icon

Ako sa rozhodnúť pri zrušení živnosti?

29. apr 2026

Pekný večer, vedeli by ste mi helfnuť, ako najlepšie postupovať v mojej situácii.
Živnost mam od roku 2024. Vždy som platil iba zdravotku, do sociálnej mi nevyšlo platiť.
V minulom roku som mal príjem 8200eur, vedel som z toho prežiť a fungovať. Lenže v tomto roku je to strašná bieda. Za 4 mesiace príjem iba 1250 eur. Takto ďalej nemôžem fungovať, ľudia šetria a nemajú záujem o moje služby, resp. je veľká konkurencia.
Od 1.7 budem musieť platiť aj mikroodvidy do SP.
Som rozhodnutý, že v ďalšom roku pôjdem pracovať na zmluvu do zahranicia, mam to už dohodnuté s mojim známym, ktorý tam podniká. Aké kvôli rodinnej situácii skôr nemôžem ísť, čiže v tomto roku nie.
Čiže rozmýšľam
Možnosť 1 - zrušiť živnosť v júni 2026 a íst na úrad práce. Otázka, ak zruším živnosť, nebudem už nič potom platiť do ZP a SP? Len už nič nezarobim a nebudem môcť podnikať do konca roka.
Možnosť 2 - zrušiť živnosť až koncom roka. Začnem platit aj mikroodvody. Otázka- ak zruším živnosť napr. 30.11, dokedy budem platiť mikroodvody? Do tohto dátumu alebo až do 30.6.2027? Ďakujem

sisska96
29. apr 2026

helfnuť ?? Čo tak po slovensky pomôcť??

autor
29. apr 2026
@sisska96

helfnuť ?? Čo tak po slovensky pomôcť??

@sisska96 môže byť aj pomôcť 😉

salome123
29. apr 2026

Zrus živnosť a nájdi si riadnu prácu.

autor
29. apr 2026
@salome123

@salome123 rad by som, ale na živnosti mi vyhovuje časová voľnosť. A kvôli rodinnej situacii v tomto roku by som nemohol pracovať každý deň.
A celkovo je u nás veľký problém s prácou. Toľko ľudí je na úrade práce, že chodia na podpis raz za 4 mesiace.

anonym_1ba785
29. apr 2026
@anonym_autor

@salome123 rad by som, ale na živnosti mi vyhovuje časová voľnosť. A kvôli rodinnej situacii v tomto roku by som nemohol pracovať každý deň.
A celkovo je u nás veľký problém s prácou. Toľko ľudí je na úrade práce, že chodia na podpis raz za 4 mesiace.

@anonym_autor ak zrusis zivnost a prihlasis sa na urad prace, tak odvody uz neplatis.

anonym_9a0f54
29. apr 2026

Ak živnosť úplne zrušíš, zdravotné poistenie musíš platiť ďalej. Môžeš sa však zaevidovať na úrade práce a vtedy zdravotné poistenie za teba hradí štát.
Alternatívou je živnosť len pozastaviť – ak sa neskôr objaví väčšia zákazka, bez problémov ju znovu aktivuješ.

Nespoliehaj sa na známeho, ktorý podniká v zahraničí. Môže ho zasiahnuť kríza a plán nemusí vyjsť. Radšej si hľadaj stabilné zamestnanie a ak sa neskôr naskytne príležitosť v zahraničí, dáš výpoveď a pôjdeš za ňou.

anonym_1c6089
29. apr 2026

@anonym_autor na ÚP môžeš ísť,ale podporu nedostaneš,lebo si neplatil odvody

anonym_c5d028
29. apr 2026
@salome123

@salome123 riadnu?

sisska96
30. apr 2026
@anonym_c5d028

@salome123 riadnu?