Zrušenie živnosti a vyplácanie práceneschopnosti

kikasa
2. dec 2013

Ahoj, nájde sa niekto, kto mi poradí? 1.11.2013 manžel zrušil živnosť a išiel na úrad práce (odvody platil iba tie povinné). Nárok na podporu v nezamestnanosti nemá. Od 11.11. je na PN, práve sa dozvedel, že nemá nárok ani na peniaze z PN. Vraj ak by išiel na PN do 8 dní, potom ako zrušil živnosť, peniaze by mu priznali. Nevie niekto ako je to s vyplácaním PN po zrušení živnosti? Ďakujem.

zalka
2. dec 2013

@kikasa od kedy platil odvody ako SZCO .. dátum a rok ...
a dobre povedali mng. ochranná lehota po ukončení poistenia ( čo zrušenie živnosti je ) je 7 dní ... tak isto ako ked skončí človek v práci.
Ak má dosť dní poistenia (270 dní v SP ako živnostník ) tak by som ukončila PN ... túto neplatenú ... prihlásila sa o pár dní na dobrovolné poistenie balík .. a šla na druhý deň na novú PN ... táto bude platená

denkaajejdeti
3. dec 2013

@kikasa Tak ako radí @zalka, ale by som dodala, že (ak to správne chápem) - tvoj manžel nemal nárok na podporu v nezamestnanosti a z toho mi vyplýva, že síce platil poistenie, ale iba do zdravotnej poisťovne (cca 55,02 eur mesačne), nie do Sociálnej poisťovne (pretože ak by platil aspoň minimum, resp. aspoň 270 dní, tak by mu podporu priznali).
Denisa

zalka
3. dec 2013

@denkaajejdeti mýliš sa, SZCO nemá povinnosť platiť do SP odvody na poistenie v nezamestnanosti, preto mu nevyšiel nárok. A poistenie v nezamestnanosti treba platiť 730 dní v posledných 3 rokoch a nie 270 dní .

denkaajejdeti
3. dec 2013

@zalka veď tak som to myslela, že ak neplatil do SP, tak nemá nárok na dávky plynúce z poistenia, či už na nezamestnanecké, PN, OČR, materskú a pod. Info o 730 dňoch poistenia je pre mňa nóvum, myslela som, že stačí platiť 270 dní za posledné 2 roky. Ale vďaka za užitočné informácie.

zalka
3. dec 2013

@denkaajejdeti 730 dní je podmienka na získanie podpory v nezamestnanosti, a SZCO vo svojom balíku toto nemajú zahrnuté , majú možnosť dobrovolne platiť poistenie v nezamestnanosti. Máloktorý SZCO si to platí.
270 dní je podmienka na získanie nemocenských dávok po prihlásení sa na DNP balík.

denkaajejdeti
3. dec 2013

@zalka
@zalka Aha, takže ak si platil odvody do SP, tak síce nemá nárok na podporu, ale na nemocenské dávky áno (len musí platiť tých min. 270 dní pred uplatnením nároku). Neuvedomila som si, že poistenie v nezamestnanosti nie je v povinnom balíku pre SZČO. Vďaka za objasnenie.
Denisa

zalka
3. dec 2013

@denkaajejdeti áno je to tak, presnejšie ak trvá živnosť tak má nárok na platenú PN bezohladu na to ako dlho platí odvody, lebo sú to povinné odvody .. čiže ak niekomu vznikne povinnosť platiť odvody do SP od 1.7.13 , a ide 5.7.13 na PN tak PN dostane zaplatenú aj ked len pár dní platil odvody.
Ak by taký človek skončil živnosť napr. 31.10.13 tak môže ísť na PN do 7.11. z ochrannej lehoty ...
ak toto nestihne, a chce sa prihlásiť na DNP napr. 15.11. tak nemá nárok na PN lebo bol poistený menej ako 270 dní poistenia.
Ale ak platil odvody od 1.7.12 napríklad tak vtedy ak sa 15.11. prihlási na DNP tak nárok na platenú PN mu vznikne, lebo má v posledných 2 rokoch 270 dní poistenia.

denkaajejdeti
3. dec 2013

@zalka Je super, že vieš takto "lopatisticky" vysvetliť aj zdanlivo zložité veci. Škoda len, že takouto schopnosťou nedisponujú viaceré tetušky v Sociálnej poisťovni 🙂. Mňa sa síce táto konkrétna otázka netýka, ale rada si ujasňujem ako to v tom našom sociálnom systéme funguje, resp. nefunguje.
Prajem pekný adventný deň.
Denisa

zalka
3. dec 2013

@denkaajejdeti rado sa stalo ... pekný den aj tebe.

kikasa
autor
3. dec 2013

@zalka , ďakujem ti za info. Manžel bol živnostník od 1.4. 2009 - prvý rok ale odvody neplatil.Potom platil len to povinné do zdravotnej a sociálnej. Ak som to správne pochopila, mal by ukončiť PN, dať sa dobrovoľne poistiť v sociálnej poisťovni a potom, keď pôjde na PN, tak mu dajú nejaké peniaze? A nevadí, že to dobrovoľné poistenie si bude platiť len niekoľko dní pred nástupom PN?
A ešte, ak vieš koľko sa platí to dobrovoľné poistenie? Ďakujem, veľmi si mi pomohla.

zalka
3. dec 2013

@kikasa stačí sa mu prihlásiť den pred PN ... a platí sa toľko koľko platil ako SZCO 130,27 eur mesačne tj. cca 4,50 eur na deň... VZ je 393 eur ... a áno ukončiť PN, prihlásiť sa potom o pár dní na DNP a na další den ísť na PN ...

kikasa
autor
3. dec 2013

@zalka ďakujem ešte raz, len neviem čo je VZ 🙂

zalka
3. dec 2013

@kikasa VZ vymeriavací základ

aduskalac
29. mar 2014

@zalka vidim ze sa v tomto rozumiete ja sa chcem spytat manzel je teraz na PN 15aprila ide na operaciu,od 1aprila pozastavuje zivnost nakolko firma kde pracoval skrachovala a nevie si najst robotu tan nebude mat z coho platit odvody tak ju pozastavil od 1aprila,v aprili este odvody zapalti za marec potom uz nie.chcem sa oipytat ak bude od teraz az do konca aprila marodit bude mu vyplatena PN?a co v pripade ze bude musiet este dalej marodit budu dalej platiti ak prerusil zivnost?dakujem

zalka
29. mar 2014

@aduskalac ak mu začne PN pred ukončením alebo prerušením živnosti .. tak PN bude platená do konca ... len nechápem prečo prerušuje živnosť ked ide na PN .. počas PN ak je platca odvodov do SP .. tak má nárok na PN, a neplatí odvody ani do SP ani do ZP ...

aduskalac
29. mar 2014

@zalka lebo zivnost bol zrusit este 18marca s tym ze dali datum od 1.aprila netusil ze bude marodovat lebo isiel doktorke a ta ho poslala na vysetrenie a tam mu povedala ze treba operovat tak preto isiel na PN a po operacii a zotaveni by s achcel normalne zamestnat nie na zivnost lebo sa mu to uz vobec neoplati

zalka
29. mar 2014

@aduskalac tak kludne Pn mu vyplácaná bude, potom treba doriešiť ZP ... teda oznámiť na ZP, že je na PN ( je poistencom štátu ... )a po PN hned sa evidovať na UP.

aduskalac
29. mar 2014

@zalka na krajskom urade kde bol zivnost pozastavit povedali ze oni davaju info zdravotnej poistovni a manzel je ztp ciatocny invalid takze zaneho bude aj tak platit stat nemusi sa hlasit na urad prace pretoze po PN ma slubenu robotu uvidime,takze ked to hlasi krajsky urad on uz nemusi nic nahlasovat do zdravotnej?ci aj tak by mal ist hned 1aprila ci az po PN do zdravotnej?

zalka
29. mar 2014

@aduskalac no tak potom nemusí... pri čiastkových info sú aj čiastkové odpovede ... všetko so všetkým súvisí . .

aduskalac
29. mar 2014

@zalka dakujem za info pekny večer 🙂

zalka
29. mar 2014

@aduskalac rado sa stalo

ivulienka28
22. apr 2014

Dobrý deň, chcem sa informovať...Ukončila som živnosť k 1-vému aprílu....Nestihla som do tých 7 dní ísť na marodku...Dá sa to ešte nejako poriešiť či nie???Ďakujem

draik
22. apr 2014

@ivulienka28
Prečítajte si túto stránku. Všetko je tu rozobraté, ako a či vôbec sa môžte dostať k nemocenskej.

johanuse
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronika1818
18. aug 2015

ahojte, chcela by som sa poradit.. otec pozastavil zivnost asi pred 10rokmi, potom sa zamestnal a odvtedy je stale zamestnany..Teraz pojde na PN..moze nastat nejaky problem pri vyplacani PN ked ma pozastavenu zivnost?