Zrieknutie sa dedičstva súrodencami
Dobrý deň chcela by som sa spýtať zomrel nám tatino a nasleduje dedičské konanie sme 7 súrodencov a máme 2 izbový byt no dozvedeli sme sa niečo nečakané ocko mal ešte jedno dieťa nevlastný brat ktorého sme v živote nevideli . A otázka znie všetci súrodenci sme rozhodnutý sa zriecť svojho podielu všetko nadobudne mamka a ako sa to bude potom dediť aj napríklad ten brat sa svojho dedičstva nezreiekne ? Pôjde to na poli alebo len tú časť ako by sme mali aj mi súrodenci keby sa nezriekneme ? Ďakujem
Ste 7 + mama + nevlastný brat, čiže dokopy vás je 9 dedičov, ktorí dedia rovnakým dielom. Ak sa vás 7 zriekne dedičstva v prospech mamy, mama vyplatí nevlastného z jeho zákonného podielu 1/9. Toto platí za predpokladu, že otec bol jediným vlastníkom bytu.
Ste 7 + mama + nevlastný brat, čiže dokopy vás je 9 dedičov, ktorí dedia rovnakým dielom. Ak sa vás 7 zriekne dedičstva v prospech mamy, mama vyplatí nevlastného z jeho zákonného podielu 1/9. Toto platí za predpokladu, že otec bol jediným vlastníkom bytu.
@ha_ha nie boli spolumajitelia z Mamkov
Mama deli polovicu otcovho podielu a zvysna polovica sa deli medzi surodencov.
Mamina má polovicu a z tatinovej polovice dedíte všetci, čiže 1/9 z tej polovice je nevlastného súrodenca.
Dostane takú istú časť ako ostatní súrodenci a je už na ňom čo s tým spraví. Ideálne keby to mama odkúpila ak bude ochotný.
@januska12323 také ak mi sa vzdame v prospech mamky tak podiel pôjde mamke a a on dostane len to čo bi sme dostali mi ak bi sme sa nezriekli?
Mamina má polovicu a z tatinovej polovice dedíte všetci, čiže 1/9 z tej polovice je nevlastného súrodenca.
@thereisabear aha tak ak mi sa zriekneme tak jemu z toho nepôjde nič?
stale mu bude patrit 1/9 z polovice... treba mu ponuknut, ze ho vyplatite..predat to aj tak nema ako takto...
Mama deli polovicu otcovho podielu a zvysna polovica sa deli medzi surodencov.
@simsalabim Nie je to tak. Ak boli mama s otcom spoluvlastníci, tak mama svoju polovicu nededí, tá jej zostane. A z otcovej polovice dedia všetci, čiže aj mama.
Autorka, v takom prípade brata vypláca len z 1/18 hodnoty bytu. Lebo 10/18 vlastní mama (svoju polovicu + zdedenú 1/18), po 1/18 každý z vás 7 súrodencov, čo je spolu 7/18. Ak tých 7/18 dáte mame, bude mať 17/18 a nevlastný brat 1/18.
Áno on dostane to isté čo vy.
stale mu bude patrit 1/9 z polovice... treba mu ponuknut, ze ho vyplatite..predat to aj tak nema ako takto...
@anjelicek26 no čo bi on mohol predať keď mi všetci súrodenci sa vzdávame svojho podielu v prospech mami
ale jeho mama to nie je, nie?
@simsalabim Nie je to tak. Ak boli mama s otcom spoluvlastníci, tak mama svoju polovicu nededí, tá jej zostane. A z otcovej polovice dedia všetci, čiže aj mama.
Autorka, v takom prípade brata vypláca len z 1/18 hodnoty bytu. Lebo 10/18 vlastní mama (svoju polovicu + zdedenú 1/18), po 1/18 každý z vás 7 súrodencov, čo je spolu 7/18. Ak tých 7/18 dáte mame, bude mať 17/18 a nevlastný brat 1/18.
@ha_ha ďakujem
@ha_ha Pri manželoch sa nehovorí o spoluvlastníctve ale BSM....a to je prvá vec čo sa bude v rámci dedičského konania vyporiadavať.
on dostane len tu cast, ktora mu prinalezi.
@ha_ha Pri manželoch sa nehovorí o spoluvlastníctve ale BSM....a to je prvá vec čo sa bude v rámci dedičského konania vyporiadavať.
@izabela333 A? Výsledkom je aj tak to, že podiely sú tak, ako som ich napísala, nemusíme sa ťahať o slovíčka. Mimochodom, poznám viacerých manželov, ktorí vlastnia byt, ako spoluvlastníci, každý má 1/2, nemajú 1/1 v BSM. Stačí, ak kúpili byt spolu pred uzavretím manželstva. 😉
ale jeho mama to nie je, nie?
@wade dolezite je ze dedia po otcoci a ten je otec toho nevlastneho dietata, teda jeho KRV
Dostane takú istú časť ako ostatní súrodenci a je už na ňom čo s tým spraví. Ideálne keby to mama odkúpila ak bude ochotný.
@januska12323 ano ,nech ho mamina vyplati, pochybujem ze sa nevlastny vzda podielu. a urcite mate stanoveny odhad - takze z toho % podiel.
nevlastný brat dostane 1/18, prečo by sa jej mal zrieknuť? vaša mama je pre neho v podstate cudzí človek
to staci, ze je to otcov syn, to znamena ze bude dedit takisto ako vy ostatne deti. lebo sa bavime o JEHO DEDICSTVE nie o DEDICSTVE vasej mami.
@ha_ha dedi aj ten nevlastny syn. kedze dedi po zomrelom otcovi
@balerina2025 A ja som niekde písala, že nie?
To, čo chcete dosiahnuť v rámci dedičského konania, môžte len vtedy, ak na dohodu pristúpia všetci dedičia. Potrebujete totiž uzatvoriť dedičskú dohodu, v ktorej môže byť pokojne určené, že niektorí ustupujúci dedičia nepožadujú odplatu za odstúpený podiel na byte a že naopak napr. nevlastný potomok poručiteľa bude vyplatený Vašou mamou, tak, aby jej pripadol celý byt.
Jednotlivo sa totiž nemôže dedič "vzdať" dedičstva v prospech iného. Môže dedičstvo odmietnuť a vtedy na jeho miesto nastupuje napr. jeho potomok.
Nevlastny surodenec ma rovnaky narok ako vy ostatni. Preco by on mal nieco davat vasej mame, ked to jeho mama nie je? Je to cudzi clovek. On si s podielom moze urobit co uzna za vhodne, idealne by bolo od neho ten podiel odkupit. Ale citaj co napise tuto pravnik pan D. /nema rad, ked ho ludia oznacuju, tak to respektujem 🙂/
Nevlastny surodenec ma rovnaky narok ako vy ostatni. Preco by on mal nieco davat vasej mame, ked to jeho mama nie je? Je to cudzi clovek. On si s podielom moze urobit co uzna za vhodne, idealne by bolo od neho ten podiel odkupit. Ale citaj co napise tuto pravnik pan D. /nema rad, ked ho ludia oznacuju, tak to respektujem 🙂/
@muchotrafka298 ak bi sme odkúpili mali bi sme zmluvu.? Išiel bi potom ten podiel mamke?
Áno a áno. Odkúpila by to len mama, vy už nie.
Ked ho ona odkupi od toho dalsieho dedica, ak bude ochotny ho odpredat, tak ano. Ale odkupovat by ho musela ona a musel by s tym ten dedic suhlasit. A ked povie nie, tak ho nedonutite ziadnym sposobom. Normalnou kupno predajnou zmluvou by prislo k odpredaju.
Precitaj si vyssie prispevok od pravnika, tam to mas napisane.