Založenie živnosti. Ako zvládnuť účtovníctvo a náklady?
caute, chcem si založiť živnosť na grafické služby a vôbec nemám prehľad v tom ako fungujú odvody a daňové priznanie, pozerala som aj služby ako SuperFaktura ale stále mám chaos, koľko reálne mesačne treba rátať náklady a čo by som nemala podceniť na začiatku, vďaka za každú skúsenosť
@anonym_autor Ako prvé si nájdi spoľahlivú účtovníčku, ktorá ti vo všetkom poradí
Súhlasím s @patka06 ak máš v tom chaos najlepšie si nájsť účtovníčku, ktorá presne povie čo treba, podľa tvojej situácie.
Ahoj. Som SZČO. Celá podstata, musíš mať účtovníčku začiatkom roka jej pošleš faktúry, výpis z účtu, zaplatenú zdravotnú, sociálku poisťovňu. Ona ti urobí daňové. Moja účtovníčka berie 150€ ročne. Začiatkom roka jej to pošlem a hotovo. Potom zaplatím z daňového jednorazovú daň z ktorej sa ti potom vypočíta koľko budeš platiť zdravotnú a sociálku. Pol roka od založená živnosti si oslobodení od sociálnej poisťovne. Minimálne odvody musíš platiť každý mesiac. Ak máš vysoký príjem môžeš platiť viac. Ja pracujem pre firmu kde pošlem faktúru. Následne mi príde výplata z ktorej zaplatím odvody. Žiadna veda. Raz ročne daňové priznanie z toho zaplatíš daň. Nič hrozné. Živnosti sa neboj. Najhoršie je natom nízky dôchodok, PN mám tuším pár eur na deň. Platím najnižšie odvody lebo nemám vysoký príjem. Mal som úraz bol som celý mesiac PN a mal som PNku okolo 250-300€, presne nepamätám. Ja osobne, môj názor. Momentálne uvažujem prechod na s.r.o keďže každý rok minimálne odvody dvíhajú. Od januára sa dvihli o 80€. Na druhý rok to bude možno aj o 100€. A moja cena práce je rovnaká už 3 roky a firma nechce dvihnúť tak človek skúša možnosti ako ušetriť.
Odvody máš mesačne zdravotné 121,92€
Sociálne zo začiatku neplatíš, až neskôr začínajú od sumy 303,11€
Budúci rok rátaj mesačne 425,03€ a každým rokom sa odvody zvyšujú.
Náklady asi nebudeš mať veľké, lepšie ti bude použiť paušálne výdavky 60%
Zapni si schránku slovensko.sk na príjem listov od úradov.
Založ si účet v banke je dobré kvôli prehľadu mať samostatný účet na podnikanie.
Ak je predpoklad žeby si prijímala peniaze od bežných ľudí (nie pre firmy na faktúru) zriaď si ekasu https://vrp2.financnasprava.sk/
Do 3/2027 podáš daňové priznanie kde uvedieš tvoje tržby, výdavky na zdravotné a sociálne poistenie a náklady 60% z tržby.
Ahoj. Som SZČO. Celá podstata, musíš mať účtovníčku začiatkom roka jej pošleš faktúry, výpis z účtu, zaplatenú zdravotnú, sociálku poisťovňu. Ona ti urobí daňové. Moja účtovníčka berie 150€ ročne. Začiatkom roka jej to pošlem a hotovo. Potom zaplatím z daňového jednorazovú daň z ktorej sa ti potom vypočíta koľko budeš platiť zdravotnú a sociálku. Pol roka od založená živnosti si oslobodení od sociálnej poisťovne. Minimálne odvody musíš platiť každý mesiac. Ak máš vysoký príjem môžeš platiť viac. Ja pracujem pre firmu kde pošlem faktúru. Následne mi príde výplata z ktorej zaplatím odvody. Žiadna veda. Raz ročne daňové priznanie z toho zaplatíš daň. Nič hrozné. Živnosti sa neboj. Najhoršie je natom nízky dôchodok, PN mám tuším pár eur na deň. Platím najnižšie odvody lebo nemám vysoký príjem. Mal som úraz bol som celý mesiac PN a mal som PNku okolo 250-300€, presne nepamätám. Ja osobne, môj názor. Momentálne uvažujem prechod na s.r.o keďže každý rok minimálne odvody dvíhajú. Od januára sa dvihli o 80€. Na druhý rok to bude možno aj o 100€. A moja cena práce je rovnaká už 3 roky a firma nechce dvihnúť tak človek skúša možnosti ako ušetriť.
@anonym_d26078 a ideš na paušálne výdavky?
@anonym_d26078 Švarc systém? Ups...
@anonym_d26078 Švarc systém? Ups...
@berenika9 prečo rovno švarc systém? B2B zmluvy fungujú na dohodnutej odmene a ak sa firma nechce dohodnúť na vyššej odmene, nedá sa to vyjednať a v okolí alebo v možnostiach nie je iná takáto ponuka, tak sa opäť dohodnú na tej istej zmluve s rovnakou odmenou. Autori alebo lektori takto bežne fungujú a minimálne za tento sektor môžem potvrdiť, že firmy nechcú platiť viac, konkurencia je vysoká a človek z niečoho potrebuje žiť. Odmeny stagnujú a daňovo-odvodové zaťaženie a celkovo kroky zo strany štátu tomu veľmi nepomáhajú...
@anonym_autor v prvom rade si zožeň kvalitnú účtovníčku, ktorá je zároveň daňovou poradkyňou alebo s nejakou spolupracuje. A hlavne takú, ktorá komunikuje a neodbije ťa, že niečo nevie alebo nemá na teba čas. Áno, bude to platená služba, ale takto to v B2B chodí.
@patrikjames presne to čo robíš, nezákonná práca na živnosť

@anonym_autor Ako prvé si nájdi spoľahlivú účtovníčku, ktorá ti vo všetkom poradí