Ako dlho ste odvykali deti od plienok?
maminky chcem sa spytat konkretne kolko tyzdnov,mesiacov,rokov 😀 trvalo,kym sa odnaucili od plienok.Ci uz na zachod,na nocnik to je jedno.Som zvedava na ten realny "trening",ked ste si povedali,ze no teraz zacneme.My sme malu zacali najprv ako polrocnu,aby si zvykla na nocnik,no nechcela tam byt ani zasvet.Tak som to nechala tak.Skusila neskor,ziaden uspech.Nenutila som ju.Cize toto este neratam.Skutocnu oducanie sme zacali toto leto,ked mala nieco cez dva roky.V zivote nechcela sadnut na nocnik ani na zachod.Tak som jej plienku jednoducho zobrala a nechala bez nej.Doma aj vonku.Ked zacala cikat.nocnik som pod nu len polozila,aby pisa nebola po celom byte (napriek tomu u nas to smrdi ako v starobinci,sama stacka 😠 ).Zapacilo sa jej to,a zrazu z jedneho dna na druhy zacala sama od seba cikat na nocnik.Aby som ju v tom udrzala,kupila som jej nalepky a za kazde cikanie dostala jednu a mohla si ju nalepit na nocnik.Pekne piskala,dokonca aj kakala obcas,cely tyzden.Bola som uplne v nebi,ze aka je sikovna.No zrazu prisiel zlom.Neviem co sa jej stalo,ale odvtedy sa zatala a nechce cikat.Su aj cele dni,ze sa pocikava,potom si raz sadne a vycika a potom zase cele dni nic.Som z toho strasne smutna,nechapem preco uz nechce cikat.Pritom viem,ze pisku zadrziava takze mechur uz ovlada.Len je strasne tvrdohlava a ked si ona povie ze nie,tak nie ☹ .Leto pomali konci a potom to uz nebude take jednoduche,teraz vyperiem jedny nohavicky,ale ked bude chladnejsie,zase jej nebudem mat co obliect,lebo vsetko ocika 😠
moj maly ma 3 roky a len pred dvoma mesiacmi sa zacal pitat cikat,predtym ani zasvet na nocnik,ale kaka stale do slipov,som z toho nestastna ☹ vzdy sa niekde schova a potom pride ze kakal,vraj ho netreba kricat,lebo sa moze bat kakat,ze on sa nauci...ale kedy 😒
@lia09
ja som s mojou zacala skusat, ked mala cca 1,5roka. neslo to...mala to v pazi. potom zase chvilu aspon kakala do nocnika, ked mala okolo 2 rokov. zase vzdor, ani sadnut, tak som to opat vzdala...a ked mala 2 roky a 3 mesiace, uz ma to nastvalo, a vravim si zo dna na den, teraz to dame a idem natvrdo na to 😀
nebudes mi verit, ale za 3 dni uz bolo po vsetkom....prvy den asi 6 nehod, mlacok na zem. druhy den len 2, a na treti uz sa sama pytala....takze sice som cakala "az" tak dlho, ale potom, ked som nahodne asi vystihla cas, ze uz bola schopna a aj ochotna spolupracovat, tak za 3 dni vsetko pochopila.
odporucam si pozriet:
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/annika11/cla...
u nas to bola pohoda u oboch synov-starsi sa od 14m sam pytal kakat a od 18m sa za 2 dni naucil pytat cikat,no a mladsi,ten ho este predbehol-od 10m sa pytal kakat -buchnutim po plienke a slovkom eeee - a od 16 a pol m sa pytal aj cikat- po 2-3 dnoch bez plienky to pochopil a pekne sa sam zacal slovne pytat.
Moj nazor je ten ze mnoho deti ma problem po 2 roku zivota pre prvy vzdor co sa rozbehne a deti aj ked chapu,proste robia len to co chcu oni.
Jasne, ze to neplati na vsetky deti,ale ja som rada,ze to obaja stihli pred tymto vzdorovym obdobim.
PS-nocnik ani jeden nemal,starsi rovno redukciu na vecku a mladsi cikal a kakal v klbku do 2 rokov-potom zacal cikat na stojaka a kakat do vecka-no teraz cca 3 tyzdne zacal sam siahat po nocniku a uz ani neviem vela krat ze kaka,len mi ukaze plny nocnik-ma 2 a pol roka teraz.
@tinki omyl,nie ze zacne pomalicky.My ten vzdor uz daaaavno prezivame 😀 .Aj ked momentalne je faza pokojnejsieho obdobia.Strasne som jej tlieskala,skoro som sa rozplakala od stastia ale ona to ma v pazi.A ked jej poviem,ze ona je uz velka a velke deti cikaju na nocnik ona povie ze nie je velka,este som malicka 😀 .Ale u nas to je fakt o tom a vzdy to aj bolo o tom,ze tam nechce cikat len preto,lebo to chcem od nej ja.Keby som jej nocnik zakazovala,uz by bola davno bez pliekny 😀 .Vo vsetkom je takato,je to taka tvrdohlava a svojska povaha.A myslim si este ze aj preto stym skoncila,lebo ved zo zaciatku to treba stale pripominat a pytat sa,ci jej netreba cikat.A to je koren problemu.Ale zas ked jej to nepripominam,potom ona nato este zabudne 😒 .Takze bludny kruh
@margita hej to som uz citala davno,este ked som mala naivne predstavy,ze sa podla toho budem riadit.Inak je to fajn vec,ale nie pre moje dieta.Nikdy v zivote by nenechala,aby som ju len tak posadila na nocnik.To sa u nej neda
@kaja73 no ty mas ale sikulkov,zavidim 😅
@lia09
moja je tiez tvrdohlava jak mulica, a natrapili sme sa dlho, ale vidis, sama pises ze silou to nejde, neskusis sa tvarit pre zmenu ze je ti to jedno, ci to nezafunguje?
inak mne aj tento clanok psychicky dost pomohol:
http://www.prozeny.cz/magazin/deti-a-rodina/koj...
😉
odporucam najma zaver toho clanku:
Podle výzkumu začne většina dětí dodržovat spolehlivě čistotu kolem 2,5 roku věku. Budeme předpokládat, že dítě vysazujeme od půl roku věku šestkrát denně na nočník. Musíme to tedy udělat 4380x, než dosáhneme výsledku! Vydržíme-li a s nočníkem začneme trénovat až ve dvaceti měsících věku, posadíme na něj dítě asi jen 2000x. Obojí má stejný výsledek - dítě bez plen. Ve druhém případe ale ušetříme spoustu času, nervů i energie.
Závěrem by se dalo říct jediné: nepanikařme a nespěchejme na své dítě. Nesrovnávejme je s ostatními, byť je to někdy velmi těžké a „dobré příklady táhnou". Proti svým maminkám a tchyním se obrňme trpělivostí a důvěřujme své malé ratolesti. Do školy s plenou určitě nepůjde.
@lia09 ahoj, to ako keby som pisala ja. evidentne mame doma baby s rovnakym naturelom 😀 nedavno som rozmyslala nad napisanim podobnej temy, ale som to zavrhla, lebo citam len o samych uspechoch, tak som sa len chcela vyvarovat reakcii typu "mala si skusat skor, uz by bola bez plienky" "motivuj nalepkami" (aj to mame za sebou, akurat chcela lepit aj vtedy ked nic nebolo a potom bol vresk, lebo som darmo omielala, ze nalepku moze lepit len vtedy ked sa vycika do nocnicka 🙄 ) "vydrz, ono sa to zlepsi" a podobne..
ja som tiez malej nedavno proste povedala, ze plienocky na den nam dosli, ze uz mame malo a tie ostali na noc, takze musime dat gatuse a teda nech povie, ked chce cikat. ale nepyta sa, ked posadim, vycika sa, ale sama sa nepyta, mozem tlieskat, dokonca cela rodina, ani ju nehne, toto ju vobec nenadchyna.. a kaka zasadne do gatusi a teda.. uz mam niekedy dost ked prepieram tretie gatuse za den.. 😠 inak vzdy si vypocuje moj monolog.. ze sa mala pytat, ze uz je velka, ze ak chce do skolky musi povedat, ze ide kakat, lebo zakakane gatky jej nema kto v skolke oprat, ze vsetky deticky chodia na zachodik.. ale nepomaha. ona oslavi jeden uspech, ze sa vycika a hned mi povie "mamina.. uz pojdem do skolky, ze? pekne som sa vycikala" tak to ju pochvalim, poviem, ze pojde a o hodinu na to sa po.. do gati.. 🙄
nikdy mi nesedela na nocniku, lebo to vzdy hodila "sponu", ale nesilila som to, nechcela nechala som tak.. co ma najviac ale stve, ze ona ked sa pocika alebo pokaka, tak jej to vobec nevadi, kebyze ju nedurim sa umyt a prezliect, tak by vydrzala takto dlho.. 😅
tak som rada, ze nemam jedina taketo dieta na tejto planete, ze nas je viac 😝 😀
inak je to velmi akcne dieta, ziadne kam ma posadis, tam som, krasne rozprava, od dvoch rokov pouziva aj R.. tak mozno toto je kompenzacia 😅
@ivv tak teda vitaj u nas plienkovcoch 😀 .Hej s tymi nalepkami to bolo hrozne zo zaciatku.Ani za svet nechcela pochopit,ze vzdy dostane len jednu.Chcela vzdy vsetky naraz.To bolo revu.Ale musela som to takto vymysliet,lebo nas tata ju raz "podplatil" s maskrtou,ze ked sa vycika,tak nieco dostane 😠 .Tak zakazdym chcela neaku sladkost.Tak som povedala ze to vziadnom pripade,radsej skusim nalepky.Ale dlho nepomohli.Tiez ju vobec nezaujima,ked jej hovorim ze aj ine deti to robia.Zato minule ked vonku videla deti cikat,hned isla aj ona 😵 .Potvora jedna.Asi budem vonku nahanat cikajuce deti 😀 .Skoda ze jej to nema kto predviest,velmi lubi opakovat po detoch.A tiez ani moju vobec netankuje,ze je cela mokra.Este sa jej aj pytam,ze halo nevadi ti,ze mas mokru ritulku?A ona nic,hra sa dalej.Takze asi su naozaj na rovnakej vlne.A kolko ma tvoja mala teraz?
ja som dcérku prvý krát posadila na nočník asi ako 19 - 20 mesačnú... skôr som vôbec neskúšala, keďže jej v 17-tich mesiacoch pribudol súrodenec.... ostrý tréning sme spustili tesne pred 2,5 rokom a za 3 dni bola odplienkovaná.... plienku na noc mala "pre istotu" ešte necelý mesiac... v podstate to u nej išlo hladko, nehody boli asi len 2 😉 momentálne sa "trápime" s mladším synátorom, t.č. 28 mesiacov, zdá sa, že už je to na dobrej ceste, ešte dám tomu tento víkend a od pondelka skúšame "naostro" 😀
@lia09 ma 31 mesiacov 🙂 a s tymi nalepkami to u nas bolo presne take iste..
inak my sme mali naznaky, ze by bolo odplienkovanie skor dosiahnute, ale pokazil to ocinko.. 😝 ja som malu este zaciatkom roka davala cikat len rano, pred spanim, po spani a pred vecernou sprchou.. slo to.. ale potom sme boli za ocinom dva mesiace v cudzine a tam ju zacal sprchovat vecer on, a nedal ju na zachod, ale povolil jej cikanie v sprche 🙄 a to bol zaciatok odmietania vecka (nocnik ani nespominam, na ten si nesadla nikdy..)
@lia09 bolo to pred rokom v apríli... bolo už veľmi teplo, vzala som ju von v sukienke a nohavičkách a jej sa nenormálne zapáčilo cikať na trávičku 🙂 tak sme sa dohodli, že doma do nočníka a vonku na trávičku 🙂 a vyšlo to.... ale pri synátorovi to bude už tretí pokus teraz - "ostrý".... no už 2 týždne máva celé dni a noci suchú plienku, tak snáď to do tretice vyjde 😉
Ja som začala, keď mal Adamko 15 mesiacov....no nočník nemohol ani vidieť, tak som ho po bezúspešnom týždni schovala do skrine.....vytiahla som ho na začiatku júla, dva týždne pred jeho druhými narodeninami....no jeho to stále bavilo viac na wc-ku, ale na začiatku som ho len ja dávala sedieť....nepýtal sa....vonku behal holý, vtedy sa vycikal krásne....celá rodina tlieskala, kričala hurá hurá.....a on si do teraz po vycikaní zakričí hurá hurá a ešte si povie že ,,čačaný,, 🙂 , sám sa pýta teraz tretí týždeň, plienku na poobednajší spánok nemá od toho júla, to v pohode vydrží....ale na noc mu ju ešte dávam....a on sa teraz 4 deň budí na to, že chce cikať.....aj som mu povedala, že ved ma plienočku, môže sa vycikať....ale aj tak ho musím dať nakoniec na nočník, zdá sa mi, že ho to ruší zo spánku....tak asi presuniem večerné pitie mliečka o hodinu skôr...pýta sa aj kakať, ale po väčšine chodí von do trávičky.....dúfam, že stým nebude mať problém, keď sa ochladí.....že bude musieť ísť na wc-ko....ale aj tam už pár krát kakal, tak dúfam, že to zvládneme..... takže nám to trvalo, kým sa začal sám pýtať, zhruba celé tri týždne.....inak napr keď si ho zoberie svokra...tak ja neviem či nereaguje, keď povie malý tikať tikať.....alebo mu nerozumie....ale pri nej sa už pár krát pocikal, tak mám najradšej keď je pri nás.....lebo my reagujeme celá rodina, niekedy sa aj pozriem, či nejde niekto okolo nás, keď všetci víťazne kričíme huráááá hurááááá....tak sa tešíme, keď sa pekne vyciká....🙂
z toho si nic nerob..my sme tiez skusali davat ked mal maly okolo roku a pol a tiez pekne cikal na nocnik a neskor sa zatal a nechcel ..a nakoniec 3 mesiace pred 3 rokom sa naucil sam na velky zachod ..sam si chodi a viem ze netreba si z toho lamat hlavu ..oni sami vedia kedy pride ten spravny cas...hlavne co nam radila ucitelka zo skolky ..ze nedavat vobec plienku cez den ..ale tak to asi tak robis..nam to asi pomohlo..mu to zacalo vadit jedneho dna ...nam napr. nepomohlo ani chvala a ani ziadna odmena ked sa vyto.. 😀 ...
ja som rozhodnutá toto leto ukončiť plienkovanie, ale môj syn si asi myslí iné 😀 večer sa rozprávame a pripravujem ho na to, že na druhý deň budeme zase cikať do nočníka, on mi na to povie- nie, stačilo 😀 keď ho chcem posadiť na nočník, ukáže na plienky, že tie chce..tak ich asi budem musieť skryť..keď ho nechám v slipkoch, tak musím mať šťastie, aby som natrafila na taký moment, kedy sa naozaj vyciká, zvyčajne ho posadím aj 10x, posedí, zabávam ho pri tom, ale nič..a vzápätí sa pociká do gatí..zrejme ešte na to nedospel 😉
@lia09 ja chápem, že keď nepripomenieš, tak sa pociká, lebo ešte si neuvedomuje, že chce, alebo že jej ozaj treba..ale to s tým nevšímaním má niekedy efekt, lebo ju aj to prejde byť stále pocikaná. a keď uvidí, že to s tebou nič nerobí, prestane ju baviť, zlostiť ťa.
A berieš ju zo sebou na záchod? Že keď ideš ty, berieš aj ju..Možno ťa bude chcieť napodobňovať. Počula som, že aj to funguje..

@lia09 ak pôjde na nočník, tak chváľ ďalej, ak nie a vyciká sa niekde inde, tak to nekomentuj. Nevšímaj si to. Deti chcú na seba upozorňovať. Myslím, že to tak môže byť. Pomaličky začne obdobie vzdoru a vtedy deti radi robia opak toho, čo od nich rodič chce. Takže ak sa vyciká do nočníka, super, tlieskame. Ak mimo, nevšímať si. Prezliecť, utrieť, nekomentovať. Je to na dlhú dobu, niektoré deti to schválne tak robia..nezúfaj, naučí sa. Určite je to šikovné dievčatko, možno až priveľmi, keďže zistila, že už môže aj vymýšľať.. 😉