icon

Zdaniteľné príjmy fyzickej osoby

petruska1511
27. jan 2021

Dobrý deň,

prosím Vás poradíte mi ako funguje zdaniteľne príjmov ?
Podľa čoho zistím aká suma by sa mi mala vrátiť naspäť a podľa čoho sa vypláca?
Vôbec tomuto smeru nerozumiem a na internete som nenašla moc stránok kde by to bolo naicky vysvetlené.

Vopred Vám ďakujem za každú jednu odpoveď, aj za prečítanie.

Prajem Vám pekný deň.

snehulak7
•
27. jan 2021

Ahoj. Si zamestnanec, szco, alebo máš príjmy z nejakých výnosov/prenájmu a pod?

petruska1511
autor
•
27. jan 2021

@snehulak7 ďakujem za odpoveď.
Jedná sa o príjem z brigády respektíve som bola zamestnaná na dohodu.

snehulak7
•
27. jan 2021

A si študent? Alebo si na úrade prace/materskej? Musíš sa pozrieť, či ti zrazili preddavok na daň, ten je možné vrátiť. Poprípade ak bol tvoj príjem nízky, tak tvoj manžel, ak je zamestnaný, si môže požiadať o vrátenie časti (nezdaniteľná časť na manželku). Ale budeš musieť podať daňové priznanie, odporúčam to konzultovať s nejakým účtovníkom, ktorý poradí, ak nemáš istotu.

petruska1511
autor
•
27. jan 2021

@snehulak7 Takže keď mám zrazený preddavok na daň, tak tú sumu, je možné vrátiť celú?

snehulak7
•
27. jan 2021

To záleží aký bol tvoj príjem.
https://www.finance.sk/182875-dohodari-a-danove...
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d...
Skus si prečítať ako to funguje.
Ak si robila časť roka a vychádza ti príjem do istej sumy a bola odvedená preddavkova daň, tak môžeš ju žiadať späť.

petruska1511
autor
•
27. jan 2021

@snehulak7 ďakujem Vám mooc.
A chcela by som sa ešte opýtať, či náhodou neviete, či je možné, že by mi vrátili preddavok aj z roku 2019? (Túto daň som obdržala minulý rok.)

snehulak7
•
27. jan 2021

@petruska1511 asi nerozumiem. Keď vám ju minulý rok vrátili, tak teraz už z toho roku 2019 nemáte nárok.

petruska1511
autor
•
27. jan 2021

@snehulak7 V roku 2019 som mala inú prácu nadohodu. V januári 2020 som obdržala som obdržala potvrdenie o zdaniteľných príjmoch. Ale bolo mi povedané, že sa mi to neoplatí riešiť a podobne, takže som to neriešila.
A v roku 2020 som mala novú prácu na dohodu, z ktorej mi prišlo potvrdenie o príjmoch teraz (2021).
A ja som sa pýtala, že keď som si minulý rok nevyžiadala vrátenie preddavkov na daň z príjmov (z práce, ktorú som mala v roku 2019), že či si myslíte, že či by mi mohli vrátiť peniažky, aj keď už prešiel rok. Ale asi nie, či? 🤔

snehulak7
•
27. jan 2021

Keďže si nestihla podať daňové priznanie za rok 2019 v minulom roku v stanovenej lehote, tak myslím, že nie.

lienockak
•
27. jan 2021

@petruska1511 vrátia, premlčacia lehota je 5 rokov. Ak sa rozhodneš DP 2019 podať teraz, treba rátať s pokutou 30 eur za oneskorené podanie, lebo lehota na podanie DP 2019 uplynula 2.11.2020. Na pokutu chodí samostatné rozhodnutie.

lienockak
•
27. jan 2021

@petruska1511 ak máš zrazené preddavky na daň za rok 2019 menej ako tých 30 eur čo by bola pokuta, tak sa Ti DP neoplatí podať.

petruska1511
autor
•
27. jan 2021

@snehulak7
@lienockak
Ďakujem Vám veľmi pekne za váš čas.😊