Ako sa má správne postaviť dieťa zo sedu do stoja?
Mamicky, prosim vas, ako sa ma spravne dietatko postavovat zo sedu na zemi do stoja? Neviem najst k tomu ziadne video...bola by som vam velmi vdacna, keby ste mi popisali, ako sa stavaju vase deticky zo sedu na zemi do stoja alebo ak by ste nasli k tomu nejake video, tak budem vam moc vdacna...nasla som len nespravne postavovania, ale neviem, ako to ma byt spravne. Nasa dcerka ma 1,5 roka a zda sa mi, ze to nerobi tak, ako ma a aj pri posadzani ma problem, tak ak by ste mi vedeli poradit, ako to vase deticky v tomto veku robia alebo nasli nejake videa, budem vdacna....
@benne hm, ved jasne, ja to neberiem, ze
@sisiska ma strach, lebo boli s dietatom nejake problemy zrejme, moje bolo nastastie uplne v poriadku aj porodene, aj neskor sa v poriadku vyvijalo, ale od susedky viem, ze ju poslali tiez k neurologicke a pediatricka ju vystrasila na smrt, lebo jej 5-mesacne dieta sa neplazilo ci co, to mi pripadalo uz chore. moje dieta lezalo az do svojho 7.mesiaca, jediny pohyb bol chrbat-brusko a otacanie sa dokolecka. ziadne plazenie, ziadne nic, pohoda, nie? a susedu poslali uz na neurologiu, pritom ma o 2 mesiace menej to dietatko, nez nase!!!! 😝 to na vysvetlenie toho, ze niekedy aj lekari zbytocne vystrasia matku 😉
@mandragora22 si si ista, ze to robilo aj tvoje dietatko? ja sa prave snazim dopatrat, ci to obcas urobia aj zdrave deticky alebo naozaj uz aj obcasne podopretie sa v 1,5 roku je patologicke...a v kolkych rokoch to asi robilo?
suhlasim s benne co sa tyka sledovania nasich deti...a tiez suhlasim s tym, ze niektori pediatri su velmi laxni k sledovaniu urcitych zalezitosti...ale nase zdravotnictvo je vo vseobecnosti v haji...
@mandragora22 ved to.. niektorí strašia zbytočne a niektorí to vôbec neberu na vedomie 😒 .. tak ako s mojou dcérou, ak si to prečítala.. ja som upozornovala, že to a to sa deje.. a to ja zdaleka nie som bežná tabulkovaá mamička najmudrejšia 😅 😅 😅 no a dr. to nechala tak a na nej vidno, že nemá správne držanie tela 😔 , velké prehnutie a vytrčanie bruška
a kedže, pri každej kontrole sa ma dr. na rehab. pýtala kadejaké pre mna nezmysly.. verím tomu, že padla aj otázka, či sa pri vstávaní podopiera na kolene alebo stehne.. ono to je proste tak, ja aj sisiska vieme o čom to je.. bohužial, ale my sa popasujeme
@sisiska ci som si ista? samozrejme, ze sa parkrat podoprelo. ale vtedy malo cca 12-14 mesiacov, bolo to v case, ked este uplne dobre nechodilo, a teda pustilo sa chodit, bac na zem, potom sa snazilo nejak postavit, urcite sa to stalo par krat, ze aj za pomoci kolena, hoci musim priznat, ze nikdy nemalo pritom nohy do "X" ako ten chlapcek na videu. u nas islo proste o take obycajne opretie sa o kolienko par krat. ale fakt iba par krat. ja verim, ze tvoja mala bude OK, daj tomu cas, stresuj az potom, ked to bude robit neustale, nie ked to urobila raz, ci dvakrat 😉 a ostatny "vyvoj" je v poriadku u nej? ci mate viac problemov? lebo nepoznam tvoje dieta, preto mi je tazko nieco k tomu este napisat, ja len z vlastne skusenosti 😖 🙂
@mandragora22 ano niekedy zbytocne vyplasia a niekedy su zas velmi lahostajni...a potom sa ma v tom clovek vyznat a este sa niektori cuduju, ked si mamicky zhanaju info aj inde, nielen v pediatrickej ambulancii...
@benne hmm, ved samozrejme, mas pravdu. i ked aj to nase mravciatko velakrat predtrca brucho, ked len tak stoji 😲 😲 😲 ale to si myslim, ze ma aj po mne. ja tak casto stojim, ze aj rit aj brucho mam vytrcene, proste ukazujem vsetko, co mam 😀 😀 😀 ale teraz vazne. je mi jasne, ze nemozem k tomu hovorit viac, vy viete o com je rec, ja len tak som chcela z vlastne skusenosti ako som o tej susede pisala, skoro som skolabovala, ze take male dieta v podstate bez akychkolvek problemov posiela hned na neurologiu. no a mamicka-susedka psychicky v prdeli, ze co dietatu je? tak som ju ukludnovala, ze nic, ze 5-mesacne deti sa dokonca ani neplazia mnohe, nie ze by este stvornozkovali... ach-jaj. ti lekari, to je skaza ludstva, ze? 😉 mnohi teda.. cest vynimkam
@sisiska no ved prave. ja mam fakt dobru lekarku, ale faktom je, ze dieta mi asi 2x doteraz v zivote trosku vaznejsie ochorelo, ze boli teda horucky a nejaka kozna vyrazka a tak a ja som na nete hned zistila, ze o co ide. lekarka mi to "odobrila", ze som sa dobre docitala a dokonca ma pochvalila, ze rady z netu, ktore som citala a riadim sa podla nich, su super, ze dobre som urobila. ale niektori su taki (lekari), ze sa budu robit dolezitymi ako hovno v trave, urazeni, lebo si sa docitala z netu a si pomaly mudrejsia ako oni, co studovali 6 rokov na titul, no proste hruza. a este ta aj velakrat vystrasia 😖
@mandragora22 praveze mne sa zda, ze ked bola mensia, tak vstavala zo zeme lepsie ako teraz, vtedy nebolo ziadne podopretie ani nic podobne...ale to sme chodili na plavanie, ktore jej zrejme pomahalo...teraz uz ani nerehabilitujeme ani neplavame...a praveze zacala sa obcas opierat o to kolienko...
@sisiska hm, tak to uz ozaj neviem ☹ skus mozno to plavanie, ked mas pocit, ze vtedy sa lepsie dvihala zo zeme, mozno jej to plavanie upevnovalo svalstvo a teraz svaliky nejak zleniveli, ja neviem, ale fakt, drzim palce, nech je len dobre! ahoj a vela stastia prajem! a zdravia samozrejme 😵
@mandragora22 no veď práve, ja tiež poznám taký prípad, kamarádka z inej témy, sa jej narodil chlapček o 3 týždne skôr a mal trošku aj problémy s dýchaním, tak automaticky boli odoslaní na neurologickú amb. aby boli sledovaní, a keď mal malý asi 3 mesiace príšla s kontroly, plakala ako divá vystrašená, napísala nám čo jej neurologička napísala do karty: ak si dobre pamätám tak že malý ešte nemá otvorené pestičky, nemá krk 😕 krátke telo, dlhé končatiny, nekoordinované pohyby či čo...no keď som sa pozrela na moju malú, tak šak to isté bolo u nej 😕 😅 a úplne čudné mi prišlo že " nemá krk" no takým malým bábatkám ani krk pomaly nie je vidno, no ale tiež museli nasadiť vojtovku 3 mesiace cvičiť, plávať...ja teda neviem mne teda nepripadal vôbec iný oproti mojej malej...nuž, práve preto človek nevie kde je tá hranica, čo je ešte v pohode a čo už treba ozaj sledovať a strachovať sa či je všetko oukej. No ale už nejdem to rozoberať, v podstate ste to tu už popísali presne tak ako som to aj ja myslela, a táto téma je hlavne pre tie mamičky čo už majú nejaký ten problém a potrebujú ho riešiť, tak všetkým držím palčeky, nech ste v pohode a zdraví 😵 😵 😵
mamicky, ktore mate tak cca 2 rocne deticky...ked vstavaju z klaku, podopru sa ruckou o nozku niekedy? teda ked klacia, jednu nozku si polozia na zem, ze idu vstat a podopru so potom niekedy o kolienko, aby si pomohli pri vstavani alebo maju rucky volne (co ja viem napr. vo vzduchu alebo len tak vedla seba...)? viem, mozno chora otazka, ale predsa...
prosim, ziadna si nevsimla, ci sa jej dietatko obcas nepodopiera ruckou o kolienko, ked vstava z klaku?
Moja malá ma o týždeň 9 mesiacov, posledný mesiac sa stale stavia do výšky, ale pomocou rúk. Neurobí to tak, že by si pokrčila nohu a zaprela sa o ňu, proste s pomocou rúk sa vytiahne. Niekde som čítala, ze to nieje spravne.
Tak teraz neviem, lebo naša Dr ma pošle na špeciálne vyšetrenie aj s trieskou v prste!
@mandragora22 Narosto súhlasím s tými pediatrami a s tým prehnaným sledovaním...ja som tiež nevedela, kedy má čo robiť, vôbec som sa nad tým nezamýšľala, až do chvíle, kedy nás v 8. mesiacoch poslala na neurológiu preto, lebo neštvornožkuje a neplazí sa....mávala tabuľkami predo mnou, čo už má všetko robiť...na rehabke samozrejme vojtovku, čo som po prvej návšteve a na ukľudnenie neurológa, ktorý snáď jediný má rozum, prestala som tam chodiť...má miernu hypotóniu, ale neurológ povedal, že na nej nevidí nič zvláštne, nemám sa stresovať, vraj sa sama rozbehne...a tak sa aj stalo...momentálne nám začala štvornožkovať, čo som myslela, že už ani nezačne...skrátka každé dieťa má svoj čas...a netreba to súriť, kvôli nejakým poondiatým (sorry za výraz) tabuľkám...a to mi pediatrička povedala, že sa zastavila vo vývoji na úrovni 6 mesačného dieťaťa !! to boli stresy...a na margo vojtovky...možno to pomáha niekotrým deťom...ale sorry, pretože sa neitáča a neukladá ruky a nohy pri otáčaní presne podľa tabuliek, tak to už je choré!!! Každé dieťa, pokiaľ nemá nejaké neurologické ochorenie, dobehne všetko...kedysi vojtovky neboli a prežili sme všetci...dnes by to už cvičili s každým...
@syrik veru poondiate 😀 😀 😀 moje decko sa plazilo az v cca 9 mesiacoch a ako partizan. rukami normalne, jednou nohou tiez a druhu nohu tahala za sebou 😀 😀 😀 a potom medzi 11 a 12 mesiacom prislo akosi vsetko naraz, spravne stvornozkovanie, stavanie sa na nohy a prve kroky... nastastie mam rozumnu lekarku, ktorej ked som sa opytala, ci to je OK, povedala, ze je to OK, a pritom vie, ze sme mali pri porode mensie problemy, museli mi ju ozivovat, lebo sa narodila pridusena, ale boze moj, kolko takych deti sa bezne rodilo a rodi a boli, su tu a su uplne v poriadku... a ked citam, ako nesmies podopriet dieta vankusmi, aby si na chvilu posedelo, tak sa rehocem, az mi slzy tecu, poznam osobne uz dospelych ludi, ktorych podopierali vankusmi ako male deti a maju take chrbtice, ze im mozu ostatni zavidiet 😀 😀 😀 nuz, tabulky ta nepustia 😉 😀 😀 😀
No baby, ako čítam Vaše posledné príspevky, až sa smejem. Čo sa týka mojej malej, pytala som sa na to vstavanie pomocou rúk, bez toho, žeby si najprv pokrčila nožku, moja Dr: nieje to dobre, treba ísť na rehabku! Dr z rehabky: netreba chodit, ked lozi dobre , nič to neznamená. Známa pediatrička : bože, každé decko je iné, nechaj ju, ked to tak chce robit, nech to robí!!! Absolútne tam nevidím problém. No a na nete : je to chyba!
Tak si vyber! Moja mama to uzavrela, ty si si sadla, len ked si bola hladna a buchala si si hlavu o zem... Inak žiadne sedenie, žiadne lozenie.... Postavila si sa v 9 mesiaci a v roku si chodila... Keby to bolo v tomto storočí a teba by mala jedna z moderných mamičiek, asi by skolabovala a samozrejme dnešný lekár by ta posielal na vsemozne vyšetrenia. Pozri sa na seba! Je ti niečo?? 🙂

@sisiska @sisiska no ved ano, ale tam je uz snad aspon 5 rocny chlapec?! 😒 ja sa v tom nevyznam, ale aj moje dieta sa par krat v minulosti podoprelo o koleno, dnes to uz nerobi, vobec som tomu nepripisovala ziaden vyznam, "negooglila" som hned, ze co to moze byt. dala som tomu cas. dnes to nerobi. stavia sa normalne. 😉