icon

Závet a dedičstvo

21. feb 2025

Ahojte s otcom sme sa rozprávali aký je najlepší spôsob prepisania jeho majetku na mňa. Jedná sa o to, že moje nevlastné sestry sa roky absolútne o neho nezaujímajú .. nemajú ani kontakt na neho. Roky ich nevidel a je im jedno čo s ním je. Čiže sme sa rozprávali o závete spísať u notára. Že vlastne byt, všetky finančné prostriedky na karte a podiel z bytu jeho mamy by sme tam obsiahli. Je to dobrý nápad ?

Strana
z2
zic
21. feb 2025

„Vydedením rozumieme jednostranný výslovný prejav poručiteľovej vôle, ktorým sa odníma potomkovi ako neopomenuteľnému dedičovi právo, ktoré by mu inak patrilo podľa zákona. Vydedenie ako jednostranný právny úkon poručiteľa musí spĺňať určité materiálne a formálne náležitosti. Materiálnou náležitosťou vydedenia je (okrem všeobecných požiadaviek pre platnosť právnych úkonov) existencia konkrétneho dôvodu vydedenia uvedeného v zákone. Ustanovenie § 469a ods. 1 taxatívne vypočítava dôvody vydedenia a zaraďuje ich do štyroch skupín. Pre všetky dôvody je charakteristické negatívne správanie sa potomka v rozpore s dobrými mravmi. Dôvod vydedenia sa musí uviesť v listine o vydedení.“ (Uznesenie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, zo dňa 27.05.2014, sp. značka: 4 Cdo 32/2014) „Rozširovanie týchto dôvodov nie je prípustné.“ (Uznesenie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zo dňa 26. 07. 2012, spisová značka: 4 Cdo 194/2011).

Daju sa vydedit, ale asi by museli nieco vazne spravit, nie len ze sa nezaujimaju...

sara07
21. feb 2025

môžu kludne tvrdit že oni chceli aj mu zvonili pri dverách ale on nechcel , takže to bude tvrdenie proti tvrdeniu , a ty ako dokažeš ked otec nebude žiť je to pravda
tam je xy vecí pri tom napadnutí závetu
najlepšie za života darovacia zmluva s tarchou doživotného byvania, to je istota
ako píše hore nezajem nie je dôvod

la_dolce_vita
21. feb 2025

@h2 chapem a takto potom dochadza k roznym nedorozumeniam.

hellwant
21. feb 2025

Ako bolo vyssie pisane, stale to môzu napadnut ak bude zavet. Vlastne deti môžes zavetom vydedit uplne iba pri ich zavaznych pochybeniach- trestna cinnost, drogy, dokazatelne tyranie rodica, ci pokus o jeho vraždu atd. Obycajny nezaujem nebude dosť padny dôvod.

autor
21. feb 2025

Ďakujem za info tak pôjdeme radšej do darovacej zmluvy

betulinka1
21. feb 2025

Nech vsetko prepise na teba. Lebo iba po jeho smrti sa budes roky sudit, naco take dedičstvo. Radsej nech to spravi pocas zivota.

bielasovicka
21. feb 2025

Presne tak, nech napíše teraz všetko na teba. Po jeho smrti tie dcéry dediť nebudú, lebo nebudú mať čo. Bude všetko tvoje, a to co je tvoje, už s tým nemôžu nič.

petracandle
21. feb 2025

@h2 to ale platí v prípade dedenia. Vtedy sú deti neopomenutelni dedičia. Ale tu sa bavíme o darovaní za života

h2
21. feb 2025

@petracandle 🤔 Pokiaľ som si všimla, od začiatku je reč o závete. To darovanie sme jej tu poradili, až ako lepšiu alternatívu.

lienka9
21. feb 2025

K tomu zavetu..podla mna na slovensku mame trocha pomylene,ze vo filmoch vidis ze sa spisuju zavety jedna radost,ale v US napr maju iny pravny system,tam mozes aj vydedit,ale na slovensku to funguje inak..preto tiez navrhujem darovaciu amluvu

alickapusinka
21. feb 2025

Aj darovacia zmluva sa da napadnuť.A prečo sa tvoj otec nezaujimal o dcéry.Píšeš oni sa o neho nezaujímali alebo nezaujimala a on o nich.

autor
21. feb 2025

@alickapusinka to je jedno. Nejdem tu rozoberať rodinný životopis.

draik
21. feb 2025

@h2
Píšete úplne hlúposti. Akonáhle poručiteľ platne vydedí potomka (jedna listina), tak môže spísať závet (iná listina) a tohto potomka platne neuviesť ako dediča. Vydedený potomok by musel napadnúť neplatnosť vydedenia, teda neexistenciu zákonného dôvodu, ktorým poručiteľ vydedenie zdôvodnil.
Iná vec je, či uvedený nezáujem bol jednostranný, alebo či ho zapríčinil poručiteľ.

autor
21. feb 2025

@draik ty by si mi poradil čo, prosím ťa?

draik
21. feb 2025

Nešiel by som cestou vydedenia, najmä, ak sa otec o svoje dcéry nezaujímal. Ak teda otec nechce týmto dcerám zanechať nič.

autor
21. feb 2025

@draik nie nechce im nechať nič

h2
21. feb 2025

@draik A ako teda v tomto prípade môže poručiteľ platne vydediť svoje dve vlastné dcéry, keď som teda taká sprostá?

hellwant
21. feb 2025

@draik lenze platne vydediť môže iba zo 4 dôvodov, ine nie su a budu neplatne. Jednym z nich je aj nezaujem, ale to je tak neurcite, to je na tahacky, dokazovat to, slovo proti slovu.

tamitamitami
21. feb 2025

Najlepšie bude keď ti všetko daruje. Môže si tam nechať doživotné právo užívania, tým je chránený on.

Keď spravíte závet a jeho ďalšie deti ho napadnú budeš mať zbytočne opletačky.

draik
21. feb 2025

@h2
Až tak vulgárne by som to nehodnotil, ale reagoval som na Vaše nesprávne konkrétne vyjadrenia. Nestačí totiž, že dcéra príde a dedí. Ak by bola vydedená, musela by zapracovať na neplatnosti závetu. A zadávatelke som napísal, že osobne by som cestou vydedenia nešiel, ak otec sám neprejavoval záujem o potomkov.

maickamf
21. feb 2025

Treba sa poradit s pravnikom, ale my sme to v rodine riesili darovacou zmluvou.

anonym_c725ee
5. okt 2025

@anonym_autor Da sa dom darovat aj neplnoletym detom?

Strana
z2