Zmena krstného mena
Je tu niekto kto si menil na Slovensku meno?
Viete mi povedať, či by bolo možné to zmeniť napríklad z Márie na Majku, František na Feri. Možno to niekomu príde ako blbosť, no úrady to schvaľujú na novorodencov. Preto by ma zaujímalo či sa niekomu podarilo to zmeniť na zdrobneninu. Roky bojujem so svojim menom. Spojujú sa mi s ním veľmi veľmi nepríjemné spomienky a radšej by som tak bola v papieroch lebo mnoho ľudí nevie pochopiť to, že si neprajem byť oslovovaná tak ako som v dokladoch.. :(
Ďakujem.
Zdrobnenina nie je oficiálna podoba mena. V niektorých prípadoch také mená existujú, napríklad Janka. Ale ináč mi príde zmena krstného mena na zdrobneninu toho istého mena, dosť infantilná. Ešte tú skrátenú verziu by som chápala, napríklad z Mária na Maja (alebo z Hedviga na Heda, nad čím som istý čas uvažovala, lebo tak sa volám a oficiálnu verziu svojho mena neznášam). Ty máš nick ludka, tak tipujem, že si Ľudmila a chceš byť oficiálne Ľudka? No tak sa ľuďom predstavuj, ako Ľudka a budú Ťa tak volať. Ja sa stále predstavujem, ako Heda. A keď ma niekto oslovuje Hedviga, tak ho normálne poprosím, aby to nerobil a nie je s tým problém.
Nebudem ťa presviedčať ze ked sa voláš Ľudmila, voláš sa krásne, krásne meno. Máš s ním svoje asociácie,co rešpektujem. Ale ešte raz ,ti tak potichučky,posepiacky, mas krásne meno. 😚
K problému neporadim, na sa volam Mária, a predstavujem sa Majka,ked sa uz navrhne tykanie...nemam rada ked ma niekto nazve Mariena,to požiadam,aby nerobili.
Zavolaj v pondelok na matriku v tvojom meste a informujú ta,co a ako.
@mariejenka beriem, meno to je krásne. No spomienky, ktoré sa s ním roky nesú bohužiaľ také krásne nie sú. preto by som bola radšej Ľudka. Keď si dokelu na Luníku 9 môžu oficálne nahodiť Oňúra či Šeherezádu tak prečo by som ja nemohla byť Ľudka? toto mi trošku nejde do hlavy že veď to nie je hanlivé, je to zdrobnenina rovnako ako Ľubka, Lenka, Zuzka.. A prešlo to lebo to človek nájde v kalendári no Ľudka je očividne problém. :(
Ďakujem ti za to, no ťažko vysvetľovať ľuďom. Začnú sa potom viac a viac pýtať. :/
@ludka98 lenze to tvoj problem nevyriesi. ludia ta ajtak budu volat ludmila. nebudes im pri zoznamovani ukazovat snad obciansky, aby ta tak nevolali, ci? staci ich upozornit, ze si to tak nezelas alebo proste neriesit
ja sa volam oficialne iva a myslis, ze ma tak vsetci volaju? niektorym ludom nevysvetlim, ze sa nevolam ivana alebo iveta, hlavne starsim, co maju "svoju hlavu"
@kiwi3 viem ako to je 🙂 Chcem to hlavne aj kvôli sebe. Nikto nerieši ako sa volám, len ľudia na úradoch, ľudia ktorý mi volajú pre niečo. Rodičia, súrodenci, rodina, kamaráti a ľudia čo ma nejakú chvíľu poznajú vedia ako sa volám a nikdy ma Ľudmilou nenazvali pretože vedia ako mi to vadí, ako ma to celé bolí. Tak prosím ťa, ak mi nevieš pomôcť s mojím problémom. Nevidím normálny dôvod mi sem písať vôbec.
@ludka98 Nemusíš sa hnevať, nikto Ti sem nepíše, aby Ti urobil zle. Ale veľmi sa obávam, že s požiadavkou, aby Ti úradne zapísali meno "Ľudka" v tomto tvare, na úrade nepochodíš. Ak Ťa Tvoji blízki volajú Ľudka, môžeš mať na háku, že niekto v úradnom styku použije Tvoje meno v tej podobe, akú oficiálne má a akú neznášaš. Z mojej skúsenosti: buď rada, že Ťa neprirovnávajú k sove z Harryho Pottera, ako sa mne osobne už stalo aspoň 20x od inak úplne cudzích ľudí. 😉
Zdrobnenina sa nedá zapísať ako úradné meno. Teda Ľudka je skratka mena Ľudmila, nezapisu ti ho ako oficiálne meno.
A okrem toho, aj keby ti ho nejakou obrovskou náhodou napísali, aj keď sa predstavíš ako Ľudka, automaticky každému napadne meno Ľudmila a úplne v pohode ta tak tiež môžu osloviť. Pretože jednoducho je to oficiálne meno, a nikoho nenapadne, že ty ho máš inak (ak vôbec), a budú to brat, že si sa predstavila iba skratkou. A budeš im ukazovať OP, že "ja som ale oficiálne Ľudka"?
@ludka98 akože chcú od Teba,aby si im vysvetlia prečo máš zle spomienky, tak to zas nie, to je drzosť od nich,snorit,vyzvedat. A uz si sa informovala,ze sa to nedá? Keď píšeš,ze Ľudka nie?
Ja mám kamarátku Ludmilu a všetci ju volame Jarka hoci v OP má meno Ludmila.

@ludka98 na zalezi aku zdrobneninu- maria na majka /marika/mary ano, ale frantisek na feri jedine vtedy, ak dokazes, ze toto meno sa niekde na svete pouziva v tejto podobe (a nema hanlivy vyznam).