Ako sa vám býva v dedinke Jablonec?

marcyelka
7. apr 2021

Ahojte, veľmi dlho zvažujeme obec Jablonec (okres Pezinok) ako miesto, kde sa usadiť. Pôvodne sme chceli Báhoň alebo Kaplnu, ale tam nevieme nič nájsť....

Neviem nájsť žiadne diskusie k Jabloncu. Ako sa vám tam býva? Čo hodnotíte ako plusy a mínusy, vybavenie obce? Viem, že je tam škola iba 1-4 = neplánuje sa náhodou škola až do 9. ročníka? Poprípade kam chodia vaše detičky? Akí sú tam ľudia?

No a to najpodstatnejšie...ako to máte s dochádzaním do Bratislavy? Ďakujem za všetky názory a postrehy, veľmi mi s tým pomôžete 🙂 a ktovie, možno raz budeme susedia 🙂)

h2
7. apr 2021

@marcyelka Ahoj, nie som z Jablonca, ale trochu to tam poznám. Ak by som sa tam plánovala sťahovať, určite by som zvolila radšej Cífer. Tie dediny sú už takmer spojené. V Cíferi je všetko, v Jablonci "nič". Poznám ľudí, ktorí dochádzajú z Jablonca do BA. Idú autom do Cífera na vlakovú stanicu a odtiaľ vlakom. Takže musia cestovať dvoma spojmi (a to ešte nerátam MHD v Bratislave).

marcyelka
autor
7. apr 2021

@h2 Ahoj, ďakujem za odpoveď 🙂 Cífer je skvelý, úplne súhlasím. Len tie ceny sú tam oveľa oveľa vyššie ako v Jablonci. Porovnávali sme takto dve ponuky, vzdialené od seba asi cca 500 metrov ale ten rozdiel v cenách bol naozaj veľký :/

uvažujeme presne aj my nad tým, že auto/bicykel/elektrická kolobežka na stanicu a odtadiaľ vlakom do BA.... Vôbec sa nevieme rozhodnúť. Zvažujeme úplne všetky pre a proti, keďže ten život (prácu) budeme mať v BA. Druhá vec je, že bližšie si nemôžeme dovoliť niečo, ceny v okolí BA (napr. Miloslavov, Tomášov a pod.) sú jedna veľká katastrofa a čas dochádza je pritom rovnaký ako z Jablonca.

h2
7. apr 2021

@marcyelka Ahá, tak ja som tam nechcela nikdy nič kupovať, tak neviem, myslela som si, že sú porovnateľné.
Sranda, že spomínaš práve Miloslavov 😀, tam totiž bývam. Áno, to dochádzanie do BA je od nás katastrofa. Ja som to vyriešila zmenou zamestnania: našla som si prácu v Šamoríne. Možno práca v Trnave by mohla byť riešením?

marcyelka
autor
7. apr 2021

@h2 Práca je u nás ok, s tou sme spokojní. Hlavne chceme vypadnúť z BA už a mať ako-taký pokoj od neustáleho vŕtania od susedov a cez víkend sa trochu motať po záhrade. Pozerala som množstvo diskusií a normálne sa toho začínam báť, každý tam odhovára od toho, aby ľudia odišli z BA najmä kvôli zápcham, preto sa snažíme aj nové bývanie nájsť na vlakovej trase. Úplnou náhodou ešte keď sme neriešili nové bývanie sa nám takto zapáčil ten Báhoň a hlavne Kaplna, hovorili sme si, že aké pekné dedinky...tak nám to prirástlo k srdcu tento smer.

Miloslavov brutálne stúpol s cenami, Hviezdoslavov detto. Inak Hviezdoslavov je porovnateľný ako Jablonec s tou vybavenosťou asi :D mňa čo štve na Jablonci je to, že to je jedna dlhá ulica a nemajú tam ani chodníky porobené....ale som optimista, možno to príde. Na druhej strane, nechceme asi ani žiť takým komunitným životom, skôr mať svoje, porobiť si, pokoj, dobrých susedov sprava- zľava a finito. Kiež by človek vedel ako sa správne rozhodnúť :/

h2
7. apr 2021

@marcyelka Keď tak nad tým premýšľam, aj ľudia z Cífera, ktorý bývajú na opačnom konci, ako je vlaková stanica, to majú peši veľmi ďaleko. Takže z tohto hľadiska je to asi jedno. Tí naši príbuzní z Jablonca tiež pracujú v BA a cesta im netrvá dlho, ani keď idú autom. Určite je to porovnateľné s Miloslavovom.
Momentálne je problém, že Jablonec je okres Pezinok a Cífer je okres Trnava a práve pred pár dňami som počula, že jedna pani z Jablonca dostala pokutu, lebo si bola v Cíferi vybrať peniaze z bankomatu. 🙄😡 Pritom bola v tom najbližšom bankomate k miestu bydliska. Ľudia z Jablonca chodia do Cífera bežne aj do obchodu a podobne, keďže je tam oveľa lepšia infraštruktúra.

natalia38
7. apr 2021

Byvame v Jablonci piaty rok, ja osobne som spokojna, mne ruch velkeho mesta nechyba. Mame zahradu, fajn susedov, pokoj a dedinka sa pomaly zveladuje. Ano, chybaju potraviny, ale aj tie by mali byt otvorene, su tu pekne ihriska pre deti, skolka, skola, rozne pekne akcie pocas celeho roka, stadion, naucny chodnik. Dochadzam do prace do PK, co trva cca 25min, pre mna fajn volba. A presne ceny za pozemky neporovnatelne nizsie ako napr. PK.

dominica007
8. apr 2021

Ahoj, ja som povodom z Budmeric a zijem v Bahoni momentalne. Pre mna su Budmerice najlepsia volba na zivot. Nad tymi ste nepremyslali? Inak v Bahoni, rovno za nami sa ide budovat nova ulica. Je to otazka cca 1-2 rokov. Neviem ako Vam to ponahla. Na druhej strane je moja svokra v stavebnej komisii v Budmericiach a vraj aj tam sa to ide rozsirovat. 😁 neviem ci som pomohla. Ja Jablonec moc nemusim uprimne. Ale to je otazka vkusu.

marcyelka
autor
9. apr 2021

@dominica007 Ahooooj! 🙂 Horizont 2 roky je pre nás úplne ideálny!!! Napísala som ti správu 🙂

maris353
28. apr 2021

@marcyelka ja by som sa tu rada pripojila, sme v rovnakej situacii a tiez zvazujeme aj Jablonec 🙂

dadulienkads
18. máj 2021

@maris353 ahoj, my sme sa prisťahovali minuly rok do Jablonca. Dedina ma svoje plusy a aj mínusy. Plusy: dedina sa zveľaďuje, každú chvíľu sa tu organizujú podujatia za účelom skraslenia dediny, je tu škôlka, škola 1-4, detske ihriska veľmi pekne, a však ma to aj svoje mínusy naozaj tu chýbajú potraviny a chodník od Budmeríc....a ani autobusové spoje nie sú veľmi dobre, napríklad nie je priamy spoj do Trnavy a do Senca....

staromodna
24. feb 2024

Ahojte, ja sa rada pridám a opýtam sa rovno, či náhodou nemáte niekto skúsenosť s bývaním v Kaplnej? Zvažujeme túto voľbu a ako sme sa tam boli prejsť, tak sa mi páčia chodníky, je tam kam chodiť aj do prírody, len neviem nič ďalšie o dedine. Školu ako vidím, tak tá je v Báhoni čo nie je problém, škôlka vyzerá byť nádherná, ale je dedina dvojjazyčná ako to býva na okolí? Slovenčina a maďarčina sa v okolí ešte stále používajú a to mne osobne nevyhovuje, preto sa pýtam možno na takéto detaily, ale ozaj nie je príjemné, keď ide rozhlas a kým povedia niečo čomu človek rozumie, tak prejde aj polhodina. Akí tam bývajú ľudia? Dá sa tam niekde chodiť? Ďakujem za všetky postrehy a odpovede 🙂