Zapojenie dieťaťa do vysokoškolskej výučby popri gymnáziu
Rada by som zistila, či tu je niekto, koho dieťa chodilo na prednášky na VŠ vo veku 14 - 15 rokov. A ak áno, ako to dávalo a ako to všetko nakoniec dopadlo 🙂
Práve to riešim pre moje dieťa a zaujíma ma taký ten sociálny kontext v rámci kolektívu. Nepôjde o klasické vysokoškolské štúdium, iba o štúdium jednotlivých predmetov - moja predstava je 1deň v týždni rozvrh na VŠ a zvyšné štyri dni pekne vo svojej triede na gymnáziu... Aktuálne je dieťa v kvarte, teda akoby v 9. ročníku. S VŠ som viac - menej dohodnutá, chcú ho prijať, aj upravia rozvrh aby mal prednášku a seminár v jeden deň kvôli dochádzaniu --- len stále zvažujem možné dopady... Jednak ako sa bude cítiť na VŠ keď v rámci krúžku tam bude iba na jednom či dvoch predmetoch, a jednak ako sa bude cítiť v svojej triede na gympli, keď pravidelne jeden deň v týždni nebude chodiť do školy....
@anonym_autor wau. Drzim palce. Sikovny chlapec. Budem rada ak das casom update ako sa chlpcovi daria kde to dotihol, myslim to v dobrom.
@anonym_1bd037 peniaze? a IB program urcite nie je pre neho. On nie je akademicky typ, on je vedecky typ - cize ide si iba to svoje a v tom vidi krasu a zmysel a radost. Odmietam triedy pre nadane deti, lebo napriklad minuly rok ked som mu robila doprovod na celostatnom kole IQ olympiady, videla som ze 50 z tych 60tich deti je mimo. Akoze inteligencia je postihnutie. Nie nadarmo sme na jednej strane gausovej krivky. Avsak syn je emocne "normalny". Nema absolutne nic pridruzene, ziadne prvky PAS, ADHD. Ziadna porucha spravania. Ano, je schopny v minus desat ist von v tricku lebo ved svieti slnko -- ale to je detail a na odstaneni tohto pracujem a dari sa mi postupne 🙂 inak je normalny, len ma IQ uplne ale ze fakt uplne mimo.
@anonym_autor neverim tomu stale....
@anonym_1bd037 peniaze? a IB program urcite nie je pre neho. On nie je akademicky typ, on je vedecky typ - cize ide si iba to svoje a v tom vidi krasu a zmysel a radost. Odmietam triedy pre nadane deti, lebo napriklad minuly rok ked som mu robila doprovod na celostatnom kole IQ olympiady, videla som ze 50 z tych 60tich deti je mimo. Akoze inteligencia je postihnutie. Nie nadarmo sme na jednej strane gausovej krivky. Avsak syn je emocne "normalny". Nema absolutne nic pridruzene, ziadne prvky PAS, ADHD. Ziadna porucha spravania. Ano, je schopny v minus desat ist von v tricku lebo ved svieti slnko -- ale to je detail a na odstaneni tohto pracujem a dari sa mi postupne 🙂 inak je normalny, len ma IQ uplne ale ze fakt uplne mimo.
@anonym_autor nie vacsina su mimo, absolutne to nie je pravda. Su to uplne normo deti, resp. mladi ludia, len sa venuju do hlbky niecomu. Ja viem, kto si a prehanas.
A so strednou skolou ste dohodnuti, ze 1/5 vyucovania nebude v skole?
Ak chces aby syn napredoval, dohodni sa s VS ucitelmi (nie vsetci su profesori) na sukromnych hodinach pre neho. A nebudes musiet riesit ani kolektiv na VS, ani kolektiv na SS (ktory to tiez ovplyvni) a ani ine dosledky, ktore by z toho vyplynuli.
@anonym_9b566a no gymnazium vie, ze syn je mimo, ale nevedia ze az ako velmi - to vedia iba ucitelia prirodovednych predmetov. Zastupca na mna pozeral ako na mimona a ja uz mam v hlave cestu, ako to legalne osetrit, kedze formou individualneho studia to osetrit vzhladom ku komisionalkam nechcem. Viem ze na vs pracuju doktorandi, doktori, docenti a profesori - a komunikovala som s profesorom, teda s clovekom, ktory ma titul Prof. pred menom. Sukromne hodiny pre neho nepotrebujem - jednak je to opat otazka penazi a jednak syn o taketo hodiny by ani nemal zaujem - na to ho uz poznam.
@anonym_autor mala som ziaka, ktory v tercii spolupracoval so SAV. Zaujimala ho chemia. Citil sa tam dobre a v kolektive na gymnaziu nemal ziadny problem. Mal trochu vyssie ego, co teda az tak fajn nebolo. No nakoniec studoval tusim medicinu alebo chemiu niekde v Amerike, tam aj ostal a pracuje v labaku, kde sa snazia najst liek na nejake choroby. Velmi ho uz nesledujem, z tej skoly som odisla pred 15 rokmi, on bol vtedy tusim v sexte. Ale stihal vtedy aj SAV aj skolu a nemal vyraznejsi problem nikde- ani v skole ani v savke
@anonym_a84cd7 dakujem, presne toto ma zaujimalo. Vyssie ego nastastie u syna nehrozi, jeho intelekt bol vzdy v rodine brany ako normalny a standardny a myslim si ze aj preto z neho nie je ziadny nafukany spratek 🙂
@anonym_9b566a no gymnazium vie, ze syn je mimo, ale nevedia ze az ako velmi - to vedia iba ucitelia prirodovednych predmetov. Zastupca na mna pozeral ako na mimona a ja uz mam v hlave cestu, ako to legalne osetrit, kedze formou individualneho studia to osetrit vzhladom ku komisionalkam nechcem. Viem ze na vs pracuju doktorandi, doktori, docenti a profesori - a komunikovala som s profesorom, teda s clovekom, ktory ma titul Prof. pred menom. Sukromne hodiny pre neho nepotrebujem - jednak je to opat otazka penazi a jednak syn o taketo hodiny by ani nemal zaujem - na to ho uz poznam.
@anonym_autor Ahoj, môžem sa opýtať, kam syn chodil na základnú školu? Alebo aspoň typ školy? Kľudne aj do správy. Budem riešiť ZŠ pre dcérku o chvíľu a mám obavu, že ak ju dosť nezabavia, bude to pre všetkých ťažké 🙈.
A synovi držím palce, nech je spokojný a naplnený 🙂.
Tak ja neviem, ale ked ho bavia nejake veci, tak tam studenti idu na medzinarodne kola, ked sa tomu venuju, nie ze okresne krajske postupy.
@anonym_1bd037 standardne olympiady maju medzinarodne kola az v kategorii maturantov. Celoslovenske su na urovni deviateho rocnika. Pytagoriada osmeho, lebo ta v devine uz nie je. Vynimkou je olympiada mladych vedcov - tam ale pre rozsah potrebnych znalosti z biologie, chemie a fyziky malokedy sutazi ten isty clovek 2x.
@anonym_autor wau. Drzim palce. Sikovny chlapec. Budem rada ak das casom update ako sa chlpcovi daria kde to dotihol, myslim to v dobrom.
@anonym_ea8f3f dakujem.
Prespokladam, ze ho tam chce veduci/ garant katedry, to byva Prof. Ved sprav podla seba a dietata. Nepoznam cloveka, co by mu vzdelanie poskodilio
bavíme sa o štúdiu 15r. na slovenskej VŠ? Lebo to čo píšešeš podľa mňa blbosť.
moje dieťa chodilo na 8r. gymn., síce už dávno, ale dobre. V 7 - 8 r. sa zúčastnil celoslov. olympiády v Ba. Bolo ich tam asi 10. Všetci dostali už prijatie na Vš na danej fakulte, ale až po skončení Sš. samozrejme túto možnosť nevyužil, išiel úplne iným smerom.
V súčasnosti učí na Vš, ale NIKDY ešte nemali 15r žiakov . Bez matur. vysv. na vš študenta ani nezoberú. Píšeš neskutočné hlúposti, ktoré na SK nie sú možné.
moje dieťa chodilo na 8r. gymn., síce už dávno, ale dobre. V 7 - 8 r. sa zúčastnil celoslov. olympiády v Ba. Bolo ich tam asi 10. Všetci dostali už prijatie na Vš na danej fakulte, ale až po skončení Sš. samozrejme túto možnosť nevyužil, išiel úplne iným smerom.
V súčasnosti učí na Vš, ale NIKDY ešte nemali 15r žiakov . Bez matur. vysv. na vš študenta ani nezoberú. Píšeš neskutočné hlúposti, ktoré na SK nie sú možné.
@anonym_49bf31 pani pisala v CZ
@anonym_1bd037 standardne olympiady maju medzinarodne kola az v kategorii maturantov. Celoslovenske su na urovni deviateho rocnika. Pytagoriada osmeho, lebo ta v devine uz nie je. Vynimkou je olympiada mladych vedcov - tam ale pre rozsah potrebnych znalosti z biologie, chemie a fyziky malokedy sutazi ten isty clovek 2x.
@anonym_autor Neviem či o tom viete, ale ak náhodou nie, mohla by to byť pre vás zaujímavá info, že minimálne chémiu môže riešiť A kategóriu kľudne aj prvák/kvinta, ak sa na to cíti a zároveň aj svoju kategóriu C. Neviem aký má vzťah zrovna k tomuto predmetu a ako je to pri iných. Je bežné, že učitelia to nevedia, ale môžete kontaktovať členov komisie a informovať sa. 🙂
@anonym_autor nie vacsina su mimo, absolutne to nie je pravda. Su to uplne normo deti, resp. mladi ludia, len sa venuju do hlbky niecomu. Ja viem, kto si a prehanas.
@anonym_1bd037 ja rozumiem, ze mam totalne nestandardny pohlad na vzdelavanie nadanych. A rovnako chapem, ze ked ja oznacim nadane dieta ze je "mimo" tak ze ho tak vacsina nevnima. Je to uplne v poriadku. Ak vies, kto som, tak mi napis spravu - a budem vediet aj ja kto si ty 🙂
@anonym_autor Ahoj, môžem sa opýtať, kam syn chodil na základnú školu? Alebo aspoň typ školy? Kľudne aj do správy. Budem riešiť ZŠ pre dcérku o chvíľu a mám obavu, že ak ju dosť nezabavia, bude to pre všetkých ťažké 🙈.
A synovi držím palce, nech je spokojný a naplnený 🙂.
@jazula chodil na najblizsiu zakladnu skolu k miestu bydliska. Vtedy bola este integracia, takze bol integrovany pre nadanie v beznej triede. Tam boli nejake problemy s ucitelkou, avsak bola tam aj ucitelka, ktora ho velmi posunula. Toto je prave to smutne - ze je to vzdy o uciteloch, na ktore dieta natrafi... Tam bol do piateho rocnika, potom siel na osemrocne gymnazium - avsak vybral si to narocnejsie, s prirodovednym zameranim, a dochadza kazdy den. Aj ked u nas v meste osemrocne gymnazium mame 🙂 No som spokojna, vybral si kvalitne gymnazium a maju tam vybornych ucitelov. - ale aj toto je individualne, lebo poznam vela ludi, co od tohto gymnazia odhovara ze je brutalne narocne a ucitelia velmi prisni.
@jazula chodil na najblizsiu zakladnu skolu k miestu bydliska. Vtedy bola este integracia, takze bol integrovany pre nadanie v beznej triede. Tam boli nejake problemy s ucitelkou, avsak bola tam aj ucitelka, ktora ho velmi posunula. Toto je prave to smutne - ze je to vzdy o uciteloch, na ktore dieta natrafi... Tam bol do piateho rocnika, potom siel na osemrocne gymnazium - avsak vybral si to narocnejsie, s prirodovednym zameranim, a dochadza kazdy den. Aj ked u nas v meste osemrocne gymnazium mame 🙂 No som spokojna, vybral si kvalitne gymnazium a maju tam vybornych ucitelov. - ale aj toto je individualne, lebo poznam vela ludi, co od tohto gymnazia odhovara ze je brutalne narocne a ucitelia velmi prisni.
@anonym_autor uz ho tolko nechval lebo sa popalis.A veta ze by mohol maturovat v "9" rocniku no koment.Ale tak pochvalila si sa, hlavne ze nema kde ponahlat.Preto pises ako anonym?Idem urobit pukance.
@anonym_autor Neviem či o tom viete, ale ak náhodou nie, mohla by to byť pre vás zaujímavá info, že minimálne chémiu môže riešiť A kategóriu kľudne aj prvák/kvinta, ak sa na to cíti a zároveň aj svoju kategóriu C. Neviem aký má vzťah zrovna k tomuto predmetu a ako je to pri iných. Je bežné, že učitelia to nevedia, ale môžete kontaktovať členov komisie a informovať sa. 🙂
@anonym_8af6c8 viem, na chemiu mu ulietava kamarat, syn ju teda moc nemusi - takze chemicku olympiadu riesi iba v svojej kategorii
Tak toto som este nepocula aby dieta ktore chodi do zakladnej, navstevovalo VS. Na akom zaklade ho tam zapisu? Ved to je totalna blbost
@anonym_8af6c8 viem, na chemiu mu ulietava kamarat, syn ju teda moc nemusi - takze chemicku olympiadu riesi iba v svojej kategorii
@anonym_autor Jasné, chápem, to bolo len tak mimo tému, že keby náhodou. A na kamaráta sa teda tešíme.
@anonym_49bf31 a iné jej to tu žerú aj s navijakom🤦♀️
@anonym_autor uz ho tolko nechval lebo sa popalis.A veta ze by mohol maturovat v "9" rocniku no koment.Ale tak pochvalila si sa, hlavne ze nema kde ponahlat.Preto pises ako anonym?Idem urobit pukance.
@anonym_9ae50d pisem ako anonym, pretoze som tu registrovana roky rokuce. Ale moj styl pisania a komunikacie je vraj priehladny, kedze tu uz niekto napisal, ze ma spoznal 🙂 Popalit sa? Nemam ako. Pisem fakty, nechvalim ho. Pre mna je dolezite, aby v zivote nasiel nieco, co ho bude bavit. A ako mi tu u dievcata napisali - rozsiri mu to obzory, vyjde z konfortnej zony a v podstate mu to nema ako ublizit. A ak mu to nebude vyhovovat, proste skoncime.
Dakujem za podnetne prispevky na zamyslenie. Asi naozaj moc riesim a budem sa teda drzat vety Jara Slavika --- Nevyskusas, nevies.
Mne zase príde, že máš extrémne prehnané nároky a predstavy a ten tvoj syn by bol spokojný aj tak ako je. Sama píšeš, že je lenivý, nie je študijný typ, keď nemusí, alebo nad ním nie je termín, tak sa nepretrhne.
Veď chlapec vie čo ho baví, v rámci svojich možností a schopností sa tomu aj venuje. Nechaj mu užiť si mladosť a netlač mu svoje predstavy a prehnané nároky.
Ahoj. Preco ho radsej nedas na zahranicny studijny pobyt, ziska skusenosti,vedomosti,zdokonali sa v jazyku, ziska kontakty... Ta vš je podla mna zbytočna.. len aby sa ucil?
@anonym_49bf31 jej syn nebude chodiť na žiadne VŠ štúdium ale na obyčajné kurzy v rámci celoživotného vzdelávania. To je ako by dôchodca, ktorý absolvoval univerzitu 3 veku tvrdil, že ma vlastne univerzitne vzdelanie.
Ahoj. Preco ho radsej nedas na zahranicny studijny pobyt, ziska skusenosti,vedomosti,zdokonali sa v jazyku, ziska kontakty... Ta vš je podla mna zbytočna.. len aby sa ucil?
@katuskamala1 jazyk asi nevie
Som jedina ktorej tie odpovede pridu ako vygenerovane AI?
Mne zase príde, že máš extrémne prehnané nároky a predstavy a ten tvoj syn by bol spokojný aj tak ako je. Sama píšeš, že je lenivý, nie je študijný typ, keď nemusí, alebo nad ním nie je termín, tak sa nepretrhne.
Veď chlapec vie čo ho baví, v rámci svojich možností a schopností sa tomu aj venuje. Nechaj mu užiť si mladosť a netlač mu svoje predstavy a prehnané nároky.
@anonym_5d90b8 a prave vdaka takemuto pristupu k naozaj nadanym jedincom to u nas vyzera tak ako vyzera...
@katuskamala1 ide do zahranicia, ale az od septembra 2027. Mal ist uz teraz v septembri, ale po dohode so spoluziakom a jeho mamou sme to my o rok odlozili --- decka si velmi rozumeju tak na rocny pobyt pojdu v rovnakom termine a budu od seba iba rok, nie dva.
My sme mali cca 13 rokov dozadu 2 študentov, co studovali v zrychlenom tempe. V 13 odmaturovali a isli na zahraničnú univerzitu. Pamätám si ich mená, ale Google o nich ani nechyruje, nič prevratné zatiaľ neurobili. Ale sociálne správanie mali na úrovni neandertálcov, keďže do skoly chodili robiť len komisionálne skúšky. Nevedeli poriadne ani po slovensky, keďže doma ich od narodenia drilovali zo päť jazykov.

Preco nejde studovat do zahranicia? IB maturita, A level, AP seminare- to vsetko su formy, ked sa ide do hlbky a uplne inak ako v nasom klasickom skolstve, kde je sed a nuda. Navyse niektore seminare uznavaju aj na univerzite, takze sa zapocitavaju kredity. Moznosti je viac.