icon

Mám dvojročného syna a už z neho nevládzem

kiwinka21
1. okt 2013

Ahojte, dufam ze tu nie som jedina s takymto ´´problemom´´ nas maly 2rocny duracel ma namiesto krvi v tele asi kofein. 😀 aj to varenie mi trva trikrat dlhsie lebo kazdych 30sekund musim za nim behat, mame este starsie dievcatko(skoro 5rokov) a ked sa tak zamyslim ona taka vobec nebola, on musi byt vsade, do vsetkeho musi stuchat buchat, kopec veci uz ponicil,(pred asi 2tyzdnami zhodil botnik, rozbila sa lampa, vypadli dvere), ked mu chcem nieco zobrat tak sa rozculi a od zlosti to buchne o zem, sestru tiez nenecha, len tak ju tresne hrackou po hlave, minule po nej hodil malu detske stolicku, ked sa napije hodi pohar o zem-ci je plny alebo prazdny, niekedy sa mi zda ze aj malej robi zle naschval,pride ku nej, zahodi hracku aj hocico za gauc, o tom ze by sme sli niekde na navstevu ani nepomyslim-vcera som bola u tety, mala bola v pohode, ale on vsade vliezol vsetky dvere pootvaral do vsetkeho buchal, klasika..aj ked mu poviem nono, vezmem nieco cim buchne malu, ani capnutie nepomohlo, on sa otrase a ide veselo dalej, to nema cenu ho napomenut alebo mu nieco zobrat ajtak urobi ´´zle´´ o minutu s niecim inym..a najhorsia cast dna-rjedlo. V stolicke neobsedi, pišti, odsuva stol, nahne sa aby zhodil tanier,pribor, nakrmit ho musim niekedy na silu, alebo to vsetko vypluje-ci ranajky ci obed, chce papat sam, ide mu to pekne, je naozaj sikovny ale asi tak tri lyzicky, potom jedlo rozhadzuje, vypluje, no nechcite vediet ako vyzera kuchyna po jedle..uz som v koncoch..on neni len neposedny, uz mi to pripada akoby mi napriek robil, ako som pisala nic nepomaha aby s tym prestal..kto mate podobne skusenosti dufam, ze mi poradite. dakujem.

mamavera
1. okt 2013

pridávam sa k maminám, ktoré písali, že pomôže detský psychológ. Určite áno, mamička potrebuje pomôcť, ako s chlapčekom zaobchádza, on skúša, kam až môže zájsť. Po dvoch troch lyžiciach utečie od stola a ďalšie jedlo dostane za tri hodiny, zopakovať päť krát a bude mu úplne jasné, že alebo sa naje, alebo bude hladný. Pravidlá musia byť jasné a nemenné a všetci členovia domácnosti musia k nemu pristupovať rovnako. Obmedziť cukor v strave na najnižšiu možnú mieru a tak ako bolo písané, dbať, aby mal dosť pohybu na čerstvom vzduchu, aj keď....sú deti, ktoré robia tri športy súčasne a napriek tomu sa nezastavia....
@maryem chyba!!! Žiadne priebežné utešovanie! Prečo ho utešovať za to, že jej brániš v tom, aby vzbudzovala pozornosť negatívnym spôsobom a vydierala ťa tým? Keď len raz po tom vreskote povolíš, je ťažké odstrániť vydieranie plačom. Chápem, že je možné, že vrieskala hodinu, zrejme kedysi zažila, že ste po pol hodine stratili nervy a dostala to, čo chce, tak nabudúce to skúša aj hodinu - veď sa to minule podarilo....A to, čo píšeš, že pri manželovi toľko nevystrája je bežné, dieťa veľmi dobre vie, na koho si čo môže dovoliť.

maryem
1. okt 2013

@mamavera Ono to bolo v case, ked mala spat, chcela nieco, co doma ani nemame!!! a nechcela to pochopit.. Takze kvoli tomu casu spanku som ju nechcela nechat v posteli vkuse vrieskat, lebo takto by nezaspala uz vobec a o kvalite spanku uz ani nehovorim. Predlzovala som intervaly, a nakoniec som uz ani nesla, lebo by to nedopadlo dobre. Niekedy treba dat na intuiciu, myslim si. Ale samozrejme suhlasim, ze povolit neradno ani raz. Inak s tym obedom a vecerou je to na polemiku. Dvojrocne dieta by som bez obeda az do vecera bez jedla nenechavala. Prave to by vyvolalo este vacsiu nervozitu, ked je hladne a ono samo uz nevie, preco je take. Nehovim uz o vyvazenej strave.. Ale pre starsie deti je to isto sposob, ako ich naucit jest.

zita19
1. okt 2013

@mamavera K tomu placu: Vcelku nedavno som vencila nasho Maxa. Okolo prechadzal otecko a takym asi stvorrovnym synom. To dieta vrestalo tak, ze uz dialky som si ho vsimla. Ale to nebol taky plac, ze cosi ma boli. Proste vrestal, drzal sa otca za putko na gatach, kracal a vrestal. Ocko ho uspesne ignoroval. Potom maleho zaujal nas Max ako v lufte chytaa lopticku a tak na chvilu prestal vrestat. Potom ho to zaujatie Maxom preslo, spomenul si, ze ma vrestat tak zas nastartoval... 😀 Chectala som sa ako debil

mamavera
1. okt 2013

@maryem jasne, že večer, keď je dieťa po celodennom dni unavené, nemá zmysel s ním niečo riešiť a som zástancom toho, že večer má prebiehať v kľudnej atmosfére, dieťa má zaspávať s pocitom, že je milované a nie drezúrované....prečo nedať dvojročnému dieťaťu jesť od obeda až do večere? To by mohlo chúďa brať ako trest. Veď o nejakej dve aj pol hodinky mu ponúknem olovrant. Dvojročné dieťa, pokiaľ je zdravé, chápe všetko oveľa lepšie ako si myslíš. V dnešnej dobe 90 percent detí vymýšľa s jedlom len preto, lebo nezažili pocit hladu.

mamavera
1. okt 2013

@zita19 krásne 🙂 🙂 🙂 🙂 zažívam to občas v škôlke a niekedy aj pripomeniem- zabudol si plakať. Dieťa sa zasmeje, pomojkáme sa a je jasné, že plač ako vydieranie nefunguje.

zita19
1. okt 2013

@mamavera Moja mama hovorila: Poplac si, aspon budes menej curat.

mamavera
1. okt 2013

dieťatko potrebuje útechu dospelého pri plači od bolesti, strachu, odlúčenia alebo bezradnosti, ale ono ho vie veľmi šikovne používať ako zbraň proti nám, keď mu to dovolíme.

maryem
1. okt 2013

@zita19 🙂) s tym curanim to ma daco do seba 🙂)))
@mamavera, jasne, dve hodiny vydrzi, ale to by som tomu dietatu teda nedavala jest olovrant, ktory je nachystany, ale pekne krasne nech si zje, co nedojedol. Pochopila som ta tak, ze do vecere ani susto 🙂 Nastastie s najmladsou ten problem nemam, no druha by s kludom vydrzala aj do tej vecere. Ale zda sa, ze uz sa to lepsi.. Jedina vyhoda na tych detoch je, ze casom veci, ktore nas trapia, akosi pominu. Aj to jedlo, aj to jedovanie, ...A pride dalsie..🙂 Len ide o to, ako ten cas "preckame" a ci im do tych hlavok malych aj daco dobre vryjeme. Ale to je zrejme obcasna starost kazdeho rodica, ze.. 😉

monika15
1. okt 2013

co su to za rady .... psycholog..., nedat decku jest, bla bla......
Somarina... sorry
treba sa malemu viacej venovat..... 100% sa mu venovat a sa to zmeni...
su deti co sa zahraju sami ale su deti co sa nezahraju.....
moze byt unavene, atd... Deti su deti... a robit z nich monstrum bo nieco hodi o zem .pripadne neutesit dieta... .... sa spametajte do frasa.....Je to dieta.. ktore potrebuje lasku.....

@kiwinka21

mamavera
1. okt 2013

@maryem no ja by som mu dala normálne olovrant, to jedlo, ktoré by odmietol by totiž skončilo v koši alebo vo WC Nešupla by som ho tam s jedom, ale s kľudom, aby dieťa nemalo pocit, že ma tým, že nejedlo vytočilo. To je totiž momentálne jedna z najrozšírenejších zbraní používaných deťmi voči dospelým 😒 😒 😒 . Takto je jasné, že zbytok jedla (aj keď skoro plný tanier) sa vyhodil do koša preto, lebo dieťa má už dosť, už nie je hladné a najmä si ho nemôže o desať minút vypýtať. A mám obavy, že keby mu bolo opäť ponúknuté to nedojedené jedlo, bralo by to ako trest a to teda nie je cieľom. Ja nie som zástancom toho, aby jednotlivé obdobia detstva boli brané tak, že ich treba prečkať. Skôr som za pevné pravidlá s more lásky, aby sme si toto čarovné obdobie všetci užili. Aj s tresknutím sa o zem, šmarením pohára do zrkadla - pokiaľ je toto ojedinelé a nie súčasťou každodenného programu.

mamavera
1. okt 2013

@monika15 dieťa svoje správanie nezmení, pokiaľ sa mu niekto bude viac venovať, nemá dôvod ho meniť, pokiaľ sa nezmení prístup k nemu. Nikto tu nepíše o trápení dieťaťa hladom, ale o ukončení tolerancie toho, že dieťa po pár lyžiciach šmarí jedlo zo stola na zem. Ani moje deti sa samé hrať veľmi nechceli, asi aj moja chyba, lebo som sa im snažila stále venovať, ale ani nehádzali jedlo po zemi, aj keď uznávam, to čo robí synček kiwinky21 môže byť aj volaním - haló, tu som, všimnite si ma. Lebo pri tých vylomeninách, ktoré robí, si ho všimnú určite....

zita19
1. okt 2013

@monika15 Moja vcelku Ta nechapem. To akoze mojkanie vyriesi vsetko? Nemyslim, ze v tomto pripade sa riesi nedostatok lasky. Kiwinka je urcite milujuca matka, ktora ale tomu malemu musi aj navarit, aj oprat, aj upratat a potrebuje cas aj na seba. Ano deti su rozne, niektora visia na materi ako chvostik, niektore si vystacia aj same, ale tu maly zbójnik terorizuje mamu. Ked sa decko rozhodne, ze bude rozhadzovat jedlo pomoze pomojkat. To akoze Zlaticko moje, rozhadzal si polovicku polievky, na ktoru tato zarobil a ja som ju navarila a ja Ta este pomojkam? Je cas na mojkanie, cas na jedenie, cas na hranie a je cas, ked aj mama ma pravo byt clovekom. Take su pravidla a zlaticko budes sa ich ucit. Ak nie narazis. Cim skor sa naucis, tam neskor narazis.

maryem
1. okt 2013

@mamavera Mne by zase podanie olovrantu prislo pre ne ako odmena, napor. jogurt je pre nase deti isto lepsia varianta, ako varene, ale teple jedlo, ako vsetci vieme, je potrebne. S tym "preckanim" sme sa asi nepochopili, preto som to dala do uvodzoviek. Je to prave cas formovania deti, vyraz som pouzila ako ekvivalent k "vydrzaniu", ale asi nie velmi stastne 🙂) Samozrejme je to obdobie formovania dietata. Preto pisem, ze zrejme kazdy rodic sa obcas zastavi a rozmysla, ci to, akym sposobom sa k dietatu sprava, je to najlepsie, a ci mu to pomaha tvorit z dietata dobreho cloveka a upriamit ho na prave hodnoty.

mamavera
1. okt 2013

@maryem sorry, pochopila som to trošku ináč, jasné, že sa každý rodič zastaví a to je fajn a že je každé dieťa iné je úžasné 😉

kiwinka21
autor
1. okt 2013

ahojte, v prvom rade dakujem za odpovede, som rada ze ste ma hned nezaskatulkovali ako neschopnu hysterku. 😲 @xlucia
@hradnapani
@cecil36

@sonagolisova
@loknicka poznam nahodou jednu detsku psychologicku, aj som rozmyslala ze sa jej spytam nech mi odporuci ako postupovat ked nieco vyvedie

@dai
@kalip o tie pravidla sa snazim, aj sa mu venujem hrame sa vsetko -a nielen s oboma ale aj vylucne len s nim, potom je uplne iny
@dejka77 ano myslim ze mu to poviem dost vazne akurat ze po minute vyvedie nieco ine 😕
@zita19 dobry napad, len sa bojim ze bude hladny, alebo ze mu len vyhoviem ked ho nedonutim zjest obed
@briketa presne v kuchyni musi pomahat aj moj so vsetkym aj vonku je aj ked varim, nastastie mame z kuchyne vychod na dvor, a mam ho aj pod kontrolou, aj spolu sme vonku
@patkobo tej skolky sa obavam najviac, o rok by mal do skolky chodit, ale mam obavy ze mi po hodine zavolaju nech dojdem po neho ak bude taky,,

monika15
1. okt 2013

@mamavera sorry ja som mala rovnake problemy... a bez nijakych takych rad sme von z nich....
dohovaranie... vysvetlovanie... VENovanie sa 100%... to dieta potrebuje... a nie davat ho nabok lebo mama perie, alebo vari atd......

maryem
1. okt 2013

@monika15 Nedokazem takto odsudit mamicku, ktora zalozila temu. Kludne sa jej moze dotknut, ked jej neikto napise, ze sa dietatu treba venovat, a ze potrebuje lasku. Nepozname ju a nevieme, nakolko travi s nim cas. Deti su raz take raz onake, my tiez a mozno pisala vtedy, ked uz nevie, ako dalej, ved o tom to forum je,kto poradi, ci?
Je pravda, ze ked sa im venujeme, su kludnejsie. Ale ruku na srdce, kto si dovoli byt s nimi cely den bez toho, aby urobil minimalne to, co domacnost vyzaduje? Aj ono sa musi naucit, v zavislosti od veku, hrat aj same, nemyslim tym vymyslat hluposti.. TO, ze clovek chce od nich, aby posluchali neznamena, ze ich nemame radi. A ak sa situacia vyhroti az tak, ze robi skodu, nebodaj niekomu blizi, treba to riesit. Zda sa, ze neveris, ze take deti existuju, hoci dostavaju tony lasky, hoci je im venovany cas. Ale cim viac clovek deti ma, tym si viac uvedomuje, ake su rozne a ako neexistuju univerzalne pravidla.. Ale to uz som asi kusok mimo temy..

monika15
1. okt 2013

@zita19 ja som nikoho neoznacila ze je neschopna matka.. ! ano ked vidis ze bude hysak tak chod k nemu a venuj sa mu ap ozri co sastalo.... proste nic viac....
ja som mala podobne skusenosti... a fakt som dala nabok varenie atd... som sa mu venovala 100% a nic sa neopakovalo.. pomohlo.
na co pscyhiater.. .ked dieta chce mamu a mama robi nieco ine tak ano urcite bude vsetko vyvadzat len aby ta pozornost bola....
ano jedlo letelo aj u nas.. jasne ze som mu nedala pusu ze super job, ale som mu dohovarala ze nemoze a ked som sedela snim a po 4 lyzicke nechcel tak som netlacila don, a on to nehadzal.... vsak to su deti nie.... veci sa stavaju ale odporucat psychiatra len kvoly takym veciam no neviem sorry.....
ked niekto nema nervy na deti tak treba dat do skolky abo ja neviem :((((

monika15
1. okt 2013

@maryem ja ju odsudzujem !! ty sa zobud.... vy posielate dieta s pchycho doktorovi..
neotacajte moje slova..

monika15
1. okt 2013

@maryem ja som eln radila.. ja neviem co s dietatom robi ale urcite odporucovat k nejakemu lekarovi aby sa potom mamicka trapila ze zeny na MK ma posielaju za pschylogom ako fakt no... ty sa zamysli ze kto koho tu oznacuje za aku mamu....

mamavera
1. okt 2013

@monika15 prosím, čítaj pozorne, čo píšem, nikde som nepísala o dávaní dieťaťa nabok preto, lebo mamina varí alebo perie. Dokonca som písala o mojich deťoch, ktoré sa samé nevedeli hrať, lebo som sa hrala s nimi stále ja a rada na to spomínam. Ešte som dodala, že to, čo robí synček zakladateľky témy môže byť volaním, aby si ho všimli. Lenže to neznamená, že toto dieťa nepotrebuje presne určiť hranice. Potrebuje a veľmi. O žiadnom dávaní dieťaťa nabok som nikde nepísala, tak mi to prosím nevkladaj do úst. Venovanie sa deťom od dvoch rokov a hranie sa s nimi je totiž mojou pracovnou náplňou už kopu rokov, dvojročné detičky a ich psychiku dôverne poznám. Nemyslím si, že mám patent na rozum, ale venovanie sa dieťaťu na 100% tento problém nevyrieši.

zita19
1. okt 2013

Nie fakt, tri lyzicka Ti stacia? Dobre odchod. Naje sa bez stresu aspon tie tri lyzicky. Na olovran zas tri lyzickaý. Viac nechces? Odchod. Zas sa najedol bez stressu aj ked len tri lyzicky. Na veceru stacia tri lizicky? Dobre odchod. Zas sa najedol bez stresu. V noci asi bude hladnz, tak mu daj mileko. Rano styri lyzický a dost? Dobre odchod. A ma obet tri? Dobre. Odchod. A mas 24 hodin bez stresu pri jedle. A mozno o tri dni to bude 5 lyziciek pred cirkusom a potom pol taniera. Nebude vystresovany on ani Ty len z jedla. Ked to spocitas bude za tyzden o par hodin kludu postarane.
Drzim palce!!!

kiwinka21
autor
1. okt 2013

inak som zabudla napisat ze on je uplne iny ked je mala v skolke a my sme samy, a mame dvoch psikov a zaujimave ze ich nikdy nebuchol neurobil zle, on ich uplne zboznuje aj s kakaom sa podeli..mne je potom tak luto ked ho vyhresim a ma kludnu chvilu kukne tymi modrymi ocami ze moja mama a prituli sa..

monika15
1. okt 2013

@mamavera no ty citaj.... ja by som to dieta a nijake cudzie dieta nedovolila posielat za psychiatrom opakujem sa.
kazde dieta je ine.... to ze ty sa staras o deti co vidis kazdy den... a nie len o precitanej otazke je rozdiel.
a co ti vies,
a tak ako psiala zakladatelka temy : "aj to varenie mi trva trikrat dlhsie lebo kazdych 30sekund musim za nim behat"

no prave tu to je.... musi odbehavat lebo maly vystraja ano POZNAM to... ale ked som navarila vecer na druhy den alebo kym spal tak problemy neboli tak som poradila naj nevari vtedy nech a mu venuje.. nemyslim si ze som radila zle...
Nie je na tom nic zle .. kazde dieta je ine... Moj sa chcel hrat, vsetko skumat a verim tomu ze aj ten jej maly je taky isty...
mi mame v rodine deti co mali uz 2 roky a ked si ho polozila na deku tak o hodinu si mohla kludne prist a tam sedelo a cakalo... proste kazde dieta je ine.....

@kiwinka21

kiwinka21
autor
1. okt 2013

@monika15
@maryem
@mamavera este sa tu koli mojej teme zbytocne pohadate
a venujem sa mu najviac ako sa da, ale nieco jest musime takze aj varim, rychlo hodim do pracky a co mozem porobim hned rano kym vstane alebo poobede ked spi.

monika15
1. okt 2013

@kiwinka21 ja si to vobec nemysim ze snim je nieco zle ze treba k lekarovi....
trvam si na svojom nazore......aj ked sa tu poniektore nevedia stym zmierit.

maryem
1. okt 2013

@monika15 ak si lepsie precitas, neposielame tam dieta, ale mamicku, aby jej pomohol, ak si nevie poradit. A nie posielame, ale hovorim, ze ked treba, kludne.. Ale tvoje nepochopnie moze byt aj tou"medzinarodnostou", ako pozeram 😉
Este raz citam svoj prispevok, ale veru nikde nevidim, ze by som ta oznacila za taku alebo onaku mamu.. Neviem co, a preco sa ta to dotklo. 😉

monika15
1. okt 2013

@kiwinka21 ja sa urcite nehadam neboj 🙂
ja som reagovala pretoze ked som tvoju otazku citala tak som si myslela ze to ja som pytala radu 😀 😀
presne toto bolo a ked som zacala robit veci tak ako som pisala tak sa to vsetko zmenilo.
netreba stresovat deti s lekarmi.

mamavera
1. okt 2013

@kiwinka21 preboha, prečo by ťa mal niekto škatuľkovať ako neschopnú histerku? Má tu vari niekto patent na rozum?! Výchova je nesmierne ťažká vec a preto sme ti navrhli detského psychológa, aby ti poradil.
Škôlky sa vôbec neobávaj, takéto detičky sú v nej bežne, bude sa správať trošku ináč ako doma hneď ako zistí, že tam platia určité pravidlá, ktoré treba aj dodržiavať. Neboj sa toho, že by ti po hodine niekto volal, učiteľky sú zvyknuté, uvedom si, že aj keď majú v triede detí kopu, majú na starosti len ich, nevaria, neperú, neupratujú, celý čas sa venujú len deťom, ty doma musíš zvládnuť všetko ostatné aj staršiu dcérku.

monika15
1. okt 2013

@maryem mna nic... ja chapem vsetko neboj ;) a ja mam svoj nazor ty svoj tak na co to rozoberas no nie ;) pa.