icon

Ako prebieha proces založenia DIČ?

ivka818
8. máj 2026

Zdravím je tu niekto kto ma založené DIČ? Chcem sa opýtať ako prebieha cely proces pri založení DIČ, ako to je s občianskym preukazom e-ID, a či ste si zakladali aj podnikateľsky účet. Za každú radu budem vďačná, ďakujem

anonym_192b1b
8. máj 2026

akonahle sa vytvara szco alebo sro, riesi sa dic automaticky.
pri prenajme treba poziadat o DIC cez portal financnej spravy. ak nemate konto, treba postou na podatelnu poslat podla TP.

anonym_e32581
8. máj 2026

ak ide uz len o DIC, to ti posle po zalozeni zivnosti danovy urad automaticky. ak mas aktivovane slovensko.sk na prijimanie, pride ti to tam.
ak nie, tak doporucene do vlastnych ruk na adresu trvaleho pobytu(ak nemas na danovom nahlasenu adresu na dorucovanie). ak si zivnostnik alebo mas ICO, si povinna komunikovat s danovym uradom elektronicky, cez portal financnej spravy.
takze este odporucam ist na danovy v priebehu roka a zriadit si tam elektronicku komunikaciu. na to sa ale musis registrovat doma cez ich stranku, aby ti tam uz len vygenerovali ID a prepojili to ID s tvojim DIC. pripadne mozes dat aj niekomu splnomocnenie.

katkaseiner
9. máj 2026

kvoli prenajmu sme si robili s muzom dič - vyplnili sme tlacivo, pridali najomnu zmluvu a podali na danovom úrade. Pozor na lehoty. Kartička s dič prišla poštou

ivka818
autor
9. máj 2026
@anonym_e32581

ak ide uz len o DIC, to ti posle po zalozeni zivnosti danovy urad automaticky. ak mas aktivovane slovensko.sk na prijimanie, pride ti to tam.
ak nie, tak doporucene do vlastnych ruk na adresu trvaleho pobytu(ak nemas na danovom nahlasenu adresu na dorucovanie). ak si zivnostnik alebo mas ICO, si povinna komunikovat s danovym uradom elektronicky, cez portal financnej spravy.
takze este odporucam ist na danovy v priebehu roka a zriadit si tam elektronicku komunikaciu. na to sa ale musis registrovat doma cez ich stranku, aby ti tam uz len vygenerovali ID a prepojili to ID s tvojim DIC. pripadne mozes dat aj niekomu splnomocnenie.

@anonym_e32581 ide mi len o DIČ, nie živnosť takže nemusim elektronicky komunikovať cez portal ak sa to netýka živnosti

anonym_e32581
9. máj 2026
@ivka818

@anonym_e32581 ide mi len o DIČ, nie živnosť takže nemusim elektronicky komunikovať cez portal ak sa to netýka živnosti

@ivka818 ale dic na zaklade coho? prenajom nehnutelnosti? lebo nie len zivnostnici maju povinnost komunikovat elektronicky.

ivka818
autor
9. máj 2026
@anonym_e32581

@ivka818 ale dic na zaklade coho? prenajom nehnutelnosti? lebo nie len zivnostnici maju povinnost komunikovat elektronicky.

@anonym_e32581 dic ako poisťovateľ

anonym_e32581
9. máj 2026
@ivka818

@anonym_e32581 dic ako poisťovateľ

@ivka818 tak ak mas pridelene aj ICO, komunikovat elektronicky musis. ak si registrovana v NBS, tak to pride na danovy od nich a DIC ti pride postou ako som pisala vyssie. Ak nie si v NBS a do mesiaca ti nic nepride, sla by som sa osobne spytat, ci informaciu o tebe maju, alebo sa mas registrovat osobne.