icon

Zmeny v zákone od 1.1.2026 - viac času na starostlivosť o deti

10. jan 2026

(Možno to niekomu pomôže, našla som novinky na fb, prosím adminov nemazať)

📢 POSTREHLI STE TÚTO NOVINKU V ZÁKONNÍKU PRÁCE OD 1.1.2026?

Viac času na starostlivosť o deti od 1. januára 2026. 📅
Máte doma školáka alebo škôlkara? Od tohto roka platia dôležité zmeny, ktoré vám uľahčia zosúladenie práce a rodiny. Štát rozšíril možnosti čerpania pracovného voľna s náhradou mzdy (tzv. "paragrafov").

Čo sa konkrétne zmenilo? 👇

1️⃣ Sprevádzanie dieťaťa do poradne 🧠 Po novom máte nárok na platené voľno nielen k lekárovi, ale aj pri sprevádzaní neplnoletého dieťaťa do zariadenia poradenstva a prevencie (napr. na odborné vyšetrenie u psychológa či špeciálneho pedagóga).
Rozsah: max. 7 dní v kalendárnom roku (spolu so sprevádzaním k lekárovi).
2️⃣ Výrazná pomoc pre jednorodičov 👩‍👦👨‍👦 Ak ste osamelý rodič a staráte sa o dieťa do 15 rokov (ktoré máte zverené do výlučnej starostlivosti), váš nárok na platené voľno sa zdvojnásobuje.
K pôvodným 7 dňom získavate ďalších 7 dní naviac.
Spolu môžete čerpať až 14 dní plateného voľna ročne na sprevádzanie dieťaťa k lekárovi alebo do poradenského zariadenia.
3️⃣ Deti so zdravotným znevýhodnením ♿ Zákon spresňuje terminológiu – namiesto špeciálnych škôl hovoríme o "školách pre deti a žiakov so zdravotným znevýhodnením". Nárok na 10 dní voľna ročne pri sprevádzaní do týchto zariadení alebo zariadení sociálnej starostlivosti ostáva zachovaný.

💡 Ako to funguje?
Voľno sa poskytuje len vtedy, ak vyšetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
Platí to pre vlastné deti, deti v náhradnej starostlivosti aj deti zverené pred osvojením.
Nárok má vždy len jeden z rodinných príslušníkov.

Zdieľajte túto informáciu s mzdovými účtovníčkami a účtovníkmi, aby o tejto zmene vedeli. 🤝

Spracoval: Miroslav Gandžala www.agrico.sk

#zakonnikprace #rodina #pravazamestn#zd#novinky2026

anonym_82b380
10. jan 2026

Je to už platné teda? Jednorodicia majú nárok na 14 dní ošetrenia dieťaťa u lekára?

anonym_82b380
10. jan 2026

Môže zamestnávateľ jednoducho nedať tie dni navyše? Alebo to ma povinne dane ze ak zamestnanec tie dni využije nad tých 7 co ma teraz tak mu to bude len ospravedlnene ale nie zaplatené?

muchotrafka298
10. jan 2026
@anonym_82b380

Môže zamestnávateľ jednoducho nedať tie dni navyše? Alebo to ma povinne dane ze ak zamestnanec tie dni využije nad tých 7 co ma teraz tak mu to bude len ospravedlnene ale nie zaplatené?

@anonym_82b380 je to novela Zakonnika prace, ktory musi dodrziavat kazdy zamestnavatel. To nie je nieco dobrovolne, co moze dat alebo nemusi. Pozri si prilozeny link vyssi, kde su tie pojmy presne vysvetlene.

billy_jean
10. jan 2026

Je to už definované v ZP a teda záväzné pre zamestnávateľov: https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis... .

§141, ods 2, písm c) : rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie, a ak ide o neplnoleté dieťa, aj do zariadenia poradenstva a prevencie na výkon odborných činností; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne len jednému z rodinných príslušníkov na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné a uvedené úkony nebolo možné vykonať mimo pracovného času, a ak ide o sprevádzanie dieťaťa do 15 rokov veku osamelým zamestnancom, ktorý má toto dieťa zverené výlučne do svojej osobnej starostlivosti alebo ktorý sám vykonáva rodičovské práva a povinnosti k tomuto dieťaťu, aj ďalších najviac sedem dní v kalendárnom roku.

anonym_25e568
10. jan 2026

Ja zbožňujem to jednorodicovstvo. Žijú v domácnosti normálne partneri, dvaja,buď sami tvoria rodinu,alebo ten jednorodic&matka žije s novým partnerom a pred úradmi sa tvári ako chudáčik jednorodic s podporou vseho druhu.
Toto je taká neferovost. Toto by sa malo kontrolovať.
To je potom aká neférovost oproti tým skutočným,tráviacim sa jednorodicom?čo sú na to deti naozaj sami?
Alebo čo aj voči klasickej rodine,kde sú manželia zobrati.
Veď aký je rozdiel medzi partnermi manželmi žijúcimi v spoločnej domácnosti?dva prijmi a navyše ešte výhody jednorodicovstva?

billy_jean
10. jan 2026
@anonym_25e568

Ja zbožňujem to jednorodicovstvo. Žijú v domácnosti normálne partneri, dvaja,buď sami tvoria rodinu,alebo ten jednorodic&matka žije s novým partnerom a pred úradmi sa tvári ako chudáčik jednorodic s podporou vseho druhu.
To je potom aká neférovost oproti tým skutočným,tráviacim sa jednorodicom?čo sú na to deti naozaj sami?
Veď aký je rozdiel medzi partnermi manželmi žijúcimi v spoločnej domácnosti?dva prijmi a navyše ešte výhody jednorodicovstva?

@anonym_25e568 Osoba, ktorá nežije v spoločnej domácnosti s manželom / manželkou, s inou dospelou osobou s ktorou by tvorili kohabitujúci pár, alebo s inou dospelou osobou ktorá by sa neustále podieľala na podpore a pomoci pri výchove nezaopatrených detí. https://jedenrodic.sk/kto-je-jednorodic/

anonym_25e568
10. jan 2026
@billy_jean

@anonym_25e568 Osoba, ktorá nežije v spoločnej domácnosti s manželom / manželkou, s inou dospelou osobou s ktorou by tvorili kohabitujúci pár, alebo s inou dospelou osobou ktorá by sa neustále podieľala na podpore a pomoci pri výchove nezaopatrených detí. https://jedenrodic.sk/kto-je-jednorodic/

@billy_jean v praxi to tak nefunguje. Veď vidíme sami okolo seba tých jednorodicov. Nenahlásila trvalý pobyt partnerovi s vybavené.

anonym_e41167
10. jan 2026
@billy_jean

Je to už definované v ZP a teda záväzné pre zamestnávateľov: https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis... .

§141, ods 2, písm c) : rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie, a ak ide o neplnoleté dieťa, aj do zariadenia poradenstva a prevencie na výkon odborných činností; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne len jednému z rodinných príslušníkov na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné a uvedené úkony nebolo možné vykonať mimo pracovného času, a ak ide o sprevádzanie dieťaťa do 15 rokov veku osamelým zamestnancom, ktorý má toto dieťa zverené výlučne do svojej osobnej starostlivosti alebo ktorý sám vykonáva rodičovské práva a povinnosti k tomuto dieťaťu, aj ďalších najviac sedem dní v kalendárnom roku.

@billy_jean inac prosmi ta - len tak pre zaujimavost - to vysetrenie v "zariadenia poradenstva a prevencie na výkon odborných činností" akoze doteraz neplatilo vramci tych "navstev lekara"? Ja len ze som sa s tym nikdy nestretol, ze by to neuznaval zamestnavatel ... bral to ako vysetrenie u doktora normalne... (teraz uz je to teda asi jedno, len ma to zaujima z hitsorickeho hladiska)...

anonym_f0d49d
10. jan 2026
@anonym_e41167

@billy_jean inac prosmi ta - len tak pre zaujimavost - to vysetrenie v "zariadenia poradenstva a prevencie na výkon odborných činností" akoze doteraz neplatilo vramci tych "navstev lekara"? Ja len ze som sa s tym nikdy nestretol, ze by to neuznaval zamestnavatel ... bral to ako vysetrenie u doktora normalne... (teraz uz je to teda asi jedno, len ma to zaujima z hitsorickeho hladiska)...

@anonym_e41167 niekde uznali,niekde nie. V jednej mi uznávali úplne v pohode. V terajšej skoro skolabovali. Riešila som to tak,že mi pediatricka orazila priepustku

billy_jean
11. jan 2026
@anonym_e41167

@anonym_e41167 Zariadenia poradenstva a prevencie (CPPPaP / CŠPP, dnes centrá poradenstva a prevencie) nie sú zdravotnícke zariadenia, ale školské ,poradenské zariadenia. § 141 doposiaľ hovoril o zdravotníckom zariadení (lekár, nemocnica, zdravotnícke zariadenie).

billy_jean
11. jan 2026
@anonym_25e568

@billy_jean v praxi to tak nefunguje. Veď vidíme sami okolo seba tých jednorodicov. Nenahlásila trvalý pobyt partnerovi s vybavené.

@anonym_25e568 a keď máš partnera bez spoločného trvalého pobytu, to z teba automaticky robí osamelého zamestnanca v zmysle § 141. Inak ak si si všimla, je tam iná dospelá osoba, ktorá sa podieľa na výchove, čo nemusí byť nevyhnutne iba partner: Osoba, ktorá nežije v spoločnej domácnosti s manželom / manželkou, s inou dospelou osobou s ktorou by tvorili kohabitujúci pár, alebo s inou dospelou osobou ktorá by sa neustále podielala na podpore a pomoci pri výchove nezaopatrených detí.

muchotrafka298
11. jan 2026
@anonym_e41167

@anonym_e41167 zamestnavatelia to neuznavali, poznam takych, nakolko sa nejednalo o navstevu lekara ani zdravotnickeho zariadenia.

anonym_1f9752
11. jan 2026
@anonym_25e568

@anonym_25e568 a aké sú výhody jednorodicovstva? Často to tu čítam, ja som naozaj jednorodic, žijem s dcérou sama, pracujem a teda v živote som asi nemala ani jedinú výhodu z toho, že som samoživiteľka.

billy_jean
11. jan 2026
@anonym_1f9752

@anonym_25e568 a aké sú výhody jednorodicovstva? Často to tu čítam, ja som naozaj jednorodic, žijem s dcérou sama, pracujem a teda v živote som asi nemala ani jedinú výhodu z toho, že som samoživiteľka.

@anonym_1f9752 ak idem len do oblasti Zákonníka práce doteraz: zákaz nariadiť nadčas, nočnú prácu, pracovnú pohotovosť bez súhlasu, možnosť úpravy pracovného času (ak to povaha práce umožňuje), silnejšia ochrana pred výpoveďou pri starostlivosti o dieťa.

anonym_1f9752
11. jan 2026
@billy_jean

@anonym_1f9752 ak idem len do oblasti Zákonníka práce doteraz: zákaz nariadiť nadčas, nočnú prácu, pracovnú pohotovosť bez súhlasu, možnosť úpravy pracovného času (ak to povaha práce umožňuje), silnejšia ochrana pred výpoveďou pri starostlivosti o dieťa.

@billy_jean hmm..to možno áno, ale vieme ako to chodí u zamestnávateľa. Kto nemaka, môže ísť...

anonym_7bee37
11. jan 2026
@anonym_1f9752

@billy_jean hmm..to možno áno, ale vieme ako to chodí u zamestnávateľa. Kto nemaka, môže ísť...

@anonym_1f9752 tiež si to myslím, nárok môžeš mať na čo chceš, ak vypadneš z práce, tak ťa musí kolega zastúpiť, z čoho nie je nadšený a keď sa bude prepúšťať, si prvá na zozname, dôvod sa vždy nájde, keď sa chce

hrabovo
11. jan 2026

Ahojte, som jedniridic, so synom. Ako to je keď nemám dieťa zverené do výlučne starostlivosti, keďže sme to s otcom dieťaťa neriešili, nie sme v žiadnom kontakte. Dieťa má 12 rokov.

anonym_549806
11. jan 2026
@anonym_25e568

@anonym_25e568 a ti jednorodicia majú podľa vas aké výhody?ja som jednorodic,okrem výživného syn od otca nic nedostane.Od štátu nedostával nic navyše v porovnaní s rodičmi manželmi.Danovy bonus 50 eur,prídavky.Tak o co stále ide?syn bude mať tento rok 18,ale stále bude len študent na gympli.Cize prídem o daňový bonus.Tak co mam viac od štátu mi prosim napíšte...

anonym_25e568
11. jan 2026
@anonym_1f9752

@anonym_549806
@anonym_1f9752 veď prave,že sa zastávam skutočných jednorodicov. Nie jednorodicov bývajúcich s partnerom,atď.
A nevravme si,že žiadne výhody nie su. Manželia vychovávajú dieťa a partneri vychovávajú dieťa,no je to rozdiel v rôznych príspevkoch,ono že to vy nevyužívate,ok.

anonym_1f9752
11. jan 2026
@anonym_25e568

@anonym_549806
@anonym_1f9752 veď prave,že sa zastávam skutočných jednorodicov. Nie jednorodicov bývajúcich s partnerom,atď.
A nevravme si,že žiadne výhody nie su. Manželia vychovávajú dieťa a partneri vychovávajú dieťa,no je to rozdiel v rôznych príspevkoch,ono že to vy nevyužívate,ok.

@anonym_7bee37
@anonym_549806 úplne súhlasím...
@anonym_25e568 v akých príspevkoch? Prosím poraď mi. Lebo keďže pracujem, nemám nárok na žiadnu príspevok, keďže máme životné minimum..na aké príspevky má jednorodic nárok? Lebo ja neviem o žiadnom a budem rada, ak nám poradis, keďže žiť z jedného platu nie je med lizat

moonlight1210
11. jan 2026
@hrabovo

Ahojte, som jedniridic, so synom. Ako to je keď nemám dieťa zverené do výlučne starostlivosti, keďže sme to s otcom dieťaťa neriešili, nie sme v žiadnom kontakte. Dieťa má 12 rokov.

@hrabovo oni sice pisu, ze sa rozsireny narok tyka aj osameleho rodica, ak druhy z rodicov neprejavuje zaujem (nezucatnuje sa nijak na starostlivosti). Akurat, ze to asi budes musiet niecim podlozit. Neviem, ci cisto tvoje vyhlasenie, ze to tak je, bude stacit.

Neviem, ako toto chcu mat podlozene, aby to pre zmenu ini rodicia nevedeli zneuzit a klamat.

anonym_521449
11. jan 2026
@billy_jean

@billy_jean mňa by zaujímalo, ako to bude mzdárka preverovat

billy_jean
11. jan 2026
@moonlight1210

@hrabovo oni sice pisu, ze sa rozsireny narok tyka aj osameleho rodica, ak druhy z rodicov neprejavuje zaujem (nezucatnuje sa nijak na starostlivosti). Akurat, ze to asi budes musiet niecim podlozit. Neviem, ci cisto tvoje vyhlasenie, ze to tak je, bude stacit.

Neviem, ako toto chcu mat podlozene, aby to pre zmenu ini rodicia nevedeli zneuzit a klamat.

@moonlight1210 dokázať to vieme iba cez: rozsudok o výlučnej osobnej starostlivosti, rodný list - nezapísaný druhý rodič, úmrtný list druhého rodiča, Potvrdenie z ÚPSVaR o poberaní náhradného výživného apd.

tiezjedna
11. jan 2026

Toto je presne to, čo matky ešte viac vyradí z pracovného trhu. Ľúbivé A pre prvoplánový aplaus, ale reálne pre zamestnávateľa ďalšia facka - z čoho to má platiť? Je k tomu nejaké kompenzačné B? Nie je. Typický ficioidný populistický debilizmus 🙄

billy_jean
11. jan 2026
@tiezjedna

Toto je presne to, čo matky ešte viac vyradí z pracovného trhu. Ľúbivé A pre prvoplánový aplaus, ale reálne pre zamestnávateľa ďalšia facka - z čoho to má platiť? Je k tomu nejaké kompenzačné B? Nie je. Typický ficioidný populistický debilizmus 🙄

@tiezjedna keby to dali iba ako ospravedlnená neprítomnosť. Ale nikto sa zamestnávateľov nepýta, či majú na to, ďalších 7 dní hradiť priemerkou. A žiaľ, povedzme si pravdu, vyčerpané budú do posledného dňa.

moonlight1210
12. jan 2026
@billy_jean

@moonlight1210 dokázať to vieme iba cez: rozsudok o výlučnej osobnej starostlivosti, rodný list - nezapísaný druhý rodič, úmrtný list druhého rodiča, Potvrdenie z ÚPSVaR o poberaní náhradného výživného apd.

@billy_jean posielam tvoju odpoved @hrabovo