Prechod na jednoosobovú s.r.o- oplatí sa to
Ahojte, chcela by som sa poradiť s niekým, kto tomu rozumie: minulý rok som na živnosť zarobila 4900€, do konca novembra som bola na rodičovskej dovolenke, potom som sa vrátila do práce. Momentálne pracujem na čiastočný úväzok, živnosť mám stále aktívnu, zarobím na ňu 100-200€ mesačne. Vláda upravila podmienky mikroodvodu, ak dobre rozumiem, mal by sa od júla týkať tých, čo minulý rok zarobili viac ako 2876,90€. Teoreticky teda aj mňa. Rozmýšľala som však, či to platí pre všetkých bez výnimky, aj keď som bola od januára do novembra poistencom štátu. Ak áno, nemá pre mňa zmysel mať živnosť, zarábať mesačne max. do 200€ a platiť z toho 131€ odvody. Na dohody pracovať nechcem, uvažujem o jednoosobovej sro s tým, že by som si nevyplácala mzdu, iba občas odmenu (. Čoskoro prejdem z čiastočného úväzku na plný, ale mám pár klientov, ktorých si chcem nechať. Je to dobrý nápad alebo nemá zmysel riešiť sro? Ďakujem.
Ako s.r.o. musíš viesť podvojné účtovníctvo a teda musíš platiť účtovníčku, čiže vyššie náklady ako pri živnosti.
Pri podávaní DP nevieš využiť paušálne náklady, musíš uviesť reálne. Čiže ak máš náklady napr. 5% zo zisku, tak využiješ náklady len 5% zo zisku, nie 60% ako pri živnosti a paušálnych nákladoch. Navyše, pri nákladoch musíš mať na každý jeden cent doklad či faktúru.
Pri živnosti sú všetky príjmy tvoje, pri s.r.o. musíš každý odídený aj prídený cent zdokladovať. Čiže pri živnosti si vyberieš z účtu peniaze a ideš nakúpiť potraviny rodine a nemusíš nikomu nič dokladovať. Pri s.r.o. to urobiť nemôžeš. Respektíve, buď musíš zdokladovať, kam peniaze išli alebo ich musíš zdokladovať ako vyplatenie zisku.
Z môjho pohľadu, pri príjme do 200 eur mesačne sa ti neoplatí podnikať vôbec.
Este doplnim @melanta - peniaze z sro dostanes prostrednictvom dividend, ktore tiez zdanujes 7%. Navyse ak sro je v strate, alebo ma nizky zaklad dane, ma urcenu minimalnu dan (danovu licenciu). Ak si chces vyplatit obcas odmenu - tak z nej ti tiez pojdu odvody - ZP aj SP. A s tym rastu aj naklady na uctovnika.
Ako s.r.o. musíš viesť podvojné účtovníctvo a teda musíš platiť účtovníčku, čiže vyššie náklady ako pri živnosti.
Pri podávaní DP nevieš využiť paušálne náklady, musíš uviesť reálne. Čiže ak máš náklady napr. 5% zo zisku, tak využiješ náklady len 5% zo zisku, nie 60% ako pri živnosti a paušálnych nákladoch. Navyše, pri nákladoch musíš mať na každý jeden cent doklad či faktúru.
Pri živnosti sú všetky príjmy tvoje, pri s.r.o. musíš každý odídený aj prídený cent zdokladovať. Čiže pri živnosti si vyberieš z účtu peniaze a ideš nakúpiť potraviny rodine a nemusíš nikomu nič dokladovať. Pri s.r.o. to urobiť nemôžeš. Respektíve, buď musíš zdokladovať, kam peniaze išli alebo ich musíš zdokladovať ako vyplatenie zisku.
@melanta Lenže ak s.r.o. má nižšie dane, ak by si vyplácala len dividendy a sama robila účtovníctvo (keď nemá náklady tak sa to dá), tak je to cca podobne ako paušál či?
@salonka22 čoho sa týka tvoja činnosť? Nie je to nejaký typ činnosti kde by si si vedela uplatniť licenčnú zmluvu, resp. autorské dielo? Majú to napríklad aj programátori, umelci, kde kto. Proste nemusiš mať živnosť ale máš dič a len si uvedieš do DP to čo si zarobila a z toho odvedieš daň ale netuším ako sa to rieši ďalej keď prekročíš tie minimálne príjmy v tomto prípade.
@melanta No sice 60% opausal, ale iba do vysky zakladu 20 tis., eur. Cize zivnost sa oplati menej zarabajucim (do tych +- 15-20 tis a tym, co robia na cierno bez blocku).
AI
Rozhodovanie medzi živnosťou a s.r.o. závisí najmä od výšky vášho ročného obratu, reálnych nákladov a potreby chrániť súkromný majetok.
Rýchly prehľad podľa výšky obratu
Všeobecne platí, že s rastúcim príjmom sa misky váh nakláňajú smerom k s.r.o. kvôli progresívnym odvodom živnostníkov.
Obrat do cca 15 000 – 20 000 €: Jednoznačne sa oplatí živnosť. Administratíva je minimálna a vďaka paušálnym výdavkom (60 % z príjmov, max. 20 000 € ročne) platíte nízke dane.
Obrat 25 000 – 40 000 €: Toto je "šedá zóna". Ak máte nízke reálne náklady, živnosť s paušálnymi výdavkami je stále výhodná, ale s.r.o. začína dávať zmysel kvôli obmedzenému ručeniu.
Obrat nad 40 000 €: Tu sa už väčšinou oplatí s.r.o. Odvody živnostníka (SZČO) pri takomto základe dane prudko rastú, zatiaľ čo v s.r.o. si viete odvodové zaťaženie legálne optimalizovať (napr. kombináciou nízkej mzdy a dividend).
Kedy si vybrať živnosť?
Nízke náklady: Ak poskytujete služby (IT, marketing, konzultácie) a nemáte takmer žiadne výdavky, paušálne výdavky sú pre vás ideálne.
Začiatok podnikania: Prvý rok neplatíte sociálne odvody, čo je veľký finančný bonus pre rozbeh.
Jednoduchosť: Peniaze, ktoré zarobíte, sú okamžite vaše. Nemusíte viesť podvojné účtovníctvo.
Kedy prejsť na s.r.o.?
Ochrana majetku: Na rozdiel od živnosti, kde ručíte celým svojím súkromným majetkom, v s.r.o. ručíte len do výšky nesplateného vkladu.
Vysoké zisky:
Sadzba dane pre s.r.o. s obratom do 100 000 € je len 10 %, zatiaľ čo živnostník po prekročení určitých hraníc platí 19 % alebo až 25 % daň + vysoké odvody.
Budovanie značky: S.r.o. pôsobí pre väčších obchodných partnerov a banky profesionálnejšie
@melanta Lenže ak s.r.o. má nižšie dane, ak by si vyplácala len dividendy a sama robila účtovníctvo (keď nemá náklady tak sa to dá), tak je to cca podobne ako paušál či?
@salonka22 čoho sa týka tvoja činnosť? Nie je to nejaký typ činnosti kde by si si vedela uplatniť licenčnú zmluvu, resp. autorské dielo? Majú to napríklad aj programátori, umelci, kde kto. Proste nemusiš mať živnosť ale máš dič a len si uvedieš do DP to čo si zarobila a z toho odvedieš daň ale netuším ako sa to rieši ďalej keď prekročíš tie minimálne príjmy v tomto prípade.
@sisamisaaa čo je cca podobné ako paušál?
Ľudia pracujúci na dič, na autorské či podobné zmluvy sú SZČO podobne ako živnostník. Je to len iná forma SZČO ako živnosť.
@melanta No sice 60% opausal, ale iba do vysky zakladu 20 tis., eur. Cize zivnost sa oplati menej zarabajucim (do tych +- 15-20 tis a tym, co robia na cierno bez blocku).
AI
Rozhodovanie medzi živnosťou a s.r.o. závisí najmä od výšky vášho ročného obratu, reálnych nákladov a potreby chrániť súkromný majetok.
Všeobecne platí, že s rastúcim príjmom sa misky váh nakláňajú smerom k s.r.o. kvôli progresívnym odvodom živnostníkov.
Obrat do cca 15 000 – 20 000 €: Jednoznačne sa oplatí živnosť. Administratíva je minimálna a vďaka paušálnym výdavkom (60 % z príjmov, max. 20 000 € ročne) platíte nízke dane.
Obrat 25 000 – 40 000 €: Toto je "šedá zóna". Ak máte nízke reálne náklady, živnosť s paušálnymi výdavkami je stále výhodná, ale s.r.o. začína dávať zmysel kvôli obmedzenému ručeniu.
Obrat nad 40 000 €: Tu sa už väčšinou oplatí s.r.o. Odvody živnostníka (SZČO) pri takomto základe dane prudko rastú, zatiaľ čo v s.r.o. si viete odvodové zaťaženie legálne optimalizovať (napr. kombináciou nízkej mzdy a dividend).
Kedy si vybrať živnosť?
Nízke náklady: Ak poskytujete služby (IT, marketing, konzultácie) a nemáte takmer žiadne výdavky, paušálne výdavky sú pre vás ideálne.
Začiatok podnikania: Prvý rok neplatíte sociálne odvody, čo je veľký finančný bonus pre rozbeh.
Jednoduchosť: Peniaze, ktoré zarobíte, sú okamžite vaše. Nemusíte viesť podvojné účtovníctvo.
Kedy prejsť na s.r.o.?
Ochrana majetku: Na rozdiel od živnosti, kde ručíte celým svojím súkromným majetkom, v s.r.o. ručíte len do výšky nesplateného vkladu.
Vysoké zisky:
Sadzba dane pre s.r.o. s obratom do 100 000 € je len 10 %, zatiaľ čo živnostník po prekročení určitých hraníc platí 19 % alebo až 25 % daň + vysoké odvody.
Budovanie značky: S.r.o. pôsobí pre väčších obchodných partnerov a banky profesionálnejšie
@anonym_b72e19 autorka má príjem do 200 eur mesačne, takže netreba riešiť to, že paušál sa oplatí len do cca 20 000 eur ročného príjmu, ak ho autorka nemá ani 3000 eur.
Odpoveď AI ani nečítam. Nerozumiem potrebe dávať rady od AI, veď ak sa v problematike orientuješ, napíš svoje rady. Ak sa neorientuješ, nie je potrebné sa silou mocou zapojiť do diskusie. Ale nakoniec som ju prečítala a je úplne bezcenná pre autorku. Kecy ako budovanie značky a lepši pôsobenie na obchodných partnerov - pri mesačnom príjem do 200 eur je fakt mimo.
AI
Kedy si vybrať živnosť?
Kedy prejsť na s.r.o.?
Vysoké zisky:
@anonym_b72e19 ty si sa s konom zrazila? Nevies citat? Kde ty lietas vo vysokych prijmoch? Ked zarobi do 5000 rocne? A AI je tiez len jedna hlupa blbost, ktora nema ani paru, nedokaze ani vyselektovat aktualne znenia zakonov. Presne pre niekoho ako ty, co nevie a nema paru, ale za kazdu cenu musi prispievat.
Este doplnim @melanta - peniaze z sro dostanes prostrednictvom dividend, ktore tiez zdanujes 7%. Navyse ak sro je v strate, alebo ma nizky zaklad dane, ma urcenu minimalnu dan (danovu licenciu). Ak si chces vyplatit obcas odmenu - tak z nej ti tiez pojdu odvody - ZP aj SP. A s tym rastu aj naklady na uctovnika.
@katarinaba "Ak si chces vyplatit obcas odmenu - tak z nej ti tiez pojdu odvody - ZP aj SP. ". No zdravotne minimalne poistenie musi podla zakona mesacne platit tak ci tak a ak ma rozum, aj dochodkove poistenie.
AI
Kedy si vybrať živnosť?
Kedy prejsť na s.r.o.?
Vysoké zisky:
Ja len doplním, že finálna verzia "mikrodovodov" ešte nie je známa, stále platia pôvodné pravidlá. O návrhu sa bude rokovať v NR SR koncom mája. Finálne znenie zákona môže byť ešte upravené.
@anonym_b72e19
@katarinaba "Ak si chces vyplatit obcas odmenu - tak z nej ti tiez pojdu odvody - ZP aj SP. ". No zdravotne minimalne poistenie musi podla zakona mesacne platit tak ci tak a ak ma rozum, aj dochodkove poistenie.
@sisamisaaa kazda samostatne zarobkova cinnost patri pod paragraf 6 - teda rovnake pravidla ako szco. Je jedno ci pravnik, ci upratovacka - vsetci maju rovnake podmienky.
@anonym_b72e19 ona je zamestnana, takze odvody do ZP platit nemusi. Nieco jej dopocitaju v rocnom zuctovanie ZP, ale to nie je z takeho prijmu ziadna tragedia.
Nevies, neries. A uz nie s AI.
@anonym_b72e19 ty si sa s konom zrazila? Nevies citat? Kde ty lietas vo vysokych prijmoch? Ked zarobi do 5000 rocne? A AI je tiez len jedna hlupa blbost, ktora nema ani paru, nedokaze ani vyselektovat aktualne znenia zakonov. Presne pre niekoho ako ty, co nevie a nema paru, ale za kazdu cenu musi prispievat.
@katarinaba Chcela vediet, kedy sa oplati prejst na sro. Dostala odpoved. Pri malom obrate sa sro neoplati (naklady na zalozenie, danova licencia, uctovnictvo).
@katarinaba Chcela vediet, kedy sa oplati prejst na sro. Dostala odpoved. Pri malom obrate sa sro neoplati (naklady na zalozenie, danova licencia, uctovnictvo).
@anonym_b72e19 pytala sa na svoj konkretny pripad. Ci sa to JEJ oplati. Nie KEDY sa oplati. Citaj s porozumenim.
@salonka22 melanta a katarinaba su odborničky, AI nech ťa netrápi.
A posledna vec proti SRO je to, že živnosť si pozastaviš,alebo zrušiš zo dňa na deň. SRO sa tak ľahko nezbavíš.
Pri 100-200 € mesačne by som nad sro ani len neuvažovala. Na živnosťou podľa podmienok, ktoré, ako som už vyššie písala, uvidíme či zmenia.
@sisamisaaa Ahoj, áno, je to vlastne tvorivá činnosť, mohla by som robiť na dohodu, zmluvu i diele atď, ale pre obchodných partnerov je to trochu otrava. Nehovorím, že by boli úplne proti, ale som už zvyknutá vystaviť faktúru a dostať peniaze. Ale zvážim to.
@melanta
@katarinaba Ahojte, ďakujem, som si vedomá toho, že by som musela platiť účtovníčku, mám jednu, čo mi robí živnosť, ale myslela som si, že pri takých nízkych príjmoch a dokopy Max 20 faktúrach by to nebola nejaká horibilna suma. Viem o tom, že sro platí nejaku fixnú daň (okolo 300€?) bez ohľadu na to, či niečo zarobila, ale stále je to lepšie ako platiť 130 mesačne. Že sa mi pri tomto prijme vôbec neoplatí podnikať myslíte tak, že by bolo lepšie prejsť na tie dohody a licenčné zmluvy, nie úplne sa vzdať bočného príjmu, že🙂
@melanta
@katarinaba Ahojte, ďakujem, som si vedomá toho, že by som musela platiť účtovníčku, mám jednu, čo mi robí živnosť, ale myslela som si, že pri takých nízkych príjmoch a dokopy Max 20 faktúrach by to nebola nejaká horibilna suma. Viem o tom, že sro platí nejaku fixnú daň (okolo 300€?) bez ohľadu na to, či niečo zarobila, ale stále je to lepšie ako platiť 130 mesačne. Že sa mi pri tomto prijme vôbec neoplatí podnikať myslíte tak, že by bolo lepšie prejsť na tie dohody a licenčné zmluvy, nie úplne sa vzdať bočného príjmu, že🙂
@melanta @katarinaba A ďakujem za reakcie. Asi budem teda do poslednej chvíle čakať, ako a či sa má to týka, myslela som si, že táto posledná úprava o hranici 2876€ je už konečná verzia.
Prečo si vlastne nezaplatíš konzultáciu ohľadom tvojej situácie u tvojej účtovníčky? Ona pozná presné čísla, bude ti vedieť lepšie poradiť. Určite je aj daňová poradkyňa alebo s nejakou spolupracuje a budeš to mať riadne spočítané a od dôveryhodného zdroja. Iba že by nie...
@melanta
@salonka22 liceenčná zmluva je to isté ako živnosť. Je to SZČO a všetky SZČO majú rovnaký systém fungovania, čo sa týka daní a odvodov. Len každé je iná forma SZČO - živnosť, slobodné povolanie (to sú všetci, ktorí pracujú na základe licenčných, autorských zmlúv, na základe v členstvách komôr a pod). Čo sa týka dohody, z nej sa odvody tiež platia. Ale áno, počkaj si na to, ako dopadne ten odvod 131 eur (ja počítam, že nie) a potom sa rozhodneš.
Zatial by som sa na to pozrela cez to, co a ako casto robis - robis kazdy mesiac? Kolko trva, kym urobis to co robis? Cestou by mohlo byt prihlasenie a odhlasenie sa do SP len na obdobie vykonu tej cinnosti, bez nutnosti pozastavenia / zrusenia zivnosti. To je momentalne mozne (ak som zas nejaku zmenu neprehliadla). Cize ak to robis narazovo, tvra ti to napr. par dni, tyzden, alebo len urcity mesiac, nie je to teda kazdomesacna praca, tak toto by mohla byt tiez cesta - platila by si odvod len za ten cas, kedy vykonavas tu cinnost. Cize urobit si nejaky ten plan a zakazky "hromadit" na jedno obdobie. Ma sa to robit na zaklade cestneho vyhlasenia pre socialnu poistovnu, mas na to vzdy 8 dni. Ale pozor na ten charakter prace - ak je jasne, ze nemozes tu pracu vykonat za jeden den, ale urcite to trva dva mesiace, nemozes sa prihlasit len na jeden den. (tieto obdobia som si momentalne vymyslela, ale princip hadam pochopis).
"musíš viesť podvojné účtovníctvo a teda musíš platiť účtovníčku" nemusis platit uctovnicku. Ja som uctovnika pred 2 rokmi zrusil a s pomocou AI a automatizacie mi robi uctovnictvo AI a dokonca spolahlivejsie ako robil uctovnik. Samozrejme, nemam vela fakturacie, takze je to ok. Ak by som mal vela faktur, tak to uz by som si platil uctovnika.