icon

Ako naučiť deti rozoznávať farby?

alex31
6. feb 2012

Ahojte, začínam svojho 26 mesačného syna učiť farby. Poradíte nejaké šikovné nápady tak, aby to bolo zábavné, hravé a hlavne nenútené?

Strana
z2
zuzikak
12. okt 2021

co sa tyka farieb, vzdy je potrebne pomenovat ich spravne. Slniecokova, travickova sa deti neucia spravne lebo potom sa to znova musia oducat a pomenovavat ich normalne. Idealnejsie je pomenovavat prirovnanim. Zelena ako travicka (nie travickova) a pod. Deti okolo 5 roka maju troska problem pomenovat hlavne 3 farby a mylia si ich a to je seda, cierna a hneda. Na toto musi troska dozriet. Tak isto bude vymalovavat zo zaciatku ciernou alebo sivou. To suvisi so zaradenim do kolektivu a socializaciou. Moj syn napr. poznal rozpravku, kde bol jeden jeho oblubeny panacik oranzovy a tak tu farbu volal DODO farba. Tak isto si vytvoril vlastnu asociaciu na zltu "dedo auto". Zlta farba bola pre neho dedo. Takze by som na to uplne netlacila. Takto male dieta uplne nenaucis mozno tak ako si predstavujes. Musi na to dozriet. Ale ked mu budes prizvukovat farby v hre, tak si to zafixuje a bude pouzivat neskor. Typu "aha cervene kocky. Dame do auticka vsetky cervene ? Kde su cervene ? A zbieras s nim." Potom zas dalsiu farbu. A teraz vytriedime do mysticky modre auticka. Ktore sa pojdu umyt? Ktora je modra ? Alebo vezmes maly stetec akoze ich malujete. Nastrihaj papiere farebne a akoze stetcom pocarbes po zelenej farbe na papieri a potom prejdes stetcom po vsetkych zelenych autickach. Alebo Vytvarajte garaze. Kazda farba auticka nech ma svoju. Triedenia a hier je velmi vela. Neboj sa, raz sa to nauci. 😉

leale
11. dec 2024

S pesničkou. Ja na Lala TV vysielala pesnička o farbách...
🩷 Ružová je malina, šťavnatá, sladká 🍑
💛 Žlté slnko na oblohe naše líčka hladká ☀️
Ref.: Lalala spievajme, farbičky si poznajme 🎶
💚 Zelená je tráva, mäkká ako postieľka 🛣
💙 Modrá je voda v jazierku je v ňom rybka hladká 💧🐟
(Ref.)
🧡 Oranžová mrkvička chutí zajkovi 🥕
💜 Fialové sú kvietky, voňajú nám na poli 🪻
(Ref.)

Strana
z2