icon

Zmena priezviska ročného dieťaťa

20. jún 2021

Baby ako môžem riešiť zmenu priezviska ročného dieťaťa? Môj priateľ odmieta svadbu, nemá záujem o rodinu, pritom sľuboval hory doly a ja proste nechcem aby môj syn niesol priezvisko človeka, čo mu za rok nevenoval žiadnu starostlivosť a klamal mi. Ja sa o dieťa starám 24/7 po všetkých stránkach, aj finančnej a proste ma vrcholne serie, že kam sa pohnem tam som pani M., aj keď žiadna pani M. nie som lebo partner to nechce. Nie je to fér. Prosím neriešte náš vzťah, len tú stránku veci, či reálne mám možnosť zmeniť priezvisko svojho dieťaťa.

Strana
z4
syslik81
20. jún 2021

jedine s jeho suhlasom inak nie ...ani sud ti nepomoze

martinaju
20. jún 2021

So súhlasom partnera, prípadne ak spolu nie ste a dieta nenavštevuje a nestara sa, maximálne pošle peniaze a jeho rodina tiež nemá záujem súd rozhodne o zmene priezviska aj keby nesúhlasil.

autor
20. jún 2021

@syslik81 je toto možné. Človek sa stará a jedine čo chce je blbý úkon na úrade, aby sme boli rodina aj formalne. Mne na tom proste záleží. Pred narodením dieťaťa sľuboval a teraz všetko popiera. A keď som povedala, že teda zmeníme meno dieťaťa ktoré som porodila a vychovavam tak sa spýtal kedy sa sťahujeme. Lebo tu nemáme potom čo robiť.

syslik81
20. jún 2021

prepac ale mala si byt rozumnejsia ... nieje svadba nieje priezvisko- easy .. si vezmi ze sa sa rozidete najdes si muza a budes s nim mat dieta .. tak surodenci budu mat rozlicne priezviska a ty tiez .. ten papier nieje len tak pre srandu . ale hold stalo sa .. moze si este ty zmenit priezvisko na jeho aby si mala aspon take ako dieta ...

hradnapani
20. jún 2021

sud moze pomoct, vela bude zavisiet od dokazania ze sa otec nestara a aj od sudcu, ale nie je to nemozne.

syslik81
20. jún 2021

sud nepomoze.. byvas s nim a tym padom sa stara ... nieje drogovo zavisly a ani vas nebije netyra a podobne.. ze si ta nechce vziat nieje dovod na zmenu

martinaju
20. jún 2021

@hradnapani ale oni spolu žijú takže jej to neprejde.
Keby spolu nie su a presne ako som hore napísala maximálne pošle súdom určené výživné a tam to hasne tak vtedy by jej súd pomohol. Ale ona s nim žije aj by si ho zobrala za muža len on nechce a preto na truc chce aby dieta malo jej priezvisko

autor
20. jún 2021

Volajte to na truc a áno bola som hlúpa a mala som nechať jeho aby sa snažil nie aby mal bez zásluhy syna so svojím menom. Proste to nie je fér, ja som mladá a tiež chcem byť niekoho ženou. Nechcem žiadne ceremónie, svadbu so 100 hosťami, len pocit, že som niekoho manželka a niekomu za to stojím. A snáď si to aspoň trochu zaslúžim, keď som porodila a starám sa o naše dieťa.

autor
20. jún 2021

A on mi to sľuboval, že keď bude mať dieťa rok, už bude väčšie, tak to bude. Teraz keď som to nadhodila, tak začal že je to hlúposť a jemu na tom nezáleží a ci teraz má zajtra plánovať svadbu. Hlavne ze už je rozvedený a predtým si zobral random čašníčku čo zbuchol na prvom rande a mňa si nechce zobrať keď sme mali pekný vzťah a plánovali sme dieťa. Je to smutné

mlska19
20. jún 2021

Kolko mate obaja rokov?

autor
20. jún 2021

Ja 30, on 37

mlska19
20. jún 2021

Tiez som sa chcela v tvojom veku uz vydat a priatel nechcel.Dieta sme vtedy nemali.Vyvrcholilo to do rozchodu.5 mesiacov od seba urobilo svoje,zasvietilo mu v hlave a dnes do kazdeho huci,nech sa len zeni.Sme svoji skoro dva roky a mame spolu syna.Ty ale pises,ze on sa o dieta velmi nezaujima,takze problem je aj v starostlivosti o syna.Niekedy musime o nieco prist,aby sme si to zacali vazit.Mas kam ist?

martinaju
20. jún 2021

Tak bohužiaľ krajšie sa to nedá nazvať ale tým, že ste spolu a on s tým nesúhlasí nič s tým nespravíš.
Ja som tiež hovorila, že dám po sebe kým nebudeme zobratý. Ale teda my sme už zasnúbený a už máme svadbu naplánovanú takže som názor zmenila (svadba kvoli korone budu buduci rok) a meno bude mať jeho, na tých pár mesiacov nebudem vymýšlať.
Neviem, nechaj mu teda čas možno tomo rok navrhne sám, čím viac na neho tlačíš tým horšie. Ale teda keby mi povie priateľ, že ak nebude mať dieťa jeho meno nemám tam čo robiť tak určite by som ho už o svadbu neprosila a ani s ním nechcela.

martinaju
20. jún 2021

S tebou má ako si napisala pekný vzťah ale svadbu nechce a prvu si zobral hneď 🤷🏽‍♀️ Buď nechce aby si to čakala tak sa chová ako sa chová alebo ozaj svadbu nechce ale teda ma 37 rokov nechápem aký je problém nemá 20.

autor
20. jún 2021

Prvú si zobral lebo ho silné veriaca matka donútila. Dnes už nežije. A smutne je ze mne aj dal snubak ale len preto ze som povedala ze krst bude len keď budeme aspoň zasnúbení. Jemu záležalo na krste a mne aspoň na zasnubach. A keď mi kňaz povedal, že nám pokrstí dieťa ale odporúča obnoviť vzťah s exmanzelkou a ja som s plačom odchádzala z náuky, tak mi už dával prsteň.

autor
20. jún 2021

Takže túžba po krste ho donútila k zasnubam ale teraz ho už nič nenúti k svadbe. Prepáčte veriace maminy ale prijímanie už nebude. Lebo takto kresťan nemôže obchodovať

stela01
20. jún 2021

Môžeš súdne .
A takého by som si ani nevzala .
Dodala by som , že takéto niečo za niečo ty urobíš a ja potom toto spravím je na hovno

Raz keď som decku dala priezvisko otca mala som si byt toho vedomá . Čo robím ?!

bluka2
20. jún 2021

Neviem, aké sú šance na súde, ale keďže na slovenskom súde je možné hocičo, žiadosť o zmenu by som si podala.
A fakt si chces brat niekoho, kto ťa klame a zavádza? Načo, aby si potom rozvod riešila, keď pochopíš, že toto do vzťahu ani do manželstva nepatrí?

vevesh
20. jún 2021

No a to je dovod, preco som mojmu muzovi uz na prvom rande povedala, ze "priatelovi dieta neporodim"🙄🙄 teraz uz je neskoro plakat nad rozliatym mliekom.....cize ak ti na tom mene zalezi, tak jedine sudne, i ked tam nevidim velku sancu a v druhom rade , dat vztah naporiadok- ak by si ma muz nechcel vziat, velmi rychlo by som odisla, i ked chapem, ze s dietatom to nie je take jednoduche ako pred. Ale urcite by som hladala moznosti, ako odist, kedze svadba z donutenia tiez nie je to prave orechove, ako uz na sebe mal moznost zazit- bud chlap chce, alebo nechce a potom bohuzial nech sa spolocne cesty rozidu....

tomikejt
20. jún 2021

Ja som riešila zmenu synovho priezviska na súde, ex nesúhlasil ale aj tak súd zmenu priezviska povolil. No my sme spolu už nežili a ex syna vtedy už dva roky nevidel. V tvojom prípade to nebude také priechodné, ale aj tak by som to skúsila, veľa záleží od sudcu.

autor
20. jún 2021

Ja neviem dievčatá ja som so všetkou skromnosťou aj vzdelaná, aj oslahana velmi ťažkými skúsenosťami v rodine. A nechcem od života veľa...ale toto ma ranilo. a z celého srdca ďakujem milej dievčine, aj keď sa tu asi nenájde, že sa pri mne pristavila keď som plakala na lavičke, keď mi priateľ vynadal a odišiel. myslela si, že mi fyzicky ubližuje alebo sa mi vyhráža. A chcela mi pomôcť. Našťastie ti také vážne nie je

martinaju
20. jún 2021

A takeho si chceš zobrať čo ti nadáva a ešte aj na verejnosti (nie žeby to v súkromí bolo ok).

taskataska
Odpoveď bola odstránená
autor
20. jún 2021

@martinaju ja už neviem. Velmi túžim po rodine. Ja sama som ju od 18 rokov nemala a veľmi ju chcem dopriať pre syna. A celé toto je pre mňa hrozné, neviem to vysvetliť a jemu je to aj jedno

cacianka
20. jún 2021

Takto sa riadny kresťan nechova. Neviem aký vztah máte mimo tohto problému, nepíšeš či sa venuje tebe a synovi, ako hospodárite a trávite volny čas, ci pracuje a inak je "solidny", zodpovedny, ochotny a pracovitý/nápomocný.
Iba svadba a priezvisko je problém ?
Máš kde ísť bývať, mas úspory na prechodny čas a niekoho z rodiny aby si mala pomoc v čase núdze ?
Perspektivu návratu do práce ?
Snažila si sa o usporiadanie rodiny aj po právnej stránke, vie o tvojom názore od začiatku vzťahu, vzdy len sľuby, oddalovanie, zavádzanie, ani farar nebol pre neho autoritou a klamal nielen tebe ale aj pred bohom/farárom len aby bol krst.
Ja by som sa uz nesnažila, neriesila ale pomali pripravovala na odchod. Šetrenie, bločky doklady od všetkého co nakupujes a potrebujes pre dieťa, papiere (aj od jeho prijmov) by som odkladala na tajno, nemohla by som zit s klamarom ani by som sobáš/svadbu už nechcela. Absolutne. Odpadol by mi od chuti takyto krok a neverila by som ze sobášom naša láska bude v pohode pokračovať. Stále by tam bol ! že on to neurobil z lásky, kvôli mne samej ani kvoli dieťaťu a vŕtalo by mi v hlave kedy mi to bude vyhadzovať na oči, vyčítať že som ako ex a fakt by to narušilo dôveru.
Všetky info ako to máte vieš iba ty a zvážiť musis sama co ti vyhovuje a s čím sa vies stotožniť.
A k tvojej základnej otazke - áno mozes podať návrh na zmenu priezviska, ale ak budete naďalej spolu žiť, hospodáriť a starat sa o syna, je to menej pravdepodobne ze súd to schváli. Vek dieťaťa nerozhoduje, či das navrh teraz alebo o rok dva

martinaju
20. jún 2021

Byť s takým chlapom, nie ďakujem ani v partnerstve nie to ešte aby som sa za neho vydala. Teraz sa chova ako debil a potom čo? Začne ťa mlátiť len preto, že chceš niečo inak ako on? Osobne by som do svadby nikdy nenútila partnera a nerobila by som komprois toto za toto. Buď chce alebo nechce, ten tvoj nechce a ešte sa k tebe chova otrasne. Rodinu máš ty a syn. Tiez by som sa chystala na odchod. Dobudúcna možno stretneš niekoho kto si ťa vezme a tvojho syna bude milovať viac ako jeho “otec”. Neviem si ani len predstaviť, že by mi partner povedal že ak nebude jeho meno nemame tam čo robiť. Jeho dieťa to bude či ma alebo nemá jeho meno ale keď to vidi takto tak by som sa asi zdvihla a odišla.

cacianka
20. jún 2021

takto synovi rodinu nerob,
Zit so spolocnym priezviskom a trapit sa, alebo s inym a zariadit sa po svojom....
Ked ti robi taketo scény ze ti je cudzi clovek viac oporou ako otec dietata tak by som fest uvažovala...

autor
20. jún 2021

Syna má rád, ale mam dojem, že ženami pohŕda. Bývame v jeho dome ale hospodárime spolu. Ja by som sa mohla odsťahovať ďaleko k otcovi keby to bolo nutné. Mam byt na hypo ale to neutiahnem. Pred Bohom neklamal lebo kňaza ani nezaujímalo či sme my dvaja vzatí, keďže priateľ je už raz rozvedený a pred Bohom je jediná žena jeho exka. Aj mi povedal ze by ma aj tak nikto nechcel a to je asi pravda, kto by sa zaplietol so ženou s ročným dieťaťom.

martinaju
20. jún 2021

Chlap, ktorý by ťa ľúbil a vážil si ťa tak, že by prijal aj tvojho syna.

autor
20. jún 2021

Dievčatá ja nemôžem uveriť ja som si prešla takými s.ačkami a teraz mam riešiť ďalšie a byť sama s dieťaťom alebo s človekom čo mnou len pohŕda. Ja mam ešte všetko pred sebou, on je vyhoreny a rezignovany. Ale keď ma balil tak samozrejme sľuboval všetko.

Strana
z4