Ako ste učili detičky na šerblík či wc?
mám 2 ročnú dcéru a nechce sa pýtať na wc... ako ste to riešili vy, ako ste deti naučili, aby sa pýtali na wc a v koľkých mesiacoch/rokoch ste to zvládli? Pomôžte, každá rada dobrá!
Moje dvojičky majú práve 2 roky a 7 mesiacov a pred týždňom mi po 1x sadli na nočník, vycikali sa a už týždeň cikajú do nočníka. Dovtedy nechceli na nočník ani len sadnúť, a keďže som ich nechcela nútiť, tak som to neriešila a povedala som si, že raz príde ten ich čas, kedy to pochopia...a konečne pochopili.... 🙂
cikat sa pyta od 2r. 3m. - po vycivku, nie sama od seba... kaka doteraz do plienky, ma 2r. 8.m, to ma asi nejaky blok, lebo stale mi slubuje, ze nabuduce to uz bude do serblika, a ked pride na lamanie chleba, tak musim dat zasa plienku...
ja som zacala od 10m, po mesiaci po posadeni ked mu bolo treba sa vycural dokonca aj kakal. Neskor kakat prestal, ale cura stale, hoci sa nepyta, ale niekedy uz povie "kaka" ked kakal alebo cural. Dnes sa po dlhych mesiacoch vykakal vecer pred spanim, tak som sama zvedava, ci to bol nahoda, alebo zacne aj kakat. Tesim sa na leto, ze bude bez peluchy behat a sa odnauci.
Ja som detská dávala na nočník od 7. mesiacov, keď už vedeli pekne sedkať samé. Vždy keď sa zobudili, napapali, napili, keď sme niekam išli a keď sme prišli, pred kúpaním a keď sme už boli vykrémikované a oblečené po kúpaní. Ale plienku nosili, len sme mali taký rituál. Staršia si na to sama zvykla (bolo to len kvôli rituálnemu spôsobu - teda jej to prišlo normálne) a už v 10 mesiacoch nemusela mať plienky. Ale to neodporúčam, lebo aj tak som jej ich dávala, pretože stále bola na zemi - plazila sa, lozila, sedela a keďže sme mali dlažbu, bolo to studené a tak som jej i napriek tomu dávala plienky. Ale rozopla si plienku, vycikala, zapla plienku, dala hore tepláčky a hrala sa ďalej.Potrebovali sme iba 1 plienku na deň. V noci sa tiež pýtala hneď (to prišlo samé, tam sme žiadne rituály nemali). A najhoršie bolo, keď ju tá plienka začala obťažovať a učila sa chodiť, už som jej ju nedávala vždy a potom padala na holý zadok. Auuuu :/ A mladšia dcéra tiež už v roku nemala plienky, ale začala chodiť skôr, tak ešte mala plienku. S tou sme mali rovnaké rituály a ani neviem kedy si sama začala chodiť na nočník stále. Neučili sme to ani jednu. Len sme dbali, aby si to vždy vyliali, umyli, utreli nočník a položili na svoje miesto. Takže nám pomohli rituály 🙂 Ale príde mi úplne OK, keď má dieťa ešte v 2 rokoch plienku. Aj dlhšie. Ono na to musí prísť samo 🙂
@svetlusa12 podla mna sa ma zacat ovela ovela skor ked dieta este nevie chodit, aby nemalo sancu vymyslat s tym serblikom a hlavne aby sa postupne naucilo ze to je prirodzene a osvojilo si tie navyky.
Ja som zacala v 8 mes, teraz mame 10 mes a do plienky uz nekakame skoro dva mesiace. Ked ju dam na serblik tak v 90% sa vzdy vycika. Niekedy sa stane ze sa aj vypyta sama cikat alebo kakat. A hlavne je ze jej to netrva polhodinu ale do 10 min ked kaka, ked cika tak skoro okamzite ked ju posadim. A najhlavnejsie je ze uz neminiem tolko plienok ako predtym, 82 ks mam zhruba na mesiac 🙂 a dufam ze takymto stylom sme do roka bez plienok 🙂
@svetlusa12 moj je novembrovy 2010,takze asi rovnako stary...este v lete som skusala dat ho cikat,dva krat sa to podarilo,dva krat nie,neskoro,alebo sa hral atd...ale sa skoro nikdy nepytal...v zime som mu automaticky davala plienku,a nechala som to tak,obcas som mu pripomenula,ale nejako nechcel ist na serblik,teraz uz asi piaty den sa vedome pyta a hovori cikat,cikat,aj uteka sam k nocniku,dava si dole pancuchy,inac sa mu pekne od noveho roka aj jazyk rozvazuje,
v podstate teraz je to na spravnej ceste,nie vtedy ked som to chcela ja 😀 ,obcas som nieco precitala v teme samostatne odplienkovanie,a dost som sa tak poucila 😒 ,ale s kakanim to bude asi horsie,sice mi uz povedal kakat,ale nechce si sadnut,skor mu dam plienocku,nech sa v klude vykaka,zasije sa niekde a tlaci 😉
Ahoj, dievčatko začalo súčasne s cikaním aj kakať do nočníka, takže je to super, ale chlapček má problém s kakaním, tak ako píšeš vyššie - keď mu treba, tak chodí za mnou s plienkou, aby som mu dala plienku a potrebuje sa niekam zašiť...takže kaká ešte do plienky.. 🙂
@kbeata janinka444 Ahoj, dievčatko začalo súčasne s cikaním aj kakať do nočníka, takže je to super, ale chlapček má problém s kakaním, tak ako píšeš vyššie - keď mu treba, tak chodí za mnou s plienkou, aby som mu dala plienku a potrebuje sa niekam zašiť...takže kaká ešte do plienky..

@svetlusa12 moje prve dieta som nedala v dvoch rokov vobec plienku a davala som ju co chvilu na nocnik na 3 den som si robila daco v kuchyni a pocujem ze mala vici neco leje do zachodu,no uz som tam isla z nervami co tam robi,no prekvapila ma, ona sa isla sama vicikat, vyzliekla sa ,vicikala sa a isla to vyliat do zachodu,od vtedy chodila stale sama bola sikovna.moj druhy syn s nim som mala tahsie, tiez v dvoch rokov som mu nedala vobec plienku tiez som ho davala co chvilu na 3 den vedel ze to uz je cikane a uz ma zacal pitat sem tam sa este pocikal ale stale som sa ho pitala ci nechce cikat abo sam pital.do tyzdna sa pekne naucil ale jeho som furt musela davat ja a dcerka sa naucila samostatnosti,ze sa sama vyzliekla atd.