Zlúčenie rodiny v zahraničí
Ahojte zienky,chcem sa opytat,ako sa riesi takyto pripad.
V juni rodim na SR,po sestonedeli pojdem na kontrolu k dokymu,a akonahle bude vsetko v poriadku,balime kufre a ideme za priatelom do Madarska.Lenze neviem ani kde zacat s vybavovanim,tak sa na vas obraciam,ak niektora z vas ma viac skusenosti a dokaze poradit.
Moje zakladne otazky su asi taketo.
1.Bolo by lepsie,ak by sme sa este na Slovensku vzali?Aby slo v Madarsku o zlucenie rodiny? - priatel je tiez Slovak, pracuje tam druhy rok, ma tam prechodny pobyt,ja som zatial na Slovensku az do konca sestonedelia.
2.Ake papiere budeme potrebovat zo SR,aby mi v Madarsku davali rodicovsky prispevok?Lebo su tiez EU.
3.Pred odchodom do Madarska mam odovzdat karticku poistenca-aj moju,aj dietata?
Ach,vobec si neviem rady,prosim pomozte.
@bambola V prvom rade vobec dakujem za odpoved. A ty mas teda trvaly pobyt stale na Slovensku?A preto poberas rodicovsky zo SR? A dieta ma trvaly pobyt v CR? Aj v zdravotnej poistovni je dieta v CR a ty nie? Viem,ze asi hlupe otazky,ale tak chcem v tom mat jasno a vediet moznosti🙂
s nami to bolo takto. ked sme prisli do rakuskay vabavili sme si tu trvaly pobyt. sme vsetci poisteny na mm. tym padom sa nam zrusila poistka na slovensku a tym padom mi uz nemohli vyplacat pridavky na slovensku tak mi ich vyplacali v rakusku. podla zakona(neviem presne cislo) z roku 2010 je to tak ze v ramci eu mas narok na davky v tej krajine kde mas nahlaseny pobyt, zdrzujes sa tam a mas tam zdravotne poistenie. snad ti to pomohlo.na slovensku mozes poberat matersku kym budes tu. povedz priatelovi nech vyzisti na uradoch ako to je v madarsku.
@tehulka_mk
@tehulka_mk neni zac 🙂
My mame vsetci traja trvaly pobyt na SR, ale mame prechodny v CR (o trvaly mozes poziadat az po 5rokoch prechodneho)
Na rodicovsky v CR nemam narok lebo som tu nikdy nepracovala, nemame tu trvaly pobyt, byvame tu menej ako 365dni a ani moj muz nie je cech 🙂 cize ani jednu z moznosti nesplnam.
Mala je tu normalne zdravotne poistena na muzovu poistku 🙂 ja som na SR lebo tiez niesme zobrati ale keby sme sa vzali poistia aj mna na jeho poistku. Vsetko zavisi od konkretneho zdraovtneho systemu, uz by mal byt v EU jednotny tak by to malo podobne fungovat aj v Madarsku 😉
@tehulka_mk a este jedna vec nam bolo povedane ze nie je potrebne zrusit trvaly pobyt na slovensku. takze mame aj na slovensku aj v rakusku.
@hoogy Obcan moze mat dva trvale pobyty? Ci to len tam? Cize ked tvoj manzel pracoval v zahranici,a pristahovali ste sa tam s drobcom,automaticky sa vybavilo to,ze ty aj drobec ste mali aj zdravotne poistenie aj prispevok rodicovsky? U nas asi teda nechame trvale pobyty tu,a prechodne si vybavime v Madarsku,len som chcela vediet,ci aj iny stat mi poskytne ako manzelke zdravotnu starostlivost a peniazky,na ktore by som mala narok na SR. Dakujem 😵
@tehulka_mk nam to povedali na urade ze nemusime rusit ten na sk. viem ze vela ludi to tak ma. nie moj mm zacal pracovat tu v maji a my sme s nim sem v maji aj prisli. musite si presne zistit ako to je v madarsku,ale takto by to malo byt vramci celej eu. no nebolo to uplne automaticky bolo s tym dost vybavovaciek teda hlavne papierovaciek nerobili ziadne problemy len sme museli dat aj papiere poprekladat takze trvalo to dlho. nam asi 5m ale vsetko doplatili. len ked si tam budete ziadat musite na sk zrusit aj rodninne aj rodicovsky.
@hoogy To sa rusi na urade prace alebo v socialke ze? Uff,tak to je teda dost papierovaciek.A to ste vsetko vedeli riesit uz za hranicami?Ci ste aj na SR chodili a dali prekladat tie-ktore papiere ste potrebovali?Z toho mi proste vyplyva,ze radsej sa vziat,mat jedno priezvisko,a potom to riesit v Madarsku vsetko na to manzelovo poistenie,ze?
@tehulka_mk zavisi od tej ktorej krajiny asi 🙂 keby som aj splnala tie tri podmienky tak tu v CR proste na ten rodicak nemam narok. jednym sposobom ako by som sa k nemu dostala je, ze on poziadam o 365dni od udelenia prechodneho pobytu 🙂
inac znami tu v CR maju trvaly pobyt (uz su tu dlho) a podla spravnosti by mali odovzdat obcianku a nemat trvaly pobyt na SR ale kedze sa to nikde neregistruje tak si ponechali.
musis zistit tieto veci ako su konkretne v madarsku. mozme ti akurat poradit na co sa zamerat 😉
lebo tu napriklad dostanem trvaly az po piatich rokoch prechodneho pobytu a podla toho co pise hoogy tak v rakusku kludne aj hned 🙂
@tehulka_mk a mozno ti este poradim, ze zisti si vysku madarskeho rodicovskeho 😉 mozno je nizsia, co si teda nemyslim, ale clovek nikdy nevie 😉 v tom pripade lepsia ta slovenska 😝
@bambola ahoj..mozem sa Ta nieco opytat..ako citam zijete v CR..ako to mas ty s poistenim?My tiez niesme vzati,priatel je cech a mala spadla pod neho s poistenim a teraz vybavujeme cesky rodny list pre malu,problem je vsak ako si mam vybavit zdravotne poistenie ja,kedze som na materskej ktoru poberam zo Slovenska a prechodny pobyt tu v Cechach mi bez ceskeho poistenia nedaju ...ako mam postupovat?Dakujem
@tehulka_mk no ja by som to spravila asi tak. na slovensku sme to dali prekladat lebo byvame asi len hodinku od BA. takze sa to dalo. 😉
@tehulka_mk inak @bambola ti dobre radi s tou vyskou rodicovskeho a hlavne si zisti ako dlho sa vyplaca. napriklad mozte spravit aj tak ze mm bude poberat rodine pridavky v madarsku(ked su vyssie) a ty budes poberat rodicovsky zo slovenska. tam by ale bolo len to zle ze ked chces poberat zo slovenska musis byt ty aj dieta poistene na slovensku takze v madarsku by si musela mat zdravotnu starostlivost bud na priamu platbu alebo by si musela s babatkom chodit na ockovanie a vsetky prehliadky na slovensko. v ramci EU mozes byt poistena len v jednej krajine.
@cukricek8998 ja som zdravotne poistena na SR a mam prechodny pobyt v CR 😉 normalne ti ho daju za ucelom zlucenia rodiny 🙂
@tehulka_mk ja som obvodacku naposledy navstivila pred 7 rokmi aj to len kvoli PNke 😉 a keby sa nieco vaznejsie stalo tak ma osetria na EHIC 🙂 nie je to najzodpovednejsie ale zdravotne problemy nemam (klop klop) a s kazdym soplom k lekarovi nelietam tak to neberem ako nejaky hendikep, ze tu nemam lekarov 😉
@bambola takze mi daju aj ked niesom poistena? to je skvele..ale aj tak sa potrebujem tu v Cz poistit,tak uvidime 🙂
@bambola a nie je nahodou povinnost zrusit zdravotne poistenie na SK, ak sa zdrzujete v zahranici viac ako 6 mesiacov? podla mna sa neda dlhodobo zit v zahranici a oficialne byt poisteny na SK. Je pre Cechy iny zakon? Cechy neovladam, preto sa pytam.
A neviem, s tym rodicovskym sa mi to tiez nejak nezda, pokial viem, matka moze poberat rodicovsky zo Slovenska, iba ak tu s dietatom byva. Ak sa prestahuje do zahranicia, o prispevok prichadza. tak je to aspon tu u nas, v UK, jedine, ze by Madarsko to malo inak. jasne, ze vela zien to neprizna, ale ak nahodou manzel poziada o prispevky v Madarsku, nase urady sa obratom dozvedia, ze matka aj dieta neziju na uzemi Sk a mozu pytat rodicovsky spatne. Alebo som vedla?
@aliza mne nema kto a preco platit poistenie v CR. podla zakona musi byt kazdy poisteny, ja poberam rodicovsky zo SR lebo som tam platila odvody, a teda mam na neho narok !!! a teda platitelom ZP je za mna stat. tu to kto bude platit za mna? a na zaklade coho?
povinnost tych 6tich mesiacov je, ale mimo EU 😉
isto, ked nastupim v CR do prace, zalozim si zivnost alebo pojdem na urad prace tak zrusim poistenie na SR lebo uz bude platene tu.
a tehulke poradili nech si poziada muz o prispevky na dieta v madarsku, lebo tie su tam vyssie a pripadne ak je vyhodnejsie brat slovensky rodicak, tak ten nech pobera ona zo SR. tu nejde o dvojitu platbu ale o dva rozne prispevky 🙂
@aliza nie si vedla a podla mna je to tiez tak ako ty hovoris. nam povedala ze kedze sa byvame vsetci v rakusku a mm tak nemame narok na pridavky zo slovenska. iba v tom pripade ze by sme boli obaja(ja a dieta) poisteny na SK a mali tam doktora.pridavky sa daju poberat aj tak ze ked mm pracuje v zahranici moze tam poberat pridavky na dieta a mne by na slovensku zostal rodicovsky(ked by som splnala podmienky a byvala by som na sk). podla ked to tak cesi nemaju idu proti pravidlam EU. lebo tak je to nastavene v celej EU. prispevky mas poberat tam kde mas zivotny zaujem. teda kde byvas kupujes navstevujes lekara. 😉
@hoogy nedavno som to studovala a jednoducho tu ten prispevok nedostanem a ja rozumiem tomu preco, nic s tymto statom nemam, ani som tu neporodila.
@aliza ja mam malu poistenu na otca a poberam prispevok zo SR lebo som A-opravnena osoba, ktora sa riadne stara o dieta a za B-mam trvaly na SR 😉 toto su dve podmienky, ktore splnam 🙂 o poisteni dietata sa nikde nepise
baby, ja sa nechcem hadat, mozno je to tu fakt na prd, mozno to este nemaju douzakonovane v sulade s EU, len proste som to studovala lebo tu by mi to vyslo s rodicakom o 1600czk plus ale nemam proste narok
@bambola ale musis splnat podmienku ze tvoje dieta ma byt poistene na SK a mat tam doktora. preto to nie je spravne. iba vtedy by sa to este dalo keby si mala prebiehajucu pracovnu zmluvu na SK.
ale maju to nespravne podla zakonov EU. my sme do rakuska prisli v maji moj mm je slovak nerobil tu predtym zacal v maji. ked som sa bola pytat na urade povedali ze tym padom ze ja a ani maly sa nebudeme zdrziavat na SK nam rusia vsetky pridavky a mame si poziadat v rakusku. a tu nam ich dali. takze ked tam zijes mam s tym statom to ze tam nakupujete, mm tam plati dane, chodis tam s malou k doktorovi. proste cely vas zivot sa odohrava tam. ale to je jedno ty s tym nic nemas je to proste chyba CR zakonov ktore idu proti zakonom EU.

@tehulka_mk O zlucenie rodiny ide aj v pripade, ze nie ste zobrati.
Nepoznam madarsky zdravotny system ale pokial nebudete mat zdravotne poistenie tam tak tu vas neodhlasia a tym padom ani nic neodovzdas 🙂 Je mozne, ze dieta ti poistia na zaklade poistky tvojho muza (my to tak mame v CR) ale to zavisi od systemu. V kazdom pripade si zo zdravotky vybav EHIC karty (Europsky zdravotny preukaz) pre teba aj pre dieta ak este nemas.
Rodicovsky ti asi nedaju, nemaju dovod. V ich krajine si neplatila odvody, nemas trvaly pobyt, ani otec tvojho dietata nie je madar (ani nema trvaly pobyt), aj ked si to zisti kedze tam uz rok pracuje. My zijeme v CR a rodicovsky berem zo SR .