Ako sa rozhodnúť pri zrušení živnosti?
Pekný večer, vedeli by ste mi helfnuť, ako najlepšie postupovať v mojej situácii.
Živnost mam od roku 2024. Vždy som platil iba zdravotku, do sociálnej mi nevyšlo platiť.
V minulom roku som mal príjem 8200eur, vedel som z toho prežiť a fungovať. Lenže v tomto roku je to strašná bieda. Za 4 mesiace príjem iba 1250 eur. Takto ďalej nemôžem fungovať, ľudia šetria a nemajú záujem o moje služby, resp. je veľká konkurencia.
Od 1.7 budem musieť platiť aj mikroodvidy do SP.
Som rozhodnutý, že v ďalšom roku pôjdem pracovať na zmluvu do zahranicia, mam to už dohodnuté s mojim známym, ktorý tam podniká. Aké kvôli rodinnej situácii skôr nemôžem ísť, čiže v tomto roku nie.
Čiže rozmýšľam
Možnosť 1 - zrušiť živnosť v júni 2026 a íst na úrad práce. Otázka, ak zruším živnosť, nebudem už nič potom platiť do ZP a SP? Len už nič nezarobim a nebudem môcť podnikať do konca roka.
Možnosť 2 - zrušiť živnosť až koncom roka. Začnem platit aj mikroodvody. Otázka- ak zruším živnosť napr. 30.11, dokedy budem platiť mikroodvody? Do tohto dátumu alebo až do 30.6.2027? Ďakujem
Zrus živnosť a nájdi si riadnu prácu.
@salome123 rad by som, ale na živnosti mi vyhovuje časová voľnosť. A kvôli rodinnej situacii v tomto roku by som nemohol pracovať každý deň.
A celkovo je u nás veľký problém s prácou. Toľko ľudí je na úrade práce, že chodia na podpis raz za 4 mesiace.
@salome123 rad by som, ale na živnosti mi vyhovuje časová voľnosť. A kvôli rodinnej situacii v tomto roku by som nemohol pracovať každý deň.
A celkovo je u nás veľký problém s prácou. Toľko ľudí je na úrade práce, že chodia na podpis raz za 4 mesiace.
@anonym_autor ak zrusis zivnost a prihlasis sa na urad prace, tak odvody uz neplatis.
Ak živnosť úplne zrušíš, zdravotné poistenie musíš platiť ďalej. Môžeš sa však zaevidovať na úrade práce a vtedy zdravotné poistenie za teba hradí štát.
Alternatívou je živnosť len pozastaviť – ak sa neskôr objaví väčšia zákazka, bez problémov ju znovu aktivuješ.
Nespoliehaj sa na známeho, ktorý podniká v zahraničí. Môže ho zasiahnuť kríza a plán nemusí vyjsť. Radšej si hľadaj stabilné zamestnanie a ak sa neskôr naskytne príležitosť v zahraničí, dáš výpoveď a pôjdeš za ňou.
@anonym_autor na ÚP môžeš ísť,ale podporu nedostaneš,lebo si neplatil odvody

helfnuť ?? Čo tak po slovensky pomôcť??