icon

Cudzí jazyk a dieťatko do 3 rokov

fatima1972
21. feb 2013

Milé maminy, som veľmi prekvapená a hlavne rada, ako vidím, že detičky, ešte nerozprávajú a už vedia reagovať na cudzí jazyk. je to perfektné. Napíšte svoje názory.
Ďakujeeeeeeeeeeeem

digimontka
26. feb 2013

Ja rada pridám moju skúsenosť, naši majú teraz 2roky a 8mesiacov, ocko je Španiel,takže sú od malička vedené dvoma jazykmi, slovensky hovoria-dovolím si povedať plynulo a viac ako by mali 🙂))sú strašne ukecaní, vedia na všetko odpovedať, poďakovať, čo sa týka cudzieho jazyka, ocko s nimi býva menej, chodí denne do práce, večer sa s nimi hráva nejaké 4hodinky,pokiaľ idú spať, ale sú naozaj veľmi učenliví,,,je to zvláštne, ako to vnímajú, rozumejú mu podľa mňa všetko, na čo sa ich opýta odpovedia-bud slovensky,alebo ked vedia aj po španielsky, dokonca vedia po španielsky veci, ktoré ja nie (my sa doma rozprávame s priateľom po nemecky), nemčinu ich neučíme, aby toho nebolo na nich veľa, snažíme sa teda ja slovensky a ocko len španielsky,,,som určite za,aby sa deti už od mala učili ešte jeden jazyk, veľa im to dá do budúceho života, aj ked ho nebudú ovládať perfektne, budú to mať ľachšie...

tova
27. feb 2013

moji tiez maju 3.5r a od narodenia rozpravaju sk a anj. otocia sa k ocovi, povedia anj pozru na mna po slovensky. Napr. syn si kychol ja som mu povedala Bless you, pozrel na mna a vravi Na zdravie!

bronia13
27. feb 2013

no my doma rozpravame len a len po Slovensky, ked nieco povedia po Anglicky tak ich opravim a povedia to po nasom.... Sebastian uz rozprava aj po Anglicky celkom dobre a mala rozumie toho vela a aj nieco rozprava... mam kamosku ona je Polka a manzel je Grek a ziju v USA a deti rozpravaju vsetkymi 3 jazykmi... podla mna super....

nanyka
27. feb 2013

neterka 4,5 roka rozpráva plynulo po slovensky (mama), po holandsky (otec) a rodičia medzi sebou po anglicky - anglicky síce ešte nerozpráva, len rátať vie, ale rozumie všetko o čom sa jej rodičia rozprávajú 😀 takže angličtina ako tretí jazyk nebude robiť problém 🙂

je to úžasné 🙂

adri266
27. feb 2013

@fatima1972 ked som bola au pair vo Svajciarsku, starala som sa o deti, kde otec bol z USA, matka bola Belgicanka. Vo Svajciarsku su tri uradne jazyky, nemcina, taliancina a francuzstina, to vsetko decka ovladali a este k tomu aj AJ. A myslim, ze vediet cudzie jazyky je uplne normalne, ja som vyrastala v prostredi, kde sa rozpravalo narecim, potom som ovladala SJ, pozerala som telku v polstine, takze rozumiem a samozrejme cestina. A co decka, ktore napr. ziju na juhu slovenska a ovladaju aj madarcinu?

nanyka
27. feb 2013

@adri266 decká z juhu SK, ktoré ovládajú madarčinu, často neovládajú dobre slovenčinu 😀 smutná prax..

ale mám napr. známu, ktorá tiež pochádza z juhu SK, doma hovorili len po maďarsky, dcéra hovorila po slovensky dosť slabo, tak ju šupla na slovenskú školu, lebo jej záležalo na tom, aby po slovensky hovorila perfektne a nemala v budúcnosti problémy... takže je to o prístupe rodičov..

na druhej strane poznám aj dosť slovenských mamičiek žijúcich v NL, ktoré vôbec nedbajú na to, aby deti rozprávali aj po slovensky, čo si myslím, je veľká škoda, nakoľko každý jazyk sa človeku len zíde 🙂

takže áno - je to úplne normálne, ale nie bežné, naozaj závisí, ako sa k tomu rodičia postavia 😉

dai
27. feb 2013

ahoj. my vychovavame nasu malu cisto v sk prostredi.od 2.5 roka kedy uz plynule rozpravala po slovensky zacala chodit do nemeckejskolky a uz v 3och rokoch reagovala na velaveci v nemxine. teraz ma 5.5 a uz je v pohode s nemcinou...

cmulinko
28. feb 2013

@nanyka nie je to len o deckach z Juhu.Nemusime ist daleko od hlavneho mesta a mozeme vidiet podobne situacie len par km od BA...kde na zahori dieta do 6 rokov neovlada spisovnu slovencinu-cest vynimkam.dokonca niektore ucitelky v skolke sa bavia s nimi po zahoracky.Mala som spoluziacku na strednej skole z Holica a bolo to otrasne ju pocuvat.Nedokazala vyplut zo seba jedinu normalnu slovensku vetu.Sama mam manzela zahoraka a ked som k nim prisla prvy krat v zivote,tak sa nikto neunuval posnazit sa pouzivat normalnu slovencinou.Nemam problem rozumiet zahoractine,ale cisto teoreticky kto ma v hlave aspon troska IQ,tak na tu spisovnu slovencinu by mal prepnut automaticky,ked sa bavi s niekym cudzim.Moj manzel s tym problem nema a doma na deti rozprava po zahoracky len ked ma z nich nervy v koncoch 😀 Mimochodom ja som madarka ale deti neucim po madarsky-cela rodina mi to zazlieva. Zijeme v zahranici,kde v skole a v skolke maju anglicky a irsky jazyk a doma sa bavime len po slovensky.

nanyka
1. mar 2013

@cmulinko s tými deťmi na juhu SK som len reagovala na adri266 😉

inak mi je dosť jedno, ako kto rozpráva, je to každého osobná vec podľa mňa a ja to akceptujem 🙂
nejako to neriešim...

vroni
1. mar 2013

@cmulinko, lenze aj Zahoraci rozpravaju po slovensky a nie cudzim jazykom 😝 , takze je to mimo temu. Preco by sa s novym clovekom (pokial to nie je po slovensky hovoriaci cudzinec) rozpravat spisovne? Rozumie im tak ci onak a ci sa mu zahoractina paci ci nie - tak to je fakt jeho problem. Taki Vychodniari, ktorych dialekt niekedy neznalemu pochopitelny nie je, su ina kapitola.
Moje dieta je od narodenia dvojjazycne (sj a nemcina), s nastupom skolky trojjazycne (francustina) a v pohode hovori, cita aj pise vo vsetkych troch jazykoch aj ked dominancia jedneho (v jej pripade nemcina) je ocividna - ma v nom najvacsiu slovnu zasobu, najlepsiu gramatiku a obratnost, najlahsie sa vyjadruje. Ale zase na dovolenke v pohode konverzovala s Cechmi a Poliakmi, takze evidentne si poradi aj s pribuznymi jazykmi...

alenabura
1. mar 2013

suhlasim ze je to dobre ak ma dieta viac jazykov ale co je najdolezitejsie vybrat ucitelku s dobrym srdcom a my sme to stastie nemali, dieta mi plakalo tak sme odisli zo skolky a o par mesiacov ucitelku vyhodili a ona si teraz zalozila novu skolku v ziline tak dufam ze dalsie deti nebudu trpiet ako moje...

michaela18
1. mar 2013

super tema,akurat mi padla vhod.my sme s manzelom slovaci ale zijeme v irsku.syn sa tu uz aj narodil.oma nanho hovorime slovensky.teraz ma 16m a tiez uvazujeme ci ho najprv naucit slovencinu a potom ked to zvladne a pojde do skolky, tak uz aj aanglictinu.alebo to mixovat co sa mi nezda najlepsie.ked sme medzi irmi,tak nanho hovorim anglicky ale zatial nereaguje.naozaj neviem co by bolo lepsie.ale viem,ze uz to rozozna ,ze je to ina rec.niekedy sa aj hneva ked nanho hovorim v aj ,alebo ked stretnem irsku kamosku a ta zacne anglicky ,tak sa na nu ani nepozrie alebo naopak fascinovane pozera.ma rozne reakcie.asi si to utrieduje teraz v hlavicke,ze mame iny jazyk doma a iny vonku.

geegee
4. mar 2013

mam dve deti - 4 a 6 rocnych chlapcov. Az donedavna som si myslela, ze naco prihlasovat dieta na anglictinu, ved v skole sa cudzi jazyk budu ucit od 1. rocnika... A potom nastala zhoda okolnosti - syn sa stal prvakom a zo 14 deti 3 plynule hovoria po anglicky.
A druha okolnost ktora ma prinutila zmenit nazor bol fakt, ze v nasej skolke mame deti od 2 rokov. V ramci popoludnajsieho programu mavaju take chvilky anglictiny - max. 10 minut - kolko vydrzia pri aktivite. A 2 rocne dievcatko dokonca slova, ktore si zapamata po anglicky uprednostnuje pred slovenskymi - napriklad farby. Dnes sme si s detmi pozerali skrinky do satne a vyberali si kto chce ake dvierka na skrinku a ona, ktora je teda jedna z najmladsich deti kricala ze yellow 😀 😀 😀 A to farby sa ucili asi pred mesiacom.
Takze zo mna sa stal uplny zastanca cudzich jazykov v ranom detstve. Samozrejme formou hry, alebo zas o niecom inom je uplne uzasne bilingvalne prostredie.