icon

Ako sa cíti dieťa vo veku 14-15 rokov na vysokej škole?

Dnes o 16:57

Rada by som zistila, či tu je niekto, koho dieťa chodilo na prednášky na VŠ vo veku 14 - 15 rokov. A ak áno, ako to dávalo a ako to všetko nakoniec dopadlo 🙂
Práve to riešim pre moje dieťa a zaujíma ma taký ten sociálny kontext v rámci kolektívu. Nepôjde o klasické vysokoškolské štúdium, iba o štúdium jednotlivých predmetov - moja predstava je 1deň v týždni rozvrh na VŠ a zvyšné štyri dni pekne vo svojej triede na gymnáziu... Aktuálne je dieťa v kvarte, teda akoby v 9. ročníku. S VŠ som viac - menej dohodnutá, chcú ho prijať, aj upravia rozvrh aby mal prednášku a seminár v jeden deň kvôli dochádzaniu --- len stále zvažujem možné dopady... Jednak ako sa bude cítiť na VŠ keď v rámci krúžku tam bude iba na jednom či dvoch predmetoch, a jednak ako sa bude cítiť v svojej triede na gympli, keď pravidelne jeden deň v týždni nebude chodiť do školy....

autor
Dnes o 17:47
@lienka.7

@anonym_autor celoživotné vzdelávanie je ine ako akademické vzdelávanie. Neplet tu prosím jablká s hruškami. On bude chodiť na nejaký kurz, nie na riadne vysokoškolské štúdium.

@lienka.7 nie, bude navstevovat standardne predmety vysokoskolskeho bakalarskeho programu, bude mat zapisane kredity a bude hodnoteny ako bezny student tohto programu. Ale ano, formalne nebude studentom vysokej skoly. Prihlasku na VS studium si bude moct podat az ako maturant. A ak sa rozhodne podat na ten isty odbor, ktoreho predmety si teraz zapise a urobi, tak mu ich automaticky uznaju.

reanda
Dnes o 17:48

myslim, ze svoju zodpovednost za jeho genia precenujes.. skor zakrpatie tymto súkaním ho do vzdelavacieho systemu.. v dnesnej dobe neobmedzenych moznosti ind. studia je to podla mna zbytocne

anonym_064ff1
Dnes o 17:49
@anonym_autor

@lienka.7 nie, bude navstevovat standardne predmety vysokoskolskeho bakalarskeho programu, bude mat zapisane kredity a bude hodnoteny ako bezny student tohto programu. Ale ano, formalne nebude studentom vysokej skoly. Prihlasku na VS studium si bude moct podat az ako maturant. A ak sa rozhodne podat na ten isty odbor, ktoreho predmety si teraz zapise a urobi, tak mu ich automaticky uznaju.

@anonym_autor neuznaju mu ich automaticky, takto to nefunguje. Prestan nas tu krmit somarinami. Ocividne nie ste genius ani jeden.
Ak by velmi chcel, moze preskocit rocnik, zrychlit studium, ale nie byt maturitnej skusky studentom VS, a uz vobec nie iba na vybrane predmety.

anonym_8af6c8
Dnes o 17:55
@anonym_064ff1

@anonym_autor neuznaju mu ich automaticky, takto to nefunguje. Prestan nas tu krmit somarinami. Ocividne nie ste genius ani jeden.
Ak by velmi chcel, moze preskocit rocnik, zrychlit studium, ale nie byt maturitnej skusky studentom VS, a uz vobec nie iba na vybrane predmety.

@anonym_064ff1 Síce ČR, ale školský systém myslim podobný ako náš a nie je to tam úplne nemožné. Poznám chalana, ktorý už počas maturitného ročníka chodil do prvého ročníka na VŠCHT a potom riadne rovno nastúpil do druhého. Už ako stredoškolák mal vedecké publikácie v prestížnych časopisoch. Pri takýchto talentoch sa dá veľa. Je s ním aj kopa rozhovorov - Václav Verner. Nemyslím, že autorkin syn by mal ísť už teraz do niečoho takéhoto, len že to nie je vôbec až také nemožné. Navyše uznať sa dajú predmety aj neoficiálnou cestou, proste si ich zápíše a na konci sa len udelí známka.

anonym_064ff1
Dnes o 18:00
@anonym_8af6c8

@anonym_064ff1 Síce ČR, ale školský systém myslim podobný ako náš a nie je to tam úplne nemožné. Poznám chalana, ktorý už počas maturitného ročníka chodil do prvého ročníka na VŠCHT a potom riadne rovno nastúpil do druhého. Už ako stredoškolák mal vedecké publikácie v prestížnych časopisoch. Pri takýchto talentoch sa dá veľa. Je s ním aj kopa rozhovorov - Václav Verner. Nemyslím, že autorkin syn by mal ísť už teraz do niečoho takéhoto, len že to nie je vôbec až také nemožné. Navyše uznať sa dajú predmety aj neoficiálnou cestou, proste si ich zápíše a na konci sa len udelí známka.

@anonym_8af6c8 neverim tomu ani za mak. Co prijimacky? A ano, mozno rok, dva, ale isto neprekroci celu SS. Tomu hadam nikto neuveri....

autor
Dnes o 18:01
@anonym_8af6c8

@anonym_autor Išla by som asi do tých vyšších kategórií predmetových olympiád, ja môžem hovoriť síce len za môj odbor, ale tam sa jednotlivé kolá a príprava ťahá naprieč celým školským rokom. Ku tomu sa môže venovať na VŠ pod niekoho vedením SOČke, tam je tiež motivácia postúpiť na medzinárodné podujatia. Určite rozvíjať, ale nepredbiehať. Hlavne, keď píšeš, že to má tendenciu flákať, z toho mi vyplýva, že to asi nejde až tak z neho a nie je to len jeho čistý chtíč. Prečo má mať na sebou, že musí? Nemusí, zatiaľ naozaj nemusí. Ak chce, super, podpor to, ale nemusí. Videla som tieto decká, vrátane môjho manžela, úplne vyhorené z tlaku, ktorý na seba dávali, ledva dokončiť školu v odbore, ktorá pre nich bola na strednej vášeň.

@anonym_8af6c8 flakat - tym som myslela napriklad KMS, ci cokolvek ine takto dialkove... Tym, ze je to dobrovolne - nechava si to na poslednu chvilu, odklada - a potom sa stane, ze proste sa na to vykasle, lebo uz nestiha. Alebo vypocita preto iba 3 ulohy. Ma spoluziaka, s ktorym su podobne "udreti". Ked su timove prace, to je naopak moje dieta zodpovedne a ulohy, ktore ma urobit, spravi v predstihu. Ta zodpovednost u neho je. Len musi mat proste "nieco" nad sebou, co ho donuti. Takto som to myslela. Vyssie katogerie predmetovych olympiad riesi, ma postupy do krajskych kol, zatial ma potvrdenu ucast v styroch. Okresne kola mu vysli ze 3x prve miesto, 1x tretie - stratil 1 bod. Proste to dieta je mimo. 🙂
viem o akom tlaku hovoris - taky je jeho kamarat. Syn nie, ten takymto tlakom nastastie netrpi.

autor
Dnes o 18:04
@anonym_3d7467

Tu ti nikto normálne neodpovie. Zlý portál.

@anonym_3d7467 mozno motyka vystreli. Nazor niekoho mi da pohlad z perspektivy, ktoru ja nevidim. A ano, to ze som tu oznacena za premotivovanu matku beriem v pohode, uz som sa s takymto oznacenim tych co nepoznaju mna a moje dieta naucila zit.

autor
Dnes o 18:07
@anonym_064ff1

Ako ho mohli prijat, ked nema ukoncene SS? V nasom skolskom systeme neexistuje to, co si tu vymyslela. Ziadne skusky mu nezapocitaju po maturite. Asi nepoznas tento skolsky system.
Si tu z nas utahujes?

@anonym_064ff1 mas absolutnu pravdu! slovenska legislativa nic z toho, o com pisem, nepripusta. A novela skolskeho zakona platna od 01.01.2026 este vyrazne stazuje studium podla individualneho planu. Preto som rada, ze som nasla moznosti v ramci legislativy v susednej krajine.

anonym_8af6c8
Dnes o 18:08
@anonym_autor

@anonym_8af6c8 flakat - tym som myslela napriklad KMS, ci cokolvek ine takto dialkove... Tym, ze je to dobrovolne - nechava si to na poslednu chvilu, odklada - a potom sa stane, ze proste sa na to vykasle, lebo uz nestiha. Alebo vypocita preto iba 3 ulohy. Ma spoluziaka, s ktorym su podobne "udreti". Ked su timove prace, to je naopak moje dieta zodpovedne a ulohy, ktore ma urobit, spravi v predstihu. Ta zodpovednost u neho je. Len musi mat proste "nieco" nad sebou, co ho donuti. Takto som to myslela. Vyssie katogerie predmetovych olympiad riesi, ma postupy do krajskych kol, zatial ma potvrdenu ucast v styroch. Okresne kola mu vysli ze 3x prve miesto, 1x tretie - stratil 1 bod. Proste to dieta je mimo. 🙂
viem o akom tlaku hovoris - taky je jeho kamarat. Syn nie, ten takymto tlakom nastastie netrpi.

@anonym_autor Tak v tom prípade, keď chce, nech skúsi, veď nejde podpísať zmluvu s diablom a vždy môže povedať, že mu to takto nevyhovuje a predsa len to má ešte čas. Len ho treba ubezpečiť, že ak by sa tak cítil, tak je to v poriadku a nebudete sklamaní,

anonym_064ff1
Dnes o 18:09
@anonym_autor

@anonym_064ff1 mas absolutnu pravdu! slovenska legislativa nic z toho, o com pisem, nepripusta. A novela skolskeho zakona platna od 01.01.2026 este vyrazne stazuje studium podla individualneho planu. Preto som rada, ze som nasla moznosti v ramci legislativy v susednej krajine.

@anonym_autor v ktorom? To by ma teda zaujimalo...

kiki68
Dnes o 18:13

Poznam take pripady a dobre, ako v 15 uz musis vediet pobrat ludi okolo, hlavne ide o studium. Tych, co poznam boli tak koncentrovani na predmet studia, ze ich social life nezaujimal. Mali radi ludi okolo v skole, ale nebolo to pre nich nieco podstatne.

autor
Dnes o 18:14
@anonym_064ff1

@anonym_064ff1 budem sa opakovat, nevravim o slovensku. Akceleracia /teda preskocenie rocnika/ je hlupost a som proti tomuto rieseniu. Rovnako ako odmietam aby odmaturoval skor - ak by som sa do toho obula, mohol maturovat uz tento rok. Ale naco preboha??? Kam sa ponahlat? mne nejde o to, aby co naskor siel na vysku, mne ide o to aby na neho boli davane systematicky poziadavky adekvatne jeho schopnostiam. Aby napredoval.

anonym_064ff1
Dnes o 18:15
@anonym_autor

@anonym_064ff1 budem sa opakovat, nevravim o slovensku. Akceleracia /teda preskocenie rocnika/ je hlupost a som proti tomuto rieseniu. Rovnako ako odmietam aby odmaturoval skor - ak by som sa do toho obula, mohol maturovat uz tento rok. Ale naco preboha??? Kam sa ponahlat? mne nejde o to, aby co naskor siel na vysku, mne ide o to aby na neho boli davane systematicky poziadavky adekvatne jeho schopnostiam. Aby napredoval.

@anonym_autor ano a ja sa pytam v ktorom state je toto mozne.

autor
Dnes o 18:19
@anonym_8af6c8

@anonym_8af6c8 dakujem. Ano, ide o CR. Co sa nadanych tyka, maju totalne odlisnu legislativu ako my

autor
Dnes o 18:23
@anonym_064ff1

@anonym_8af6c8 neverim tomu ani za mak. Co prijimacky? A ano, mozno rok, dva, ale isto neprekroci celu SS. Tomu hadam nikto neuveri....

@anonym_064ff1 nie, neprekroci celu strednu skolu... Strednu skolu bude studovat prioritne, a popri nej jednotlive predmety na VS.

kiki68
Dnes o 18:26
@anonym_autor

@anonym_autor za mna preco nie? Jednak ho budu potom na katedre poznat a moze mat davno rozpracovane projekty a vyskum s nimi, konkretnymi profesormi. Nevidim v tom prekazku, kamoskin syn to takto mal a bolo to super, no co, specificky odbor a ked nastupil uz davno mal 4 ludi z katedry, co robili spolocne vyskum a on pomahal. Ludia nechapu, ze akademicka poda nema byt o tituloch, ale o vzdelavani a vyskume, publikovani. Ja som tiez poznala par ludi z katedry uz tie roky pred nastupom, nakolko sme niekde spolupracovali v ramci odboru. Ked ma to bavi a rozumiem sa tomu, tak na co mam cakat.

anonym_ac1204
Dnes o 18:30

Toto sa pýtajte na iných portáloch. Osobne by som si vyhladala nejaké skupiny pre nadané deti. Držím palce.

autor
Dnes o 18:34
@kiki68

@anonym_autor za mna preco nie? Jednak ho budu potom na katedre poznat a moze mat davno rozpracovane projekty a vyskum s nimi, konkretnymi profesormi. Nevidim v tom prekazku, kamoskin syn to takto mal a bolo to super, no co, specificky odbor a ked nastupil uz davno mal 4 ludi z katedry, co robili spolocne vyskum a on pomahal. Ludia nechapu, ze akademicka poda nema byt o tituloch, ale o vzdelavani a vyskume, publikovani. Ja som tiez poznala par ludi z katedry uz tie roky pred nastupom, nakolko sme niekde spolupracovali v ramci odboru. Ked ma to bavi a rozumiem sa tomu, tak na co mam cakat.

@kiki68 dik! No ja som ostala zaskocena z pristupu pana profesora, ked som s nim komunikovala.. bavili sme sa o veciach, co syn riesil / riesi ako samouk v ramci predmetu, a on mi na to ze toto su veci, ktore studenti este nezvyknu riesit na bakalarskom stupni... Ale niektore veci syn preskakuje, lebo ho nebavia / nezaujimaju. Preto to chcem nejak "upratat" - a vlastne preto aj ponuka pana profesora, ze on to vsetko co sa studia tyka na studijnom vybavi. Len ze syn aby sa rozhodol, ci do toho pojde.

anonym_06a6d0
Dnes o 18:34
@anonym_autor

@anonym_autor prosím ta, nevymyslaj si. Toto co píšeš MOZNE nie je. A nič mu neuznaju, lebo nebol študentom VŠ. nemôže len tak chodiť na bakalársky stupeň štúdia, ty to jednoducho nechapes? Kde budete tie známky evidované? V akom systéme? Ako kto? Prosím ťa, fakt už prestaň s týmito vymýslami🙏

anonym_06a6d0
Dnes o 18:35
@anonym_064ff1

@anonym_064ff1 on ešte nemá ukončenú ani ZŠ, nieto maturitu 🤦‍♀️

autor
Dnes o 18:36
@anonym_ac1204

Toto sa pýtajte na iných portáloch. Osobne by som si vyhladala nejaké skupiny pre nadané deti. Držím palce.

@anonym_ac1204 skupiny pre nadane deti su jednak zamerane prioritne na prvy stupen, a jednak odporucaju selektivne vzdelavanie minimalne v triedach, ak nie dokonca v skolach pre nadane deti, co ja odmietam. Alebo formu akceleracie, co odmietam tiez 🙂

anonym_1bd037
Dnes o 18:37

Za mna vs o nicom, nevidim v tom extra vyznam, bude chybat kontext celkovy, ale inak odporucam ctm academy. Su to kurzy na univerzitnej urovni v predmete, ktory si vyberie a ma to benefit aj pre pripadne studium v zahranici. Inac zas netreba to prehanat s tou glorifikaciou iq. Ty si asistentka v skole, ze?

danieli
Dnes o 18:37

Drzim Vam palce, za mna je to zaujimava moznost a urcite by som do toho sla, ved mozete semester/dva vyskusat a bud to sadne alebo nie a mozete hladat a skusat dalej, mne sa paci Vas pozitivny pristup nahnat ho trosku nad ramec, kedze to prenho bude mat prinos, vztahy v kolektive sa tiez ukazu casom, bude tam 1 den v tyzdni, spozna novych ludi, krori vekovo nie su tak daleko, ved uz na 8-rocnom pracuju aspon u nas septimani s primou ako ich mentori, decka na 8-rocnom programe aspon ja mam tu skusenost sa dobre poznaju a vedia o sebe aj mimo svojej triedy, predsa len su tam 8 rokov a prisli ako 10-11 rocni odchadzaju dospeli, je to ine ako po deviatke na strednu, obcas treba vyjst aj z komfortnej zony aj mimo standard a moze to byt zaujimava cesta

euka210
Dnes o 18:40

@anonym_autor kedze tu ide o 1% ludi, vacsina z nas smrtelnikov asi taku skusenost nema. Ved ked mu to tak velmi pali a kapacitne to jeho mozog zvladne, nech skusi. Ked to bude zle, tak to ukoncite. Nevidim v tom ziadny problem.
Moj 14r syn sa na matike a fyzike v beznej ZS nudi, lebo vsetko rychlo pochopi. Takze chapem, ze su deti, ktore potrebuju "pokrm" pre svoj mozog.

anonym_1bd037
Dnes o 18:45

Preco nejde studovat do zahranicia? IB maturita, A level, AP seminare- to vsetko su formy, ked sa ide do hlbky a uplne inak ako v nasom klasickom skolstve, kde je sed a nuda. Navyse niektore seminare uznavaju aj na univerzite, takze sa zapocitavaju kredity. Moznosti je viac.

anonym_9b566a
Dnes o 18:46

A so strednou skolou ste dohodnuti, ze 1/5 vyucovania nebude v skole?
Ak chces aby syn napredoval, dohodni sa s VS ucitelmi (nie vsetci su profesori) na sukromnych hodinach pre neho. A nebudes musiet riesit ani kolektiv na VS, ani kolektiv na SS (ktory to tiez ovplyvni) a ani ine dosledky, ktore by z toho vyplynuli.

anonym_ac1204
@anonym_autor

@anonym_ac1204 skupiny pre nadane deti su jednak zamerane prioritne na prvy stupen, a jednak odporucaju selektivne vzdelavanie minimalne v triedach, ak nie dokonca v skolach pre nadane deti, co ja odmietam. Alebo formu akceleracie, co odmietam tiez 🙂

@anonym_autor to ja už tomu tak nerozumiem. V podstate som len tým chcela povedať že tu asi nenájdete odpoveď ktorú hladáte (možno sa mýlim). Každopádne si myslím že spolužiaci na VŠ aj v triede ho podporia pokiaľ s nimi dobre vychádza.

anonym_1bd037

No a triedy pre nadabe deti odmietas, pritom tam by sa specialitoval, venoval do hlbky, zucastnoval medzinarodnych sutazi..

anonym_a84cd7
Dnes o 18:49
@anonym_autor

@anonym_autor mala som ziaka, ktory v tercii spolupracoval so SAV. Zaujimala ho chemia. Citil sa tam dobre a v kolektive na gymnaziu nemal ziadny problem. Mal trochu vyssie ego, co teda az tak fajn nebolo. No nakoniec studoval tusim medicinu alebo chemiu niekde v Amerike, tam aj ostal a pracuje v labaku, kde sa snazia najst liek na nejake choroby. Velmi ho uz nesledujem, z tej skoly som odisla pred 15 rokmi, on bol vtedy tusim v sexte. Ale stihal vtedy aj SAV aj skolu a nemal vyraznejsi problem nikde- ani v skole ani v savke

anonym_1bd037
Dnes o 18:52

Tak ja neviem, ale ked ho bavia nejake veci, tak tam studenti idu na medzinarodne kola, ked sa tomu venuju, nie ze okresne krajske postupy.