Zmena trvalého pobytu - postup

7. sep 2021

Ahojte, viete mi prosím vás poradiť ako postupovať pri zmene trvalého pobytu ? Treba ísť najprv zrušiť starý TP a potom ísť nahlásiť nový, alebo to spravia automaticky ?
A ešte by ma zaujímalo či pri zmene adresy je potrebné meniť celý občiansky preukaz alebo to stačí len elektronicky?
Ďakujem.

h2
7. sep 2021

Stačí ísť vybaviť nový trvalý pobyt, zo starého Ťa odhlásia automaticky. OP treba vybaviť nový, na základe potvrdenia o zmene trvalého pobytu, ktorý si treba vypýtať pri zmene trvalého pobytu na obecnom úrade.

nafka0483
7. sep 2021

@h2 Neviem ci to uz plati vsade, ale ja som menila TP pred viac ako 4 rokmi a len som sa nahlasila na novom TP - na prislusnom urade, oni urobili odhlasku zo stareho TP a nevydali mi ziadne potvrdenie, ze maju prepojene systemy. Isla som rovno na policiu a oni sa len pozreli do systemu a podla toho mi dali urobit novy OP.

h2
7. sep 2021

@nafka0483 Je to možné, tiež nemám najnovšie info. Nám sa menila adresa minulý rok (alebo už pred dvomi?), nikam sme sa nesťahovali, len nám dávali názvy ulíc, čo sme predtým nemali. Prišiel nám papier domov, na základe ktorého sme si mali meniť doklady. Ale možno by ho ani nebolo treba.

autor
7. sep 2021

ďakujem veľmi pekne za rady, a ešte by som sa chcela opýtať či nový OP je treba vybaviť v okrese nového trvalého pobytu, alebo je to jedno ? Pretože sme sa presťahovali na dedinu ktorá je prvá už v inom okrese.

helenka926
7. sep 2021

Ja som menila pred týždňom, netreba dokopy nič. Nahlásis sa, oni pošlú odhlášku na pôvodný TP. Do 30 dní si treba ísť vybaviť nový OP (ak máš s čipom tak sa dá elektronicky, ak nie tak osobne)
Potvrdenie o novom TP sa nevydáva žiadne, všetko je online v systéme. Ak si zamestnaná tak treba zamestnávateľovi nahlásiť zmenu ( a ten nahlási sociálke), ak si SZČO a pod. tak treba na sociálke nahlásiť. No a potom by si mala dať vedieť katastru ak si majiteľ niečoho, bankám, a pod. kde sa adresa TP eviduje.

oravcan
7. sep 2021

Občiansky si môžete vybaviť v ktoromkoľvek okrese, to je jedno. Ešte veľmi dôležitá informácia. Ak nie ste vlastníčkou nehnuteľnosti, do ktorej sa chcete presťahovať na trvalý pobyt, treba súhlas vlastníka/vlastníkov/ nehnuteľnosti, že Vám tam udeľujú pobyt.

autor
7. sep 2021

Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za cenné rady, veľmi ste mi pomohli.

tibor54321
8. sep 2021

Ahojte ak majtel bytu mi nechce dat prechodne bydlisko a chcem vybavit opatrovatelske je to možné vybavit lebo z druzkou sme bezmocny ďakujem

oravcan
8. sep 2021

@tibor54321 nie. Taká možnosť neexistuje. Vždy majiteľ musí súhlasiť

tibor54321
8. sep 2021

@oravcan a keby ze ju prihlasim na urad cisto.. a dam overit notarom papier ze zijeme na tej adrese tak to by mi nepreslo mala by len prikladne kosice stare mesto

oravcan
9. sep 2021

@tibor54321 Na úrad sa prihlasujú len ľudia bez domova. Nie je možné prihlásiť sa z inej obce do druhej ako bezdomovec. Bezdomovec sa stáva len v obci, kde mal trvalý pobyt

ppucherko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz