Zdravotne ťažko postihnutá osoba a zneužitie zo strany opatrovateľa
Ahojte,
mame problem a neviem, ako ho riesit. Ide o 88-rocnu pani ZTP. Ponukla sa jej jedna znama, ze jej bude pomahat, ze sa bude o nu starat a pod. Ta pani je sama, bezdetna vdova (inak sestra mojej babky - takze mne srdcu velmi blizka osoba, ale byvajuca 80 km od nas). Teta suhlasila dokonca sa potesila ale po case sme s hrozou zistili, co je ta jej znama zac. Vybavila si na tetu opatrovatelsky prispevok, pozhanala si dokonca posudok aj od psychiatra, ze teta je dementna (co vobec nie je pravda) a tetu komplet zmanipulovala. Zobrala jej vkladne knizky, ktore vybielila (dala tete podpisat papiere, ani nevie ake, podla vsetkeho suhlas s vyberom z knizky), vzala jej vsetku hotovost, co mala doma, ze jej to odlozi na pohreb - a teraz tete tvrdi, ze ona nema ziadne peniaze, zalozila jej ucet, kam jej ma chodit dochodok a seba urobila spoludisponentom, a ona naklada so vsetkymi peniazmi a pod.... A o tetu sa vobec nestara. Niekedy sa ani tyzden neukaze a to ma u nej byt az 8 hod. denne podla zmluvy.... Teraz je teta u nas - v hroznom stave, od pondelka ju davame na preliecenie do nemocnice - ona o nu ani nezakopla....
A teraz ta otazka.... Ako sa da zrusit to opatrovanie? Co preto treba urobit? Je to neunosne, ta osoba sa na tete nabaluje, zaraba okrada ju... co sa s tym da robit?
Vdaka za kazdu info ci radu....
@merynka3
@stefka33 na tu policiu som aj ja myslela, ale podla mna tam nic nevysetria, maju kopec inych starosti... a opakujem, je to male mesto, ta osoba ma znamych vsade, este aj v banke jej tak vysli v ustrety, ze teta nemusela ani osobne nikde ist... stacil podpis (co ju zmanipulovala) a vsetko v banke "vybavila" ta potvora....
fakt neviem, co robit....
jedine, zatial, co ideme urobit, je ze ju zrusime ako spoludisponentku a zablokujeme "jej" bankomatovu kartu a zmenime PIN... snad nam banka vyjde v ustrety.... a ideme sa popytat do banky, ako je to s tymi vybielenymi vkladnymi knizkami.... 😠
@katy2 no ťažká to situácia.....netreba sa báť.....prečo ide do nemocnice.....opýtaj si potrvdenie,....v akom stave je teta.....ak sa nepodarí vybaviť na Upsv tak treba ísť vyššie......určite dať tip televízií....aby sa to nepohlo.....pretože to nie je normálne.....je to zneužitie.....poradiť sa určite aj na polícii.....ako sa to rieši......až mi smutno......ako môže toto normálny človek ešte k tomu žena dokázať......... ☹
@stefka33 aj tak dakujem
@sendy182 do nemocnice ju davame na preliecenie - na oddelenie dlhodobo chorych (po znamosti) problemov zdravotnych ma kopec, treba ju dat trosku do poriadku, tam sa o nu nikto nestaral - a trosku sa zotavi aj psychicky....
asi v pondelok zavolam na prislusny upsvar, ze teta je v KE v nemocnici v zlom stave, co sa o nu prislusna opatrovatelka nestarala a ked ju potom dame naspat domov, budem ziadat o castejsiu kontrolu (ale predpokladam, ze oni daju tej osobe avizo, ze sme sa stazovali 😖)
@katy2 no oni jej nemajú čo dávať avízo.....kde bola doteraz opatrovateľka.....v každom prípade jej treba vziať kľúče od bytu keď ich ešte má.,....podať sťažnosť.....viem že je s tým veľa roboty......a hlavne že si už neželá aby ju opatrovala......nemôže chodiť k nej potom služba čo opatrujem chorých a starých ľudí?.....u nás to má charitas a fakt spokojnosť.......na 4 hodinky....je to z obecného alebo z mestského úradu....skús zavolať na bezplatnú sociálno príávnu poradňu pozri si číslo......... http://www.seniorhelp.sk/story/linky-pomoci
@katy2 zbavila ju sudne svojpravnosti? ak nie, zalozit v inej banke novy ucet, zajst na socialku a zmenit cislo uctu, kam sa ma posielat dochodok. Ist na policiu a podat trestne oznamenie. Urcite sa tym zaoberat budu, ak nie, mame vyssie instancie, ktore si s ich nezaujmom poradia.. Ak bude treba, medializovat..
@katy2 na zaklade toho posudku od psychiatra konala ta znama nejake kroky? (banka, ucty?) To ju akoze zbavila svojpravnosti? pokial viem, tak to moze urobit len sud. No vyzera to tak, ze je v tom zapletenych vela stran. Urcite by som isla na policiu podat trestne oznamenie. To ako prve, co najskor.

@katy2 ved to nahlaste...nech jej tam pride kontrola