icon

Ako pomôcť dieťaťu s porozumením pri čítaní?

denisa58
Dnes o 18:33

Ahojte nas syn ma 5 rokov
Ma poruchu pozornosti a dlho nam nerozpraval
Vyberali nam nosne mandle a pekne sa rozbehol uz mu rozumeju vsetci 🙂chodime aj k logopedovi navstivili sme aj neurologa a chodime aj k psychologovi
Psacholog aj logopedicka ho chvalia ze robi krasne pokroky aj sustredenost lepsia aj rec ale mam otazku
Ked mu citam a opytam sa ho nejaku otazku nevie mi odpovedat ako keby nepocuval
Nerozumiem tomu

anonym_2ce812
Dnes o 18:37

@denisa58 určite na to upozorní logopedicku

Čo mu čítaš? Zaujíma ho to?

kacena4
Dnes o 18:45

ak ma 5 rokov nemusi dobre chapat deju citaneho najma ak je dej abstraktny. nepises ako dlho nerozpraval. do 2r? do 4r? ani ci ma ine problemy s recou napr. gramatika, skladba viet, pochopenie kontextu... pises ze ma poruchu pozornosti, vsetko toz toho moze suvisiet. ak rozumie beznym instrukciam daj prines poloz dones...malo by to byt ok, skus citanie rozdelit do mensich casti, popr. citajte obrazkove knihy kde si text moze opriet o ilustraciu a potom sa o nej rozpravajte. drzim palceky

merkelica
Dnes o 18:50

A aka je vlastne otazka? v texte zamienas problem s porozumenim a problem s pozornostou

denisa58
autor
Dnes o 18:55
@anonym_2ce812

@denisa58 určite na to upozorní logopedicku

Čo mu čítaš? Zaujíma ho to?

@anonym_2ce812
Ano mam to v plane
Tri prasiatka alebo konikovi a zabe

denisa58
autor
Dnes o 18:59
@kacena4

ak ma 5 rokov nemusi dobre chapat deju citaneho najma ak je dej abstraktny. nepises ako dlho nerozpraval. do 2r? do 4r? ani ci ma ine problemy s recou napr. gramatika, skladba viet, pochopenie kontextu... pises ze ma poruchu pozornosti, vsetko toz toho moze suvisiet. ak rozumie beznym instrukciam daj prines poloz dones...malo by to byt ok, skus citanie rozdelit do mensich casti, popr. citajte obrazkove knihy kde si text moze opriet o ilustraciu a potom sa o nej rozpravajte. drzim palceky

@kacena4 mal skoro 4 roky ked zacal jednoduchymi spojeniami vsetkemu rozumie co mu povieme aby spravil alebo hoc co tak rozumie len toto ma tak zaskocilo ze mi nevie odpovedat ked sa ho opytam
A jedine co nam povedali doktori ze ma poruchu pozornosti

andulka220989
Dnes o 19:08

Keď chceš niečo na porozumenie tak skús niečo iné ako bežné rozprávky. Napríklad. Jurko dostal zelený bicykel. A potom otázka (kľudne odpovede môžeš vytlačiť nech ich vidí). Otázka: Akej farby bol Jurkov bicykel? Alebo ďalšia otázka: Čo dostal Jurko? Alebo ďalšia: Ako sa volal chlapec, ktorý dostal zelený bicykel? Prípadne ak chceš silou mocou rozprávky tak pár viet a otázka typu: Čo teraz urobili prasiatka? Aké zvieratká tam boli? Posielam náhľad ako som to myslela.

anonym_28927a
Dnes o 19:09

@denisa58 Viac takých rodičov, ako si ty. 🙏🏼 Je úžasné, že mu čítaš a že navštevujete odborníkov. Ja si myslím, že na čítanie s porozumením má ešte čas. Keď nastúpi do školy, budú to tam veľa trénovať.

anonym_2ce812
Dnes o 19:19
@anonym_28927a

@denisa58 Viac takých rodičov, ako si ty. 🙏🏼 Je úžasné, že mu čítaš a že navštevujete odborníkov. Ja si myslím, že na čítanie s porozumením má ešte čas. Keď nastúpi do školy, budú to tam veľa trénovať.

@anonym_28927a to je už neskoro, v škole už deti musia vedieť zachytiť aspoň základne veci v texte

denisa58
autor
Dnes o 19:21
@andulka220989

Keď chceš niečo na porozumenie tak skús niečo iné ako bežné rozprávky. Napríklad. Jurko dostal zelený bicykel. A potom otázka (kľudne odpovede môžeš vytlačiť nech ich vidí). Otázka: Akej farby bol Jurkov bicykel? Alebo ďalšia otázka: Čo dostal Jurko? Alebo ďalšia: Ako sa volal chlapec, ktorý dostal zelený bicykel? Prípadne ak chceš silou mocou rozprávky tak pár viet a otázka typu: Čo teraz urobili prasiatka? Aké zvieratká tam boli? Posielam náhľad ako som to myslela.

@andulka220989 Ďakujem 🫶

anonym_28927a
Dnes o 19:27
@anonym_2ce812

@anonym_28927a to je už neskoro, v škole už deti musia vedieť zachytiť aspoň základne veci v texte

@anonym_2ce812 Dnešné deti často nevedia poriadne napísať ani svoje meno v 1. ročníku či vymenovať farby. Takže si to nemyslím.

anonym_f359d1
Dnes o 20:17

@denisa58 ako dlho mu čítaš? Od akého veku?