icon

Zmena mena na katastri pri predaji nehnuteľnosti

3. mar 2025

Ahojte,

Predavam dom, teraz v blizkej dobe. S kupujucou uz je vsetko dohodnute, mame podpisat zmluvu a riesit vyplatenie.

Jedna mudra pani z jej okolia tvrdi, ze nemoze prebehnut predaj, pretoze na katastri nasla pri nehnutelnosti moje rodne priezvisko a nie priezvisko po sobasi. Vsetko ostatne sedi. Adresa, udaje, tarcha, vsetko. Je to tak uz roky - ano, nenapadlo mi to riesit pri zmene priezviska.

Teraz tato pani tvrdi, ze najprv musim dat samostatnu ziadost na zmenu priezviska a cakame tych 30-60 dni, kym ju zaeviduju. Je to pravda? Alebo toto nebude problem pri predaji/kupe a zavkladovani, ze to sami overia a uznaju, kedze uvidia ze sa fakt jedna o jednu a tu istu osobu (mna)? Vsade inde uz mam aktualne udaje - tj priezvisko po svadbe.

Poprosim realne skusenosti a informacie, nie dohady a polopravdy, ak neviete naisto. Vdaka.

PS: ano viem, ze sa da o toto poziadat aj online s el.OP, to ale neriesi moju situaciu kedze vybavovanie a aktualizovanie udajov aj na zaklade el.ziadosti trva tiez (aj rovnako) dlho, preto otazka neznie AKYM sposobom mam ziadat o zmenu mena v katastri, to viem 😊

Dakujem za kazdu odpoved

leveta
3. mar 2025

Ahoj. Ja som mala presne rovnako to, až pri predaji som si uvedomila, že tam mám iné priezvisko.
Síce ma pani úradníčka dobre poučila, ale dala mi len na mieste vyplniť taký papierik o zmene údajov a doložila to rovno tam a nemusela som chodiť znova.

patka06
3. mar 2025

Žiadosť o zmenu priezviska /s priloženou kopiou OP/ môžeš podať naraz s Návrhom na vklad. Lehota na povolenie vkladu sa tým nepredĺži

noami12
3. mar 2025

Presne to iste mam teraz ja tak, ale poziadam o zmenu už až pri predaji 🙂

vivuska666
3. mar 2025

Bozinku, dobre ze citam toto. Tiez mam ine priezvisko. Ani ma nenapadlo ze aj na kataster to musim nahlasit

tilly
3. mar 2025

Spolu s návrhom na vklad dáte opravu chyby a zmenu priezviska. Nič zložité. Realitka to vie urobiť. Určite to nerobili raz...

autor
3. mar 2025

Baby, dakujem Vam velmi pekne za relevantne info.
Mne to bolo trochu utocnym sposobom oznamene, ze ci akoze som si vedoma, ze to nie je naporiadku a je to obrovsky problem.

nellynka
3. mar 2025

Nie je to žiaden problém. Dáš najprv návrh na zmenu údajov, návrh podľa paragrafu 24 katastrálneho zákona. Nemusíš ani doklad dávať, zamestnanec si to vie overiť cez register osôb (paragraf 57 KZ). Podávas to do registra R. A hneď za minútu na to môžeš dať návrh na vklad vlastníckeho práva. A urobí sa to naraz. Žiadna panika.noho ľudí nemá aktuálne údaje v KN. Aj keď každý je povinný nahlásiť zmenu do 30 dní. Ale za to sa nestriela.

zuzanaete
3. mar 2025

My sme tak kupovali byt od rozvedenych a ona nemala zmenu priezviska nahlasenu v katastri. Po rozvode mala opat svoje povodne priezvisko. Riesil to realitak a riesilo sa to subezne so zaloznym pravom a zmenou vlastnikov. Detaily si uz nepmatam, ale neboli kvoli tomu problemy

maranco
4. mar 2025

Online s OP by si to teraz ani nevybavila keďže nefungujú online služby katastra.

nellynka
4. mar 2025

@maranco funguje Slovensko.sk

maranco
4. mar 2025

@nellynka Žiadosť sa podáva prostredníctvom Portálu elektronických služieb katastra nehnuteľností https://kataster.skgeodesy.sk/eskn-portal ktorý je od januára odstavený.
Listy kataster zo slovensko.sk po napadnutí neprijímal a dávno predtým aj keď prijímal listy, zmenu poslanú cez schránku slovensko.sk neurobil.