Čo by malo vedieť dieťa v dvoch rokoch?
Ahojte maminy, rada by som sa opýtala, čo vedia vaše deti v 2 rokoch. Mám kamarátku, ktorá stále rozpráva, čo jej malá vie, mám z toho niekedy také zmiešané pocity, samozrejme mi je jasné, že každé dieťa sa vyvýja inak. Tvrdí, že jej malá sa sama oblečie, nakŕmi / dokonca ja polievku/ 😒 , je odplienkovaná, upratuje hračky, keď jej povie NONO, tak hneď poslúchne, zaspáva sama a podobne. Na mna sa díva, či som šiši, že kojím ešte...malý bude mať v marci 2 roky, nie je to podľa mňa až taká katastrofa, že ho kojím, veď potom začneme pomaly odstavovať. Náš drobec odplienkovaný nie je, asi párktát sa nám podarilo urobiť potrebu do nočníka, ale má aj stavi, kedy ho nechce ani vidieť a veľmi protestuje.Takže nosíme plienky a dúfam, že keď bude teplo, sa do toho pustíme a budeme dôsledný, teraz keď je zima, tak ho nechcem dlho nechať bez nohavíc, neviem inak odhadnúť, kedy ide na potrebu. Čo sa týka papania , tak nakŕmi sa sám len s chlebíkom, obed napichuje, ale tak kŕčovito, musím mu pomáhať a potom do úst si už lyžicu vloží, aj s kašovitými jedlami pomáham naberať. Vyzlečie sa sám a obliekať sa pokúša no nejde mu to. Vie ukazovať a tancovať na detské pesničky, vie zvuky zvieratiek, napodobňuje...proste tak ako deti. Vie zatiaľ asi 20 slov, povie asi tak 2-3 vetičky s dvoma slovami ako: Daj mi, nechcem papa / neťem papa/, ide bus / ide buf/ , to je asi všetko. Dnes sa naučil meno psa u starkých 🙂 V kolektíve sa moc nechce predvádzať a tancovať, len doma a u rodiny. Niekedy keď prídeme do cudzieho prostredia, ale aj niekde na krúžok, kde to pozná sa obtočí okolo mňa a začne osadlo plakať pár minút, potom sa osmelí, no nie vždy je to tak, niekedy v pohode.Striedaju sa nám aj obdobia, kedy sa bije v kolektívé a potom zase kedy deti objíma, stíska, hladká. Také náladové.Inak ja si myslím, že je šikovný, vidím ako vníma a premýšla, pri hre, komunikácii s ním. Som s ním na materskej a dosť sa mu venujem, kreslíme, spievame, tancujeme, rozprávame sa, aj manžel sa zapája a venuje sa. Chodíme s ním aj dosť do kolektívu. Budem rada, ak mi napíšete aké sú vaše deti. Či už papajú samé, rozprávajú...prípadne aké máte skúsenosti s nočníkom.
@llia no vidis 🙂 takze urcite si nic nerob z kamosky, on vyzdvihuje to, co maly vie, ale s tym co nevie sa asi nechvali ... ja tiez nerada rozoberam, ze malemu sa nechce rozpravat -- hlavne ked sa ho kazdy pyta ako sa vola a on sa len usmeje 🙂 ale uz si zo toho nic nerobim, hlavne, ze vie pomenovat zakladne veci a snad sa nam rozhovori, vy ste na tom ako? vy uz rozpravate? ja by som tak chcela, aby sa mu pusa nezavrela, ked citam tie hlasky co vravia ine deticky, vzdy by som strasne chcela nech uz rozprava aj maly.
Ps: mne by vobec nevadilo, keby bol maly trosku cmudlos, dokonca nam prvy rok nechcel ani ist do piseku, ostaval mu an rukach a jemu sa to naozaj hnusilo, teraz sa uz zahra aj v piesku, ale nakoniec si vzdy oprasi ruky 😀
ahoj...môj mal na silvestra 2 roky....ja kojím ešte stále a ani to tak velmi nevyzera že by sa chcel toho vzdať..a aj mna sa každý pýta či kojím...a ja hrdo odpoviem že pravdaže ANO.....na nočník chodí od konca 19 mesiaca ale len rano a po obednom spani asi by vedel byť bez plienky ale ja to nechavam na jar,aj ked chape co tam robi ked je vyzleceny tak hned beži na nocnik cikať,len nechcem ho nechat vyzlečeneho tak cakam kým nebude teplejsie a necham behať bez gati 😉 ...rozprava vela aj ked ešte nie plynule ale slov pozna vela,zvierata,tvary niektore,svoje telo, farby zakladne, rozozna podla značky auta...atd... pohybovo šikovny skoro aj zacal chodiť,obliect sa nevie ani som to neskušala...akurat vyzliecť sa zvykne,.obul sa par krat len tak som mu dala či by vedel ale ja ho obuvam...naje sa sám-jeho to bavilo skoro od roka si vypyýtal lyžicu a stale sa zdokonaloval a teraz uz dosť čisto sa naje len ak nahodou kvapne a tiež ked sa zašpiní sa chce hned utreť(ale to aj topanky ked vonku zablati hend utreť a celkovo nema rad ked je špinavy,smietky vsade pozbiera a hodi do kosa)....kresliť ho tiež baví -akože žiadne umelecke dielo nakresli čiaru to je had,bodky to su muchy,slimáka akoze taku machlanicu do kruhu, cestu, pokusa sa auto ale iny clovek okrem mna by asi nezbadal prvky auta, a ked nakreslim hlavu tak nakresli oci,nos,usta nohy, vlasy, ruky ,nohy(vyzera to všelijako),ked nakreslim auto nakresli mu majak-poliš-kreslenie ho bavi velmi.....puzzle zacal 2 rocny sa učit s mojou pomocou poskladame ale dost mu pomaham,ale stale lepsie..pexeso priradi spravne k sebe (ovocie)...chyti loptu ked mu hodím,,zatancuje 3-4 pesnicky(aj slova ale nie plynule cele)....a co ja viem každy den niečo nove a zdokonalujeme stare...ale kazde dieta ine a hlavne treba chvaliť za vsetko a nie kritizovat a porovnavať,,,ja nemam v okoli vela deti strašich co by som porovnavala...ide svojim tempom a mozno su ovela šikovnejsie deti ale mne je to jedno...a keby nevedel nic aj tak by som ho mala rovnako rada a s nikým neporovnavala...a jeho maniere?? na to by som sa vas chcela spytať či aj vaše deti maju?? ten môj : ked je otvoreny šuflík, dvere na skrini atd,,,všetko ide a pozatvara,ked ma tricko s napisom a sadne si a pokrči sa napis tak je nervozny a vravi že mu to mam vystreť, rukavy nesmie mat vyhrnute, vonku ked bol sneh nemohol stupit nan lebo toje špina a ked sa mu nahodou zašpinilo od snehu hned utieral...špinky zbiera zo zeme...vo vani ked mu s ponoziek plavaju nitky(bavlnky) z nohy,,tak musim vypustiť vodu..topanky mu nieje jedno ake hlavne nemožu byt oškrete...a podobne maniere typu MONK.. 🙂 či to normalne?? neviem ja taka niesom....aj vaš deti maju podobne maniere?,
jaj ešte som zabudla ked cíti smrad tak ho napína a haklivy na smrad...aj ked si umyjem zuby on už povie že pasta...toto ma prekvapilo som nevedela že deti takto vedia uz rozoznať pachy.... 😉
@ajka222223 😀 😀 som sa nasmiala na tých vaších manieroch, to by ma piclo s tou vaňou vypúšťať pri každej nitke vodu, skús mu predtým vždy opláchnuť nožky - voda je drahá 🙂 Inak myslím že máš doma podobný typ jak moj krpec, tiež odmalinka rád kreslí /aj ja vidím obrázky čo iní nie 😉 /, skladá puzzle-za mojej pomoci samozrejme, pozná značky áut, tvary, písmenká, čísla a pod. akurát tie maniere nemá až také-ale otvorené šuflíky, dvierka a pod vadia aj jemu, kolkokrát vyleze z postele, ja nechápem prečo a on ide zatlačiť nejaký šuflík čo si v polospánku všimol že je pootvorený /tiež som taká neni ale moj brat bol vraj presne taký istý/ Akurát moj teda dosť dlho nerozprával, ešte tak 2-3 mesiace dozadu, takže nejaké pesničky alebo riekanky nehrozili, aj teraz nám to ide pomaly
@llia no tak ten nas sa koji rano ked vstane, na obed ked ide spat, a vecer ked zaspava. nadranom sa zobudi na kojenie este raz. ale cez den ked ho bolia zubky alebo sa mu stane nieco neprijemne tak sa na mna ukvaci a nemam na vyber a ide sa mojkat. aj ja by som brala tu rozpravku 🙂 ale u nas je to este v nedohladne.
vonku chodi velmi rad. je mu jedno ci je sneh, dazd alebo vietor. sam chodit velmi nechce bo je lenivy a nosim ho na rukach, ale ked ho pochyti tak vydrzi behat aj hodinu. hlavne po blate, po mlakach a podobne. potom je skor problem dostat ho dnu. a velmi ho bavi sankovanie. ale len ta cast ked ideme dolu a cestou hore sa zlosti.
moja sestra kojila obe dcery do 3rokov tak s tym kojenim to nie je az take tragicke. vela ludi hovori ze davaj kravske mlieko.. a ja hovorim ze moje dieta nie je teliatko tak preco by malo pit kravske, ked ja mam ludske.
skusali ste na vonku vybrat do snehu lopatu? mozno by ho to bavilo. my sme lopatovali 🙂
@ajka222223 no je šikovný 🙂 náš takéto maniere nemá 🙂 to som ešte nepočula, ale keď som ja bola malá, tak sa mi sestra nemohla čistým, holým zadkom posadiť na posteľ a pod., chytala som z toho nervy a mamu som aj občas donútila prezliecť povliečky, tak som zúrila. Teraz som už normálna 😀 😀
@llia kamarátka sa hrá na MATKU ROKA?? 🙄 Nerieš.... baby sú šikovnejšie a keď sa na teba "akože" kamarátka pozerá ako na "idiota" s prepáčením, tak za veľa nestojí.... Môj syn mal včera 2 roky a je na tom veľmi podobne ako tvoj synček. Posledné týždne začína viac blabotať, ovláda zopár slovíčok, vetu zatiaľ ani jednu nezložil, bude asi po tatovi, tiež toho veľa nenakecá 😀 V kolektíve je tiež skôr utiahnutý, dlhšie mu trvá, kým sa adaptuje. Obliekať a sám??? To si ešte počkáme 🙂 ale pomáha mi pri obliekaní, vie, čo po čom nasleduje, skúša. Inak je veľmi ohybný, zdatný (čo som odpozorovala v porovnaní s inými rovnako starými a staršími deťmi), napríklad už od cca 20 mesiacov robí suverénne kotrmelce bez pomoci, nestíham narátať do 3-ch a už je sám vylezený na rebrinách v telocvični - úplne hore... Papá sám - ako čo, trénujeme jemnú motoriku, skúšame montessori a veľmi sa mi to osvedčilo 😵 Takže sa prosím ťa, nenechaj znechutiť, to že kamarátkina dcéra je taká geniálna v 2 rokoch, neznamená, že bude v živote šťastná, resp. že bude v dospelosti "použiteľná", vieš čo myslím. Ktovie koľko jadrových fyzikov s IQ 180 nosilo ešte v 4 rokoch plienky a čo? 😎 hlavu hore, nerieš 😉
@kristiii no aj my sa na nom stale smejeme na tých manieroch, len dufam nebude jak monk do konca života to bude jeho buduca žena dosť trpieť 😀 😀 😀 ...a nemysli riekanky ani my nie odslova do slova a uplne zrozumitelne ale opakuje a pamäta si čo ma nasledovať...a hlavne ich zatancuje a ukazuje zajačika ušiačik a tak podobne....som zvedava jak sa bude povaha vyvíiať...od malička spoločenský nebojacny na pre liezklach lezie jak nič...som zvedava či sa to zmeni či nebude hanblivý...či maniere skončia...
@llia no ja som nemala rada ked mi niekto lahol na vankúš alebo ho chytil....no inak snad bude aj ten moj normalny....teraz su tie maniere sranda ale asi ked bude starši bolo by to na nervy... 😀 😀
@ajka222223 aj moj maly ma presne tieto maniere :D uz ako 15 mes. neznasal spinave ruky :D ked je nieco otvorene musi to zavriet, neznasie ked ma sneh na topanke a nebodaj padnut do snehu :D to je nocna mora pre neho atd. atd.
ja mam dvoj ročnu dceru,ktora ma stale plienky,sama nepapa,a rozprava minimalne,zaspava somnou,vnoci vypije viac mlieka ako babätko....všetko sa ju snažim postupne naučiť,ale kničomu ju nenutim....naokolo vidim deti kt.v2rokoch rozpravaju,papaju,spievaju,cikaju na nočnik,a všeličo ine...ale nezaťažujem sa tym,moja dcera to sice nevie ale vie kopu inych veci a je premna to najužastnejšie čo mam.....takže sa netrap,všetko pride samo....každy sa nauči rozpravať,a ani dospelych ludi splienkami nestretavame dennodenne....chce to čas,a hlavne žiadne stresy...deti netreba porovnavať.... 🙂
@ajka222223
@abbie to je v pohode, minulú zimu ešte ani moj nechcel ani len stúpiť na sneh, len v kočíku alebo som ho jak trúba nosila a tento rok by v ňom kludne aj nocoval keby som mu z neho postavila postel. Takže ono to určite prejde, aj tie maniere sa podla mna časom vytratia akurát prídu určite zas nové 😝 Napr. Lukas tiež kedysi neznášal ked mal len kvapku vody na tričku-musela som ho hneď prezliecť, teraz mu to je dosť jedno..potom mal zas takú mániu že nikto okrem neho nemohol zažnúť alebo zhasnúť svetlo alebo vypnúť a zapnúť telku, išlo ma z toho poraziť, lebo som na to občas zabudla a potom bol hysterický záchvat že on chce..no a teraz na to konečne začína zabúdať a už si môžem občas bliknúť aj ja 😀 Ono sa občas v tej detskej hlavičke čosi zakoduje a chvílku asi trvá kým to prebije nejaký nový zvyk
moj maly ma presne 2 roky, skusa papat sam, ale dlho mu to nevydrzi, je plne na plienkach, na serbel a zachod si proste nesadne, bezo mna nezaspi, nerozprava, ale pozna farby, v hrubej motorike je dokonaly, ma strasne rad puzzle, pozna znacky aut, je proste sikovny v inom 😉
@kristiii no tu dufam prejde....a najvätšia sranda je ked ideme na návštevu a on zakriči juuuuuuuuj bordel... 😀 😀 😀
ajka222223 Ahoj, aj moja malá má také maniere,že keď si sadne a na tričku má pokrčený obrázok,tak si ho vystiera a keď sme vonku a na topánky sa jej dostane sneh,tak ho hneď utiera dole..Tak nie ste sami 🙂 Má síce len 1,5roka,ale začítala som sa do tejto témy..že čo má dieťa vedieť v dvoch rokoch..plienky ešte nosíme,tiež chcem nechať odplienkovanie na jar/leto, vkladačky už asi dva týždne dáva sama do správnych otvorov,je živá, usmiata, keď zaspievam kolo kolo mlynské hneď sa začne točiť okolo svojej osi, rozumie všetko čo jej poviem, ale rozprávať sa jej tiež moc nechce, akurát teraz sa naučila pýtať dudu..ale len keď ide spať, cez deň ju vôbec nemá..niektoré maminky tu riešia,že stále koja a ja im odkazujem,buďte za to radi a kojte ako dlho to pôjde a bude pohodlné vám a vašim drobcom..ja zas riešim ako odnaučiť od dudla,ale hádam časom sa to samé spraví..no a čo by som napísala,zaspávať musíme spolu,až potom malú preložím do postielky,ale hádam to tiež nebude až do jej 15-tky 😅

@ela2710 super, že je taký čistotný🙂náš je také prplítko 🙂ale tiež mi pomáha, a vkladačky tiež veľmi obľubuje a pekne nájde aj miesto kde to má vložiť.