icon

Zrážky zo mzdy pre prečerpanú dovolenku: Pravda alebo omyl?

8. mar 2026

Dobrý deň,
potrebujem poradiť bola som na pnke od 20.12.2025 do 19.1.2026.
A pracovný pomer mi skončil 28.2.2026.
Starú dovolenku som mala 9 dní a za január by som mala mat 2 dní a za februar 2 dní spolu 13 dní.
A vo výplatnej pásky mi došlo zrážky zo mzdy precerpane dovolenky 2 dní vraj sa mi krati dovolenka kvôli pnke je to tak?
Keďže na mňa sa nevzťahuje paragraf 109 ale 102.
Ďakujem za odpoveď

nelca84
8. mar 2026

Na teba sa v tomto prípade vzťahuje par. 105, takže áno, je to správne.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
8. mar 2026
@nelca84

Na teba sa v tomto prípade vzťahuje par. 105, takže áno, je to správne.

@nelca84 Čo hovorí § 105 (v skutočnosti):
​V platnom Zákonníku práce paragraf 105 rieši „Dovolenku pri kratšom pracovnom čase“.
​Tento paragraf hovorí, že ak máte dohodnutý kratší pracovný čas (napr. pracujete len 4 hodiny denne), nárok na dovolenku sa vám proporcionálne znižuje.
​Tento paragraf sa absolútne netýka krátenia dovolenky kvôli PN alebo dochádzke

nelca84
8. mar 2026

Par. 105 hovorí o dovolenke za odpracované dni. Keďže si neodpracovala u zamestnávateľa v tomto kalendárnom roku 60 dni, nevznikol ti nárok na dovolenku za kal. rok ani na jej pomernú časť. Vnikol ti nárok iba na dovolenku za odpracované dni a to v dĺžke 1/12 za každých 21 odprac. dni.

anonym_0a7deb
8. mar 2026

Nič sa ti nekráti, len ti na dovolenku nevznikol nárok, keďže si neodpracovala 60 dní.

§ 105

Dovolenka za odpracované dni
Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku.

anonym_9167ad
8. mar 2026

Nespoliehaj sa na AI, nie vždy hovorí pravdu. Kočky vyššie ti píšu správne

chrobak7
8. mar 2026

@anonym_autor AKo vyššie písali - tebe nekrátili dovolenku, tebe dovolenka za rok 2026 vznikla iba za odpracované dni v dĺžke 1/12 nároku. Podľa všetkého za rok 2026 si mala nárok iba na 2 dni dovolenky.

autor
8. mar 2026

Ďakujem za odpovede.takze tym pádom nemám nárok na dovolenku za januar 2 dni a február 2 dni spolu 4 dni ale len na 2dni

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
8. mar 2026

Toto mi poslala učtovnička

chrobak7
8. mar 2026
@anonym_autor

@nelca84 Čo hovorí § 105 (v skutočnosti):
​V platnom Zákonníku práce paragraf 105 rieši „Dovolenku pri kratšom pracovnom čase“.
​Tento paragraf hovorí, že ak máte dohodnutý kratší pracovný čas (napr. pracujete len 4 hodiny denne), nárok na dovolenku sa vám proporcionálne znižuje.
​Tento paragraf sa absolútne netýka krátenia dovolenky kvôli PN alebo dochádzke

@anonym_autor V skutočnosti § 105 hovorí nasledovné:

"§ 105 Dovolenka za odpracované dni
Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku."

Neviem, akú aktuálnu verziu zákonníka práce pozeráš, ale pozri lepšie, ktorý § čítaš.

chrobak7
8. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Veď to je presne to, čo sme ti vyššie písali.

anonym_0a7deb
8. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no veď ti píše správne. Minulý rok 9 dní a tento rok máš nárok na dva dni.

autor
8. mar 2026

Ďakujem veľmi pekne za odpovede

autor
8. mar 2026

@anonym_0a7deb a preco mam tento rok nárok len na 2 dní a nie 4?

nelca84
8. mar 2026

Pretože si neodpracovala 42 dní, ale len 21+, teda máš nárok iba na 1/12 z celoročného nároku. Už to tu máš napísané niekoľko krát.

anonym_0a7deb
9. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_0a7deb a preco mam tento rok nárok len na 2 dní a nie 4?

@anonym_autor no koľko máš odpracovaných dní spolu? Za január a február? Spočítaj si. Za každých 21 dní máš nárok na 2 dni. Ak by si mala teda iba 42 dní, máš nárok na 4 dni.