Závet a dedičstvo
Ahojte s otcom sme sa rozprávali aký je najlepší spôsob prepisania jeho majetku na mňa. Jedná sa o to, že moje nevlastné sestry sa roky absolútne o neho nezaujímajú .. nemajú ani kontakt na neho. Roky ich nevidel a je im jedno čo s ním je. Čiže sme sa rozprávali o závete spísať u notára. Že vlastne byt, všetky finančné prostriedky na karte a podiel z bytu jeho mamy by sme tam obsiahli. Je to dobrý nápad ?
@h2 čo som čítala, tak ak sa o neho nezaujímajú a su plnolete môže ich týmto spôsobom vydedit
@h2 ak nie sú plnolete budú dedit ale oni sú
A on sa o ne zaujimal, keď boli deti?
Ja som tiež tak vedela, že keď sa nestarajú dospelé deti o rodiča, môže ich vydedit. Ale fakt najlepšie by bolo to darovanie co písala h2.
Je úplne jedno, či sa oňho zaujímajú, alebo nie. A ako neplnoleté by mali právo zdediť plný dedičský podiel. Ako plnoleté majú stále nárok minimálne na polovicu. Závet v tomto prípade len zníži ich zákonný podiel, ale stále budú mať nárok.
My sme mali nedávno prípad v rodine, kedy pán mal nevlastnú dcéru, no vôbec sa nestretávali, ona o neho nejavila záujem, má už 40 rokov. U notára spísal zápisnicu, kde uviedol, že nechce, aby po ňom dedila, nakoľko sa o neho nikdy nezaujímala . Dedili iba jeho dve deti z manželstva. Notár povedal, že môže závet napadnúť, no neodvolala sa.
Samozrejme, že to môže urobiť. Za života môže odkázať majetok komu len chce. Druhá vec je či je to morálne - ale to vie len on či sa oňho nezaujímali hoci on o ne áno...
@hyta môže ale musia dokázať, že to čo sa tam uvádza nie je pravda. A oni to nemajú ako dokázať. Pravda to je
@bielasovicka To, že ak sa nestarajú, či inak hrubo porušujú dobré mravy, sa týka toho, ak im už rodič niečo za života daroval a chce to vziať späť.
No nič pôjdeme sa informovať k notárovi
@petracandle Odkázať v môže, ale vlastné deti sú tzv. neopomenuteľní dedičia, čiže nemôže ich závetom zbaviť ich dedičských práv.
Najlepšie prepísať za života, závet sa dá napadnúť.
@januska12323 áno dá ale čo viem musia to dať na súd a dokazovať .. nemajú čo dokazovať veď nemajú na neho ani číslo
Zavet sa da napadnut ale darovaciu zmluvu nie(oficiálne ano da sa napadnúť ale bez uspechu výhry) takze tak ako vyse pisali darovaciou zmluvu vam darovať majetok s doživotným pravom.
@zuzkaa1991 informujeme sa na najlepšie riešenie teda priamo u notára aby dobre bolo
Autorka, nemusia nič dokazovať. Jedine to, že sú jeho dcéry. Je nepodstatné, kto sa zaujímal, kto nezaujímal.
Notárovi je jedno ale kludne sa pytajte jeho vyhody nevýhody oboch moznosti aké šance su ohladom napadnutia sudom ;) vlastna skúsenosť
Nemusia dokazovať, na dedenie majú nárok zo zákona.
Tie sestry sú z prvého manželstva?
@bielasovicka z druhého .. ja som z prvého
Tak potom na čo je ten závet keď ich nemôže ním vydedit ??
@hyta dedia len vlastne deti
Nech prepise dom/ byt na Teba...to je najlepsie...bud darovacia alebo kupno-predajna zmluva, uz neviem co je lepsie.
Svokrovci tak prepisali dom na manzela s dozivotnym pravom, ze tam mozu byvat. A v podstate vsetky pozemky a pod.svokrovcov sa tak prepisali na manzela, aby sa potom potom zbytocne neriesilo na dedicskom. Surodenci boli s tym ok, ziju a byvaju inde, my sa tu starame o dom a aj o svokru.
Riešili sme podobný prípad, je špeciálny typ závetu v tomto prípade, neviem teraz ako sa volá ktorý by bol v tomto prípade vhodný. My sme to riešili darovacou zmluvou ale 👍 napadnúť darovaciu zmluvu je veľmi obtiažné až nemožné
Závet je na to, aby človek mohol odkázať svoj majetok, komu chce, ak napríklad nemá deti. Je kopa ľudí, ktorí deti nemajú. Takto majú možnosť odkázať majetok, komu oni chcú, namiesto toho, aby ho dostala nejaká vzdialená rodina. Ale vlastné deti vydediť nemôžeš. Jedine znížiť ich podiel na minimálne polovicu toho, na čo by mali nárok bez závetu.
@euka210 skor kupno-predajna zmluva. Aj dar za zivota sa moze zapocitat do dedicstva. Nedavno sme riesili v rodine, byt bol spolovice darovany (muz ho dostal od rodicov) a polovicu kupila jeho zena od jeho rodicov. Po smrti jedneho z muzovych rodicov jeden surodenec napadol tento dar, zena musela dokazovat, ze svoju polovicu kupila a muzovi sa hodnota polovice bytu (v case darovania) odpocitala z dedistva. Este bol ten surodenec nespokojny, ze sa ratala hodnota polovice bytu pred 20 rokmi, a nie teraz.... ale proti tomu nic nezmohol.
@la_dolce_vita Tá "nevlastná" je v tom prípade vlastná, nemanželská.

Nie, nie je. Ak sú to jeho vlastné dcéry, tak budú po ňom dediť, minimálne polovicu zákonného podielu. Ak otec chce, aby si po ňom mala majetok len ty, nech ti ho daruje za života. Môže si v ňom nechať doživotné právo užívania.