Založenie živnosti pri práci z domu: Ako na to?
Vedel by mi niekto poradit v nasledovnej situacii? Manžel normalne pracuje na TPP. Popri tom robi este inu cinnost tak popri praci. Dost sa mu to rozbehlo ale nie az tak ze by v praci mohol dat vypoved a venovat sa len tomu. Je to manuálna práca. Suvisi a tym vsak aj administrativa ktoru mu robim ja. Chcela by som dat výpoveď a zalozit si živnosť lebo potrebujem kvoli detom pracu z domu. Aku živnosť by som si mohla založiť? A kolko by som platila odvody? Da sa to nejako takto spraviť aby som bola doma ale nemusela byt na urade prace?
nemusíš mať živnosť,môžeš byť dobrovolne nezamestnaná a platiť len zdravotku.Môžeš si platiť aj sociálku dobrovoľne.
nemusíš mať živnosť,môžeš byť dobrovolne nezamestnaná a platiť len zdravotku.Môžeš si platiť aj sociálku dobrovoľne.
@anonym_29fdde to ma tiež napadlo. Len aky potom budem mať dôchodok. Nic sa mi nikam nerata?
Rátaj si zdravotnú 122€ a sociálnu ak chceš dôchodok 303€ spolu 425€. Koľko predpokladáš že mesačne zarobíš z domu?
Môžeš si založiť akúkoľvek voľnú živnosť, pozri si Zoznam voľných živností a ich bližšie obsahové vymedzenie (PDF, 1 MB)
https://www.minv.sk/?volne-zivnosti-1
Rátaj si zdravotnú 122€ a sociálnu ak chceš dôchodok 303€ spolu 425€. Koľko predpokladáš že mesačne zarobíš z domu?
Môžeš si založiť akúkoľvek voľnú živnosť, pozri si Zoznam voľných živností a ich bližšie obsahové vymedzenie (PDF, 1 MB)
https://www.minv.sk/?volne-zivnosti-1
@anonym_ba10d7 no zarobime na tom ako kedy. Jeden mesiac viac,inokedy menej. Myslela som ze teraz co je ta novinka ze ked nepresiahnes určitý zarobok tak su odvody len nejake nizke.
Dokážu tvoje príjmy zo živnosti pokryť tvoje výdavky, ak prídeš o príjem z pracovného pomeru?
@anonym_autor mozes byt dobrovolne nezamestnana vtedy sa plati len zdravotka, ja od 24ky (este som bola na VS) si platim aj socialku kontketne DNP a DDP, to sa kazdym rokom zvysuje. Tebe ak chces na dochodok bude stacit len DDP (DNP je tehotenske, materska, nemocenske...)

@anonym_autor ahoj,teraz majú živnostníci veľmi ťažké podmienky. Ale keď si trúfaš,treba počítať odvody do ZP a po pol roku aj mikroodvod do sp.