icon

Zmena v hmotnej núdzi

15. okt 2025

Ahojte,
v tej rýchlosti som sa zabudla spýtať na úrade práce.
Predtým sa vypĺňali dotazníky, čo človek vyštudoval, čo ovláda... a podľa toho ponúknu vhodné zamestnanie (inak človek príde o dávku v hmotnej núdzi a iné dávky, asi aj tým pádom o zdravotné poistenie hradené štátom)

V tých papieroch bolo, že oni pošlú vhodné zamestnanie a do 3 dní tam treba prísť.
Mne ale zatelefonovali a dali papier, kam si mám zavolať a do týždňa si zajednať pohovor, a potom prísť na úrad s potvrdeným papierom.

Mňa tá úradníčka tak rýchlo vybavila, že mi vlastne ani nič nevysvetlila. Netuším, či teraz ma tam bude volať každý týždeň, raz mesačne či ako.
Jedná sa o veľmi malé mestečko, kde možnosti ani nie sú. Preto netuším, kam by ma tak často posielala.

Prácu si preto hľadám vo vzdialenejšom mieste, možno by som sa aj presťahovala, ale ešte ma čaká operácia a teda potrebujem doriešiť zdravie.

Sú tu nejaké úradníčky, čo by vedeli podať bližšie informácie?
Na internete som nenašla bližšie špecifikované to stretávanie (ako často treba chodiť na úrad)

melanta
15. okt 2025

Mne ale zatelefonovali a dali papier, kam si mám zavolať a do týždňa si zajednať pohovor, a potom prísť na úrad s potvrdeným papierom.

Dali ti konkrétny kontakt, kde si máš dohodnúť pohovor. Čo konkrétne je na tom nejasné? Čiže zavolaj tam dnes, povedz, že si chceš dohodnúť pohovor z úradu práce a následne doruč na úrad potvrdenie z danej firmy, že si tam bola.

Čo sa týka ostatných aktivít, teda či máš každý mesiac niečo realizovať - zavolaj si pracovníčke, ku ktorej si priradená a opýtaj sa jej. Ty sa musíš riadiť podľa nej, nie čo ti tu napíšu ženy na koníku. Ani keby tu bola priamo úradníčka, ktorá má na úrade práce toto na starosti, je ti jej názor k ničomu, pretože ona môže od nezamestnaných vyžadovať niečo iné, ako vyžaduje tvoja pracovníčka. Ani na internete to nenájdeš, pretože opäť zopakujem, záleží od konkrétnej pracovníčky úradu. Takže jej zavolaj.

autor
15. okt 2025

Veď ale UPSVAR je štátna inštitúcia a riadia sa zákonmi.
To si každý úrad robí, ako sám chce?

melanta
15. okt 2025

Áno, riadia sa zákonmi a predpismi. Ale niekto môže byť benevoletnejší a niekto veľmi striktný. Napríklad niekoho nemusí zaujímať, že pôjdeš asi na operáciu a bude vyžadovať vysokú aktivitu, niekto to pochopí a nebude ťa posielať kade tade, kým si nevyriešiš problémy. Takže ešte raz - zavolaj svojej úradníčke a pýtaj sa jej. Ak urobíš inak, ako povedala alebo niečo neurobíš, vyradia ťa z evidencie a keď sa budeš sťažovať, podstatné bude iba to, či si sa riadila tým, čo ti povedala dotyčná pracovníčka úradu. Ona je pre teba kontaktakná osoba a ňou sa máš riadiť. Nie tým, čo sa dočítaš na internete. Ak sa ti jej konanie nepozdáva alebo podľa teba nie je v zmysle zákona, môžeš sa sťažovať. V opačnom prípade jej zavolaj a ujasni si všetko. A zavolaj ešte dnes na číslo, ktoré ti dala, kde si máš dohodnúť pohovor.