Zlúčenie rodiny v zahraničí
Ahojte zienky,chcem sa opytat,ako sa riesi takyto pripad.
V juni rodim na SR,po sestonedeli pojdem na kontrolu k dokymu,a akonahle bude vsetko v poriadku,balime kufre a ideme za priatelom do Madarska.Lenze neviem ani kde zacat s vybavovanim,tak sa na vas obraciam,ak niektora z vas ma viac skusenosti a dokaze poradit.
Moje zakladne otazky su asi taketo.
1.Bolo by lepsie,ak by sme sa este na Slovensku vzali?Aby slo v Madarsku o zlucenie rodiny? - priatel je tiez Slovak, pracuje tam druhy rok, ma tam prechodny pobyt,ja som zatial na Slovensku az do konca sestonedelia.
2.Ake papiere budeme potrebovat zo SR,aby mi v Madarsku davali rodicovsky prispevok?Lebo su tiez EU.
3.Pred odchodom do Madarska mam odovzdat karticku poistenca-aj moju,aj dietata?
Ach,vobec si neviem rady,prosim pomozte.
@bambola ja som na urade bola, takze viem. je to zakon, nezalezi to od nejakej uradnicky, ale zalezi na tom, co ludia na urade narozpravaju. Ak povedia pravdu, ze ziju v zahranici a na slovensku nemaju pracovnu zmluvu, tak rodicovsky nedostanu ani keby co bolo. Ja viem, ze vela ludi ho pobera, ale akonahle poziadaju o prispevky aj z krajiny, kde momentalne ziju, tak sa nase urady dozvedia pravdu a rodicovsky beru, dokonca aj spatne.
@hoogy ako ze mate dva trvale pobyty???mne na urade vynadali, bo tiez som mala dva trvale 2,5 roka, ze trvaly moze byt len jeden...
@evuliatko_tn nam povedali ze mozme mat dva. ale to nam povedali tu v rakusku. na sk sme sa nepytali.
@bambola
@evuliatko_tn my sme sa na to extra pytali ze co mame teda teraz robit. a povedali nam ze ved to nie je problem mozte mat aj dva. nie sme jediny vela ludi to tak ma.
@hoogy oki, ved ja sa nehadam, uz len to by chybalo🙂 no podla mna trvaly pobyt je len jeden...
@evuliatko_tn pravdu povediac je mi to jedno a takto mi to momentalne vyhovuje. museli by sme tym padom odovzdavat obcianske. no zase dalsie papierovacky. a tebe to kde povedali na sk ?
@hoogy oki ved ak s tym nemas problemy tak je lepsie🙂 ja som musela ist na urad v trencine, bo mojmu otcovi chodili platby za smeti aj za mna, tak som sa bola spytat ze ako to je mozne ked na sk uz nezijem a trvaly mam v taliansku, a tak ma sprdli ze ako mozem mat trvaly pobyt na dvoch miestach...tak som trvaly v tn musela hned zrusit a odovzdat obciansky...
@evuliatko_tn tak to je preto. moji rodicia taketo veci za nas platia a nemame s tym vlastne ine problemy. toto je len par eur.
@hoogy ano mas pravdu, ide len o par eur, no na co platit, ak tam nezijem...
@evuliatko_tn nasim to zrusili aj na zaklade nasho prechodneho v prahe 😉 tiez nedam zbytocne aj ked par eur, kto mne da par eur zadarmo ? 😝
@bambola ved to🙂
@evuliatko_tn
@bambola nam to nevadi.
@hoogy ok, nechajme to tak, ved tema je o niecom inom🙂
@bambola k tomu EHIC, kopirujem zo stranky VSZP:
Európsky preukaz je určený pre dočasné pobyty, vrátane dovoleniek, služobných ciest, brigád, stáží, študijných pobytov a pod.
Cize nie na dlhodobe pobyty.
A k tomu odovzdaniu zdravotneho preukazu, v zakone sa pise iba 'cudzina', nie je vymedzene, ci ide o EU alebo mimo EU.
@aliza robila som v ZP 😉 vramci EU platia dohody, a teda je prenositelnost zdravotneho poistenia. ak niekto siel do Australie a mal komercne poistenie na 6 a viac mesiacov odhlasovali sme ho z verejneho zdravotneho poistenia ak o to poziadal.
ja som tu docasne, este vzdy som sa do 90dni vratila do miesta TP 😉
@bambola a ty si bola v ZP a nahlasila, ze odchadzas zit do Ciech? a co ti povedali? a kolko uz zijes v Cechas? co je to docasne? zrejme nie si na studijnom pobyte, ani na sluzobke, ani na dovolenke, ci? ja sa len pytam lebo ma to zaujima a chcela by som v tom mat jasno, ze preco voci vsetkym ostatnym EU krajinam su pravidla rovnake a prave s Cechmi su ine zakony. Chcem si iba doplnit vedomosti, neber to ako dohadovanie sa, ok? 😉. A ak si na materskej, nemohli ta nejak pripoistit k manzelovi? nemozes predsa zit v krajine a byt mimo systemu, musi predsa nieco existovat 😒
@tehulka_mk Ahoj, ako ste to nakoniec vyriesili? Som v podobnej situacii, akurat sa chystame do Rakuska, termin mam zaciatkom aprila. Mam problem so zdravotnym poistenim, lebo na Slovensku pracujem a tym padom budem poberat slovesnku matersku. A preto nebudem moct byt poistena cez manzela. Si aj Ty v takej istej situacii? Ako to mate poriesene?
Ja som si našiel prácu v ČR. Po pár mesiacoch sme sa s manželkou rozhodli, že sa spolu s deťmi odsťahujú za mnou. Pre istotu a kľud v rodine som sa bol opýtať na ÚPSVAR, ako to bude s rodinnými prídavkami a manželkiným rodičovským príspevkom, keď budú bývať so mnou v ČR. Pani na mňa vypleštila oči a v momente stopla rodičák aj prídavky s tým, že manželka je spolu posudzovaná osoba (keďže prechádzala z rodíčáku na rodičák na mladšiu dcéru) a tým pádom máme všetko poberať v ČR. Po menších obštrukciách som všetko vybavil. Menší problém sa vyskytol až na cudzineckej polícii. Tam odmietli prihlásiť manželku a deti s tým, že musia mať najprv zdravotné poistenie v ČR. Potom to už išlo.
Zo slovenskej zdravotnej poisťovne však prišiel manželke doporučený list, v ktorom ju žiadajú, aby vydokladovala, kto za ňu odvádzal zdravotné poistenie za obdobie odkedy poberala RP v ČR (zrejme ÚPSVAR tým že zastavil výplatu rodičáku prestal platiť aj odvody do zdravotnej poisťovne). A my teraz nevieme, či mala byť za dané obdobie poistená v ČR(neviem prečo, keď žila na Slovenku), ako samoplatiteľka na Slovensku (čo mi príde proti zdravému rozumu), alebo český úrad práce má za ňu odvádzať peniaze do slovenskej zdravotnej poisťovne. Alebo tam bude diera v zákone, všetci budú od toho dávať ruky preč a poisťovňa bude vymáhať peniaze od manželky (ide o 300 €). Potom nám neostane nič iné, ako napísať Hermanovi do Lampárne. Ak mi niekto viete poradiť, čo mám robiť (okrem toho aby som sa obesil na kľučke - to ma napadlo ako prvé) budem veľmi rád. Zajtra to idem vybehať, tak mi držte palce.

@bambola ved moze byt, ale zakladatelka temy ide do Madarska a tam to urcite bude inak.
A inak, aj ja som opravnena osoba, aj mam stale trvaly na Sk a aj tak nemam na slovensky rodicak narok.