icon

Zmena priezviska bez sobáša

3. okt 2025

Ahojte. Je tu niekto,kto si menil priezvisko bez sobasa? Ze ste ako rodina otec,matka deti no matka ma ine priezvisko. A chce priezvisko muzove ale bez svadby.
Ak nemate skusenost len blbe pripomienky tie rolujte dalej.
Dik

matkahelka
4. okt 2025
@dusankomoj

@anonym_d71bd2 ha-ha-ha. Mňa napríklad napadol ekonomický dôvod: žena poberá vdovský dôchodok ( slušný 🤑) vydať sa neoplatí, lebo oň príde(a nie každý je bohatý,ako mamičky na MK😜😜😜, však?.Ale napriek tomu by sa rada volala ako nový partner a tie detiská, čo jej nasádzal.

@dusankomoj jasne, jasne, to vsetky tie, co si ich chlapi nechcu vziat okoliu tvrdia, ze oni sa vydavat nechcu. samozrejme. len priezvisko chcu rovnake. a teraz tu o cervenej ciapocke. A mimochodom, poznas narok na poberanie vdovskeho dochodku? asi nie. tie deti by totiz museli byt toho zosnuleho a ona tu uvadza, ze chce priezvisko rovnake ako ma otec a deti.

anonym_d71bd2
4. okt 2025
@matkahelka

@dusankomoj jasne, jasne, to vsetky tie, co si ich chlapi nechcu vziat okoliu tvrdia, ze oni sa vydavat nechcu. samozrejme. len priezvisko chcu rovnake. a teraz tu o cervenej ciapocke. A mimochodom, poznas narok na poberanie vdovskeho dochodku? asi nie. tie deti by totiz museli byt toho zosnuleho a ona tu uvadza, ze chce priezvisko rovnake ako ma otec a deti.

@matkahelka Presne, ako bezdetná má nárok na vdovský len obmedzený čas, tuším rok. Deti by museli byť zosnulého, čo nie sú. Proste chlap si ju nechce vziať a ona je už zúfalá, tak robí zúfalé kroky.

anonym_4fb091
4. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_4fb091 osocovat? No skus este raz a pomalsie citat,kto tu zacal. Hned 1prispevcok co som tu dala a posledna veta bola prave urcena pre take ako sa tu zisli. Ano ved cakala som,ze inteligencia konikova sa zide na jednom mieste. A nesklamali.
@matkahelka prer teba mozno

@anonym_autor tak na ňu nereaguj. Iné baby ti dali úplne normálnu otázku. Načo si chces meniť meno za chlapove, keď sa nejdete brať. Úplne normálna otázka

minenkaa
4. okt 2025
@yosi

@minenkaa A čo keď to isté si povie aj otec?

@yosi môže koľko chce

dusankomoj
4. okt 2025
@matkahelka

@matkahelka som vdova 13 rokov, poznám ten zákon. Aj ty? Takže určite vieš, že po dovŕšení 52 r a vychovaní 2 deti,ti dôchodok priznajú navždy. Aj červeným čiapkám😀 Takže ak trepneš, skús narátať do 10.

matkahelka
4. okt 2025
@dusankomoj

@matkahelka som vdova 13 rokov, poznám ten zákon. Aj ty? Takže určite vieš, že po dovŕšení 52 r a vychovaní 2 deti,ti dôchodok priznajú navždy. Aj červeným čiapkám😀 Takže ak trepneš, skús narátať do 10.

@dusankomoj v com konkretne trepem? autorkine deti sa volaju po jej sucasnom muzovi, takze urcite nie su deti zosnuleho. a kedze riesi, aby sa volali vsetci rovnako, tak si dovolim predpokladat, ze su to male deti a nie dospele deti. a zena, ktora ma male deti, asi 52 rokov nema, ze? takze este raz, v com konkretne trepem?

lucy_ms
4. okt 2025

Môžeš zmeniť priezvisko na také, aké majú tvoje deti, ale nie som si istá, či je potrebný sobáš. No napr. ak si žena pri sobáši nechá svoje priezvisko a neskôr ho chce zmeniť, odvoláva sa na priezvisko detí. Pozri si zákon 300/1993 Z.z., paragraf 6, odsek 3, prípadne prečítaj celý tento zákon.

dusankomoj
4. okt 2025
@matkahelka

@dusankomoj v com konkretne trepem? autorkine deti sa volaju po jej sucasnom muzovi, takze urcite nie su deti zosnuleho. a kedze riesi, aby sa volali vsetci rovnako, tak si dovolim predpokladat, ze su to male deti a nie dospele deti. a zena, ktora ma male deti, asi 52 rokov nema, ze? takze este raz, v com konkretne trepem?

@matkahelka napríklad v tom, že si ÚPLNE cudziu ženu o ktorej nič nevieš, označila za zúfalku, ktorú si muž nechce vziať a teraz špekuluje. Matematika ti tiež veľmi nejde,lebo 52r žena kľudne môže mať 10-12r dieťa. A to ešte je malé 🤣 zákon totiž nehovorí o tom, že deti musia byť zosnulého partnera. Prečo riešiš dôvody autorky (asi ich má). A keby si aj náhodou (o čom pochybujem) mala pravdu,tak je to jej vec a kto si ty,aby si ju súdila. Ak vieš poraď,ak nie tak....

mandzula
4. okt 2025

Daj si ziadost na matriku prislusneho okresneho uradu, uved dovody a cakaj, ci ti to uznaju. Zeny mudrejsie od samotneho Boha (na MK je ich koncentracia extra vysoka), neries. Vies, ake mas na to dovody, nemusis tu nic vysvetlovat a nikomu nic dokazovat.

mandzula
4. okt 2025
@matkahelka

@matkahelka ja som sa napriklad nechcela pri prvom muzovi vydavat, nebolo to, ze si ma nechcel vziat, obaja sme boli nastaveni tak, ze to nie je priorita. Takze aj take existuje, nie vsetky tuzia po vydaji a ich jedinym snom je mat vztah aj na papieri.

matkahelka
4. okt 2025
@mandzula

@matkahelka ja som sa napriklad nechcela pri prvom muzovi vydavat, nebolo to, ze si ma nechcel vziat, obaja sme boli nastaveni tak, ze to nie je priorita. Takze aj take existuje, nie vsetky tuzia po vydaji a ich jedinym snom je mat vztah aj na papieri.

@mandzula samozrejme. ale take, co sa vtdavat netuzia, netuzia mat ani chlapove priezvisko.

anonym_d71bd2
4. okt 2025
@mandzula

@mandzula A tiež si prahla po mužovom priezvisku aj bez sobáša?

matkahelka
4. okt 2025
@dusankomoj

@matkahelka napríklad v tom, že si ÚPLNE cudziu ženu o ktorej nič nevieš, označila za zúfalku, ktorú si muž nechce vziať a teraz špekuluje. Matematika ti tiež veľmi nejde,lebo 52r žena kľudne môže mať 10-12r dieťa. A to ešte je malé 🤣 zákon totiž nehovorí o tom, že deti musia byť zosnulého partnera. Prečo riešiš dôvody autorky (asi ich má). A keby si aj náhodou (o čom pochybujem) mala pravdu,tak je to jej vec a kto si ty,aby si ju súdila. Ak vieš poraď,ak nie tak....

@dusankomoj kde konkretne som ju oznacila za zufalku, odcituj ma. pisala som, ze je vrchol trapnosti a na tom trvam- chciet chlapove priezvisko bez sobasa. tu nejde o ziadnu vdovu, to nam je vsetkym jasne. mlada zena pri detoch zistila, ze v beznom zivote, na uradoch a u lekara je neporovnatelne praktickejsie mat rovnake priezvisko ako maju deti.

mandzula
4. okt 2025
@anonym_d71bd2

@mandzula A tiež si prahla po mužovom priezvisku aj bez sobáša?

@anonym_d71bd2 neprahla a netusime, ci prahne autorka, mozno ma na to len prakticke dovody, do ktorych nas prd.

mandzula
4. okt 2025
@matkahelka

@mandzula samozrejme. ale take, co sa vtdavat netuzia, netuzia mat ani chlapove priezvisko.

@matkahelka nemusi to byt o tuzbe, mozu za tym byt prakticke veci, o ktorych netusime. A ak je s tym v pohode aj muz, je to uplne v poriadku.

mandzula
4. okt 2025
@matkahelka

@dusankomoj kde konkretne som ju oznacila za zufalku, odcituj ma. pisala som, ze je vrchol trapnosti a na tom trvam- chciet chlapove priezvisko bez sobasa. tu nejde o ziadnu vdovu, to nam je vsetkym jasne. mlada zena pri detoch zistila, ze v beznom zivote, na uradoch a u lekara je neporovnatelne praktickejsie mat rovnake priezvisko ako maju deti.

@matkahelka este k tym uradom, lekarovi - moja dcera ma 19 rokov priezvisko po otcovi, 13 rokov s nim nie sme a problemov bola presna 0.

zmrzlinka2021
4. okt 2025

@anonym_autor

Sprav to. Je úplne ok že nechceš priateľa za muža. Manželstvo by malo byť dobre uvážene. Robíš to pre deti, nie pre frajera.

anonym_6140c2
4. okt 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Sprav to. Je úplne ok že nechceš priateľa za muža. Manželstvo by malo byť dobre uvážene. Robíš to pre deti, nie pre frajera.

@zmrzlinka2021 automaticky dostávajú deti priezvisko po matke, mohla to nechať tak pri narodení, teraz by nemusela za poplatok riešiť zmenu svojho priezviska

zmrzlinka2021
4. okt 2025
@anonym_6140c2

@zmrzlinka2021 automaticky dostávajú deti priezvisko po matke, mohla to nechať tak pri narodení, teraz by nemusela za poplatok riešiť zmenu svojho priezviska

@anonym_6140c2 nevieš čo sa stalo. Možno verila, že aj ona s ním bude rodina, teda budú manželia a niečo vážne sa stalo.

autor
4. okt 2025
@anonym_694bb5

@dusankomoj tak to tu mala povedať, konkrétne. Takto sa len zbytočne budú vymýšľať scenáre. Keď nikto nevie co chce, a prečo to chce. Toť vsjo.

@anonym_694bb5 preco by som tu mala davat dovod preco to chcem? Teba a ostatne zeny to trapit nemusi. Kludne si vymyslajte svoje scenare a trapne prispevky. A tie co nemali nic k veci sa mali venovat veciam k comu maju co povedat. A nie nevysvetlim preco to chcem. A to mozete hejtovat kolko chcete,ci uz si ma muz nechce zobrat,ci uz si ho ja nechcem zobrat,preco som dala detom muzove priezvisko atd.

dusankomoj
4. okt 2025
@matkahelka

@matkahelka jasné je to iba tebe. A to hlavne vypovedá skôr o tvojom zmýšľaní a nie o autorke. Ale keď máš svoju pravdu,tak čo viac dodať 🤗

lienka.7
4. okt 2025

@anonym_autor Monika Babišova, ak ti to pomôže 😁 svadbu mali až potom

anonym_13eb35
4. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_694bb5 preco by som tu mala davat dovod preco to chcem? Teba a ostatne zeny to trapit nemusi. Kludne si vymyslajte svoje scenare a trapne prispevky. A tie co nemali nic k veci sa mali venovat veciam k comu maju co povedat. A nie nevysvetlim preco to chcem. A to mozete hejtovat kolko chcete,ci uz si ma muz nechce zobrat,ci uz si ho ja nechcem zobrat,preco som dala detom muzove priezvisko atd.

@anonym_autor nevšímaj si tu tieto trápne komentáre iných. Sú fakt ubohe.

mandzula
4. okt 2025
@petracandle

@anonym_autor a prečo si ťa radšej ten tvoj chudák nezoberie za ženu? Budeš to mať ľahko a zadarmo a nemusíš si len potupne meniť meno

@petracandle preco je jej chlap chudak? Vies to nejako rozumne vysvetlit?

anonym_86fbfa
4. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor priezvisko si mozes zmenit, v ziadosti to musis velmi dobre vyargumentovat, zaplatis cca 100€ spravny poplatok a budes mat nove priezvisko

anonym_9bd05a
4. okt 2025

Poznám rodinu, kde si rodičia zmenili priezvisko, proste si vybrali úplne iné, ako majú ich rodiny.

minenkaa
4. okt 2025
@anonym_autor

@petracandle chudak je skor tvoj muz,ked ma doma taku ako si ty.
Nie dievcata detom menit mena nebudeme,ani sme nikdy neuvazovali,ze by mali moje priezvisko. A ani muz si ma nebude brat. Ani ja jeho 🙂.

@anonym_autor ja fakt nechcem rýpať,mňa to iba obyčajne zaujima ,prečo si teda chces meniť priezvisko ,keď každú jednu možnost ,myslím tým ľahšiu a jednoduchšiu ste zavrhli ,veď si nechaj normálne svoje priezvisko a je absolutne sa tým pre teba nič nezmení

minenkaa
4. okt 2025
@anonym_9bd05a

Poznám rodinu, kde si rodičia zmenili priezvisko, proste si vybrali úplne iné, ako majú ich rodiny.

@anonym_9bd05a ani obaja ľudia prijali pre svoju rodinu uplne iné priezvisko ale tu si chce zobrat priezvisko len jedna osoba

marca12
4. okt 2025
@minenkaa

@anonym_autor ja mám skúsenosť ,že moje decko ma moje priezvisko a nechapem ako môže zena dovoliť aby sa decko volalo po niekom inom

@minenkaa Tvoje decko je len tvoje decko? To decko ako pises ma aj otca.

minenkaa
4. okt 2025
@marca12

@minenkaa Tvoje decko je len tvoje decko? To decko ako pises ma aj otca.

@marca12 ma ,a?