Zrieknutie sa dedičstva súrodencami
Dobrý deň chcela by som sa spýtať zomrel nám tatino a nasleduje dedičské konanie sme 7 súrodencov a máme 2 izbový byt no dozvedeli sme sa niečo nečakané ocko mal ešte jedno dieťa nevlastný brat ktorého sme v živote nevideli . A otázka znie všetci súrodenci sme rozhodnutý sa zriecť svojho podielu všetko nadobudne mamka a ako sa to bude potom dediť aj napríklad ten brat sa svojho dedičstva nezreiekne ? Pôjde to na poli alebo len tú časť ako by sme mali aj mi súrodenci keby sa nezriekneme ? Ďakujem
To, čo chcete dosiahnuť v rámci dedičského konania, môžte len vtedy, ak na dohodu pristúpia všetci dedičia. Potrebujete totiž uzatvoriť dedičskú dohodu, v ktorej môže byť pokojne určené, že niektorí ustupujúci dedičia nepožadujú odplatu za odstúpený podiel na byte a že naopak napr. nevlastný potomok poručiteľa bude vyplatený Vašou mamou, tak, aby jej pripadol celý byt.
Jednotlivo sa totiž nemôže dedič "vzdať" dedičstva v prospech iného. Môže dedičstvo odmietnuť a vtedy na jeho miesto nastupuje napr. jeho potomok.
@draik Ale veď v dohode nemusia všetci previesť podiel na mamu. Dohoda môže byť aj v tom zmysle, že mama zdedí svoj zákonný podiel, ten nevlastný syn tiež zdedí svoj zákonný podiel a ostatní dediči prenechajú svoj podiel mame. Je predsa na ich dohode, komu svoj podiel prenechajú. Neviem, prečo by s takýmto riešením ten nevlastný súrodenec nemal súhlasiť. Veď sa nemusí ničoho vzdávať. A spoluvlastnícky podiel sa môže doriešiť neskôr, napr. pri predaji bytu, keď pominie aj mama. Alebo môže jeho podiel odkúpiť neskôr, až po vysporiadaní dedičstva.
To, že on bude chcieť svoj podiel, neznamená, že nemôžu uzatvoriť dohodu. Či?
@muchotrafka298 vedeli by s s ním súdiť…
@biba_18 no to ano, ale myslis realne, ze dotycna osoba, co tento prispevok sem dala bude chodit po sudoch a platit? Ked neovlada ani zakladnu gramatiku?
@biba_18 V rámci dedičského konania nie je o čo sa súdiť. Je to jeho zákonný podiel z dedičstva, na ktorý má nárok. Jedine, že by chceli spochybniť jeho nárok na dedičstvo.
Takže on to zdedí a jedine potom by mohli podať návrh na občiansky súd o vysporiadanie podielového spoluvlastníctva, kde by navrhli odkup jeho podielu.
@biba_18 V rámci dedičského konania nie je o čo sa súdiť. Je to jeho zákonný podiel z dedičstva, na ktorý má nárok. Jedine, že by chceli spochybniť jeho nárok na dedičstvo.
Takže on to zdedí a jedine potom by mohli podať návrh na občiansky súd o vysporiadanie podielového spoluvlastníctva, kde by navrhli odkup jeho podielu.
@chrobak7 ja som nepísala súdiť sa o podiel - ale súdiť sa ak sa nebude chcieť dohodnúť na niečom - nie o dedičstvo, ale o nakladanie s ním…
A otec je aj zapísaný v rodnom liste toho nevlastného súrodenca?
@michelle567 keby nebol, asi tazko by ho pri dedeni riesili?
@michelle567 keby nebol, asi by ho neriesili pri dedeni
@draik Ale veď v dohode nemusia všetci previesť podiel na mamu. Dohoda môže byť aj v tom zmysle, že mama zdedí svoj zákonný podiel, ten nevlastný syn tiež zdedí svoj zákonný podiel a ostatní dediči prenechajú svoj podiel mame. Je predsa na ich dohode, komu svoj podiel prenechajú. Neviem, prečo by s takýmto riešením ten nevlastný súrodenec nemal súhlasiť. Veď sa nemusí ničoho vzdávať. A spoluvlastnícky podiel sa môže doriešiť neskôr, napr. pri predaji bytu, keď pominie aj mama. Alebo môže jeho podiel odkúpiť neskôr, až po vysporiadaní dedičstva.
To, že on bude chcieť svoj podiel, neznamená, že nemôžu uzatvoriť dohodu. Či?
@chrobak7
Veď preto píšem, že je potrebný súhlas všetkých dedičov a ak chcú, aby mama vlastnila celý byt, tak aj riešenie ustupujúcich dedičov. Dôvod na to, aby nepristúpil, je, a to zdržiavanie vyporiadania - ceny medzitým stúpnu.
@michelle567 toto práve ešte nevieme musia to ešte zistiť
@bielasovicka a ty si potom čo krava keď také niečo napíšeš!!!
Bude mu patriť 1/18 z bytu
Autorka, ved ja som to napísala ako takú srandu, vôbec som to nemyslela ako urážku.tak sa ti ospravedlňujem, fakt. Naozaj to nebolo v zlom myslene prepáč 🖤
Bude mu patriť 1/18 z bytu
@sense najlepsie nech ho mama vyplati a bude svaty pokoj.
@sense najlepsie nech ho mama vyplati a bude svaty pokoj.
@balerina2025 a čo ak mu notárka poslala papiere ohľadom dedičstva a do dnes sa ešte neprihlásil?
notar by ho mal vyzvat
notar by ho mal vyzvat
@balerina2025 ak sa neprihlási môže sa stať že mu dedičstvo zanikne
o takom som v zivote nepocula.
to vam povedali?

Ked ho ona odkupi od toho dalsieho dedica, ak bude ochotny ho odpredat, tak ano. Ale odkupovat by ho musela ona a musel by s tym ten dedic suhlasit. A ked povie nie, tak ho nedonutite ziadnym sposobom. Normalnou kupno predajnou zmluvou by prislo k odpredaju.
Precitaj si vyssie prispevok od pravnika, tam to mas napisane.