icon

Neočkované deti - choroby a rozdiely

viskupovaandrea
27. júl 2015

Ahojte maminky,prosim vas napiste mi ake ste mali choroby,ako rastie vase dietatko,po pripade mi napiste ci badate rozdiel medzi ockovanym a neockovanym dietatkom.
Zakladam tuto diskusiu preto lebo lebo mam rok a pol staru dcerku a nebola ockovana a ani raz nebola chora,vyvoj super,vsetko super,imunita taktiez a chcem vediet ci som jedina alebo nas je viac. Dakujem maminky za vase odpovede

sasa1983
27. júl 2015

Ja tiez nerozumiem podstate, nakolko ste uz gro zakladnych ockovani presvihli , som lekarka a s nasilu zatatym jazykom sa k tomu teda nebudem vyjadrovat, tak je to uz jedno, ci?

viskupovaandrea
autor
27. júl 2015

@moni244
lenze ty tu nemas co pisat,tato tema sa ta vobec netyka..... 😎

viskupovaandrea
autor
27. júl 2015

@sasa1983
ako som sa veeeela veci podozvedala,vela faktov som si dokopy dala,z vlastnych skusenosti som sa poucila ,tak som naozaj rada ze som gro zakladnych ockovani presvihla....... 😀

viskupovaandrea
autor
27. júl 2015

@moni244
ja vobec nechapem co robys v tejto teme....chod radsej spat,uz je vela hodin 😀

stormie
27. júl 2015

@viskupovaandrea dcera 2,5 roka neockovana, chodi aj do kolektivu, uz mesiac v skolke, lietadlom isla uz 4x, doteraz prekonala iba 6. chorobu (isli jej aj zuby v tom case), okrem toho este raz jeden den zvysena teplota zo zubov a dva krat horucka ktora trvala az jeden den. V okoli mam aj ocko aj neocko deti a ked porovnavam tak neocko byvaju menej casto chore, a ak tak za par dni su ok, ziadne sople trvajuce tyzden a pod.

viskupovaandrea
autor
27. júl 2015

@stormie
A mozem sa opytat davas malej nejake vitaminy na posilnenie imunity alebo len ako mi ze ovocie a zeleninku a tak... 😉
Nasa mala este nebola chora,zubky jej krasne rastu bez horuciek,soplikov.... Teraz septembri uz uvazujeme ze ju dame do skolky,mame taky moznost,len som zvedava ako to bude znasat ...

stormie
27. júl 2015

@viskupovaandrea v lete nie, v zime vit d a rakytnik alebo do pitia vit c a postupne pila cely den

viskupovaandrea
autor
27. júl 2015

No ten vit.D ten davame obom detom aj manzel si ho dava 😀 😀 😀 a vitamin C?? to je najlepsi vitamin aky kedy existoval 😉 😅

uhnakova
27. júl 2015

Nas starsi (3 roky) mal dvakrat crevnu virozu (prvy raz horsi priebeh, druhy raz lahsi priebeh), dvakrat 24 hodinovu horucku (po nej uz bol zdravy ako ryba) a trikrat nadchu. Bral len lieky na teplotu (Nurofen). Mladsia dcerka (za par dni rok) mala zatial dvakrat nadchu, lieky nebrala ziadne. Chodime casto do nakupnych centier, deti sa hraju v detskych kutikoch a herniach, mala lozi po zemi kade tade, lebo v kociku nevydrzi a chodit este nevie. V porovnani s inymi detmi mi tie nase pripadaju extra zdrave.

edko22
27. júl 2015

Vela neocko nad 3 roky tu teda nepise. Cim to asi tak bude 😖 masirovanie ega - game over.

viskupovaandrea
autor
27. júl 2015

@edko22
Asi tým že je už veľa hodín 😎

zuzka_puska
27. júl 2015

@sasa1983 ste lekarka? chcem sa opytat, do kedy je mozne podat dietatu 4 ockovanie, to proti MMR? moja mala ma 19 mesiacov, ockovanie sme odkladali, velmi velmi dlho mala sopliky. Teraz jej to konecne preslo, uz asi tyzden nesopli. Moze sa uz ockovat,alebo??? Horucky nemala, len soplila. Dakujem

maminkakacenka
27. júl 2015

ahoj, moja dcerka ma dva roky a tri mesiace, neckovana, 100 % zdrava, nic nechyta, ani ked je niekto v jej bliskosti chory, raz mala jednodnovu horucku z prechladnutia, zmizlo to ako mavnutim carovneho prutika a ak aj nejake sopliky boli, boli to tie spojene s rastom zubkov, ked bola mensia a vzdy to malo velmi mierny a rychly priebeh. Od mala ju davam hocikomu do ruk, na varovanie, nekojena, od malicka chodime do centier medzi deticky, von medzi ludi a deticky a mozem povedat, ze dcera asi ako jedina nevynechala ani raz, ostatny ockovany kamarati podchvilou absentovali. Od septembra ide do skolky, tiez som zvedava, ako to bude dalej.
O ockovani mam nastudovane nespocetne mnozstvo faktov a este ani raz som neolutovala moje rozhodnutie.
Drzte sa kocky.

miselkawm
27. júl 2015

Moj muz ma 36. Nikdy nebol ockovany ani dalsi jeho 4 surodenci. Prekonal normalne choroby ako iny...cize nadchy, kiahne, nejaku tu crevnu chripku, ci kasle. Deto jeho surodenci. Ale napisem, ze bol prvy krat v zivote na odber krvi ked mal 30 rokov (krvy obraz vramci health check vo firme) a dr. mu povedala, ze na zaklade vysledkov v zivote zdravsieho cloveka nevidela.
Nase deti su tiez neockovane a prechadzaju len takymi beznymi vecami ako nadcha ci kasel. Atb este nikdy nepotrebovali.

zuzka_puska
27. júl 2015

@viskupovaandrea necitala som vsetky prispevky, neviem co ti baby pisali. Ale pytala si sa,ci ockovane dieta moze nakazit tvoje neockovane. Nemoze, ale ine neockovane dieta moze nakazit tvoje neockovane dieta. A tvoje neockovane dieta moze nakazit ine, aj ockovane deti. Tak len dufaj, ze ti nikdy vaznejsie neochorie, a nenakazi ziadne ine dietatko 🙂 Vela stastia. My ockujeme normalne, a zatial je vsetko v poriadku. Bojim sa neockovat, je coraz viac spinavych ludi bez zakladnych hygienickych navykov, clovek nikdy nevie ake choroby tito ludia maju, a co rozsiria medzi ostatnych.

edko22
27. júl 2015

@miselkawm ak sa mozem opytat, ako sa vyhol od 78-79 povinnym ockovaniam? Nieje cudzinec? Zijete v SR?

miselkawm
27. júl 2015

@edko22 je brit. Jeho najstarsi brat dostal vakcinu koncom 77 roku a nemalo to dobre nasledky. Tazke respiracne problemy a dlhodoba hospitalizacia. Potom jeho otec uz nedal zaockovat ani jedno dieta a teda to mojho mm obislo.

edko22
27. júl 2015

@miselkawm ak po vlne imigrantov a vdaka vacsiemu percentu neockovanych v okoli prepukne choroba kryta ockovanim (tazky priebeh/ nejake umrtia), tak budete utekat po vakcinu ako to byva standardne v takych situaciach? Nedavno v Nemecku ci pripad zo Spanielska etc.

miselkawm
27. júl 2015

@edko22 mm bol akurat v obdobi prepuknutia prasacej chripky, ked sa zacal svet trias v centre diania na sluzobke v Amerike. A zvlastne, ze ziadnu chripku domov ani nedoniesol ani po vakcinu nebezal...hmm
Inak bola tu v uk epidemia osypiek, ked bol na zakladke (neviem v ktorom roku) a zase oni uz teda 6 surodenci asi ako jedini vakcinu teda nemali a osypky nedostali. Teoreticky mali byt najmenej v skole imunni...
Ps: o de nic neviem. Nemam tv, aby som zbytocne nepanikarila 😀 myslim si, ze vkladat nejake sudy ako clovek bude ci nebude reagovat je zbytocne. Skor treba hladat dovod preco clovek robi co robi alebo nerobi. Chapem kazdeho co ockuje a neodsudzujem a teda ocakavam aj ja rovnaky respekt. Tuto autorka je asi tiez v uk a dobre poznam miestne tlaky. Takze potrebovala trochu podpory pre svoje rozhodnutie, ze v tom nie je sama.

maciatkolulu
28. júl 2015

@zuzka_puska prepac nema logiku co pises. Ockovane dieta nemoze nakazit neockovane, ale neockovane moze nakazit ockovane. Tak potom moze nakazit aj to ockovane niekoho neockovaneho ;-D
A podla mna bude bezpecnejsie zavolat svojej pediatricke a jej sa opytat dokedy je mozne ockovat 4.preockovanim MMR.

edko22
28. júl 2015

@miselkawm prasacia postihovala najme chorych a mrnata v oblastiach bez hygieny. Ak mas pocit, ze zrovna neockovanie v dnesnej dobe bezproblemoveho cestovania a migracie vam dava vyhodu, tak budis. Priroda to nejako stale zariadi. Ak klesne kolektivna imunita a prepukne v lokalite epidemia, tak ono sa to podla praxe v kratkej dobe opat rychlo preockuje. Ze ockovanim sa v historii podarilo v spolocnosti minimalizovat riziko danych chorob moze pochybovat len hlupak, pripadne clovek neznaly historie. Ano, medicina je poznacena aj omylmy (DDT etc), len sa treba z nich poucit. Pruserom ockovania je v prvom rade neodborne podanie v case znizenej imunity(pocas choroby). Kazdy lekar je iny a pricina komplikacii moze byt laikom lahko nespravne vyhodnotena (pripad manzelovho brata?). Hadam si teda nebudes musiet nic vycitat, pripadne tvoje deti nebudu musiet neskor cestovat do rizikovejsich oblasti.
Este take pekne priovnanie z ineho prispevku: to, ze sa padak v 5% neotvori neznamena, ze budem radsej skakat bez neho.

ynda
28. júl 2015

@viskupovaandrea asi takto. Starší očkovaný, zdravie sa mu drží, raz do roka chorý, v škôlke je tri roky a imunuta super. Mladší neockovany, ale obrovské problémy s chorobnostou do roka a pol. Starší mu ponosil zo škôlky. 😉

wieruska1
28. júl 2015

@viskupovaandrea a moja je ockovana ma 4 a este nebola chora. od roka v jasliach a skolke, vsetky deti nonstop chore a ona nie, dokonca ani kojena nebola. Ako ja teraz neviem. To ze neockujes neznamena ze tvoje dieta bude zdrave a zasa naopak. Tak ako ti kojenie neda istotu ze dieta neochorie . Dalsia zbytocna tema co rozprudi len hadku.

horana
28. júl 2015

Zeny co to hovorite ze vase ockovane deti su na tom lepsie ako neockovane, to mate tak ako ked v diskusiach tie na UM sa vychvaluju ze su ich deti zdravsie nez susedkine na MM, ako nespochybnujem, akurat statistika v oblasti tych mliek je uplne ina...a tak isto aj ohladne ocko, co uz:
http://rodina-deti.doktorka.cz/studie-ockovane-...

sasa1983
28. júl 2015

@zuzka_puska viete co, uprimne toto je otazka na Vasu pediatricku ktora Vas pozna,ale podla mna ano. Nie ste vobec dako mimo, tusim sa odporuca okolo 15-18m a Vy mate 19, teda je to uplne ok. A vobec nevadi,ze to bude neskor. Sasa

dai
28. júl 2015

Zial uz vobec to ze niekto dava do suvislosti genetiku a ziskanu imunitu s ockovanim je trosku na zamyslenie a o niecom svedci... ☹

aristka
28. júl 2015

@miselkawm prasacia chripka kosila starych ludi ,ludi s primarnym vaznym ochor a tehotne zeny ,ktore boli zdrave len smola boli tehotne ..osobna skusenost ,plus tvoj manzel si zatukaj zdedil super imunitu a ja si tiez musim zatukat ,ze moj ockovany tiez ,na neho mozem nakaslat a nic ....takze asi s ockom to nejak nic nema ,skor z genetikov ...len pozor na tie preventivky,moc sa na tu genetiku spolieha a vek ide aj jemu ...

vroni
28. júl 2015

moja vyse 9 rocna, ockovana len prvymi troma hexami, potom kontraindikacia (urcena pediatrom), choroby veskere ziadne, prekonala ovcie kiahne v skolke, inak mozno raz za dva-tri roky soplovo-teplotove prechladnutie jeden-dva dni a dost. Za prve tri roky v skole ma vymeskane styri dni (dokopy, nie za kazdy rok)
Syn je uplne neockovany, ale ma este len 20 mesiacov, takze to nevypoveda o nicom, chory zatial nebol, tusim len dvakrat mal teplotu zo zubov (jeden vecer)....

franzziska
28. júl 2015

nechapem...na co sem chodia ludia co su silno pro-ocko??? ved toto je tema pre zeny co neockuju deti - aby sa o to podelili....ockovaci ludia o tomto nemaju ani šajnu ziadnu skusenost, tak na co sem chodia?? na tom vidno ze sem dojdu len robit zas hadky...presviedcat ostatných o svojej pravde..precitajte si nazov temy!!! ---- ako sa mozete vyjadrovat k teme ked mate nulovu skusenost s neockovacim dietatom? ved je to uz trapne 😀

pragmaticka
28. júl 2015

19mesacna dcerka uplne bez ocko mala ako 14mesacna silnu chripku(teploty do 40,8!) spojenu so zapalom stredneho ucha.preliecene atb, odvtedy nic.v kolektive je stale, hernicky,ihriska. Neustale s nou cestujeme po susedskych statoch, od septembra ide do jasli, tak uvidime.