icon

Naučili ste dieťa sami vyslovovať "Č"?

katuska93
24. jan 2026

Ahojte,
moje dieťa má 6 rokov (predškoláčka).
Od 4 rokov sme chodili na logopédiu. Keď sme začali, nevedela povedať "k", sykavky šušlala a klasika, "r", tiež nešlo. Po prvej konzultácii cez telefón, keď som sa ešte len objednávala na prvý termín, mi pani logopedička povedala, ako sa učí "k" a dcére to v momente naskočilo. Na prvé sedenie sme prišli už s tým, že ho vyslovovala správne.
Na logopédii sme teda trénovali písmená "č" a "š", ale ani po roku sa to nejak nezlepšilo ,tak sme zmenili logopedičku. U ďalšej to tiež nešlo, tak sa nám podarilo vybaviť, že nás zobrala iná. Tam sme boli párkrát, najprv sme trénovali "c,s,z" a potom "č,š,ž". Popri tom nám ukázala, ako trénovať "r". To sa dcéra zatla a asi tri týždne poctivo trénovala sama, až to zrazu išlo. Pani logopedička nám potom povedala, že už nemáme chodiť, že "r" už vie a "č,š,ž" máme už trénovať sami, že to naskočí.
Problém je ale v tom, že to "č,š,ž" sme síce trénovali podľa pokynov, ale dcéra dáva jazyk na nesprávne miesto, takže sa trénovaním stále len utvrdzuje v tej zlej výslovnosti. Hlavne jej "č" zie ako "tš", jazyk má akoby celý predsunutý dopredu, vlastne tak hovorí všetky písmenká.
Zatiaľ sa mi nepodarilo jej vysvetliť, v akej polohe ho má mať, skúšala som neskutočne veľa spôsobov, no ani raz sa nepodarilo, že ho dala správne. Stále jej to tak ločká, neviem to lepšie opísať.
K ďalšej logopedičke už nechcem ísť, táto, u ktorej sme boli je jedna z najlepších na Slovensku, no i tak sa nepodarilo. V podstate u každej to bolo: trénujte a ono to naskočí, ale ja by som potrebovala vysvetliť dcére, kde presne má mať jazyk, keď rozpráva. Lebo trénovať to s ňou v zlej polohe a čakať, že zázračne sa to spraví, mi príde ako blbosť. Potrebujem nejakú fakt dobrú radu, ako na to. Ako pri tom "k".
Tak ak ste niekto natrénovali pekné "č" a podelíte sa o postup, budem veľmi vďačná.
Pekný deň 🙂

pribinak
24. jan 2026

Pohladaj inú logopedicku. V Ba je ich celkom dosť, lebo takto naučia dcéru možno zle a potom oducat je na dlho

katuska93
autor
24. jan 2026
@pribinak

Pohladaj inú logopedicku. V Ba je ich celkom dosť, lebo takto naučia dcéru možno zle a potom oducat je na dlho

@pribinak už sme ich vystriedali niekoľko, z toho jedna je považovaná za asi najlepšiu na Slovensku. Nikde ale s nami neriešili, že jazyk pri rozprávaní nie je v dobrej polohe, všade len že máme dokola trénovať tie písmenká, čo nejdú. Lenže to nerieši problém a ani ho nijako nezlepšuje...

pribinak
24. jan 2026
@katuska93

@pribinak už sme ich vystriedali niekoľko, z toho jedna je považovaná za asi najlepšiu na Slovensku. Nikde ale s nami neriešili, že jazyk pri rozprávaní nie je v dobrej polohe, všade len že máme dokola trénovať tie písmenká, čo nejdú. Lenže to nerieši problém a ani ho nijako nezlepšuje...

@katuska93 že najlepšia na Slovensku, to je take smiešne, skús úplne obyčajnú napr. v CPPaP

januska12323
24. jan 2026

Najlepšia logopedička by určite nenechala dieťa cvičiť nesprávne.

sandri
24. jan 2026

Ahoj, syn nevedel "č" a prave cez tš sa to naucil. Najprv vsade vyslovoval tš a postupom casu naskocilo č. Ale on š aj ž vedel, len č bol problem

katuska93
autor
24. jan 2026
@januska12323

Najlepšia logopedička by určite nenechala dieťa cvičiť nesprávne.

@januska12323 nuž, vystriedali sme 4 a všade to bolo rovnaké. Tak sa mi moc nechce hľadať ďalšiu logopedičku, radšej keby mi nejaká mamina, ktorá to s dieťatom zvládla, povedala, čo presne cvičili.

katuska93
autor
24. jan 2026
@sandri

Ahoj, syn nevedel "č" a prave cez tš sa to naucil. Najprv vsade vyslovoval tš a postupom casu naskocilo č. Ale on š aj ž vedel, len č bol problem

@sandri čiže ste cielene hovorili "tš" miesto "č"? lebo pri "t" ide jazyk viac dopredu ako pri "č"

carduelis
24. jan 2026

Skusali ste cvicit pred zrkadlom? Aby videla kde dava jazyk.

sandri
25. jan 2026
@katuska93

@sandri čiže ste cielene hovorili "tš" miesto "č"? lebo pri "t" ide jazyk viac dopredu ako pri "č"

@katuska93 ano. Mas to podobne ako ked sa dieta uci R. Tiez to ide cez "d" - "tdava, tdeba" namiesto trava a treba. A postupne to naskoci.

anonym_bba47e
25. jan 2026

@katuska93 teraz co bola farma na markíze, tak aj tam jeden nevedel vysloviť č a š. Vedel, ale nie vždy.