icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

javyb
22. aug 2014

Holky, prosím o radu - šila jsem Barunce vestu - jak mám nastřihnout ten stojáček,aby jí to tak neodstávalo u krku,je na to nějakej fígl? dala jsem tam gumu, ale ať vím příště.

zuzkasim
22. aug 2014

@javyb Vyřešila jsi to dobře! Vesta se mi moc líbí.
Mám uložené tohle http://www.kod.tul.cz/ucebni_materialy/konstruk... dávaly to sem kdysi dávno holky, dá se z toho vycházet. Musíš zarolovat až dolů, nevšímat si těch tabulek. Nebo bych si vzala nějaký časopis, kde přibližně takový střih je, omalovala límec a pak poměřila, aby se mi do průkrčníku vešel. Teoreticky to už mám zmáknuté, na praxi se zatím chystám🙂

petkasv
22. aug 2014

@javyb dobrý to je, ta gumička to stahne, ale aby ti stojáček neodstával tak se musí PD a ZD zvýšit směrem ke krku (udělat menší výstřih 😉 a stojáček se stříhá nahoře uzčí 😉

javyb
22. aug 2014

@zuzkasim
@petkasv díky holky, já jsem to právě dělala od oka, střih byl totiž s kapucou, bez kapucy mám jen s raglánovýma rukávama,budu šít ještě pro Áju, tak to vyzkouším🙂

baskaj
22. aug 2014

Dievčatá, prišla som sa poradiť. Som amtér samouk a vy ste tu predsa len trochu zbehlejšie...

Deťom chcem ušiť do škôlky pyžamožrúta, pridávam nákres, t.j. že sa bude otvárať iba tak v tom preklade látky (šípka na nákrese). Ale už 2 dni dumám, ako postupovať, keďže to chcem ušiť nejako zvnútra a prevrátiť (látku chcem podlepiť a vlizelín zakryť zase ďalšou vrstvou látky, aby to držalo tvar, budú to také veselé pyžamožrúty s aplikáciami).
- A teda neviem, AKO BY SOM TAM MOHLA UŠIŤ TIE ZÁKLOPKY - majú byť prišité nabokoch a spredu voľné, aby prešitie nebolo vidno zvonka/zhora.
- A ešte neviem, ako by som tam elegantne našila ušká.

Zdá sa mi to dosť komplikované, ale myslím, že to nie je nemožné, len na to neviem prísť. Neviete mi poradiť postup príp. nejaké video? Budem mooc vďačná!

baskaj
22. aug 2014

Takto nejako podobne si to predstavujem (foto zo sashe), ale chcela by som to spevniť, nie šiť iba z jednej vrstvy a neviem, ako na to:

zuzkasim
22. aug 2014

@baskaj Jestli to chceš i s podšívkou, tak než bych dumala nad tím, kde a jak nechat díru na převrácení, normálně bych ho dokola olemovala šikmým proužkem. Tím se to začístí a vrstvy si na sebe snadno naskládáš tak, jak potřebuješ.

crawler
22. aug 2014

@sinala no tak já ale přesně byla ten případ,kdy se zástěrka měnila jen, aby paní učitelky neřekly- mamka mi říkala, že jsem byla pořád naprosto čistá a zhoršovalo se to až věkem - třeba teď když vařím nebo jím, tak mi všechno končí na prsách nebo břiše😀

zuzkasim
22. aug 2014

@crawler Jo jo, někteří si to vynahrazují s věkem🙂 Moji kluci s oblečením taky ve školce pohoda, tričko vydrželo klidně celý týden. Zato teď si po odchodu od stolu musí vždy zamést, uživli bychom slepici, starší klidně spotřebuje 2 trička za 1 den. Nevím, jak to dělá... Doufám, že už se to nebude zhoršovat!

sinala
22. aug 2014

@zuzkasim pak se začne potit 😀 😀 😀

a_lexa
22. aug 2014

@kuna prosím tě ještě k té autosedačce. Všude čtu, že má kopírovat sedadlo auta a teď jsem někde viděla na videu, že ukazovali že je možné ji trochu předsunout (o fous - tak cca 5cm). Nevíš jestli to jde? Píšou o tom něco v návodu? Díky za případnou odpověď. 🙂

zuzkasim
22. aug 2014

@sinala No jestli bude po mě, tak bohužel ano☹ Manžel má v tomhle výhodu, přestože je sportovec, jeho pot nečpí.
Vždycky jsem se tě chtěla zeptat, jestli se tvoje nejstarší dcera opravdu jmenuje Alanis? Tatínek je cizinec? Je to krásné jméno, nikdy jsem ho tu neslyšela, doufám, že je na ně dcera sama pyšná.

sinala
22. aug 2014

@zuzkasim opravdu se tak jmenuje a tatínek má kořeny na Slovensku, ale od narození žije v České republice a část života i kousek od Brna 😀 😀 😀 . Ale tohle jméno se mu tak moc líbilo, že ho dal své dceři 😀, ale nebylo to jen tak, musel dostat povolení až z Prahy 😀. Jmenuje se podle Alanis Morisette. Dcera by měla raději jméno obyčejné

genkai271
22. aug 2014

pridavam nejake pociny...mikina ma strasne olemovanie okolo krku...som poucena a snad buduca bude lepsia. to zubate je vrecko 😀 . a overal...mlady ma 82 cm, do zimy este narastie-tipujem 3 cm, takze 86-tku som nechcela sit,aby nebola mala...ale 92-ka mu je velka, zatial dost. a mam pochybnosti,ze dorastie

koki_melo
22. aug 2014

@sinala @crawler Holky, u nás se chodí na písek jak na Prague Fashion Week a to jak holčičky, tak maminky. Lakované nehtíčky, kabelčičky, holčičky bílá tričánka, sukýnky, volánky, serepetičky, mašličky, sponečky. Moje holky přijdou vždy čisté a po pár minutách jsou jak dobytkové. Od kříd, od písku, kaluž, jídlo, cokoliv, co je může zasvinit, tak je na nás nalepené. Fakt to nechápu, jak to dělaj, ani už je nepodezírám, že mi to dělaj naschvál, prostě jsou to prasata. A neřeším po kom, asi bych skončila u sebe 😝.
Jinak těm maminkách růžových holčiček v bílých legínkách závidím, taky bych takové měla aspoň pět minut. Když už se ty moje nádhery nemaj od čeho zadělat, tak si u branky hřiště lehnou do štěrku na zem a plazí se až k pískovišti...

slizicek
22. aug 2014

ahojte som tu uplne nova a potrebovala by som poradit ohladne strihov na latkove menstruacne vlozky - kde by som ich mohla stiahnut, akosi nevladzem pozriet celu diskusiu.. zatial vopred dakujem.. pripadne mate aj nejake tipy kde sa vam oplatilo kupit pul latky a ostatne potrebne doplnky..?

ucitelka70
22. aug 2014

@slizicek nar. na detivbavlnke

koki_melo
22. aug 2014

Holky, mám pezprizorní http://www.lillestoff.com/sonderposten/bloombir...
a http://www.lillestoff.com/sonderposten/sixtiesb..., od obojího 3m, cena 330Kč/m. V případě zájmu IP, faktura samozřejmostí.

petkasv
22. aug 2014

@slizicek u vás asi detivbavlne.sk, bubulakovo.sk a strih zkus mrknout na ekozahrada.blog.cz a Peťa tam má střih na nějakou tak si to podle ní můžeš upravit 😉

baskaj
22. aug 2014

@zuzkasim ďakujem za radu. Ale šikmý prúžok sa mi nepáči, chcem, aby to vyzeralo viac profi, tak asi budem musieť dumať ďalej...

genkai271
22. aug 2014

Ahojte, poradite mi? mohla by som z PULu usit zimny overal?alebo nepremokavu bundu? alebo je to vyslovene len material na plienky? nikdy som to nedrzala v rukach,neviem,ci nie je moc tvrda tato latka...

zuzkasim
22. aug 2014

@genkai271 Na to bych volila softshell.

mariast
22. aug 2014

prosim vas aky je rozdiel v letnom a zimnom softshelle... bola som dnes vobchode a maju tam len taky-zvonku softik a zospodu ako fliis... ci existuje nieco bez toho flisu.. dakujem

kuna
22. aug 2014

@a_lexa a bylo to nejake oficialni video, nebo to dal na net nejaky rodic? Ano, ona se predsunout da, ale ja ziju v domeni, ze je to proto, aby se dala pohodlne nacvaknout na isofix (prece jen ho nektera auta maji hloubejc nebo trosku vys/niz) a pak narazit az k operce sedadla, to same pri vyndavani. Ale treba na diskusi na emiminu jsem videla, ze nektere maminy toto povazuji za polohovani. Myslim, ze to je spatne, protoze tim padem pak zada sedacky nejsou opreny celou plochou o zadni operku sedadla auta a to se mi nezda spravne. Do navodu jsem mrkla zbezne (mam doma uz jednu cybexku a tati je docel intuitivni), ale nevidela jsem nic o tom, ze by se timto mela polohovat. Az budu doma, muzu se podivat poradne, treba se pletu a fakt to jde). Jinak jsme dnes testovali ten pas a dobry, neklouzalo to, ani netlacilo, v necelych 4 letech vede od vrchu ramene az na hrudnik, takze ochrana dostacujici. Koupila jsem ten s vysivkou (maji i jen cerny) a je bila (na netu mi prisla barevna), coz je super, protoze je univerzalnejsi.

sinala
22. aug 2014

@mariast zimní soft je s flísem vespod a letní má vespod úplet

sinala
22. aug 2014

@genkai271 PUL určitě ne, je tenký. Ušij to ze softshellu jak píše @zuzkasim

a_lexa
22. aug 2014

@bury nádhera a to tričko je úžasné. Divně barevný mi to nepřijde,ale zaujala mě ta moucha na pyžamu a obráceně přišitý výstrih 😀
@argo1 já začišťovací proužek přišívám pružným stehem - z dálky to vypadá jako klasický rovný steh, jen z blízka je vidět že je to pružný steh. 😉
@kuna jj, kdyžtak jukni prosím do návodu, ale také si myslím že správně by měla být naražená až na sedadlo. Video bylo neoficiální - tuším že prezentační z nějakého obchodu. Na ten pás se musím také juknout, ale asi půjdu spíš do "Belt upp". No uvidíme. Já jsem hlavně chtěla někde vidět tu sedačku v reálu, ale u nás ji nikde nemají 😝. Takže jsem chtěla vypravit do Dětského ráje - mají teď prezentaci značky RÖMER, ale zase nemají tu CYBEXku v pluskové řadě. ☹

genkai271
23. aug 2014

@zuzkasim
@sinala
PUL je fakt tenky? ja som si prave myslela, ze to bude nieco dost hrube. doteraz som sila zo sustakoviny a pod to som davala fleece. Softu sa "bojim"....teda bojim sa, ze tlikvidujem taku drahu latku 😀

koki_melo
23. aug 2014

@genkai271 na softu nenas co pokazit. Sije se dobre, nemusis zacistovat, nepare se. Opravdu se ho neboj. Akorat jedina nevyhoda je, ze po parani jsou malinke direcky, takze to neni uplne vhodna latka na hokus pokus. A hlavne, nemusis nic podsivat, je to hrc prc hotovo 😉

anastazieb
23. aug 2014

@baskaj jak na to tak zběžně koukám, tak bych to ušila i s vliselínem i s podšívkou jako jednu vrstvu (takže zevnitř budou švy vidět), vyzkoušej si, jak to překrýt a jak to ušít a pak převrátit to dírou vepředu.