icon

Ako začať podnikať ako nováčik?

12. máj 2026

Ahojte,
ako novy podnikatel, neviem v com by som chcela a zacala podnikat, nejake rady? Uvazujem len o tom 🤔

melanta
12. máj 2026

V tom, čo vieš robiť veľmi dobre a baví ťa to. Zároveň je po tom veľký dopyt. Budeš to vedieť robiť tak, aby ľudia odišli z konkurencie k tebe. A máš finančné prostriedky na rozbeh.

Takže ako prvé si napíš činnosti, ktoré vieš robiť veľmi dobre.

A zo záujmu - prečo chceš podnikať? Ako ti napadlo uvažovať nad podnikaním?

anonym_d56ee4
12. máj 2026

Niečo kde budeš mať pravidelných zákazníkov aj počas hospodárskej krízy.
zdravotníctvo, potraviny, pohrebníctvo?

anonym_d911dc
12. máj 2026
@anonym_d56ee4

Niečo kde budeš mať pravidelných zákazníkov aj počas hospodárskej krízy.
zdravotníctvo, potraviny, pohrebníctvo?

@anonym_d56ee4 alebo kombinaciu tebou spomenutych veci... bude robit extremne zle zdravotnictvo a potravinarstvo? Bude mat vlastnych klientov na pohrebnictvo... 🙂 🙂 🙂

autor
12. máj 2026
@anonym_d911dc

@anonym_d56ee4 alebo kombinaciu tebou spomenutych veci... bude robit extremne zle zdravotnictvo a potravinarstvo? Bude mat vlastnych klientov na pohrebnictvo... 🙂 🙂 🙂

@anonym_d911dc 😆jeeezisko
ale naozaj 😏

autor
12. máj 2026

Kolko penazi poskytuje urad? Ta nenavratna pozicka, napriklad v Michalovciach?

melanta
12. máj 2026
@anonym_autor

Kolko penazi poskytuje urad? Ta nenavratna pozicka, napriklad v Michalovciach?

@anonym_autor stačí do google zadať "príspevok na podnikanie z úradu práce" a vyhodí ti stránku úradu práce, kde máš všetko vysvetlené. https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/n...

Musíš byť ako nezamestnaná v evidencii úradu minimálne 3 mesiace. Musíš spolu so žiadosťou predložiť podnikateľský plán (vygoogli si, čo to je). Čiže musíš mať ujasnené, v čom ideš podnikať. Ak ideš podnikať v niečom, čo nie je voľná živnosť, tak samozrejme musíš splniť aj podmienky vzdelania a praxe na získanie živnosti.

A pozor, príspevok nie je nenávratný. Ak by si po pol roku či roku zistila, že ti to nejde a že si každý mesiac v strate (pretože odvody a určité náklady musíš platiť či budeš alebo nebudeš mať zisk) a zrušila by si podnikanie, musíš príspevok vrátiť. Taktiež ak ti príde kontrola na kontrolu toho, ako si použila peniaze a prídu na nezrovnalosti, musíš príspevok vrátiť.

Ak chceš reálne poradiť, v čom je reálne podnikať napíš, aké máš vzdelanie, v čom máš prax, aké máš zručnosti.

autor
12. máj 2026

Som vychovavatelka/opatrovatelka, je to stredna skola.. prax mam v opatrovani, pomaham aj zvieratam..
Robila som v hoteli ako pomocnicka..
mozem mat napr. kaviaren☕️? mini nejaku 🤔

anonym_d56ee4
12. máj 2026
@anonym_autor

Som vychovavatelka/opatrovatelka, je to stredna skola.. prax mam v opatrovani, pomaham aj zvieratam..

@anonym_autor čo tak opatrovanie seniorov, denný stacionár?

kaviareň bude medzi prvými ktorá doplatí na krízu, viď covid

melanta
12. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor môžeš. Urob si podnikateľský plán:
- koľko ťa mesačne bude stáť nájom priestoru a energie - musíš mať konkrétnu lokalitu aj miesto
- koľko budeš mať zamestnancov a koľko ťa mesačne budú stáť mzdy a odvody
- koľko ťa bude stáť vybavenie kaviarne, od techniky po šálky (príspevok z úradu práce budeš mať tak akurát na dobrý kávovar)
- koľko peňazí potrebuješ každý mesiac na kúpu tovaru, aby si mala vždy všetko na sklade
- koľko ťa bude stáť mesačne propagácia

Odpovedz si následne, či máš toľko peňazí. Nezabudni, že zamestnanca (keby si mala hoci len jedného) musíš zaplatiť každý mesiac, aj keď nebudeš mať zisk. Rovnako musíš jazdy mesiac zaplatiť tovar, nájom, energie, aj keby si nemala v daný mesiac dostatočný zisk.

Tiež sa zamysli nad tým, aký je dopyt po kaviarňach v MI. Je ich nedostatok? Fakt? Čo ideš ponúknuť v porovnaní s existujúcou konkurenciou, aby ľudia chodili práve k tebe a aby k tebe chodili aj ľudia, ktorí možno bežne do kaviarne nechodia. Aj to musíš zohľadniť v podnikateľskom pláne.

melanta
12. máj 2026
@anonym_d56ee4

@anonym_autor čo tak opatrovanie seniorov, denný stacionár?

kaviareň bude medzi prvými ktorá doplatí na krízu, viď covid

@anonym_d56ee4 otvorenie denného stacionára má prísne legislatívne podmienky. A to nepíšem o ďalších legislatívnych podmienkach ohľadom zamestnancov, (od zdravotníkov cez sociálnych pracovnikov atď), kuchyne atď. Rozhodne nestačí byť opatrovateľka.

anonym_d911dc
12. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor k tomu co ti napisala @melanta rychla "skuska spravnosti"... predstav si, ze mas najom nejakeho kamrliku (malej kaviarnicky s 2 stolikmi) 500 eur... k tomu sebe vyplatis 1000 eur (tvoja cista mzda bude menej)... takze potrebujes zarobit 1500 eur (dal som asi velmi male cisla, ale pocitajme spolu)...
Kolko kav musis predat, ak budes napriklad kavu predavat po 2 eura a ostane ti 1 euro z kazdej kavy (odratal som vodu, kavu, hrcenky atd)...
1500 kav / 30 dni je 50 kav denne... Ak k tomu priberies nejake kolaciky, tak sa ti trosku upravi pomer k lepsiemu (ak ich predas a nevyhodis)...
Ked tak si dosad vlastne cisla... kaviarne nevydrzia ani v BA mnohe...

anonym_577c94
12. máj 2026

Ked sa to musis pytat na fore, asi to radsej nechaj tak. Podnikanie nie je pre kazdeho.

anonym_869669
12. máj 2026

@anonym_autor Ako nič v zlom, ale ty akože chceš podnikať a ani nevieš v čom?? Tak ti prajem veľa šťastia, určite ho budeš potrebovať

anonym_869669
12. máj 2026
@anonym_577c94

Ked sa to musis pytat na fore, asi to radsej nechaj tak. Podnikanie nie je pre kazdeho.

@anonym_577c94 Poznám pár takých exotov, čo si vzali do hlavy, že budú podnikatelia, aj keď netušia v čom, nemajú ani šajnu o legislatíve, proste o ničom. Taktiež pár ďalších bláznov, čo silou mocou chcú robiť len z domu, aj keď nevedia čo, a nemajú čo ponúknuť. Neviem kde tí ľudia majú mozog

anonym_2b234d
12. máj 2026

@anonym_autor hlavne diakritiku na dokladoch si daj skontrolovat jazykovednym ustavom ludovita stura lebo zahucis do dlhov ani nezmurknes.
PS sorry, ale strasne som nas*ata na tu pokutu 1500€ langosarom.

tiezjedna
12. máj 2026
@melanta

@anonym_d56ee4 otvorenie denného stacionára má prísne legislatívne podmienky. A to nepíšem o ďalších legislatívnych podmienkach ohľadom zamestnancov, (od zdravotníkov cez sociálnych pracovnikov atď), kuchyne atď. Rozhodne nestačí byť opatrovateľka.

@melanta mne hlavne nepríde, že by mala autorka akýkoľvek drive na podnikanie a jediné, s čím reálne operuje, je výška nenávratnej pôžičky z ÚP. To podľa mňa naozaj málo...

modrykolibrik
12. máj 2026

Denné stacionárne vo veľkom rušia ak nema prehľad v zákonoch, nevie ako funguje čerpanie z eurofondov,písanie projektov tak nech do toho ani nejde

melanta
12. máj 2026
@tiezjedna

@melanta mne hlavne nepríde, že by mala autorka akýkoľvek drive na podnikanie a jediné, s čím reálne operuje, je výška nenávratnej pôžičky z ÚP. To podľa mňa naozaj málo...

@tiezjedna súhlasím. Prvým predpokladom podnikať úspešne (mať aspoň minimálny zisk) je mať predstavu o podnikaní, schopnosť vyhľadávať a spracovať informácie. Na druhej strane - sú dve možnosti, ako autorke otázky ukázať, že podnikanie zrejme nie je alternatíva pre ňu. Napísať jej to, čo tu niektorí už napísali (rovno zhejtovať) alebo jej vysvetliť ako to funguje, aby sama posúdila, či je to cesta pre ňu.

anonym_7ff4ca
12. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor kaviareň v Michalovciach ? prejdi sa v sobotu večer po námestí. Síce nemáš na to školu ale možno nejaká jedáleň, vývarovňa by sa ešte uživila. Stačilo by ju mať otvorenú do 15 h.

ivicatolic
12. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor z tohto mi vychádza jedine to opatrovanie na živnosť 👉👁️

autor
13. máj 2026

To urcite nie, opatrovanie.. v tom sa nevidim vobec 😵‍💫k tomu proste musis mat vztah, inak clovek skoro pride do bodu ze ,,Co to vobec robim”?. Noeco ine? hm 🤔

petronelag
13. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Podľa mňa je takáto prax na začatie podnikania veľmi málo, tam sa treba vyznať aj v predpisoch, odvodoch, byť finančne gramotný, lebo skoro skončí v mínuse.

melanta
Včera o 06:44
@anonym_autor

To urcite nie, opatrovanie.. v tom sa nevidim vobec 😵‍💫k tomu proste musis mat vztah, inak clovek skoro pride do bodu ze ,,Co to vobec robim”?. Noeco ine? hm 🤔

@anonym_autor Noeco ine? hm 🤔

Čo niečo iné? Nepochopila si to ešte? Nemáš na to, aby si podnikala. Nemáš žiadne zručnosti, ktoré v podnikaní vieš využiť pretože je po nich dopyt a ľudia ti za ne budú platiť. A nemáš ani dostatok peňazí na to, aby si investovala do niečoho väčšieho, kde si zaplatíš za to, že ti podnikanie budú realizovať ľudia, ktorí tie zručnosti majú. Ak chceš podnikať, byť nezávislá a zrábať viac ako zamestnanec, tak sa dovzdelaj v niečom, čo robí v tvojej lokalite málo ľudí a teda dopyt je výrazne výrazne väčší ako aktuálna ponuka. Môžeš absolvovať rôzne kurzy či urobiť si vysokú školu. Stačí si zmapovať podnikateľské prostredie v MI a svoje schopnosti.