Medicentrum - skúsenosti s vybratím nosnej mandle
Dobry den mamky chcem sa spytat na skusenosti s vybratim nosnej mandle u deti v tomto zdravotnickom zariadeni. Konkretne ma zaujima ako to tam momentalne funguje aky je pristup. Operuje iba Mudr Mrazik alebo uz je to nejako inac ? Kolko to cca stoji. Rano prijem vecer domov? Nasa mala ma 3 roky a mame dat vybrat nosnu mandlu tak zhanam co najviac informacii
@blaznivababa
Ahoj
Vsetko, vsetko vporiadku.
Operoval ho lekar ktory mal..takze tam vzniklo nejake komunikacne nedorozumenie. Este den pred zakrokom volal lekar ci sme nachystani a ze sa rano vidime.
Spravili mu nos, prepichli 1 bubienok a nastrihki uzdicku pod jazykom
Proste vsetko co bolo potrebne..
Maly to znasal skvele Najviac nervozny bol z hladu. Ale vpodstate stale spal a sam teraz hovorí ze mu je lepšie..aj lepšie rozprava
@jaroslavo sa teším z vás, že to maly takto super zvládol, a sám cíti že mu je lepšie. Na operáciu išiel úplne Ok? Nasa tak občas kucka (nekasle), a dnes na predoperacnych dr riesila že čo to ma za kašeľ, pre mna to ale kašeľ nie je, už by som povedala že zlozvyk, alebo čo to je to kuckanie, nervy mám z toho. Ako keby jej občas slina zabehla…. Alebo aj tým že dýcha stále už len ústami, tak to hrdlo ma úplne vysušené, vonku sa nadycha ústami studeného vzduchu a potom z toho tiež kucka. A ozaj, aj ste platili niečo viac ako ten bežný poplatok 150€?
@blaznivababa
Nie, platili sme sumu aku som predtym spominala
Vymazala som prispevky,naschval, aby som nahodou neposkodila meno centra a nieto lekara, kedze tam vzniklo nedorozumenie v komunikacii
Platili sme sumu vysoku, v ktorej bolo zahrnute ciastka 200e a zvysok za zazmluvnenie lekara.
A ten kasel.. Ano aj nas takto pokasliaval.. Najma ked v noci chrapal, a tiez ked sme dosli z von
Davala som mu cmukat tantum verde citrónové sem tam.. zvhlcovala vzduch v izbe... A apicold do nosa..
Ten sprej mu neskutocne zaberal, kazde rano. Pred spaním a ked sme prisli z von a nevedel vyfukat,
Od zakroku tak ticho dycha, ze chodime do izby pocuvat ci zije 🙂 a vyfukat nos je malickost
Prve dni sa bal fukat, lebo ho to bolelo, dutiny..
Inak ked mu dali sirup "oblbovak".. Tak som sa strasne zabavala na nom.. Neskutocne podareny bol.. Vobec netusil kde je, co je.. Co tam robime.. Tackal sa ako opitý🙂))
Po zakroku spal skoro 3 hod s malou prestavkou, kedy sa mohol napiť ( mal pit po glgoch, on proste vzal a vypil cely pohar naraz)
Vecer bol doma mrzuty, a stazoval sa na bokest hkavy. Tak som mu dala paralen.. Hned mu bolo lepsie
Potomasi 2 dni mal okolo 37.7 teplotu
Davalasom lieky asi 3x dokopy, skor od bolesti ako od teploty..lebo ze ho boki hlava
par dni trvalo kym načerpal energiu, ale dnes uz beha.. Dokocnca mohol ist aj do skolky, ale nedala som ho este..
Odporucam potom vziat so sebou nejaku vyzivu na jedenie, sladeny caj.. Proste nieco tekutejsie, lebo naozaj bol najviac zrzuty od hladu.
Sestricky nas strasuli ze sa dogrcia v aute..ale nic mu nebolo
Vecer po samej kasi, si vypytal rozok so syrom..
Pristup sestrciek a celkovo bol skvely, velmi mili vsetci...
@jaroslavo super, dakujem za podrobnú recenziu, no som zvedavá ako to zvládneme my a veľmi sa teším že bude môcť zase dýchať nosom a zlepší sa jej aj rozprávanie. Ten sprej apicold, ešte som o ňom ani nepočula, vyskusame ho aj my…. Lekárnici aj lekári nám pchaju stále len tie “známe” značky, a toto vyzerá byt fajn vecička.
Tiež planujem brat aspoň ovocné taštičky a vodu, síce mi hovorili po tel že nič netreba, ale pre istotu.
Ešte raz vďaka ;)
@blaznivababa
Som lekarnicka 🙂) takze mi doma mame vsetko.. A skusali sme vsefko
Apicild je morska voda s propolisom..
Doma ho volame sprej s medom.. Aby ho maly chcel.
Kadzopadne skusali sme všetko.. Najviac pre zakrokom zaberal samozrejme kortikoid.. Ale nieje to riesenie.. Najlepsie je to tak dokopy zakrokom..
Este dufam ze v skolke spravi svoje aj kolektiv a zacne aj cistejsie rozprávať
Ale.. Nastrihnutim jazyka a prepichnutie bubienka naozaj lepsie vyslovuje .. Nieje to este uplne ciste.. Ale je to zlepsienie..
Držím palce.daj potom vediet ako ste na tom vy.
@jaroslavo prosím ta a ten Acipild morská voda sa môže dlhodobo bez obmedzenia? Lebo teda niektoré sa môžu len týždeň. Nám odporučili Sterimar alergic ten zelený že dlhodobo na každodenne použitie. Ale rada vyskusam aj tento.
A ešte, je tam teplo asi dostatočne, však? Nemusím sa bat že prechladne počas operácie? Pod pyzamkom mohli mat aj tielko ci nie? Nasa ma rada teplúčko na hrudníku.
A o koľkej mu robili zákrok a kedy ste išli domov?
@blaznivababa
Do centra sme mali prist na 8.30
Pred 10ho vzali na operacku.. Do 10.40 ho priniesli na izbu.
Po hodine sa prebudil. Napil.. Zaspal na dalsie 1.5 hod.
Po tych 3 hod od zakroku pudtali domov
Takze operacia o 10tej..pustali po 13.45..
Ak nemas este odvoz. Tak kludne mozete na izbe cakat dokedy potrebujete.
Najprv prides ba izbu.. Prezlieciete da.. Povedia si zakladne veci.. Nechaju vas.. A potom asi 40min pred zakrokom mu podali sirup..
Bolo teplo, prikurili nam.. Je to taka mala, utulka izbucka s postelou kreslom a svojou kupelnou. Na izbe ste iba vy.
Tielko neviem ci moze
byt, ale po zakroku spal. Cely cas prikryty, ked sa zobudil, bol velmi spoteny.musela som ho aj prezliekat . Takze nedavala by som tielko..
Asi najdolezitejsia info pre mna po zakroku bola.. Ked ho doniesli na izbu.. Nedotykat da ho. Nehladkat, proste sediet v kresle a pozorovat.. Aby spal.. Davat pozor aby si dieta nevytiahko kanilu..
Apicold sa moze dlhodobo.
Je to izitonicka morska voda s propolisom..
Tyzden sa dávajú hypertonicke..
Od operacie mal apicold asi 4x. Aj to prve dni po..teraz nepouzivame nic.. Zuadne antihistaminikax spreje.. Nic..
@jaroslavo dakujem, cenné info pre mna. Asi zoberiem aj veci na prezlečenie, keď sa ozaj spoti nech ju prezleciem. Ešte raz dakujem za podrobne informácie a čerstvé ešte aj k tomu ;)
@blaznivababa tak aj nasa to ma úspešne za sebou. Len ma stále pocit upchateho nosa, môže to tam mat ešte spuchnute? Boli sme štvrtok. Asi ma aj soplik, ale bojíme sa silnejšie fuknut. A mixovanu a potom popučenu stravu ste mali koľko dni?
@blaznivababa
Ahojm tak som so rada ze vsetko dobre dopadlo.
Ano aj maly mal prve dni problém fukat nosale musel fuknut. 7 dni bral pamycon.
Ano je to sposobene opuchom a zápalom. Morske vody. Apicold.. A fuknut
Aj ked z nosa nic neslo prve dni.. Uvolnival sa mu zaroven tlak ajv usiach.
Tekutu stravu mal asi 1x.potom si sam pýtal rozok alebo si povedal co chcel
@blaznivababa @jaroslavo Dobrý deň prajem, pozerám že máte čerstvo za sebou vybratie nosnej mandle. Dnes nám na ORL potvrdili že musíme dvere tiež vybrať 7rocna, lebo už to tlačí na uška, znížený sluch a problémy s plným nosom trvajú už vyše roka, častá chorobnosť a podobne. Bránila som sa tomu, ale keď sú ohrozené už aj uška, asi to nemá zmysel. Hľadám info kde by sme išli. V Bratislave sú všade termíny október a podobne...mohla by som vás poprosiť o info kedy ste dostali termín a koľko sa platí? Kľudne aj do správy. Ďakujem pekne. 🙂
@fiorrella odpovedám až teraz, lebo som tu dlhšie nebola. Za mna uplna spokojnosť, len ľutujem že sme do toho nešli už mín rok keď bola mandla zväčšená. Že sme to nechali dôjsť až do stavu kedy už dcérka nevedela vôbec dýchať nosom, aj rozprávanie z toho mala zle, v noci hrozný chrapot, a aktivity a udychat to ústami 😏
My sme boli v Medicentre v Piešťanoch, doplácali sme 150€. My sme v januári dostali termín na február, lebo im práve niekto pred našim vyšetrením odriekol,tak nám ponúkli hneď voľný termín, lebo inak až na koniec apríla objednávali už, čo podľa iných kliník nebolo až tak najhoršie. Podľa mna teraz asi na maj dávajú. Určite do toho choďte, keď ms takéto problémy. Ja čo som si prečítala čo spôsobuje veľká mandla, hladne pri dýchaní cez usta, tak som neváhala ani minútu
@modrykocik prosím Vás a za ako dlho ste dostali termín operácie?
@lenkaaa25 asi zhruba mesiac sme čakali viac nie.
@modrykocik no, už sme sa dovolali... Najbližší možný termín v druhej polovici augusta 😟
@lenkaaa25 to kde?
@blaznivababa v PN v Medicentre
@lenkaaa25 ja keď som tam bola koncom januára, tak nám dávali na koniec apríla, je to hrozné. Len nasa to už mala až take že dýchať už nevedela, veľmi zle, a práve počas konzultácie volala nejaká mamička čo mali mat v polke februara že synovi niečo je, že atb dostal na 10dni, že to po dobrati nemôžu tak skoro, tak mi ten ich termín ponúkli., takze sme mali šťastie.
@blaznivababa supeeer. My máme teraz malého zdravého tak by som bola najradšej keby to bolo čo najskôr. Má ju zväčšenú druhého stupňa. Ideme do TN nakonci júna.
@lenkaaa25 veď toto je na nervy, udržať dieťa zdravé do operácie, to bola moja nočná mora, sby sme to mohli absolvovať.
@blaznivababa presne, aj naša. Celý marec a apríl nebol v škôlke. A teraz musíme počkať na lepšie počasie aby tam mohol ísť. A potom 2tyzdne pred operáciou ho nechame doma. Už nech to je za nami 🙏🍀 A Vám sa aj polepšilo?
@lenkaaa25 o 100% sa nám polepšilo, nasa už vôbec nedychala nosom, celé noci chrapala, budila sa unavená a samozrejme aj na reči je to počuť, nesprávne dávala jazyk tým že dychala ústami, cize zlý návyk rozprávania a ešte aj zachuchmano rozprávala. Teraz asi aj leosie počuje, lebo vraj to všetko vplýva jedno cez druhé. Ja teda neľutujem. Nasa bola tiež mesiac doma, 2 týždne pred aby niečo nechytila, a 2 týždne po operácii. Držím palčeky!
@jaroslavo ahoj, môžem sa takto dodatočne opýtať na to nastrihnutie jazyka? Kto vám to odporučil? Mám 3r. dcérku, v noci chrápe a nemá peknú, čistú reč. Boli sme na vyšetrení v Medicentre a dr. odporučila orezať krčné mandle a aj bubienky prepichnúť, no tú reč/jazyk vôbec neriešila..ďakujem!
@sinnovea1 ahoj.
Vtedy nam to neodporucil nikto nakolko ho ziadny logoped nevzal. Lebo nemal poriesene usi a nos..
Ale spomenula som lekarovi pred operaciou. Ked prisiel na izbu a vysvetloval co budu robit..
Tiez sa pytal ci mame nejake odporucenie od logopeda, tak som len povedala vetu vyssue s tym ze uz ked bude v narkoze ci by sa nato mohli poziet nech potom nemusim opat riesit nastrih. Lebo naisto k logo pojde
Nastrihli iba kolko bolo potrebne..
Teraz chodime na logo a hned mu pozerala uzdicku..
Co sa tyak reci ako takej.. po operacii sa mnohe veci zlepsili.. aj rec.
opakovanie slov sa aspon snazi troska povedat inak. Lebo predtym nerozumel alebo nepocul rozdiel ..je to teda lepsie. Len mu ostal navyk zle rozpravat ..
@alla001
@modrykocik
@jaroslavo
@lennny
@bubum
@lucyinka16
@blaznivababa
@tomovakatarina
Ahojte, ako ste spokojne s PN? Ako decka zvladali po? A zlepsil sa im stav?

@jaroslavo no ako ste dnes dopadli? Všetko v poriadku?