icon

Musím mať ekasu, ak neprijímam hotovosť?

Včera o 18:52

Pekný večer, na fb som zachytila, že od mája musia mať živnostníci ekasu. Inak hrozia vysoke pokuty za to. Týka sa to všetkých?
Ja mam ročne 8-10 faktúr a všetci zákazníci mi to uhrádzajú prevodom na podnikateľský účet, hotovosť nikdy neberiem

anonym_2f70d4
Včera o 18:58

@anonym_autor veď povinnosť mať ekasu je už od 1.1.
https://www.financnasprava.sk/sk/pre-media/novi...

anonym_0b545b
Včera o 18:58

Ekasu musíš mať ak prijímaš hotovosť už dávno, nie od mája.
Ak nehrozí žeby niekto chcel zaplatiť faktúru v hotovosti tak ekasu nepotrebuješ.
Ak je šanca niekedy prijímať hotovosť zaregistruj si bezplatnú https://vrp2.financnasprava.sk/

anonym_448483
Včera o 19:00

Mne tiež platia vyše 20 rokov faktúry iba cez banku, ale urobila som si teraz VRP a QR kódy od 1.5.2026. Iba proforma. Čo keď príde "klient" a bude chcieť uhradiť v hotovosti, resp. bezhotovostne ihneď. A čo mu poviem, keď nám nanútili túto povinnosť zákonom. Kľudne to môže byť kontrolór z DÚ.

anonym_f8ce9d
Včera o 19:03
@anonym_448483

Mne tiež platia vyše 20 rokov faktúry iba cez banku, ale urobila som si teraz VRP a QR kódy od 1.5.2026. Iba proforma. Čo keď príde "klient" a bude chcieť uhradiť v hotovosti, resp. bezhotovostne ihneď. A čo mu poviem, keď nám nanútili túto povinnosť zákonom. Kľudne to môže byť kontrolór z DÚ.

@anonym_448483 tak vystavíš faktúru s qr kodom a kontrolor môže zaplatiť hned.

anonym_a0d1eb
Včera o 20:29
@anonym_f8ce9d

@anonym_f8ce9d ako vystavím fakturu s QR kódom?

anonym_0b545b
Včera o 20:32
@anonym_a0d1eb

@anonym_a0d1eb každý lepší program na faktúry to má, nevidela si doteraz faktúru s QR kódom?
alebo QR kód ukážeš v mobile vo svojej bankovej aplikácii, tam máš číslo účtu, meno len vyplníš sumu a variabilný symbol a vygenerovaný QR kód ukážeš zákazníkovi spolu s faktúrou

anonym_a0d1eb
Včera o 20:37
@anonym_0b545b

@anonym_a0d1eb každý lepší program na faktúry to má, nevidela si doteraz faktúru s QR kódom?
alebo QR kód ukážeš v mobile vo svojej bankovej aplikácii, tam máš číslo účtu, meno len vyplníš sumu a variabilný symbol a vygenerovaný QR kód ukážeš zákazníkovi spolu s faktúrou

@anonym_0b545b ja som videla fakturu s qr kodom , len neviem vystavit faktúru s qr kodom

anonym_a0d1eb
Včera o 20:41
@anonym_0b545b

@anonym_0b545b ani neviem vygenerovať qr kod

anonym_0b545b
Včera o 20:51
@anonym_a0d1eb

@anonym_0b545b ani neviem vygenerovať qr kod

@anonym_a0d1eb akú máš banku v mobile?

anonym_a0d1eb
Včera o 21:09
@anonym_0b545b

@anonym_a0d1eb akú máš banku v mobile?

@anonym_0b545b csob

anonym_0b545b
Včera o 21:26
@anonym_a0d1eb

@anonym_0b545b csob

@anonym_a0d1eb tú aplikáciu nepoznám, návod pred 12 rokmi
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015283...
teraz to môžu mať inde, ale každá normálna banka to má vo svojej aplikácii skús pohľadať

anonym_f8ce9d
Včera o 21:34
@anonym_a0d1eb

@anonym_a0d1eb napríklad cez kros fakturáciu si vieš vystaviť faktúru s qr kodom, do 5 odberateľov je to zadarmo napr. https://www.kros.sk/fakturacia/cennik/

anonym_a0d1eb
Včera o 22:48
@anonym_0b545b

@anonym_a0d1eb tú aplikáciu nepoznám, návod pred 12 rokmi
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015283...
teraz to môžu mať inde, ale každá normálna banka to má vo svojej aplikácii skús pohľadať

@anonym_0b545b ďakujem

melanta
Dnes o 06:01
@anonym_448483

Nepotrebuješ e-kasu, ale ak by prišiel klient, ktorý bude chcieť platiť cash, si povinná prijať to, zákon ti nedovoľuje odmietnuť platbu v hotovosti. Tak ako píše @anonym_448483 a tak ako píše, zriaď si virtuálnu a budeš vyriešená, ak by náhodou (aj keď vieš, že to náhodou vzhľadom k tvojmu predmetu podnikania nikdy nevznikne).

anonym_448483
Dnes o 07:54
@anonym_f8ce9d

@anonym_f8ce9d áno mám QR kód aj na faktúre, ale to mi nerieši, ak bude chcieť niekto platiť hotovosťou. Resp. rozmohli sa neplatiči, tak budem požadovať niekedy aj úhradu ihneď. Proste 2 muchy jednou ranou.

melanta
Dnes o 08:02
@anonym_f8ce9d

@anonym_f8ce9d ale klient s tým nemusí súhlasiť. Môže trvať na platbe v hotovosti a podnikateľ mu ju musí umožniť.

anonym_448483
Dnes o 08:13
@melanta

Nepotrebuješ e-kasu, ale ak by prišiel klient, ktorý bude chcieť platiť cash, si povinná prijať to, zákon ti nedovoľuje odmietnuť platbu v hotovosti. Tak ako píše @anonym_448483 a tak ako píše, zriaď si virtuálnu a budeš vyriešená, ak by náhodou (aj keď vieš, že to náhodou vzhľadom k tvojmu predmetu podnikania nikdy nevznikne).

@melanta veď presne to som urobila a to som aj radila autorke príspevku