Septoplastika nosa: Kedy je potrebná opakovaná operácia?
Ahojte som po septoplastike robili mi to v Ruzomberku-pred tromi rokmi som narazila do stromu a mala som nos vyboceny do strany bolo to celkom ocividne na pohlad ze nieje rovny ale do jednej strany mala som s tym komplikacie co sa tyka dychania aj alergii tak som sla na operaciu som 4dni po a vobec nevidim zmenu viem ze septoplastika je najma na zdravotne dovody ale ta prepazka je stale na krivo a mam taky pocit ze este viac ako som mala buduci tyzden mam kontrolu a neviete mi poradit ci budem mat narok na dalsiu operaciu alebo ako to bude dalej lebo isla som tam s tym ze mi ten nos vyrovnaju lebo nemala som ani ziadne hrbole ani nic len som chcela nech mi ten nos vyrovnaju na co sluzi septoplastika nema s tym niekto skusenost?
@lucia1416 Viem, že už isto vieš svoj výsledok ale ak nie, tak tu ti len tak to zhrniem, lebo aj aj mám práve teraz po sepltotlastike....
Septoplastika je operácia vnútornej nosovej prepážky (septum nasi).
Jej cieľom je:
zlepšiť dýchanie cez nos,
odstrániť alebo zmierniť prekážku v prúdení vzduchu,
pomôcť pri chronických zápaloch, alergiách alebo častých infekciách dutín.
Nie je to estetická operácia nosa (to by bola rinoplastika alebo septorinoplastika).
Septoplastika teda zvyčajne neupravuje vonkajší tvar nosa, iba vnútornú prepážku.
Ak bol nos pôvodne vybočený aj z vonkajšej časti (kostná časť alebo chrupavka), septoplastika to nezmení – to by bolo treba kombinovať s estetickou úpravou (septorinoplastikou).
Ale verím, že si dopadla dobre,a že už máš nos tak ako si ho chcela mať. Veľa síl to prajem a POZOR ABY SI ZASE NENABURALA DO STROMU 😃

No, ja som ako dieťa spadla v družine na ľade priamo na nos a o pár rokov neskôr mi pri bežnom orl vyšetrení povedali, že som ho mala zlomený a nemám to o.k., plus prelomenú nosovú prepážku (ale nos som nemala "nabok").
Operovali mi to v dospelosti zhodou okolností na ORL vo Vojenskej nemocnici v Ružomberku. Mne však robili rhino-septoplastiku. Na kontrole po operácii sa zistilo, že priehradku mám opäť nie tak, ako by mala byť, takže mi naplánovali reoperáciu. Prvú operáciu som si platila, reoperáciu už nie. Ale je to už dobrých pár rokov, neviem ako je to teraz.