Zmena krstného mena
Dobrý deň, neviem, či tu nájdem niekoho, kto má reálnu skúsenosť, ale skúsim sa spýtať.
Ak si dospelý človek - mama zmení krstné meno, zmení si všetky doklady za nové.
Menili ste si kvôli tejto zmene aj maturitné vysvedčenie, VŠ diplom, od školy je už 30 rokov a čo ma zaujíma najviac, treba zmeniť rodný list dieťaťu, ktoré je už tiež dospelé?
Ďakujem.
Samozrejme, že nie. Veď to máš ako zmenu priezviska po sobáši
Presne aj pre takéto zaležitosti sa všade uvádza rodné číslo
@denisa_deniska Zmena priezviska je asi niečo iné, predsa len krstné meno sa úplne bežne nemení. Ale ďakujem 🙂
Nie, v tomto prípade ako sa ty pýtaš, je to rovnaké (zmena OP, nahlasovanie atď), spätne sa nič neopravuje, na rodnom liste sa zapisuje zmena mena, ale ostáva pôvodné.
Rozdiel je iba vo vybavovaní, zmena krstného mena je komplikovanejšia ako zmena priezviska 🙂
V dobe vydania vysvedčenia, rodného listu, sobáša atď si sa volala XY a tie doklady sú stále platné. Meníš len aktuálne údaje na aktuálnych dokladoch občiansky a podobne. To čo aktuálne používaš.
Nie je to bezne, ale da sa to. No nechcem si ani predstavit kolko by to realne vyslo € keby si mala pomenit vsetky doklady vysvedcenia atd..Mozno skor mat len nejaky oficialny papier ze kedyi si sa volala tak a teraz sa volas takto a plati to na vsetko 😀
V dobe vydania vysvedčenia, rodného listu, sobáša atď si sa volala XY a tie doklady sú stále platné. Meníš len aktuálne údaje na aktuálnych dokladoch občiansky a podobne. To čo aktuálne používaš.
@januska12323 Rodný list sa pri zmene krstného mena mení
Nie je to bezne, ale da sa to. No nechcem si ani predstavit kolko by to realne vyslo € keby si mala pomenit vsetky doklady vysvedcenia atd..Mozno skor mat len nejaky oficialny papier ze kedyi si sa volala tak a teraz sa volas takto a plati to na vsetko 😀
@hadecka39 Pri dokladoch je cena klasická, ako pri zmene priezviska
Ja som veľmi zvedavá, ak to nie je tajné, prečo si chceš zmeniť meno? Podľa popisu co píšeš, ani tak mladá už nie si, tak prečo až teraz? 🤭
Ja som veľmi zvedavá, ak to nie je tajné, prečo si chceš zmeniť meno? Podľa popisu co píšeš, ani tak mladá už nie si, tak prečo až teraz? 🤭
@bielasovicka Skôr to nešlo kvôli rodičom, s ktorými som nemala dobrý vzťah, hlavne s matkou.
@denisa_deniska ale ved pani sa pyta na krsne meno a nie priezvisko
Menis iba to, co aktualne potrebujes. Ak aj nezmenis, mal by ti byt vydany papier o zmene mena a len to dolozis. Napriklad na zmluvy o elektrike ci v banke. Iba na policii potrebuju rodny list kvoli obcianskemu.
Menis iba to, co aktualne potrebujes. Ak aj nezmenis, mal by ti byt vydany papier o zmene mena a len to dolozis. Napriklad na zmluvy o elektrike ci v banke. Iba na policii potrebuju rodny list kvoli obcianskemu.
@vevesh Na zmluvy a banku použijem nový OP, toto samozrejme viem, pýtala som sa na niečo úplne iné.
Nie, vysvedcenia a spol. nemenis, rodny list dietatu- tak to sa spytaj na matrike. My sme v zahranici a tu vystavili novy rodny list automaticky s novym menom, ked sa ziadalo. Ci je ten automaticky system aj na sk, netusim...
Nie, vysvedcenia a spol. nemenis, rodny list dietatu- tak to sa spytaj na matrike. My sme v zahranici a tu vystavili novy rodny list automaticky s novym menom, ked sa ziadalo. Ci je ten automaticky system aj na sk, netusim...
@vevesh Áno, asi bude najlepšie sa spýtať na matrike. Keby išlo o maloleté dieťa, asi by vydali nový rodný list, ale dieťa je už dospelé. Bola som len zvedavá, či to náhodou niekto neriešil a nemá skúsenosť.