Žijeme z minimálnej mzdy. Máme nárok na nejaký príspevok?
zdravím, chcela by som vás poprosiť o radu ak ste niekto v podobnej situacii .. .. Sme tri .. ja, sestra a mama.. otec od nás pred 11 rokmi idišiel kvoli alkoholu .. odvtedy sme ho nevideli .. mama sa dala rozviesť.. a je na nas sama.. ja mam 21 a sestra 18.. mama pracuje.. dostava minimalnu mzdu ... so sestrou sme tento rok obe ukončili školu .. to znamena že mama príde o vyživne aj o danový bonus a pridavky.. čiže pre nás tri ostava ta minimalna mzda.. ja si chcem najst pracu no v dnesnej dobe je to ťažke.. sestra otehotnela.. jej priatel sa stara.. ale sestra do svadby byva pri nas.. a svadbu maju buduci rok . kvoli financiam ... takže mama momentalne živy nas tri .. byvame v rodinnom dome pod nami stary rodičia.. ae pol domu je na mamu .. mama palti 3 splatky.. vodu elektrinu a kanalizaciu .. chccem sa opýtať je nejaka možnosť že by sme dostavali nejaky prispevok ked sme v takejto situacii ?? .. lebo s minimalnej mzdy s anaozaj neda mesiac žiť.. :/ .. alebo či by si mama mala o niečo požiadať .. alebo take niečo ... dakujem pekneee.. .hadam som to vysvetlila najlepšie ako sa dalo .. a pochopite to 🙂 ..
@barcelona94901
nie je skola ako skola, mat vysoku skolu neznamena extra vela, dolezite je, co ma clovek v hlave. My mame problem obsadit miesta v BA, pretoze kopec vysokoskolakov je uplne mimo, hlavne ze pytaju nastupny plat 1500 EUR, vacsina z nich ma socialne prace, pedagogiku, vselijake fylozofie....
Dnes kopec ludi ide na vysoku kvoli titulu a tento stat ponuka tzv. elektrickove skoly, avsak dopyt trhu po ich absolventov nie je, alebo je smieny... a predsa tam idu... s vidinou titulu a lepsieho zivota ale to je najivne si mysliet. Potom pravdaze ani nechcu sa v tych smeroch uplatnit (nechcu robit napr. v socialnych sluzbach a ani nikdy nechceli) a prirodzene koncia za pasom...
Spominas profesorku, asi stredoskolsku, ale to je tiez len clovek nabyty teoriou, bez realnej praxe v realnom zivote, cize v inej sfere uplne nezamestanvatelny a prirodzene konci za pasom ci v hypermarkete.
Mat vysoku skolu nic neznamena. Musis mat výbornu skolu, ovladat jazyky a hlavne byt flexibilna, aj ist do sveta, aj mimo, vela sa ucit novych veci... pracovat na sebe aj doma... a tak sa vypracovat na odbornicku. A pravdaze neodist potom na tri roky rodicovskej, lebo to si maloktory odbornik/odbornicka moze dovolit, hlavne ked jeho odbor neustale napreduje a on musi neustale si aktualizovat svoje vedomosti...
@mima4 s tým suhlasím nie je VS ako VS ,hlavne dnes,dobre vieme ,čo za školy sa robia..
,ale človek,ktorý má dve vš,inžinier,má 30ročnu prax,má skušky,kvalifikáciu ,je odborníkom ,ale má už po padesiatke...si ani neškrtne ,mladý inžinier to isté,nájde si prácu,teší sa,že jemu sa to podarilo,ale robí za 500eur ,hoci sa dalej vzdeláva,má už prax..taká je doba,že nepáči sa ti?tak chod!
známa tá" telefonistka" ovláda perfektne na profi urovni dva jazyky ,aj nemčinu ,non stop sa zdokonaluje a hold ..skončí to pri jej veku..a tá si spravila aj opatrovateľsky kurz a počítače,učtovníctvo..máš furu ľudí,čo sa nespoliehaju na titul,robia za minimum a su ešte aj radi! že maju prácu!hoci v niečom čo nikdy nerobili,kde sa nadru,kde robia aj ťažké manuálne práce za uplne smiešny plat v hrozných podmienkach a ani neceknu,lebo vedia,že na to miesto čakaju další
sused 50tník si hľadal prácu dva roky,všade posielal životopisy,spravil si asi tri kurzy ,z našetreneho ,až teraz ho vzali ,v inom meste ,aj to iba na leto,kým maju na závode dovolenky,ako brigádníka..dochádza za prácou,precestuje pol dna ,tak zlé spoje má ,auto musel už predtým predať,nemal na to,aby si ho mohol udržať..a platiť poistku..veľa ľudí musí pracovať na živnosť,hoci je to nešťastné riešenie ,mnoho rodín stále čaká na výplaty,tu nič nefunguje ,tak ako má ,či si z východu,či zo západu
to máš dnes jedno či ide o profesorku,kaderníčku,cukrárku ,elektroinžiniera,poľnohospodára..tých je toľko nezamestnanych ,že až..nestačí škola,nestačia kurzy,jazyky,nestačí prax,ani chcenie ,mnoho krát stačí iba známosť,prosím netvárme sa,že to tak nie je
koľko konkurzov bolo len tak..aby sa nepovedalo..
ísť von nie je malina a nie každý to zvládne ,hlavne netreba mať veľké oči ,veľa ľudí sa vrátilo naspať aj s deťmi..nedokázali vyžiť,práca nie je problém iba u nás ,nie je to ľahké,my čo to máme za sebou,nám sa to rozpráva a radí za netom,ale tí ľudia ,to maju bohužiaľ skutočne zložité a je nemiestné aby sme sa tu od počitačov tvárili,že to tak nie je
@barcelona94901 nikde som nenapisala, ze je to lahke a ani to nebude lahke, ale ostat v hladovej doline a frflat (aj ked sa clovek snazi) nic nevyriesi. Ked tam nie je praca, treba zdvihnut kotvy. Praca za clovek nepride, ale clovek za nou moze ist... a ano, aj zaciatky su tazke, velmi tazke... no autorka temy je mlada, zdrava zena a nehlada tie sposoby, ale socialne davky. Socialne davky v minulosti neexistovali, dnes sme nauceni, ze stat sa ma o nas starat... a preto sme neaktivni.
@fidka79 áno ,ale v ktorom roku?..tiež som mala kámošky aupair,aj ostali žiť vonku,ani jedna sa nevrátila domov,jedine s deťmi na návštevu ,alebo k zubárke,kedže tam je to drahé,čo si budeme hovoriť..ale odvtedy sa veľa zmenilo
áno jedna nemala šťastie,aj utiekla od rodiny,chytili ju nejakí turci ,tam ju znásilnili,ale domov sa nevrátila, napriek otrasným zážitkom ,zobrala si poliaka a žiju vonku
áno dalšia robila služku,upratovačku,podradné práce,mala makro stravu lebo domáci sa tak stravovali..atd
a mám známeho,ktorý opatroval tri mačky a jedneho kocura za 1000,-eur ,kámoška čo precestovala celý svet s rodinou,plat ubohy,no dali jej školu,zážitky,jazyk sa naučila a stretáva s tými deťmi do dnes ,hoci už maju vlastné deti a ona svoju rodinu
aj na brigády ,na farmy sa chodilo ,dnes aby si tam niekoho mala,aby si mala všetko overené,ešte aj za to,že tam ideš dnes zaplatíš "miestný poplatok v % z prvej výplaty " všetko overovať,preverovať,aj napriek tomu,ti možu ostať oči pre plač,toľko podvodov ,ľudí,čo ostali vonku bez ničoho,ale mali odmakané a tvrdo,ostali bez centu,niektorí aj bez pasov ,či prostitutky ,namiesto aupair,čašníčok,recepčných..pravidelne nás na to upozornuju,tak tu netlačte kaleráby mladej babe,že chod von,utekaj,bude ti super,budeš mať peniaze,požičaj si,bez toho,aby ste ju upozornili na nástrahy! doba je iná,bežne sa otročí,odžubáva ,netlačte ju na základe dobrej ale sto ročnej skusenosti do niečoho o čom nemáte predstavu
aupair dnes je uplne o inom,než pár rokov dozadu..to neni o žiadnej ľutosti,to je o reálnosti ..volakedy si na miesto bola jediná,či dve,tri..dnes si možu vyberať ,rumunky,robia aj za chleba ,polky,ukrajinky,češky,...volakedy sa chodilo vo veľkom do čiech,aj to už je iné..doba sa mení a ja nepíšem,že nechod von,nehľadaj si prácu,iba píšem,že nie je to ľahké byť DNES v jej koži,či v koži iného nezamestnaného,ktorý je na tom ako ona ,neľutujem,ale ani sa netvárim ,že svet je bezpečná gombička
@cecil36 vidis sama priznavas ze absolvent skoly by nemohol tu pracu robit. Co to je za miesto, ze by ju nemohol vykonavat. Ked sk ty nastupovala na to miesto tiez si bala taka mudra ako tvoja predchodkina, ze si hned vsetko vedela co mas robit? Odpovedz mi na jednu otazku AKO ma absolvent skoly ziskat prax ked je jasne, ze ju nema ale do tej roboty ide s tym aby ju ziskal. To znamena a mne to logicky vychadza ak mi tam pride nastupca asi ho zaucim nie? Tiez tam vecne nebudes. A k tej druhej veci neuraz sa ale mat meno u mna znamenaju dve veci za prve, ze ta niekto znami na to miesto pretlacil to je ta lepsia varianta alebo si si nabila rovno sefa a spavas s nim ( prosim neuraz sa) je to myslene v normalnom kontexte nemyslim si o tebe, ze by si bola taka len ma vytacaju reci niektorych ludi, ze moja sestra nie je schopna si najst pracu. Keby aspon jeden z tych zamestnavatelov jej dal tu sancu aspon jeden. Mozno je u nej nevyhoda ze je ZTP a druha vec ze na svoj vek vyzera tak na 12 a kazdy si ju mili s dietatom

@tinki K tvojej otazke: "Prečo si myslíš, že keď moje deti spia, tak ja mám vyložené nohy? " Kde som vo svojich prispevkoch napisala, ze si nieco take myslim? K tvojmu konstatovaniu, ze pracujem na zivnost alebo na skrateny uväzok. Nie nepracujem ani na jednu z tychto moznosti. Preto som napisala v predchadzajucom prispevku, ze moju pracu by absolvent strednej skoly nemohol robit. A v podstate ani akykolvek absolvent, lebo na to treba mat prax a"meno". 😉