňovom v Trenčíne mi povedala dnes, že bonus na mňa je. Tak neviem potom ako to je a manžel v pohode môže.
@evittam
@fkata
@katarinaba
@kiks_1 tak za prve - tieto pofiderne clanky su nie oficialnou strankou financnej spravy SR. Ak by si si ten clanok aj precitala, BONUS na manzelku je spominany hore, no nizsie uz pracuju s nezdanitelnou castou, nie bonusom.
A ano, ked zavolas na danovy urad, a budes sa pytat, ci si moze manzel uplatnit bonus na manzelku, tak pracovnicka je dost inteligentna na to, aby vedela pochopit, ze sa pytas na nezdanitelnu cast na manzelku a ona ozaj nema cas na to, aby ta vzdelavala v niecom, co by si aspon ako tak mala ovladat, ked si to chces narokovat.
Je nas tu viacero daniarok, uctovnicok a zien, co s danami robia a vsetky tieto blbosti prehliadame a logicky si vieme domysliet, co sa tu mnohe pytaju. No je vrchol, ked niekto, kto o tom nema ani paru tu bude skakat do odbornika svojimi laickymi nezmyslami. Odbornik autorku pekne upozornil, ze bonus na manzelku nie je, ze je to nezdanitelna cast a druha sa tu bude rozhadzovat, ze bonus a odpocitatelna polozka je to iste? A potom prides ty, s clankom, ktory napisal asi taky isty bulo, ako polovica z "odbodrnikov" tu na MK a bude sa tvarit, ze maju maturitu z mudrosti sveta.
Prepac, ale oci otvaraj ty.
@katarinaba Bola som tam osobne. Je to pani vo vyššom veku, ktorá robí na DÚ roky. Ona mi vysvetlila, že je to v poriadku a môže to manžel urobiť. Dokonca, ona sama sa mi ponúkla, že mi to urobí.
Ja som sa jej pýtala konkrétne aj nato, čo sa tu rozoberalo, tak mi povedala, že niekedy účtovník zje všetku múdrosť sveta.
Tak netuším. Z toho mi vychádza, že ani jedna odpoveď tu uvedená, nie je odborná a správna.
@kiks_1 a este k tomu clanku - to pisal niekto, kto si to po sebe ani neprecital. Nebudem riesit gramatiku, predlozky, slovosled a podobne, ale pise o uplatneni nezdanitelnej casti za rok 2018, popisuje prijmy a situaciu roku 2018 a nizsie uplatnuje nezdanitelnu cast za rok 2019. Toto hovori za vsetko. Profesional nemoze vydat takyto clanok.
@kiks_1 ty mozes hovorit o odbornosti. Za prve, riesi sa tu pojem bonus a nezdanitelna cast. Za druhe, pytajuca sa pytala ci sa podpora rata do dani - hned po prvej odpovedi sa zistilo, ze sa nepyta na svoje dane, ale na dane manzela, ktory by si chcel uplatnit nezdanitelnu cast zakladu dane na manzelku. Vies, ide o dve rozne veci - pretoze podpora u danovnika samotneho nie je zdanitelnym prijmom a preto do danoveho priznania nevstupuje. ALE podpora manzelky/manzela sa za prijem povazuje, pokial sa posudzuje narok na nezdanitelnu cast na manzelku/manzela.
A presne o tomto to je - miesate piate cez deviate, bez spravneho pomenovania a este tu hrate mudre. Miesto toho, aby si si nechala poradit, osocujes ludi, ktori sa snazia poradit a trochu uviest na spravnu mieru pojmy. V daniach su prave spravne pojmy dolezite. A toto odbornik vie a preto pouziva slova tak ako sa pouzivat maju, nenahradza ich vymyslami.
@katarinaba ja som jej ukázala aj ten článok aj toto. Povedala, že blbosť celé a každý jeden príspevok.
@katarinaba Ja som do nikoho neskákala. Hádať sa nemienim s nikým.
@katarinaba Ja som Ťa neurážala, tak to nerob ani Ty.
@fkata a cim som ta urazila?
Nedá mi nečítať celú diskusiu. Autorka nepoložili správne otázku, to je fakt, okrem toho DB a NČZD nie je to isté, hoci v právnickej praxi sa mnohokrát "nechytá" do slovíčok. Ja som z oblasti práva a mnohokrát používame "bonus" aj na NČZD.
K tomu článku, iba toľko, že aj keď po odbornej stránke obstojí, je dosť zavádzajúci.
Neriešim tu komentáre, skôr vystupovanie a ponižovanie. 😔
@andrbeata
@katarinaba
@fkata Koľko odborníkov zrazu na dane, tak asi tá pracovníčka je hlúpa, iba vy múdre.
@kiks_1 ani jeden príspevok od @katarinaba a @evittam nie je nesprávny, ja som tiež účtovníčka a je to tak,ako píšu. A v praxi som sa veru viackrát stretla,že pracovníčky na DU žiaľ nepoznaju daňové zakony
@anos18 prosím ťa môžeš, napísať v čom tie príspevky nie sú správne a pochopiteľne pre všetkých vysvetliť ako to teda je.
Môj názor je, že ak si manžel uplatňuje NČZD na manželku, tak sa z neho odpočítava manželkin príjem, vrátane podpory v nezamestnanosti.
Ak si uplatňuje daňovník NČZD sám na seba podpora v nezamestnanosti sa neodpočítava.
@patka06 podpora u samotneho danovnika, v jeho osobnom danovom priznani sa neuvadza, nie je to jeho zdanitelny prijem.
Ak si chce manzel/ka uplatnit nezdanitelnu cast zakladu dane na manzela/ku, tak sa to za prijem manzela/ky povazuje.
A tu presne krasne vidiet, ze zial v daniach su dolezite "slovicka" a je rozdiel prijem a zdanitelny prijem. Je rozdiel bonus a nezdanitelna cast. Je rozdiel materske a rodicovsky prispevok. A na slovickach vsetko stoji a pada.
@kiks_1 Suhlas s
@katarinaba
A co ked bola starsia?
@kiks_1
Pracovnícky DU ci SP a inych inštitúcii by si sa divila ako sa vedia robit ake su múdre. Mne nie raz ked prisiel papier ze nasla chybu (sme ludia robime ich) tak ked som to bola riešiť ze teda kde a aku ked som ju nenasla-ze ona nevie len jej v PC svieti hviezdička-bohuzial ani spravne nevedela DP prepísať do PC.

Neráta, rovnako ako žiadna iná dávka vyplácaná sociálnou poisťovňou