Ako riešiť príplatky za prácu v nedeľu pre SZČO?
Zdravím,
Chcem sa opýtať ohľadom príplatkov na živnosť. Nedávno som začal pracovať v novej práci. Samotná práca vyzerá byť fajn, kolektív tiež, plat tiež ok. Práca je na Slovensku, musím za ňou ale dochádzať čiže je tam nastavená určitá turnusovosť. Auto aj palivo prepláca firma, rovnako obedy.
Ide však o to, že práca je vo výrobnej hale kde sa pracuje nonstop, bez ohľadu na to či je sviatok alebo víkend. Vychádzajú mi teda zmeny aj cez víkendy a hlavne nedele čo mi až tak nevadí ale nemám za ne žiadne príplatky. Ja si uvedomujem, že nie som chránený zákonníkom práce len som trochu sklamaný, že za prácu v nedeľu nemám príplatky.
Skúšal som o tom debatovať s nadriadeným ale asi som sa nechal ľahko odbiť.
Ako by ste postupovali? Prekážala by vám práca v nedeľu bez príplatku?
@anonym_autor veď si szčo čo chceš ? Toto smrdí švarc systémom
To nie, ze smrdi - to JE svarc system. Chlapce, podmienky si si mal dohodnut vopred, teraz sa mozes skusit dohodnut opat, ale jedine co riesis, je cena za tvoju sluzbu.
Neni to zakazane??Teda ak pridu kontroly,co idu teraz riadne potom tak obe strany dostanu take pokuty,ze az.
Neni to zakazane??Teda ak pridu kontroly,co idu teraz riadne potom tak obe strany dostanu take pokuty,ze az.
@anonym_9f71e1 szčo dostane pokutu max 330€, kdežto firmy, ktoré takto “zamestnajú” majú likvidačné pokuty ale znovu sme pri tom, že na Slovensku sa dá každý zákon obísť, tak aj tento 🙂.
@anonym_autor ako sa dohodnete, tak bude. Príplatky to však nie sú, keď už faktúrovana suma. Ako živnostník si navyše sám určujes čas, kedy prácu vykonávaš.
Ak chce firma spolupracovať so živnostníkmi, musí akceptovať aj všetky jej podmienky a pravidla.
Tvoja práca je protizákonná, modli sa, nech nepríde kontrola.
Máš nárok na príplatok, aký si dohodneš v zmluve s obchodným partnerom.
Ty nie si zamestnanec, na teba sa pravidlá zákonníka práce vôbec nevzťahujú, žiadne dovolenky, príplatky, obedy, žiaden pracovný úraz. Ty si firma a obchodný partner a to ako teraz pracuješ je nelegálne.
ty si nepoznal ZP ako zamestnanec a rovnako netušíš,čo je SZĆO.Čo najskôr sa preber z právneho bezvedomia,lebo o chvíľu horko zaplačeš
@anonym_autor ak ti prekaza, ze nemas priplatok, sa zamestnaj na TPP, ake jednoduche 🙂
Uprav si to v zmluve (mal si si podmienky vyjednat s objednavatelom sluzby). Bud MD rate alebo hodinovku, ktora by zahrnala aj sviatky, pracu cez vikend. Alebo si mal dat do zmluvy zvlast hodinovku, ktoru budes fakturovat cez tyzden, zvlast cez vikend a zvlast cez sviatok. Priprav si novu cenovu ponuku a posli klientovi na prehodnotenie.
Pracovať pre niekoho ako szčo samé negatívy. Roky som tak robila, no stačilo
@sisska96 Ja som tak vydržal 11 mesiacov až :D Teraz už robím ako ozajstný SZČO na seba.
@anonym_autor
"Skúšal som o tom debatovať s nadriadeným ale asi som sa nechal ľahko odbiť."
A co ti vlastne povedal? Bud sa tomu nerozumie alebo sa tomu rozumie az prilis dobre. Ani jedno nie je dobre pre teba.
@anonym_autor
A co ti vlastne povedal? Bud sa tomu nerozumie alebo sa tomu rozumie az prilis dobre. Ani jedno nie je dobre pre teba.
@anonym_82f178 ale on nemá nadriadeného.
ten "nadriadený" to veľmi dobre ovláda,preto "zamestnáva" szčo
@anonym_autor
@anonym_82f178 Nie je nadriadený, sú obchodní partneri.
Svarc systém a to by mi museli vela zaplatit aby do toho som išla
@anonym_82f178 Nie je nadriadený, sú obchodní partneri.
@anonym_ae9534 preto som dala uvodzovky

@anonym_autor ty nemas ziadne priplatky, kedze si SZCO... okrem toho, ze porusujes zakon, tak tvoj prijem je to co fakturujes... ako sa dohodnete, tak bude...