icon

Ako zaviesť denný režim dvojročnému synovi?

kloranebb
6. jún 2011

Od malicka som pre syna nemala vytvoreny ziadny rezim. Uplne som sa prisposobila jemu alebo som veci riesila za pochodu. Nevadilo mi to. O mesiac uz bude mat dva roky, pribudol mu bracek a teraz uz viem, ze bez rezimu to proste nejde. Dobehlo ma to.

Mozno nebudete verit, ale moj syn spi kazdy den uplne inak. Obedny spanok si dava po nuteni medzi 13:00-17:30 (cize raz ide spat o 14:00, raz o 16:00, stale inak) tak si viete predstavit ako je to narocne. Ked poobede ide skor spat, ze vstane cca o 15:30, aj tak mi skor ako o 21:00 nezaspi. Je to o drzku. Rano vstaval donedavna o 9:00 co ine deti uz su davno hore. To sme nestihali ani chodit doobeda poriadne vonku. Teraz uz vstava medzi 7:30-8:30. Je to ale cele nahouby. Ked ideme vonku, druhe deti idu akurat dnu, vecer mam malo casu na seba, na manzela... Som uz z toho zufala. Vidim ako by mu ten rezim strasne pomohol, uz aj preto ze si musi zvykat na braceka a je to pre neho velmi tazke. A tym myslim rezim celkovo, nielen spankovy ale aj co sa tyka naplne dna. No neviem ci som uz nacisto neschopna, ale neviem mu ho zaviest. Aj ked sa skor zobudi nasilne rano, aj ked ide nasilne skor spat, stale je to rozhadzane. Ani jeden den nie je rovnaky. Poradte mi prosim co a ako robit..

lea123321
6. jún 2011

Treba pomaličky všetko upravovať a najmä tak aby si ani on nič nevšimol 🙂 napíš ako by si chcela aby ten váš režim vyzeral? ... Treba na to hlavne postupne ,spraviť si nejaké rituály ....Ráno vstať vyčistiť zúbky ,raňajky ....niekam von ,potom olovrant ...potom von alebo sa pohrať ,tak obed a spinkať ...potom opäť von ,nejaké domáce práce ,hra ...desiata ...zas to isté večer umyť zúbky ,prezliecť do pyžamka dať pusinky na dobrú noc (aj členom rodiny) ...ak má obľúbenú hračku ,spinkať sňou a on si bude potom postupne zvykať ,len všetko treba robiť vždy v rovnakom čase ,zo začiatku si aj budík nastaviť ...vyzerá t prísne ,ale aj nám to véééľmi pomohlo ,kým malá malá nepravidelný režim stále si ho menila a skončili sme tak že dve mesiace mala úúúúplne prehodený režim ,že chodila spinkať ráno o 8:00 ! ☹ ...Uvidíš ani mesiac neprejde a zvykne si ...a preto aj tie olovranty ,aby sa už pripravoval aj na škôlku ,lebo tak to tam majú a toež je to pravidelný režim ....A nebuď ho násilne ,ale vstante skôr ,ale maj pre neho niečo pichystané nejaké zaujímavo pripravené raňajky a tak 🙂 (napr. do tvaru smajlíka) ,aby ho to potešilo a nebol by nervozny ,uvidíš aj tebe bude lepšie 😀 ...Večer ak pije mliečko ,skúsiť mu spraviť kakauko ,alebo nejaký mliečny nápoj ....skús tie mliečka s kašičkou ,majú rôzne príchute ...My sme režim upravovali ,posúvali väčšinou po polhodinke ....ak by u vás niečo nezabralo z toho čo som napísala ,napíš čo skúsim porozmýšať nad niečím iným 🙂

danteska
7. jún 2011

suhlasim s lea123321-rezim treba ale tym ze tvoj maly bude mat uz 2 roky to bude asi aj tazsie..ja som zacala s rezimom asi od 7.mesiaca-spanok 2x denne priblizne v rovnakom case,od roka spinka vzdy max.do 12:00,alebo je aspon v postielke do 12tej.rano vstavame cca 7:00-7:30,v postielke vypije mlieko,prezleciem ho,prebalim,umyt zubky,potom mi pomaha"pri vareni,dam ho na nocnik,cca 9:00 nejaka desiata,ideme von,cca 11:15 ideme dnu,ohrejem obed,zas na nocnik,potom umyt tvar-on si hned aj zubky znova cisti,prezleciem do pyzamka,pusa a ulozim do postielky..vacsinou zaspi tak do 10 minut,spinka niekedy aj do 15:00..naje sa,ideme von,olovrant,no a potom uz len zje kasu,okupeme sa a do 20:20 je v postielke..zaspi ale az okolo 21:00,myslim ze je to aj tym svetlom este vecer..skus si dat rano budik,resp.mas malinke babo tak vstava urcite skor a tak nenasilne zobudite starsieho a snaz sa aby bol okolo obeda v postielke..urcite si zvykne a tebe bude ovela lepsie ked budes vediet kedy pojde spat a mas cas na nejaku robotu resp.oddych...a snaz sa rezim zavadzat aj druhemu syncekovi-nie hned kym je maly,ale postupne zistis kokko asi spinka a nejak to opatrne prisposobit..napr.my ked sme boli na prechadzke a zaspaval mi v kociari lebo ho to uhojdalo a este nebol cas na spanie-myslim po tom 7-8.mesiaci-tak som ho budila...nedovolila spat,aby sa naucil spat v case kedy ma..drzim ti palce 😉

zuzikkaa
7. jún 2011

@kloranebb no v 2rokoch sa ti uz bude tazsie zavadzat rezim ale musis lebo mas aj druhe babo... 😉
moj bude mat 2roky v auguste,,rano vstane najneskor o7 vypije mlieko a asi po hodke si dame este ranajky.okolo 10 vzdy ideme von jedine zeby straaasne prsalo tak nie 🙂 a vratime sa akurat na obed-bud si ho nachystame nez ideme von alebo mame z dna pred tym atd...naobedovat,prebalit a spat...necham ho spat tak do 3tej max.a potom uz zase podla pocasia von alebo nieco doma...potom okolo 6-7 veceru a o 8mej sa nachystame do pyzama a najneskor o 21ej uz spi 😅
mozno tvoj maly ani nepotrebuje spat cez den,,to si neskusala??tak by ti vecer zaspal skor...

martinex
7. jún 2011

ja mam dvoch chlapcov tiez, +- ako ti tvoji dvaja. rezim mame od zaciatku a teraz ho maju chalani dokonca super zladeny. rano vstavaju okolo 7mej, o 9tej ked vyrazame von Adamko zaspi v kociku, o 12tej prideme domov,Davidko sa napapa a ide spat,Adamko sa tak hodinku pohra a zahaja tiez.. a potom okolo 4tej zase von az do 7mej. to adam niekedy spi,niekedy nie,podla toho aku ma naladu. a vecer obaja o 8mej chodia spat.
na svojom rezime musis trvat,to je zaklad-nepopustit. rano ho bud,ukladaj ho vzdy v ten isty cas, zaved ked tak nejaky ritual pred spankom, cez den treba starsieho uplne znicit. davidko chodi von bez kocika,aj ked mam surodenecky,ale ten vyuzivam len ked musim k lekarke ci nakupit.inak dado beha napeso okolo nas. vecer padne unaveny ako vrece do postele.

kloranebb
autor
7. jún 2011

Tak dnes som skusala rezim nasilu a celkom pekny vysledok bol: vstal o 8, umyl sa, mliecko, ranajky, o 10 sme sli von, o 12:00 sme boli doma, papat nechcel lebo sme mali vonku rozok tak sme isli citat rozpravku do postele a spinkat - musela som si lahnut k nemu aj s mladsim bracekom a tak sme o cca 13:00 zaspali a vstali pekne o 15:00. Zjedol obed ak sa to tak da nazvat a sli sme vonku k svokre. Donesu mi ho o 20:30, hned ho pojdem umyt, citat rozpravku a spinkat.

Verim tomu ze to dako pojde zaviest. Len ako ho naucit jest na obed v poriadnom case to neviem. On pred spanim akosi nechce jest, nechce jest ked je unaveny. Musela by som len vynechat tie ranajky-desiatu. Akoze dnes sa necudujem ze nechcel obed kvoli rozku ale aj inokedy takto riadne na obed proste nechce jest.

Nuz a zajtra som chcela v podobnom rezime pokracovat, v resp. v tom istom, lenze chcem ist skoro rano na trh kupit ovocie a zeleninku a o desiatej sa stretnut s mamickami a ich detmi. Cize ho budem musiet zobudit asi trosku skor aby som to stretko stihla a stretko bude miesto tej rannej prechadzky o desiatej.

A ked budem potrebovat niekam ist tak asi najlepsie bude planovat si to na ten cas ked sa chodi vonku ze?

benne
7. jún 2011

@kloranebb na obed sa vykašli teraz 😅 zjedol rožok? zjedol, niečo v brušku mal.. aj moja niekedy nezvládla varené a najedla sa po prebudení.. ja by som na tvojom mieste najprv riešila spánok, teda aby to bolo približne tak, ako ste to mali dnes.. na jedenie fakt bude mať ešte čas.. niekedy mi moja zjedla len polievku a po spánku druhé.. Ako v 3r. nastúpila do škôlky, zvykla si normálne sa najesť, plus bez rečí ide spať večer o 20tej. Predtým, približne vo veku tvojho, chodila spať aj o 22hej v lete.. nebola dosť vyšantená.. a tiež obednajší spánok niekedy vynechala... niekedy dosť často... to vtedy, ked vyžadovala, aby som šla s nou, alebo ked mi malý spával 2x... ak by somich dala spať pekne oboch, nešli by sme nikam 😝 alebo som jednoducho nemala ako si k nej lahnuť, ak malý vystrájal.. to ale potom žiadne že, spánok o 15tej.. to som nedovolila.. musela to vydržať.. alebo teda skôr ja.. noa teraz sa snažím ešte stále ju dávať cez obed spať.. je potom oveľa kľudnejšia.. 🙂

danteska
7. jún 2011

@kloranebb pekne ste to zvadli,obed ani u nas uspech niekedy nema,ale ked nehce jest ine neponukam,ide spat.naje sa ked sa zobudi..zajtra ho rano zobud,postup ako ste mali dnes a bude to fajn.. 😉

kloranebb
autor
7. jún 2011

@danteska dakujem za povzbudenie 🙂

katy1979
7. jún 2011

@kloranebb s tym obedom si nic nerob. mne tak starsí jedaval tiez teda jedol az po prebudeni. t.j. o 15 ci 16hodine. na obed bol natolko unavený ze uz jest jednoducho nevladal a umrncany. pri tomto mladsom mame to iste. ale on spava este dvakrat za den t.j. vystihneme vacsinou aj cas obeda.

jana776
10. jún 2011

ahoj, necitala som vsetky odpovede, len pridam vlastnu skusenost. Boli sme na tom podobne ako vy, malicka chodila spat nepredvidatelne, vstavala neskoro, jedla vselijako. Ked mala 13 mesiacov tak som si povedala dost, musime to dat do poriadku.
Od vtedy rano o siedmej zvoni budik, a musime vsetci vstat. Par dni bola nervozna, ale potom zacala aj vecer skor zaspavat. Len sme museli vydrzat aj cez vikendy, stacilo aby sme cez vikend spali dlhsie a uz bola znovu hore vecer aj do deviatej.
Takze my vstavame medzi pol 7 a 7, jogurt, potom ja chystam ranajky pre nas, najeme, trosku pomotame, ked je tyzden vyprevadime ocka do roboty a ideme von, to je 9 hod. Vonku banan alebo ine ovocie. Ked sa vratime tak ide rovno spat, to je 11 hod. Obeduje az ked vstane, pred tym ani nahodou.
Takze vstane cca o 1, spolocny obed, potom sa zase pomotame, poupratujeme a tak, co treba, a o 3 zase von. Vonku sme do 18, este von zjeme ovocie prip este rozok alebo nieco, o 18 domov, kasa alebo vecera, rozpravka a presne o 7.30 ideme do postele. Zaspi ako kedy, niekedy hned, niekedy o hodinu, ale o pol 8 je v posteli (ja s nou) a uz nemoze ist nikam.
Ak potrebujeme nakupit alebo ideme na navstevu alebo cez vikend na nejaky mensi vylet, tak v casoch ked sme aj normalne von.
Celkom nam to funguje a malicka si zvykla velmi rychlo a myslim ze jej aj pomaha vediet co sa bude diat. Napr rano ked sa velmi motam, tak ona si uz ide obuvat topanky a vola ma ze mami papa (akoze mama pod uz von).

jana776
10. jún 2011

Presne casy dodrziavame iba pri rannom vstavani, obednom a vecernom spani. Tie ostatne sa menia podla potrieb, polhodina hore dole.

applee
14. jún 2011

náš režim je počas dňa OK, len malý nám už skoro mesiac vstáva o 5.30, pritom v jeho režime sa nič nezmenilo, poradíte či sa s tým dá niečo urobiť? spinkať chodí vždy o 20.00 a väčšinou zaspí do pol hodinky. poobede spinká od tej 12.30-13.00 cca 2 hodinky (nebudím ho "nasilu"). môže to skoré vstávanie byť zúbkami, prerezávajú sa mu horné 5-ky...?

bosoriak
14. jún 2011

@applee Z vlastnej skusenosti odporucam si na to zvyknut 🙂 Moja mala vstavala o piatej rano (aj skor), donedavna. Vecer aj cez obed chodila spat presne ako tvoj drobec. Su tomu mozno 3 tyzdne co vstava v normalnejsom case. Ale aj menej spi cez den a chodi neskor (okolo 21-22 hod.)

To vase skore vstavanie moze byt sposobene zubami, ale moze to byt aj tym, ze uz je velky a nepotrebuje tolko spat.

applee
14. jún 2011

@bosoriak 🙂 ďakujem...myslela som si to aj ja tak, že si asi budeme musieť zvyknúť...ešte máme jeden pokus...kúpili sme závesy, čo úplne zatemnia izbu, a keď ani potom nič, tak to vstávanie definitívne budeme musieť poňať ako fakt a naozaj si len zvyknúť....predpokladám, ale, že keď bude treba ráno začať vstávať do škôlky, tak vtedy malý bude chcieť spať dlhšie (ale na to máme ešte dosť času)

miriiama
Odpoveď bola odstránená