icon

Zmena priezviska po svadbe bez koncovky -ová

papaya1234
11. apr 2025

Ahojte, chcem sa poradiť. Hľadám niekoho, kto si nechal obe priezviská, ale bez koncoviek -ová. Zaujímalo by ma, či je to skutočne zdĺhavé vybaviť a ako to vlastne funguje.

Niekde som čítala, že najprv si musím zmeniť svoje priezvisko a dať preč -ová a potom po svadbe dať -ová dodatočne preč z manželovho, čo mi pripadá ako strašne zdĺhavý proces. Navyše mi to znie ako viacnásobné menenie dokladov, čo rozhodne nechcem. Poradíte mi prosím? 🙂

(Prosím len seriózne odpovede, žiadne výčitky, prečo nechcem len manželove a že na Slovensku je -ová) Ďakujem 🙂

monkka21
11. apr 2025

Dá sa to buď pred sobášom ,že do žiadosti o uzavretie manželstva si dáte inú narodnosť ako slovenskú kde sa ová nepíše a hned tam si napíšete mena bez ová alebo potom po sobáši vám to spravia,ale neviem či sa vám bude dať zmeniť rodné priezvisko iba to nové po manželovi.Treba sa na matrike spýtať.

katkaseiner
11. apr 2025

Ja som sice len brala meno po manzelovi bez pripony -ova a nic som extra neriesila... myslim ze som niekde musela napisat nieco ohladne narodnosti - ale nie ziadne vybavovanie, bolo to urcite na matrike a okamzite mi to meno v tej forme zapisali. Narodnost sa nikam nezapisuje, cize ak napises ze si madarka, nemka, cokolvek, nema si to ani kto kde skontrolovat...
Dcere ked som chcela dat rovnaky tvar ako moj (bez -ova) tak mi vysvetlovali ze mi zapisu s -ova a potom na Matrike ked si pridem tak mi to prepisu - ani tam to tak nebolo... tak ako mi zapisali v porodnici bez -ova, tak aj bolo...

pink_lady
11. apr 2025

ja som normalne pri prihlasovani na matrike nahlasila ze chcem koncovku bez ova, vymyslim si ze sa budem volak Kovacik Šišan...Ale potom som si to aj tak rozmyslela a nechala som si pri oboch ova. Ja len ze na to netreba nic specialne

jarkaslck
11. apr 2025

@papaya1234 ahoj, ja mam sice len muzove priezvisko bez ova, ale ked sme vybavovali sobas na matrike rovno som tam podpisala ziadost, aby priezvisko bolo bez ova. Nic viac som neriesila. Ked sa narodila dcera, pred porodom sme sa stavili na matrike, dali sme jednu ziadost, aby ju zapisali bez ova a bolo to vybavene. V porodnici ju zapisali s ova, rodny list uz ale bol vystaveny bez ova.

klejkaez
1. jún 2025
@jarkaslck

@papaya1234 ahoj, ja mam sice len muzove priezvisko bez ova, ale ked sme vybavovali sobas na matrike rovno som tam podpisala ziadost, aby priezvisko bolo bez ova. Nic viac som neriesila. Ked sa narodila dcera, pred porodom sme sa stavili na matrike, dali sme jednu ziadost, aby ju zapisali bez ova a bolo to vybavene. V porodnici ju zapisali s ova, rodny list uz ale bol vystaveny bez ova.

@jarkaslck ahoj, ozaj ti pred pôrodom povedali, že na matrike môžeš nahlásiť už bez ova?
Nám povedali, že až po pôrode a vystavia nový rodný list🙈

jarkaslck
2. jún 2025
@klejkaez

@jarkaslck ahoj, ozaj ti pred pôrodom povedali, že na matrike môžeš nahlásiť už bez ova?

@klejkaez ahoj, ano, urcite este tehotna som bola na matrike aj s muzom, dali sme ziadost. V porodnici zapisali s -ova. Rodny list sme dostali bez -ova.

katkaseiner
3. jún 2025
@klejkaez

@klejkaez aj mne tak povedali (13 rokov dozadu) a nakoniec mi vystavili na prvu supu RL bez ova pre dceru. Nechapala som (kedze inde mi vysvetlili ze je to birokracia, takze v 2 krokoch sa to robi), ale ved dobre, pre nich menej roboty...