Čo už vie vaše bábo v 12 mesiaci?
ahojte moja mala ma uz rok a este nevie chodit ...... velmi ma to ani netrapi ved sa nauci len by ma zaujimalo co uz vase deti vedia ..... ake hry sa s nimi hrate ..... ake hracky maju najradsej (moja mala si na hracky velmi nepotrpi a uz neviem ake by som jej mohla kupit) ...... a mozte pridat aj svoj denny rezim s rocnym dietatom 🙂
@alex1983 Ahoj. My sme maleho oducili tak,ze som proste prestala spavat v spalni. Lebo to nocne kojenie-alebo len dudlanie prsa uz nemalo konca v noci.On bol na prse fakt non-stop. Hned ako som dosla do spalne si lahnut,maly ma zanuchal a cely cirkus sa zacal. Cele oducanie trvalo 3 tyzdne. S malym spaval muz, ked sa zobudil a nevedel ho utisit,doniesol mi ho, nakojila som.Prvy tyzden cca 3x za noc. Druhy tyzden to uz bolo len 2x a treti tyzden uz len raz. Dalsi tyzden uz prespal celu noc.Ja spavam teraz v obyvke.Ale hlavne je ze sa vsetci vyspime a nechodim cez den ako mrtvola 🙂
@michelleuk áno, aj u nás ovládače a mobil 🙂 pvládače vykladáme na skriňu, kde ich nedostane a mobil som včera hľadala pol dňa ...nakoniec som ho našla pekne uložený v odrážadle pod sedadlom 😅
@lubenka77 no ja tiez sa snazim skrivat ale vzdy sa pozabudnem a mala ho ma 😒 ja ho vecinou za gaucom nachadzam 😎
v 12. mesiacoch obhcadzal nabytok a vedel sam stat, za rucku zacal chodit v 10 mesiacoch a 8 dni po prvych narodeninach spravil sam 4-5 krokov.
@hameeda no moja mala bude mat za 2 tyzdne rok ale uz asi pol roka nepapa v noci nic, najskor dostava mliecko okolo 5 rano. Ale syn ked bol v jej veku este jednu flasku mal. osobne si myslim ze keby mu tu flasku nedas mozno sa par noci pojeduje ale potom pride na to ze aj tak mu to nepomoze lebo nic nedostane a prestane pytat 😉 Urcite sa mu to nebude pacit a bude sa hnevat, ale pokial si doteraz vydrzala vstavania v noci zvladnes urcite aj toto 🙂 deturence su v tomto veku uz riadne vycurane 😀
@sashena1 : hej no moj maly ma teraz tri roky a druhy dva roky a dcera 2 mesiace, a piju mliecka v noci tak ako aj pili, cize starsi 4 flasky, mladsi 5 flasiek, a mala pije kazdu chvilu tak sa to neda odhadnut, a uz vobec nepremyslam nad tym ze by som ich od mliecka odstavila, ak im chuti tak nech piju, budem k nim vstavat kolko bude potrebne, neodstavim ich od mlieka len preto ze sa mi nechce vstavat 🙂
@katarina1989 ahoj nasa mala teraz rocik 🙂 režim nemame pri prvej som mala ako hodinky teraz sa to akosy s mladsou neda :D rano vstane o siestej ked je chora papa iba moje mlieko non stop aj ked jej idu zubky ked ju boli brusko ked ma chripku...aj teraz...ked vstane nakojim ju prebalim upraceme napapame sa najviac ju bavi varit z jej zeleninky ma tu dtku a vyhadzovat to z kyblika a do kyblika a hrat sa s loptami od najvacsej po najmensiu gula si ju a aj ide pre nu este nechdi prejde sama popri nabytku alebo ide stvornozky dostane sa vsade otvari sufliky zatvara dvere rada pozera na pracku ako sa toci bubon...a v knizke ma najadsej cicu inak tak vola aj nase vlasy a s radostou nas za ne taha...spi malo vacsinou bud od jedenastej do 12-13tej alebo az akolo 15 a vecer chodi spinkat okolo 20-20,30...budi sa ako kedy ale kojim ju ked je zdrava 2,3rat ked je chora kazdu chvilu...ked bola mensia vypila aj z flase teraz ma averziu na flasky dudle na vsetko...chce pit zo sklenneho pohara...a namacat tam ruky :D pekne tapka spieva reaguje na melodiu a že aaa tapka kyva a snazi sa opakovat slova a velmi sa na to sustreduje 🙂
@katarina1989 ahoj, moji budu oslavovat tento mesiac rok, ale povodne mali byt vianocni, takze ich vyvoj neprislucha uplne k roku. Dcerka sama postoji, ale nechodi. Vie ako robi kravicka, macicka, psik a take, tapi-tapi, ahoj, nie nie krutit hlavou, sama vyliezt schody...syn vie tapi-tapi, ahoj, na otazku ako sa mas kruti rucickou - tak, tak, vselijak. Otvaraju zasuvky a skrinky, vyhadzuju odtial veci, to ich bavi. Syn postoji len s oporou a chodit vedia tiez iba s oporou. Co sa tyka rezimu, to je pre male deti zaklad. Spia doobeda cca od deviatej a poobede okolo druhej, tretej, zvacsa do stvrtej a spat vecer chodia okolo siedmej, pol osmej, niekedy do osmej. Vstavaju cca o siestej. Ranajkuju, obeduju, olovrantuju a veceraju zhruba v rovnakom case kazdy den. Co sa tyka samostatneho chodenia, dieta ma do 15. mesiacov cas. Ak ani potom nechodi, treba konzultovat s lekarom. Co sa tyka aktivit, doma sa pohrame, ale nebavi ich to cely den. Chodili sme na cvicenie pre deticky, take zabavne hranie s pesnickami, je to pekne a zabijes pri tom cas. Ale teraz tam nechodime, je taky chorlavy cas, tak radsej nepokusam kolektiv.
@hameeda dieta po roku uz by nemalo v noci jest alebo pit mlieko, jasne, ze sa moze stat, ze si raz da od hladu, ale toto mi skor pride, kedze piju tolko vsetky tvoje deti, ako nasledok toho, ako si si to u nich zaviedla, asi rovnaka chyba pri kazdom. Aj traviaci trakt si rad v noci oddychne, na to noc je. Je to ako ked by dospeli v noci chodil jest. Ak to ale tvoj pediater schvaluje a tebe to nerobi vobec problem v noci im davat jest, tak potom je to len a len vasa sukromna vec.
@dodkap : no mozno, ale moja najstrsia napriklad od deviatich mesiacoch mlieko nechcela v noci vobec a cez den tak maimalne jednu flasku, a to sama od seba a pri chlapcoch som nerobila vobec nic ine, a podla mna je podstatne to ze deti su v poriadku, vsetky vysledky maju na jednicku, su zdrave a sikovne deti, tak to neriesim, pretoze viem ze sa to poriesi samo, starsi syn napriklad v poslednych cca 4 mesiacoch sam si znizil nocnu davku, predtym pil 5 flias za noc, teraz vypije tak 2 az 3, a to sam od seba vobec nic sa nezmenilo
naše dieťa bude mať rok na budúci týždeň, nepapá v noci od 6 mes. (sme na UM), nechodí sám, iba okolo nábytku, rozpráva pár slov, vie ukázať niektoré hračky, kde ma oči, zuby, vlasy, vie ukázať čau, ako sa má, vie urobiť amen
nase dieta vie toho dost na rocneho chlapca......az niekedy prilis vela...ale take zakladne veci: chodi od 11mesicov, prespi celu noc od 3mes, no ked nam sli zuby bol sok ked sa budil kazdu chvilu. z hier, tapi tap, taky velkyvnarastiem, ako robi sliepocka, velmi rad cita, rozprava atd.......zavana to samochvalou, ale nie preto to tu pisem. teraz cakame druhe babo a som zvedava ake bude to....ci nahodou nebude totalny opak.no hlavne nech su deti zdrave 🙂
ahojky. môj malý má rok aj dva týždne,nechodí, máme slabšiu chrbitcu a nevie sa vytihanut pri nábytku tak chodíme cvičiť, chodenie nám hrozí až za cca tri mesiace, aspon nám bolo povedané. NEVA. spíme už len raz dve hodinky cez obed, ráno vstáva o pol 8, spať chodíme večer o 8h. Pajeme mlieko ráno aj večer po 150ml, viac naraz nechce vypiť, v noci sa mi budí nadránom okolo 4 -5 h na mliečko, al teraz ho už odnaúčam od nočného mlieka takým spôsobom že každú noc mu namiešam čoraz slabšie mliečko, údajne tým im to prestane chutiť a nebude sa budiť, tak dám vedieť o tžýžden, dva ako sme dopadli. Robí ťapi,ťapi, aký budem velký ukazuje, kde má oči, nos, vlasy, a hovorí cica,havo,tato, traktor, žaba. Prvé slovo mama teraz ani za svet.
nase bábo má 11 mesiacov, stojí , v pohode sa drží iba jednou rukou, aj chodí, že sa pridŕža nábytku alebo tlačí pred sebou stoličku, no samo sa ešte neodváži🙂 O básničky, riekanky, tlieskanie a podobné veci záujem ešte nejavý, no veľmi rád spoznáva všetko vo svojom okolí, je to malý bádateľ, čiže vlezie všade kde sa dá a skúša to aj tam, kde sa nedá, všetko chytá, vyťahuje veci zo skíň, všetko ochutnáva, berie z rúk a dožaduje sa pozornosti, keď si napríklad sadnem na chvíľu s knižkou, tak mi ju hned´vyberá z ruky 🙂 Strašne rád lezie po schodoch a po mne keď ležím - na jednu stranu, naspäť na jednu stranu zas naspäť🙂 Jesť samostane ešte nevie, keď mu dám do ruky kus jedla ( varenú mrkvičku, jabĺčko, šalátový list ) vačšinou z toho niečo zje, no potom jeho pozornosť upúta niečo iné, tak to zahodí a ide sa ďalej🙂 Keďže je kojený, fľašku veľmi nepoužívame, no ak mu ju dám do ruky s pitím, vie si podržať sám a pekne sa napije aj s prestávkami, nerozlieva. Musím ho však pritom držať v takom polosede, lebo sám sa tak zakloniť nevie. Džavoce väčšinou jednoslabičné " slovíčka", viac zatiaľ nie. Ešte nevie povedať mama, takisto nevie podať, či ukázať na niečo čo sa pýtam. Je dosť ťažké ho učiť, lebo je stále rozlietaný. Hračky ho takisto neberú, skôr hrnce, kábliky a papuče🙂 rád otvára a zatvára dvireka na skriniach, vyťahuje šuplíky, trieska...
no moj spunt maly ma teraz rocik este nechodi ale postavi sa hocikde a lozi po schodoch ako macka,hra sa so vsetkym co mu pride pod ruky ale najradsej ma kluce,mobil,ovladace na telku,okuliare,no a uplne co uputa jeho pozornost je ked pozera spievankovo vtedy nereaguje ani na moje volanie a spavame len jeden krat doobeda a jeden krat poobede je hrozne zive babo z neho a keca mu to ze normalne niekedy mam sto chuti si dat stuple do usi len baba,dedo,mama a stale dookola
ahojte. Moj maly ma 10 a pol mesiaca. So stvornozkovanim sme mali trochu problem, malemu sa nechcelo, skoro sa zacal tahat na nohy, chce stale stat, postavi sa pri nabytku, v postielke...A teraz posledne 2 tyzdne uz teda zaciname aj liezt po styroch tak vselijak ale hlavne sa vie presunut kam chce 🙂
Niesom zastanca toho, aby mali deti vela hraciek a syncek sa pohra len chvilku a aj tak ho zaujimaju hlavne "dospelacke" veci - notebook, ovladace, mobily, kable, vyhadzovat veci z tasiek, z regalov, tahanie zaluzii..no sranda s nim je. Ale miluje knihy ku ktorym ho aj vediem, takze rozoznava veci v nich, ukazuje, "cita" si. Vie ukazat papa, vyplazit jazyk na povel, nabodobnuje psa, vysavac, mixer. Kakame do nocnika, planujem do jesene byt v plienkach uz len na noc.
Niekedy ale uz fakt nemam energiu, stale potrebuje nove impulzy a ked nieje po jeho je nervozny. V noci sa v lepsom pripade obudi 2x na kojenie, ale casto aj 4-5x..kedy sa toto upravi? je to len kojenim alebo to bude pokracovat aj ked bude odstaveny? ja sa uz chcem vyspat😀
Cez den spi vacsinou 2x.
Kedy zacat ucit aby dieta jedlo same?
@hameeda my pijeme mliecko 2 krat denne po 330,tiez spapkame vsetko co nespapka nas...v noci ani mlieko,ani caj 🙂 no teda mu skus dat v noci iba caj ak sa zobudi...
@akireakire u nas sme vsetci tata...vymyselnicke napady nechybaju ani nam....s tym mlieckom..ja by som ho este neoducala,pretoze je pre neho zdrave a ma z neho vitaminky.skus iba vynechat jedno krmenie a dat mu neaku inu veceru,napr.chlebik s dzemom a potom mliecko..nasa mala sa natlaci na noc a vydrzi spat min 10hod v noci... 😀
Elianka ma 11 mesiacov, chodi uz pekne - doma dava chodzi prednost pred stvornozkovanim, vonku uz tiez celkom pekne chodi, ale vidno este neistotu, pridrza sa ruky (lebo nic ine nema po ruke, inak sme s nou za ruky vobec nechodili, sama sa naucila chodit).
Z hraciek vselico, najradsej ma vysoku stolicku, ktoru pouziva dakedy este ako choditko :D potom ma svoju babiku Sarlotku, ktorej robi moja a dava pusu, svojho oblubeneho Sancha (Lamaze kon), ktory s nou vzdy ide v kociari a v sedacke 🙂 dalsou oblubenou hrackou su penove kocky, ktore stavia pekne na seba. Velmi rada by sa hrala s ovladacmi na TV, ale ma smolu :D Ma tiez povolenu policu s knihami, ktore moze vytahovat a citat si v nich, zatial to vsetky prezili :D
Ale jej najvacsou zabavou je nas pes, ktoreho usilovne prenasleduje odkedy sa vie plazit :D z toho sa pri nej stal flegmatik, takze uz ani nemam take nervy z nej. Niekedy sa aj pekne zahraju, ked sa natahuju o plysaka (ale samozrejme som vzdy pri nich).
No a hrame sa rozne. Bud s kockami alebo sa vselijako jasime, spievame si (ja spievam a Eli tancuje), hrame sa na schovku, najnovsie je oblubena hra davat si sal na krk :D vesiame pradlo, vyhadzujeme veci odniekial aby sme ich tam potom zas dali... a podobne.
Jedlu vela neda, v poslednom case ma tendencie jest sama, ale tym padom toho zje malo, takze hlavnym jedlom je stale moje mlieko, kojim stale velmi casto. Ked ma jedlo na kusky (banan a pod.) tak aj celkom zje, pripadne ju krmim tak, ze mame obe lyzicku, ja ju krmim a ona sa v tom papre tak nejako pomedzi to. V noci sa budi niekolkokrat, ale kedze spi pri mne, neotravuje ma to. Okrem mlieka jej davam pit aj vodu - bud z pohara so sosacikom alebo z pohara so slamkou.

@aliza : ako to je ale toto je od 10 rokov, este je take od roka, tu to predpisuju vsetci lekary, a aj vsetky deti to piju a to uz dlho, lebo je to jedno z najkvalitnejsich mliek co sa tu da zohnat a deti to piju dost dlho, pretoze je chutne, ono mozno to je aj moja chyba ze tolko popiju, pretoze ja v noci musim pracovat a potrebujem sa na pracu sustredit, takze som rada ze su ticho,od mojej prace je zavisla moja domacnost kedze som jediny zarabajuci clen 🙂 , k tomu moja mamka,a babka, a dalsich 19 ludi, moji zamestnanci,takze si nemozem dovolit hlavne teraz povedzme dve noci nevenovat sa praci, cez den sa zase musim venovat detom, domacnosti, praci,,,,tak to nie je lahke oducat od niecoho tazkeho,hlavne ked nespolupracuju,,